Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Indie zakázala Applu dovážet refurbished iPhony

Chápu, že chce někdo brand, někdo malý telefon. Ale jak někdo může chtít v dnešní době mobil s displejem zabírajícím jen okolo 60% velikosti mobilu, to nechápu. Asi je to pro ně IN.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já ho chci. Mám obyčejný hloupý mobil, kde je malý displej a většinu plochy zabírá klávesnice. Mobil pro mě je přístroj na volání, v krajním případě sms a nic jiného. Také můj mobil vydrží 3 týdny na jedno nabití.

Co skutečně nechápu je, že někdo má mobil, který když jeden den nenabije, tak mobil chcípne. Stejně tak nechápu, když vidím lidi, jak si k uchu přikládají placku zvíci půl hektaru a volají. To už mi přijde docela masochistické.

Nicméně každému soudruhu podle jeho gusta. Jen jsem chtěl říci, že ten displej mnohem menší než je přední plocha telefonu má obrovský benefit mimo jiné v tom, že ten mobil je odolnější při pádu a spol., a také že se tam vejdou hw tlačítka.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

To jo benefit to je obrovský. Třeba nosit v kapse klíče jako má kastelán je benefit, protože se neztratí, na rozdíl od normálních klíčů že..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je rada lidi pro ktere je mnohem dulezitejsi stand-by vydrz telefonu nez jeho funce nad ramce telefonovani a SMS.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To je sice dobrý postřeh, ale jak to souvisí s nevyužitím přední strany mobilu? Jinak jestli to má být v návaznosti, že iPhone hodně vydrží stand-by, tak je mnoho telefonů, které vydrží déle.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Protože já v telefonu displeje potřebuji vidět jen jméno volajícího či přečíst sms. Nic jiného na displeji nepotřebuji k zobrazení. Větší displej mi žádný benefit nepřinese. Proto je zbytečné aby zabíral celou přední plochu a žral baterku. Daleko větší benefit mi přinesou ty hw tlačítka.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se hádat. Kontrování že potřebujete HW tlačítka a větší výdrž na to, že má iPhone nevyužitou čelní stranu... Na to se nedá odpovědět už. Pak už bych vám jen řekl, že existují levnější mobily když potřebujete jen volat, ale vy byste zas jak kolovrátek odpověděl asi HW tlačítky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se budete divit, že někdo chce telefon s displejem nezabírajícím celou plochu, tak jsem se pouze přihlásil, že já ho chci. Když si přečtete váš příspěvek, na který bylo reagováno, nemusíte se divit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč vůbec komentujete něco pod článkem o smartphonech, když jej nemáte, nepotřebujete a nechcete?

Bavíme se tu o telefonech, které nemají klávesnici. Ale mohou být kompaktní a přesto s velkým displejem. Nebo být velké a neforemné s malým displejem, tak jako starší iPhony. O HW klávesnici se nikdo nebaví.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože toto vlákno nepoužilo slovo „smatphone“ ale „telefon“. A já se tedy bavím o telefonech.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tak, že za nevyužitou plochu se dá velmi dobře držet, aniž bys dělal nechtěné dotyky na touchscreenu. Toto je věc, která mi na těch displejích až k hraně mobilu docela vadí. A to se naprosto nepočítám mezi fanoušky Jabka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych měl telefon jen na volání a na psaní sms, tak bych taky měl hloupej telefon.
-Jezdím na služebky - gps navigace
-potřebuji přečíst/napsat email
-komunikuji přes aplikace jako je messenger (facebook), hangouts, skype, telegram¨
-používám camcard (rád ztrácím vizitky :D)
a je toho ještě víc samozřejmě...
Takže i když to ty nechápeš, tak to někomu urychlí práci. Krom toho mě vydrží 2 a půl dne :-D a mít 2 zařízení je docela blbost :-)

dřív stačila e52, ale ty už se nevyrábí a alternativ s nízkou cenovkou (do cca 5000) moc není.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu. I když na toto chytrý mobil nepotřebuji. Ale kolega, na kterého jsem reagoval nechápe, že já nepotřebuji to, co on považuje za „must be“ u telefonu. A stejně tak to nepotřebují desítky procent lidí, co používají mobil.

