Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Indie chce od Microsoftu výraznou slevu za stále děravá Windows

Stejně nechápu, proč na Linux nepřejdou v co největší míře? Za ušetřené prašule na licencích si programy můžou naprogramovat i pod Linux, pokud jim tam nejedou. Pak už nebudou mít žádný problémy s konkurencí.

Jinak, co jsem četl, tak v Indii je docela dost rozšířeno hlavně Ubuntu. Myslím mezi obyčejnými lidmi.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Z celého světa zrovna Ind by vám mohl oponovat, že žádný člověk není obyčejný :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tys asi neměl tu čest s indy pracovat, že? Tam by Linux nedotáhli ani z poloviny toho, co Němci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dělal jsi někdy s Indama? Naprogramovat? Tedy pracovat? To nemůžeš použít Inda a práce v jedné větě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cikáni pochází z Indie, dál to nemá cenu pitvat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pochází z "nedoktnutelných", tudíž zdejší vzorek původem Indů je poněkud specifického rázu. Googlete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče práce, mají hodně společného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

taky je nebezpečné takhle zevšeobecňovat. Třeba v Anglii nemají rádi středo-východoevropany kvůli rumunským a česko-slovenským cikánům. Na tomhle nepříliš vzdáleném příkladu je vidět jak jedno minoritní etnikum může dělat ostudu velkému národu se kterým spolužije v jednom prostoru...
To že odněkud přitáhne verbež rozhodně neznamená že tamnější jsou stejní. Je to vidět i na migrantech z Afriky - na cestu se vydávají a) dobrodruzi - to je ještě ta lepší sorta, nebo b) ti kteří jsou ze své společnosti fakticky vyobcování, takže svoloč...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Delal jsem v mezinarodni firme s centralou v Belgii a pobockama mimo jine v CR a Indii. V praxi to vypada tak, ze stejnou praci, kterou v CR zvladne jeden clovek, delaji v Belgii dva lidi a v Indii tri a ctyri lidi.
V podstate se firme prace v Belgii tezce nevyplacela, ale presto si cast nechavali pro sebe z kulturnesocialnich duvodu. Naopak z CR brali zakazky a presouvali je do Indie, protoze do nas jim nic nebylo a Indove jsou tak levni, ze se jim stale vyplati zaplatit nekolik Indu proti jednomu Cechovi.

Takze ano Indove maji z naseho pohledu nizkou produktivitu, ale diky cene prace se stale vyplati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moju rolu (WIN+ESX) presunuli do Indie a robia to traja. A zakaznik je nestastny, ale CIO asi spokojny, lebo je LACNEJSIE.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pohoda :) Pracuji také pro korporaci a máme v indii 15 000 Indů na IT správu / programování. Co je to za blbost asi pitvat nebudu a zkušenosti také nemá cenu psát, kdo nezažil nepochopí. Každopádně jeden vysoce postavený vedoucí z firmy zde v ČR se nechal slyšet, že jestli mu dá v čechách někdo 15 000 programátorů tak změní svět :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teraz moja opačná skúsenosť. Pred 5-6 rokmi som nedokázal dokončiť so svojím tímom projekt načas a záviseli od toho veľké zákazky. Išiel som na rôzne freelancer stránky a bol som prekvapený ako jednoduché bolo nájsť šikovných programátorov. Všetci mali svoj rating podľa minulých projektov a bolo naozaj ľahké nájsť zodpovedných a šikovných. Najal som 3 ľudí z jedného Indického mesta na 7 dní.

Nemal som jedinú sťažnosť. Zvládali plánovanie, teamwork, dobre program zdokumentovali a vysvetlili môjmu tímu, súhlasili aj s údržbou kódu na nasledujúci rok.

