Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IMAX: více 2D, méně 3D filmů

No pretoze do dnesne 3d je proste pseudo 3d. Je to take okno do 3d kde za tym oknom je akoze 3d svet len ten rozdiel je len malo badatelny oproti klasickemu 2d. Pokial film nejakym sposobom nebude full 3d , teda ze clovek ma moznost byt priamo na scene, pripadne s moznostou 360 rozhliadania, tak to fakt nema moc buducnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jediný film, který jsem si ve 3D užil byla Gravitace. Jinak to vždy stálo za h***o. Takže člověk šel pak jen na 2D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný 3D film, který jsem kdy viděl, byli poslední Transformeři. Před pár měsícema jsem na tom byl se svýma dvěma potomkama. A musím říct, že 3D efekt se mě jevil jako naprosto špičkový, neváhám prohlásit, že doslova bombastický. Velmi jsem si to užil. Samotný děj toho filmu pochopitelně nehodnotím, ten film jsem bral jen jako vizuální představení.
Snad jediné, co mě trochu vadilo - na dálku mám 1,5 dioptrie a protože dioptrické brýle jsem pochopitelně musel zaměnit za brýle 3D, tak filmový zážitek byl poněkud rozmazán, ale pouze tak málo, že to stále považuji za problém v mezích normy. :P
Za mě osobně teda - 3D rozhodně ANO. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem nemusel v 3D kině sundavat brýle. Jakou dimenzované tak, že se vejdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, když už jsem byl na 3D tak jsem si vždycky bral i dioptrické brýle. Dioptrie ani nemám, tak je normálně nenosím, ale mám astigmatismus a ten obraz pak není úplně čistej bez brýlí. V pohodě jsem si nasadil 3D brýle přes normální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého je super taky Avatar ve 3D. Je vidět, že s trojrozměrným prostorem bylo počítáno od úplného začátku vzniku filmu. Do dneška si pamatuju, jaxem chytal v kině "pampeliškový chmýří", když byl hrdina v koruně stromu. Žádný okno a 3D za ním, ale chmýří po celým kině ;)

K tomu "oknu" a 3D za ním mě ještě napadlo, že tento efekt je ovlivnitelný. Sice nerozumím technickým detailům, ale na svý bedně můžu obraz vytahovat před TV anebo právě vtlačit dovnitř TV a koukat do ní jak do krabice. IMO je to otázka nastavení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zly, zly, zly, zly, zly, zly, pirati.

Stejne jako Nolan, ani ja to nechapu, co z toho maji poustet si to doma na 17" monitorech nebo dokonce na 7" tabletech, vzdyt tam nic nemohou videt a vubec si ten film uzit. Ale oni ne, oni proste budou stahovat klidne kinoripy hlavne ze je to zdarmo. Jak jsou ti lide hloupi.

A vite co? Jedinou vec, kterou si domu nestahnou a na kterou do toho kina (IMAXu) museli jit, totiz 3D proste zrusime.

:-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli 3D nemusíš do kina. 3D rip jde stáhnout, potřebuješ ovšem brýle a příslušnou televizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na 3D nemusis chodit do kina, existuji projektory i monitory s podporou 3D.

Potrebujes ale skutecny 3D film, ne ten pseudoformat kde je pulka obrazu pro leve a prave oko, takze vysledek ma polovicni rozliseni. Skutecny 3D zaznam ma dve videostopy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze brejle, monitor nebo projektor na 3D to jsou dalsi naklady a na to, ze chci zkouknout nejakych dejme tomu 12 3D filmu rocne se proste ta investice na doma nevyplati. Takze zatimco na klasickej film do kina ochotnej jit nejsem, tak na 3D ano. Asi proto to zrusej, aby se lidi odnaucili chodit do kina uplne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono casem asi bude doma normalni VR, to vypada hodne nadejne, ale nejakemu vetsimu rozsireni mimo technologicke fanousky davam taky minimalne 10 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já 3D vůbec necením. Vše 3D mimo kina, co jsem zatím viděl, nestálo za nic a kino taky není žádná bomba. 3D filmy jsou nejvíc trhané. Jo, když je to záběr na statickou scénu, tak ta hloubka je super, ale jakmile se tam začne něco hejbat, nějaká akce, výbuchy, tak se ze scény stává totálně nepřehledný trhaný maglajz. To mi vadilo asi ze všeho nejvíc, protože většina rychlých pohybů na plátně není plynulá a trhá se. Asi je to dáno obnovovací frekvencí co se pro 3D film používá, ale většina filmů v akci je obrovská trhačka a dokonce i pohyb kamery po scéně, pokud je v určité rychlosti, tak se trhá celý obraz.