Kromě toho bych upozornil, že mám těch zařízení více než 2. Například mi chybí u chytrých mobilů schopnost mě oholit, takže beru elektrický holící strojek.

Kromě toho sebou nosím elektronickou čtečku Kindle 3 Keyboard, který na jedno nabití vydrží měsíc, váží 120 gramů, má elektronický papír, klávesnici. Má také web browser, tedy dá se přes něho zkontrolovat mail a napsat mail, stejně jako další webové ptákoviny. U mobilu mi totiž chybí elektronický papír.

GPS nepotřebuji, jsem ze staré školy, a orientovat se umím podle mapy či směrovek dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl jsi zmínit, že na holícím strojku vyžaduješ HW tlačítka a jen malou LED diodu, protože velká ubírají kapacitu baterce

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase nepotřebuji displej přes celou plochu holícího strojku. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem ke stale mensi a mensi tloustce chytrych mobilu se na tom holeni zjevne pracuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o žádné dnešní super placce, která by měla standby desítky hodin, talk time hodiny. Naopak, při 2-4k mAh se bavíme o stovkách hodin standby a desítkách hodin talk time. Kde jste přišel na denní mobil?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi motají jablka (teď nemyslím ty Jobsovo) s hruškama. Dnešní telefony vydrží ve standby nebo při hovoru často dýl než starý tlačítkový Nokie, po kterých pláčů. Pokud vypnu data budu jenom volat a psát SMS, bude výdrž dnešních telefonů srovnatelná s tlačítkovými. Týden není problém.

Ale když má člověk smartphone, tak ho chce taky využít. A potom je samozřejmě baterka často za den v háji. Ale proč by mi to mělo vadit, když je elektrika úplně všude, kde není, můžu mít powerbanku nebo náhradní baterku (pokud si nekoupím blbý telefon).

Ale tohle bědování mi přijde jako si stěžovat, že dnešní SUV moc žerou, protože když s nim jede 220km/h po dálnici, bere 15l/100km a to stopětka nikdy nebrala. Akorát že ta stopětka nikdy nejela víc než 120.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První praktický pokus a srovnání výdrže by váš příspěvek nepřežil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já spíš nechápu, proč tak tvrdošíjně indové chtějí ajfoun, když na to nemají? Apple nepřinutí zlevnit, nejsou charita. Když potřebují chytrý telefon, ať si pořídí androida, tam na tu cenu dosáhnou. Já bych toho taky chtěl a nemám na to...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že je pochopitelné, proč to Indie dělá. Prostě chce dát prostor lokálnímu výrobci podobných telefonů, pokud nebude Apple chtít rozumně zlevnit. Apple si jednoduše může vybrat: buď bude za rozumnější cenu pro indické poměry nebo je jen otázkou krátkého času než niku uvolněnou Applem přebere nějaký lokální výrobce. Indie nechce být pouze zemí, kde Apple uplatní second hand věci jen proto, aby umožnila Apple zabírat prostor pro někoho, kdo bude v Indii prodávat přímé nerepasované výrobky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No a právě apple nezlevní (taky v době internetu proč? to se hned najde hromada překupníků a budou to vozit k nám do Evropy) a indové z nějakého důvodu apple chtějí. Podle mě uvízli na mrtvém bodě, celá situace akorát vyplyne v to, že nějakej šikula tam začne ty refurbished telefony dovážet "na černo".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mně je srdečně jedno, co udělá Apple a co udělá Indie. Jen jsem psal, že chápu, co Indie dělá. Indie se jednoduše rozhodla, že bude aktivně podporovat levnějšího výrobce telefonů, a nastavila podle toho překážky a regulace Applu.

Nemyslím si, že by Indie umrzla na mrtvém bodě. Indii je jedno, že tam překupníci budou vozit načerno second hand, oficiálně to Apple prostě dělat nesmí. Apple tedy oficiálně smí prodávat jen původní zboží, a Indie je pěkný flák lidí, aby to Apple bylo líto a měl co ztratit.