Je to jednoducho o tom, že keď zaplatím lacného šmejda v akejkoľvek krajine, napíše mi šmejd kód. Keď som ochotný dobre zaplatiť, dostanem kvalitnú prácu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kolik jste za ně zaplatil ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okolo 100 dolárov na osobodeň + cena kancelárie ktorú sme im prenajali. Makali 18-20 hodín denne. Ten freelancer portál z toho strhol 20% ako províziu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zadarmo, dobrá zkušenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes sú ceny asi dvojnásobné, ale za krátkodobú prácu je to stále polovica toho, čo by stál kontraktor v európe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

CIO- Chief Information Officer- preklad aj Náčelník informatických úradníkov, asi nie , CEO- Chief Executive Officer- preklad aj Náčelník výkonných úradníkov

26.4.2017 5 Comments
Až 95 % programátorov v Indii je nespôsobilých na vývoj softvéru

Hoci indické univerzity vzdelávajú najväčšiu inžiniersku populáciu na svete, úroveň zručností ich absolventov nie je vysoká. V roku 2011 Národná asociácia spoločností zameraných na softvér a služby odhadla, že iba 25 % indických absolventov strojárstva je zamestnateľných. Po šiestich rokoch je situácia ešte vážnejšia.

Prieskumy hovoria, že nedostatok talentov v oblasti informačných technológií je v Indii akútny. Údajne až 95 % inžinierov v krajine nie je schopných pracovať na vývoji softvéru.

Podľa štúdie spoločnosti Aspiring Minds iba 4,77 % kandidátov dokáže napísať program so správnou logikou, čo je minimálna požiadavka na akúkoľvek programátorskú prácu.

https://www.pcrevue.sk/a/Az-95---programatorov-v-Indii-je-nesposobilych-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že ind je levnější než čech platí pouze pro juniory a seniory. Expertní pracovníci v Indii jsou placeni dokonce lépe než u nás. Produktivitu nehodlám hodnotit, už tu bylo řečeno dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zeptejte se v Mnichově. Úspora 11 milionů eur za licence je přišla na nějakých 120 milionů eur a už se vracejí k Windows. A to dotáhli k náhradě cca 85% Windows linuxem, 100% bylo nereálných.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

V Mnichově nemají žádný reálný důvod pro návrat zpět k Widlous, tedy kromě podmazaného starosty.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A krom potřeby armády linux adminů :) Sněte dál svůj linuxový sen.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To si opravdu myslíte, že jich je více než Windowsových adminů? Viděl jste někdy z blízka Windows?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ano je jich potřeba více. Kdyby jich bylo potřeba méně jedou korporace už dávno na linuxu, tlak na cenu výrobků je obrovský a toto se tam promítá významně.
Nevim jestli si představuje Windows v korporaci jako Windows doma, ale funguje to jinak, je tam masivní centrální správa, silná digitalizace a vůbec admina člověk vidí jednou za rok z vlaku. U linuxu ? V současné situaci naprosto nehrozí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Máte nějaký důkaz pro toto tvrzení? Odkaz by nebyl? Firma nebo doma, vzdálená správa nebo přímo u kompu, problému se musí věnovat člověk, takže na tomto nesejde. "Silná digitalizace" je výrok měsíce - ale jo, analogové počítače už fakt moc nejsou k vidění.

"Naprosto nehrozí" se neshoduje s faktem, že spousta korparací Linux používá. Ano vím, další spousta používá Windows, ale neměl byste si plést pocity "tohle mi není po chuti" a fakta "to je z nějakého důvodu nerealizovatelné". Jestli se to tak dělá u vás v korporaci, tak to jaksi nelze interpolovat na celý svět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte odkaz na interní firemní dokumenty ? :)
Silnou digitalizací bylo myšleno něco jiného - v korporátní sféře jsou statisíce požadavků na různá práva někam, různé speciální oprávnění, žádosti na instalaci SW, to všechno u nás řeší automatické systémy. Příklad - nechci prozradit kde pracuji takže čísla jsou poměrově - 9000 zaměstnanců, máme 5 lidí co se starají o problémy s PC a jejich řešení a dva serverové administrátory. Na linuxu ? no jasně :)

Korporace používají linux, ale na servery a specifické použití. Workstationy na tom jedou opravdu málokde.