Další věc co je nepříjemná, je ten fakt, že když už mozek začne vnímat prostor, tak se k tomu chová jako v realitě, čili, oko chce přeostřovat v prostoru, ale to jaksi nejde, protože ostrost je dána filmem, a tak se člověk cítí zmateně, když se mu záběr pořád přeostřuje oproti tomu, na to chce on sám ostřit.

Z těchto důvodů už na 3D nechodím, jen na 2D, což mi přijde mnohem lepší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidim to podobne pokud si chci uzit kvalitni film (tech uz moc neni) tak se 3D vyhnu kdyz mi nejde o kvalitu jako takovou ale pouze o WOW efekt tak mi 3D tolik nevadi ale ma sve neduhy a soucasne technologie proste nejsou to prave orechove a nebo patrim do skupiny lidi kteri jsou na 3D citlivejsi a potrebuji lepsi kvalitu ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMAX technologie 3D byla ale nejlepsi, to nejde s "3D" v normalnich kinech vubec srovnavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMAX se trhá taky a dokonce co jsem byl nemile překvapen, když jsem byl na 2D Elysium, tak se trhalo taky, hlavně při pohledu na domy na otáčející se vesmírné stanici. Vůbec to nešlo plynule. Docela mě ale překvapuje, že spoustě lidem to nevadí nebo si toho nevšímají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hrajes FPS hry na nejakem lepsim monitoru + kolik ti je?

Starsi rocniky jsou za leta tak zvykly, ze na to sekani obrazu trpi slepotou a nevidi to, je to proste normalni a mozek nauceny to vnimat se s tim nejak vyrovna. Nejvetsi problemy maji maldi hraci PC her nezatizeni minulosti, ti proste na to sekani obrazu reaguji nejcitliveji, je to pochopitelne, oni to proste vidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě je 34. Nemám žádnej super herní monitor, ale hry hraju, tak to bude asi tím, že už člověk pozná, když se obraz kouše a nejde plynule :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou to označení 3D bylo dobrý vodítko, že tam nemám lézt.


Kecám nebylo. Nechodím ani na 2D ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odklon od klasických 3D filmů tu sice je, ale v NY a LA je nyní IMAX VR...
http://imaxvr.imax.com/
Použitá technologie je StarVR - http://www.starvr.com/
Parametry: 2560x1400 na každé oko = 5120x1440 celkové rozlišení
Frekvence displaye: 90Hz
Typ displaye: OLED
Field of View: obrovský !!! - 210x130° díky fresnelovým čočkám
Sledování pohybu: 6ti osé
Hmotnost: 380gramů
Motion tracking: 960fps
Počet markerů: cca 400
Počet snímacích kamer pro Room Scale: 2-48
Předpokládaná cena: cca 30-35.000,- Kč
K dostání v maloobchodě: ???, zatím má veřejně k dispozici jen IMAX, který prý údajně všechny VR helmy skoupil :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imax mě přestal bavit ve chvíli, kdy zrušil filmový pás s nějvětším políčkem na světě a začal na plátno roztahovat 2K digitální obraz. A právě 3D Gravitace byl poslední rezavý digi hřeb do sedačky. To už doma mám z projektoru ostřejší a světlejší obraz, takže mi veškerá kina můžou být ukradená. Nechápu jak ještě může někdo Imax vychvalovat jako super zážitek. Za cenu lístku je to drzost. Nic jiného.

3D zaniká právem. Je to tmavé s vybledlými barvami a 3D efekt nulový. Nejlepší zážitek jsem z 3D zažil snad jen v Datartu při prezentaci barevných míčku dělané přímo pro nové televize a pak u animáku Sammyho dobrodružství 1, kde jste opravdu měli stejný dojem z 3D jako kdysi v Imaxu, když se dokumenty promítali z pásu. Ani neustále vychvalovaný 3D Avatar, nebyl tolik 3D jako právě zmiňované méně rozpočtové filmy. Problém tedy není v samotném 3D ale spíše v lidech, kteří se na něm snaží vytřískat co nejvíc a myslí si, že to divákovi stačí.

Průměrnému možná. Mě ne. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.