Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Indie vyslala k Marsu meziplanetární sondu. Upevnila tak svůj technologický náskok před Čínou

To by mě zajímalo, jaký technologický náskok Indie má. Pokud je mi známo, na rozdíl od Číny, která má vesmírnou stanici, Indie ještě nezačala s pilotovanými lety.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, to mě také udeřilo do očí. Indie a technologický náskok před Čínou ? To si děláte srandu ne ? To že něco dokážou nahoru vystřelit, neznamená že mají nějakou technologickou převahu. Za Čínou jsou minimálně tak dvacet let pozadu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kde na mapě najdu zemi "Evropská kosmická agentura"? :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hned mě napadlo, zeptat se na to samé... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne nekde v okoli Bruselu. Lepsi na to najmout detektiva se zkusenostmi s hledanim virtualnich firem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš zaujala tato informace: "Indie se pyšní tím, že její mise na Mars vyšla na 4,5 miliardy rupií (v přepočtu zhruba 1,38 miliardy korun). To je ve srovnání s podobnými projekty ostatních zemí jen zlomek ceny. Přesto příprava cesty vyvolala v Indii značnou kritiku, podle níž je projekt přílišným luxusem v zemi, kde miliony lidí stále ještě žijí v hluboké chudobě."
Takže sonda stále jen o málo víc než pražská Opencard. A místo tunelování Blanky by šlo poslat takovouto sondu ke každé planetě :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale musel bys to provést s outsourcem v Indii nebo sem nahnat armádu Indů s jejich platem :-) takže my by jsme to vlastními silami nedali :(

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že s přístupem jako na magistrátu bysme to dohromady nedali ani za US cenu :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samotna vyroba takehoto HW dnes uz az tak vela nestoji. Zrejme nerobili ziaden vyvoj a testy "iba nakupili a prisposobili" uz pouzivane technologie inych krajin. Mozno aj bez platenia licencnych poplatkov ;-). Pokial je to bezpilotne tak neni problem "risknut" a poslat niecelkom 100% odskusane zariadenie. V pripade neuspechu sa najde vhodna vyhovorka a za zelezom nebude nikomu smutno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tahle mise bude vyžadovat dlouhodobou spolehlivost, takže ještě uvidíme.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak k marsu leti, ale furt to nataceji na VHSky:o)))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by mne, kdo prisel jako první s tou kravinou o 780 milionu kilometru dlouhem letu jak první, ostatní to zrejme jen bezhlave opisuji. Ovšem vzhledem k tomu, ze minimalni vzdalenost Země Mars je radove 50 milionu kilometru a maximalni pak radove 400, tak tech uvadenych 780 milinonu by bylo na cestu tam a zase zpet i v tom nejhorsi pripade, coz je zjevna blbost, leta se naopak v době minima ale vzhledem k tomu, ze rychlost letu je rel. nizka a tudíž za dobu preletu se celkova vzdalenost o něco zvetsi, tak obvykla trasa meri radove 70 milionu kilometru. Cili zde někdo zjevne omylem pripsal nulu. Ono jaka je to blbost se da snadno dokázat i jednoduchym vypoctem: maximalni rychlost sondy bude cca II. kosmicka, cili 11km/s (méně to obvykle nejde a vice by bylo plytvani palivem). I kdybych predpokladal let celou dobu touto maximalni rychlosti a trvani pro zaokrouhleni cely rok, tak celkova vzdalenost bude 365*24*3600*11 km, coz je necelých 350 milionu kilometru, cili ani ne pulka uvadeneho hausnumera !

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Alebo sa staci zamysliet nad tym, ze zem je od slnka cca 150 M km, tak na mars to asi nebude 780 M km

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z vašich vět nabývám dojmu, že snad považujete meziplanetární lety za lety přímkové ("vzdalenost Země Mars ... radove 400, tak tech uvadenych 780 milinonu by bylo na cestu tam a zase zpet i v tom nejhorsi pripade"). Ve vesmíru se nelétá po přímkách, ale po hyperbolách.
http://i.imgur.com/0BSKzfW.png

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nebudou to spis elipsy?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Eliptické dráhy mají kosmická tělesa pohybující se rychlostí nižší než jest rychlost úniková (2. kosmická rychlost). Jsou to tělesa obíhající třeba Zemi. Jakmile se těleso chce vzdálit z oblasti gravitačního působení Země, musí se pohybovat rychlostí vyšší než je úniková rychlost a jeho dráha se z eliptické stává hyperbolickou.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jakmile opustí sféru gravitačního vlivu Země, ocitne se na heliocentrické ELIPSE. ;-) Na dosažení heliocentrické hyperboly jednoimpulsním manévrem zatím nemáme technologii (leda až někdo na nějakou tu sondu nainstaluje iontový nebo plazmový sustainer).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, nedošlo mi, jak moc je ta dráha zakřivená. Poletí určite po tzv. Hohmannove trajektorii, coz je nejuspornejsi verze z pohledu použitého paliva, a krasny vypocet s animací je zde: http://www.jgiesen.de/hohmann/index.html . Podle toho je celkova "draha" cca 4 AU, coz dela nejakych 600 milionu km, coz uz se blizi uvadenym 780 mil, ovšem porad je tu dost veliky rozdil. Mozna ze ale zapocitavaji i drahu obletu kolem Země v listopadu, kdy bude jen krouzit. Nu coz, zase jsem o něco moudřejší, při vypoctu dle rychlosti jsem totiž zapomel na samotnou orbitalni rychlost Země, která je cca 30km/s a ta samozrejme sonde zustava.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.