A není to o chuti, sám mám za sebou RedHat, Ubuntu (Lubuntu, Kubuntu), Mint, Debian a Gentoo.
Každý nějakou dobu mezi 2 týdny a půl rokem. Linux na desktop pro normálního uživatele připraven není. Je to jenom vlhký sen lidí, který si s ním vyhráli a baví je IT, vůbec nereflektují, že ostatní lidi mají jiné zájmy a PC mají jako nástroj, vůbec netuší proč by měli laborovat s Linuxem když jsou tu Windows, které jim jedou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli nějaké máte tak klidně. :-) Stačil by nějaký veřejný dokument, který porovnává náročnost platofrem na administraci. Vše co uvidíte jde dělat i s Linuxem, takže to pro mě není argument výhodnosti Windows do kanclu.

Je to ekonomika. Proč být závislý na placené platformě, jejíž budoucí vývoj je těžko predikovatelný? Licence stojí hormadu peněz, to je též silný faktor a přitom výběr z konfigurací je veškerý žádný. Pro Windows hovoří jasně to, že je každý namažer je zná už ze školy a ví jak si v PowerPointu naklikat pěknou prezentaci. Nedej bože aby se to musel učit v jiném programu. :-)

Pokud se budeme bavit o hrách, tam bych Linux opravdu nedoporučil. Pokud o grafikovi, projektantovi s CAD nebo na prepress, tak tam také ne, protože profi aplikace na Linuxu moc nejsou. Nicméně to jsou velmi specifické profese, kterých firma má jen pár.

Já se nicméně nehodlám bít za to, aby všude byl Linux, já bych jen rád viděl hodnověrný argument potvrzují tvrzení, že na firmu postavenou na Linuxu potřebuji armádu adminů a pokud tam budou Windows, tak mi stačí jeden. ("Na Linuxu, no jasně" pořád není potvrzení :-).

Převést fimu z Windows na Linux může být docela personálně a vývojově náročné, ale to je to samé jako převést firmu z Windows XP na W10. Je na to dočasně potřeba hromada lidí. Nicméně to se nebavíme o každodenní provozní situaci.

P. S. nejsu Linuxák, jsem zatvrzelý Amigista a k tomu iOvce, Windowsák a na konci Linuxový přicmrndavač.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to neni sen ale realita, dobrej Linux Admin zvlada spravovat mnohonasobne vice Linux serveru/stanic, nez Windows admin... dalsi vec je ze Windows se snazi adminovat kdejakej matlak a podle toho to i vypada... ve vysledku jim staci misto 20-30 WindowsMatlaku mit 5-10 LinuxAdminu ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No a to je právě sen. Realita je jiná.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak už konečně uveďte konkrétní čísla a budeme všichni spokojení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba penetrace linuxu na workstationech ? Jako už je fakt směšné jak linuxáci furt brečí jak je linux super, ale běží na kolika ? na 1 procentu desktopu ? Už je to fakt trapný, to máte nějaký mindrák nebo co ?
Čísla jsou výše.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mindrak mas ocividne ty ;)

1. uz nejakou dobu je GNU/Linux na desktopech nad 2%, aktualne je to asi 2.36%, v porovnani s OSX/macOS za kterym stoji Apple majici na desktopu 6.12 jsou cislo pro GNU/Linux velmi dobra...
https://netmarketshare.com/report.aspx?qprid=9&qpaf=&qpcustom=Linux&qpcu...

2. uzivatelum GNU/Linuxu je v podstate jedno na kolika desktopec bezi, oni pouzivaji system ktery je SVOBODNY, OTEVRENY a s NORMALNI LICENCI... z technickeho hlediska je mnoham uspornejsi na HW prostredky takze totozny HW lze lepe vyuzit, nejsou problemy s dlouhotrvajici (ci nefunkcnima) aktualizacema, kde navic se jim aktualizuji kompletne veskery system, knihovny, aplikace, nejsou nuceni do zbytecnejch restartu a kilometry dalsich vyhod...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Otevřený_software

3. kdyz uz zeres ty procenta, mozna se podivej kolik procent je lidi s podprumernou a prumernou inteligenci, zjistis ze to odpovida procentu pouziti Windows na desktopu, pak se podivej na kolik procent lidi je s nadprumernou az genialni inteligenci, zjistis ze to odpovda procentu pouziti GNU/Linuxu na desktopu...
zaver je tedy jasny, prumerny uzivatel si vystaci s Windows, ale kdo je chytrej pouziva GNU/Linux ;)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Inteligenční_kvocient

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Ok, díky za čísla.
2) Já chápu proč linux používají, co nechápu je proč mají takovou potřebu si myslet, že ostatní to mají stejně a sen nacpat linux všude.
Naprosto nesouhlasím s tím že Linux je na HW méně náročný než windows, to bylo před patnácti lety. Teď je mnohde linux náročnější nebo chodí pomaleji. Jediné co žere míň je RAM a místo na disku, ale dneska ? Who cares ?
Obrovská nevýhoda Linuxu je, že tam vždy něco nefunguje, jasně jde to všechno vyřešit ale znamená to hodiny a hodiny lezení po fórech a zkoušení.

3) K tomuto jedinou větu - věděl si, že 99 procent vrahů jí chleba ? Tyhle sračky na mě nezkoušej. Díky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem linuxák a toto jsou moje názory:
-více jak 10% podílu na linuxu na desktopech nechci
-widle ani m$ office nemájí ve státní sféře co dělat

A nyní tvrzení, které se zakládá na faktech(osobních i cizích náměrech) a má normální platnost:
-Linuxové distro (nějaké z majoritních) ve stabilním sestavení je ve výchozím nastavení úspornější jak W10 ve stabilním sestavení a výchozím nastavení na daném stroji, pokud jsou pro oba OS povedou ovladače na daný HW

Obrovská nevýhoda widlí je, že tam vždy něco nefunguje, jasně jde to všechno vyřešit ale znamená to hodiny a hodiny lezení po fórech a zkoušení

Inteligence uživatele PC je skutečně majoritním ač né jediným faktorem života ve zlaté kleci m$(princip života ve zlaté kleci byl už mnohokrát zkoumán, nicméně se nejednalo zrovna o IT oblast). Nejedná se tedy o argumentační klam. Těch faktorů může být více, peníze, osobnost, zkušenost, lenost, rigidita myšlení atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jedna věc je zlatá klec a druhou je rubat si vlastní cestu džunglí když vedle vede pohodlná dálnice, byť s určitým mýtným (to nevztahuju paušálně na celký linux ale na ty myriády dister). Když to některé baví, proč ne, ale ať pak netřepou kydy o inteligenci, akorát se zesměšňují. A na tomhle názoru se jen potvrzuje že linuxáci jsou zasádně spokojeni a jen poštěkávají aby řeč nestála.

"Obrovská nevýhoda widlí je, že tam vždy něco nefunguje, jasně jde to všechno vyřešit ale znamená to hodiny a hodiny lezení po fórech a zkoušení" - to jsem se po ránu vážně dobře zasmál. Ale poněkud tohle tvrzení drsně podkopává výrok o vyšší inteligenci linuxáků :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tou dálnicí na windows sedí. Když nastane problém, tak to celý stojí několik hodin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Widle jsou tak maximálně dálnice jako D1 mezi říjnem 2014 a dubnem 2016.
V těch distrech se lze celkem vyznat, stačí pogooglit - ano umět si obstarat informace je jedna ze známek inteligence. A jak jsem psal, inteligence není jediné kritérium, ale pouze velice zásadní. Dnes je populání používat místo desktopu či laptopu mobilní zařízení a tam vládne linuxová distribuce android, nicméně je ohnutý pro BFU a pak to tak i vypadá. BFU nezajímá, jak má pečovat a spravovat OS, on chce spouštět aplikace, které uspokojí jeho potřeby. Já tedy nenapadám model, kdy BFU platí vendorovi za to, že se mu bude starat o OS, ale to, že je tady situace, je zdatnější uživatel nucet tento model používat.

Tu větu jsem použil stejnou jako v přechozím příspěvku, jen jsem vyměníl předmět. Ano patřím mezi uživatele, kteří potřebují jistou úroveň nastavení OS(např. vývoj SW na komunikaci se senzory), že tyto strasti s widlema zažívají více jak na linuxu. A protože jsem inteligentní, tak se přece nebudu stresovat s widlema.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linux je na hw mene narocny nez windows. Takovy hezky dukaz je treba raspberry pi. Dej si tam linux... dostanes plnohodnotny linux s desktopem a vsim potrebnym. Neni to zadny rychlik, ale pouzivat se to da. No a dej si tam windows... desktop tam neni, ten by na tom nevzladli. Nabehne primitivni aplikace kde se dozvis ip adresu, nejaky zakladni info, mas tam volbu jazyka.. a primitivni demo co umi blikat ledkou. A i tohle je na tom pomaly jak snek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už zase operujete neporovnatelnými rámci čísel. Úspora neznamená, že nic neinvestujete. Jestli jste uspořil 11 mil. EUR, tak to vůbec nic neříká o tom, kolik jste utratil. Prostě jste v rámci nějaké nutné inestice ušetřil.

K Windows se vrací zejména pro politické tlaky. Také není nutné aby 100 % počítačů bylo na Linuxu. Kde jsou Windows nezbytná, mohou zůstat i nadále, to na úspoře z ostatních kompů kde potřeba nejsou nic nemění.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

@Pety to jsou lzi co vypousti podplacenej starosta a rozporujou to vsichni tam technicky i ekonomicky angazovani...

jestli se vratej k Windows tak jedine protoze ze je VYDIRA Microsoft ohledne umisteni/neumisteni jejich centraly v Mnichove, z cehoz by mesto melo dane... a pak ty brutalni uplatky...

100% nebylo realnych ne z duvodu ze by to neslo, ale protoze se nevyplatilo predelavat nektere vendor-locknute aplikace pramenici z monopolniho MS postaveni, nebo historickejch duvodu...

preneseno do CR. ta KAZDEJ rok plati za LICENCE MICROSOFTU => POUZE ZA LICENCE = 1.6 Miliardy Kc, za takove penize se da udelat prechod na GNU/Linux i takovej ze by se delala UPLNE nova distribuce na zelene louce a UPLNE novej kancelarskej balik, coz je oboje samozrejme nesmysl kdyz se da vybrat z jich existujicich a udelat patricne upravy...
druha vec pak je ze statni zakazky byli dlouhodbe delane na miru dodavatelum spolupracujici s uzavrenym Microstem, Oracle a IBM a tedy vytvarene umele uzamceni na jejich produkty, pritom to nebylo potreba, stejne jako by nebylo potreba aby kazda statni instituce si nechala delat za miliardy vlastni UZAVRENY informacni system...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, navíc by stát tyto prachy mohl dát vyskokým školám na vybudování a údržbu informačních systému ve státní správě. Nejen fakulty informačních technologií, ale i ostatní by se odborně podíleli na business logice i UI. Alespoň by ti studentské projekty měli větší smysl :). Další výhoda je snížení závisloti na cizí zemi a jedné firmě :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Úspora 11 milionů eur za licence je přišla na nějakých 120 milionů eur" a přitom před 5 měsíci jsi psal "úspora 11 milionů za licence stála víc, než 100 milionů euro za vícepráce, tedy za instalace, programování a školení". 20 miliónů sem nebo tam :) A já se znova ptám, kde jsi na taková čísla přišel? Žongluješ s nimi v několika diskuzích, ale zdroj žádný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konstatovat něco je jedna věc a zdůvodnit proč to tak asi bylo je věc druhá. Je to jak u doktora, léčí se následky a ne příčiny a takhle zkur*ené je všechno. Když se nehce nebo sou na vlivných pozicích zaangažováni lidé, kteří mají mindráky sami se sebou, tak to je pak těžký. Rozhodně Mnichov neselhal kvůli unixu, ale kvůli neschopnejm, degenerovanejm vedoucím "silám" (bezradná státní správa-světovej fenomén)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ja sa im ani nečudujem. Pokiaľ dokáže windows 8.1 na súbore zapísať atribút, že bol upravený 5.7. a počítač bol včera vypnutý celý deň kvôli sviatku a zapnutý bol až dnes, tak ako môžete veriť celému windowsu?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

MS je dnes ve své podstatě Indická společnost , jak se může Indie rozčilovat, že jejich soukmenovci produkují to co produkuji?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro Mirosoft je dost nepříjemná i negativní reklama plynocí z faktu, že jsou Windows ovládnutelná nějakou havětí (jestli XP nebo 10 BFU zase tak hluboce nezajímá). Takže do slevy se mu určitě nechce, ale snížit podíl XP by určitě chtěl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že ta havěť se nejvíc šířila přes nezazáplatované Win7, XP byly jen následnou obětí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak následná oběť bych zrovna neřekl, když se jedná o stejnou zranitelnost, ale jo, nezáplatované systémy jsou v tomto případě solidní problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele je to samozrejme nesmysl, protoze i v linuxu jsou samozrejme chyby jako v kazdem operacnim systemu. Nemusi byt treba nejake kriticke chyby primo v jadre, ale v navaznych sluzbach. Pritom oprava chyb u Windows je casto rychlejsi nez na linuxu, posledne jsme cekali na opravu chyby 11 let.

Vyhruzky prechodu na linux jsou bezne a Indie neni zdaleka prvni zemi, ktera hrozi Microsoftu, ze pokud jim nezlevni, ze prejdou na linux. Linux je proste bran jako rukojmi, aby bylo mozne tlacit na cenu za Windows.

Microsoft je samozrejme v tezke pozici, protoze co kdyz slevu neda a Indove opravdu prejdou? Zacnou pak odchazet i dalsi? Nebo jsou to jen plane vyhruzky?

Osobne vubec nechapu, proc trvaji staty na jedinnem OS, vzdyt je mozne pouzivat oboji zaroven, spousta linuxovych adminu ikdyz zdaleka ne vsichni umi administrovat i Windows, opacne je to malo caste. Programy se daji psat multiplatforme, takze taky zadny problem.
Oponovat se tak da jedine cenou, protoze by to bylo jiste o neco drazsi, ale zase na druhou stranu by se neco usetrilo na Windows licencich, takze by se to mohlo pokratit.

Jedinna vec snad, ze Windows nabizi i ruzne bezpecnostni certifikaty, ktere pokud chcete na linuxu, tak je to trochu problem nebo musite stejne zaplatit korporatum jako RedHat. Ale to uz je mimo oblast IT, to uz se dostavame do oblasti ciste byrokracie, jestli ty certifikaty jsou nebo nejsou potreba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono hlavně dnes spousta úřednických "aplikací" běží v prohlížeči a jako podvozek pro prohlížeč do kanclu je licence za Windows skutečně vyhazování peněz. Problém spíše bývá, že to někdo prasácky napíše s potřebou IE nebo Oracle JAVA (viz daňové formuláře), ale to není problém Linuxu. Na nekonečné textové elaboráty a A4 úředních oběžníků také není potřeba MS Office, to zvládne téměř každý kanclbalík.

Tam kde běží kritické aplikace a jsou napsané pro Windows, tam bych nechal Windows a netlačit to silou zbytečně jinam i když poněkud nekorporátní vlastnosti W10 možná vyvolají i úvahy na toto téma.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Pritom oprava chyb u Windows je casto rychlejsi nez na linuxu, posledne jsme cekali na opravu chyby 11 let." A jak dlouho asi byla ve woknech chyba, přes kterou se nedávno šířil WannaCry? Oficiálně byly patchnuty WinXP-Win10 (2001-2016), ale vůbec bych se nedivil, kdyby ta samá díra byla už v NT4 :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To nic nemění na tom že v Linuxu byla díra 11 let, v tom Linuxu, který je tak neuvěřitelně bezpečný a nemá viry :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Díra ve volitelné části jádra, kterou neměli ani všechny distribuce přikompilované.
Co se týče widlí pamatuji na conficker - nejsem si jist, zda by widle dokázaly běžet bez "úžasného" svchost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano kazdy software ma chyby. Ale kdyz se pride na chybu v linuxu tak je zaplata typicky v radu hodin. U microsoftu se ceka na druhy utery v mesici, ze snad ta zaplata bude a nebude se na ni cekat dalsi mesic.. dva... tri... rok...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně to je výhoda linuxu, rychlá reakční doba - to jsem ani nerozporoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je typicka lez, kdy zamerne prekrucujes skutecnost.

Kazde druhe utery v mesici dochazi minimalne u Win10, ale snad uz to platilo o Win8, ja je nemel, tak nevim jiste, k vydani nekritickych zaplat a k updatu novych funkci. Kriticke bezpecnostni zaplaty jsou sireny prubezne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bych ani neřekl. Opravy na kritické zranitelnosti chodí typicky jen v to úterý a byla to i záplata na Wannacry. To už musí být sakra něco, aby hotfix vyšel mimo kalendář. Stačí si přečist info k tomu co v úterý přijde a řada toho jsou opravy na kritické zranitelnosti.

Průběžně spíše vyjde doporučení "vypněte danou službu než bude k dispozici hotfix" a je to řešení poměrně časté.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows 10 ne, vic nemam, co bych k tomu rekl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Distribuce updatů se mezi Win7 a Win10 nijak neliší. Fakticky je stále stejná už od XP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na poslední security bulletiny W10 a datum publikování mají asi všechny (uplně všechny jsem neprocházel) druhé úterý v měsíci, stejně jako pro ostatní verze Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrat za posledni dva roky vysla mimoradne zaplata mimo zaplatovaci utery ? Vyjimecne se to stava, ale spocital by si to na prstech jedny ruky. Naopak se stal opakovane opacny priklad, kdy microsoft mel nekolik mesicu nahlasenou diru a vykaslali se na to. Takze nalezce po vyprseni nejaky doby proste tu zranitelnost zverejnil. A jeste si indianci z microsoftu stezovali, ze sou na ne zly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lewitore Lewitore... Obhajuješ nesmysly. Za poslední 4 roky, před kterými jsem natrvalo opustil "widlí zázemí", nedělám nic jinýho než to, že nešťastníkům, kteří se stali obětí mikrosoftích sraček, předělávám jejich laptopy a desktopy na linux. Jedinej člověk mi neřek ani popel a byli vyvaleni, jak je možný, že ve woknech měli takovejch problémů a v linuxech ne. Ano, nejsou to lidi z profi sféry závislí právě na těch specifickej programech a služeb vytvořených agresivními firmami typu prdlosost a jiní... Ale i tak, problémy, co měli s oknama a těch co se objevily v linuxech bych si troufl porovnat asi jako mít hlad každej den a nebo jeden den nemít snídani. Ten hlad, to su každodenní problémy s widlema a ta jedna snídaně, to byl jeden problém v linuxu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A víš proč Ti nevěřím ? Protože penetrace 2 procenta. To co píšeš čtu od linuxáků 10 let.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čím to asi bude? Jsem BFU, jdu k zelenému skřetovi, koupím cool nojbůk a vyskočí na mě Linux dektop? Aha, vlastně ne. Windows jsou automaticky v každém kompu, instalovat něco jiného vyžaduje znalosti (což se týče i jiné verze Windows).

Když chce uživatel alternativu zajde Běžný(á) Franta k Jablku a tím to tak končí.

Na smartfonech Windows automaticky nejsou a hle jak to tam vzalo obrat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> posledne jsme cekali na opravu chyby 11 let

Bud zamerne lzete, nebo neumyslne pisete nesmysly. Cekat na opravu chyby 11 let by jste mohli, kdyby ta chyba byla znama 11 let. Skutecny timeline je tenhle ( http://seclists.org/oss-sec/2017/q1/471 ) :

2017-02-15: Bug reported to security () kernel org
2017-02-16: Patch submitted to netdev
2017-02-17: Patch committed to mainline kernel
2017-02-18: Notification sent to linux-distros
2017-02-22: Public announcement

Tudiz chyba byla opravena a commitnuta do dvou dni od okamihu kdy ji dotycny pan nahlasil. Jestli chcete obvinovat lidi, ze 11 let neopravili chybu o ktere nikdo netusil ze existuje, pak doporucuji www.bohnice.cz :)

> oprava chyb u Windows je casto rychlejsi nez na linuxu

LOL, urcite. Pockate si do druheho utery v mesici, pokud mate teda stesti a MS se na vas nevysere jako v unoru 2017, bez udani duvodu, protoze zakaznik je ***** kteremu serem na hlavu.

Jeste vetsi lahudky jsou tyhle: https://arstechnica.com/security/2017/02/high-severity-vulnerability-in-... - mas rovnou dva bugy, kde MS ** tri mesice ** vedel o chybe, tudiz mel tri mesice na opravu, a sral na to.

Ano, v linuxu jsou chyby, a dost mozna i vic jako ve Woknech. Ale rychlost jakou MS patchuje chyby je porad svetelne roky za linuxem, a hlavne komercni distra jako RHEL a SLES jsou zcela na jine planete nez MS.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bankomany u nas maju XP uplne bezne. A je to uplne jedno lebo su na uzavretej sieti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, takový ty modrý ATM jsou na Win XP. Jsou děsně pomalý ve vydávání peněz a jednou se mi ho dokonce podařilo zaseknout tím, že jsem dal opravit PIN kód. Po chvíli se restartoval. Naštěstí, mi ještě před rebootem vrátil kartu. Pak se tam začaly startovat XPčka a děsně pomalu to nabíhalo. Tak jsem na to hleděl a smál se :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera jsem měl tu čest naopak s posledním updatem bankomatu ČS (nejspíš Win7) a proti němu je ten s XP rychlík. Před updatem to bývalo výrazně svižnější (HW vypadá stejný), takže zase vymysleli nějakou blbost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ČSOB zkušenost dobrá, rychlé a bez problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem co furt Lamy melete o Munchene a problemy s Linuxom,jediny problem v statnej sprave Munchenu ze si hraju svoje hry na svojom piesocku a nevytvoria celu vnutornu intranetovu statnu IT infrastrukturu ako interne web rozhranie na vtutornej sieti a potom pracujte a prihlasujte sa aj z Linuxu alebo Mac OS,bude to uplne jedno,a vsetky Linux desktopy necham bez aoplikacii kedze vsetko pojde cez web rozhranie, a nevravte ze za tie prachy co maju k dispozicii sa to neda vytvorit a bude im stacit 10 adminov na jeden centralny enterprise server.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.