Já myslím, že Indie vyhraje v každém případě. Buď Apple zlevní, nebo Apple bude nahrazen jinou levnější značkou telefonu. Obojí je pro Indii výhra. Černoty a šedivky na tom v zásadě nic nezmění.

Každému je jasné, že Apple má obrovskou marži, a indická vláda mu jednoduše nastavila možnost, aby se rozhodl pro strategii, zda si udržet dlouhodobě indický trh a nebo zisky. Na to má Indie, stejně jako každý stát právo, a Apple má zase právo na rozhodnutí dle svého gusta.

Dovozy z internetového e-shopu ze zahraničí se jednoduše na hranici Indie proclí a napaří se pořádné clo, asi tak jako to dělá Česká republika při nákupu z e-shopu mimo EU. Tudy cesta nevede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple by dokázal ošetřit to v SW tak, aby iPhone dovežený z Indie nefungoval na jiných sítích. Spousta výrobců to tak dělá.

A proč Indové chtějí iPhone? Je to statusová záležitost. Stejně jako zlatý řetězy, barevný botu Nike a tepláky Adidas. Jakmile to všechno mám, můžu jít dělat frajera na diskotéku. Dokonce i u nás iPhone považovaný za ukázku úspěšnosti majitele, spolu s oktáfkou v tédéíčku nebo votuzenym golfem. Ve vyspělých zemích se spíš hraje na baráky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezlevní, nemají k tomu důvod, ale hlavně, šlo by to naprosto proti jejich obchodní strategii kterou si drží dlouho roky, dávno před iPhone. Jednak nemají potřebu bojovat s Androidem, tedy skutečně, reklamně bojují jak lvi, ale ve skutečnosti je jim Android nebo WindowsPhone "ukradené". Co by asi tak získali? Víc prodaných telefonů, lepší číslo v nějakých pošahaných tabulkách pokrytí trhu? Jak Apple tak Google jsou normální tržní firmy, kterým jde o zisk, jen každá z firem na to jde jinak, a v podstatě si obchodně nekonkurují. Apple má cca 90% zisku z celého mobilního trhu, co by měli chtít víc? Snížit si zisk, jen aby prodali víc kousků?

To že na to velké množství světových zákazníků nemá? No a? Kdo z místních diskutérů podniká ve výrobě čehokoliv pro Albánii, Somálsko, Indii, Čad, Honduras? Z toho by jste uživili rodinu, to by vás obratem nepřeválcoval někdo levnější, z chudší země než je ČR? Proč by Apple řešil miliony levných telefonů, které třeba tabulkovými čísly ho i překonávají. Proč asi má tolik spokojených ale hlavně dlouhodobých zákazníků? Být IN, ukázat že na to mám? Z pohledu lidí, pro které je 200 Euro hodně peněz, je to možná pochopitelné, ne však z pohledu lidí, pro které je 200 Euro výdělek za dva dny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale mně je také jedno, jestli na něho někdo má či nemá. Já jen psal, že chápu Indii. Apple má co ztratit – celý trh jedné a čtvrt miliardy lidí, tedy trh celé šestiny lidí celé zeměkoule.

Vy snad žijete v socialismu. To je obchodní jednání. Prostě Indie dala nějaké podmínky, a Apple na to nějak zareaguje. To je obé jejich věc. Indie zkrátka nabízí svůj trh 1/6 lidí celé zeměkoule tomu, kdo bude dodávat určité telefony levněji než Apple, a nebudou to founy z druhé ruky. Indie má s čím licitovat a co nabídnout, a Apple se může rozhodnout také podle svých preferencí.

Apple má jednoduše obchodní strategii, že bude v Indii bránit příchodu levnější konkurence tím, že bude do Indie dodávat levnější second hand zboží. A Indie a Indové se rozhodli, a mají na to plné právo, že tuto blokaci trhu bez plné hodnoty prostě Applu nebudou tolerovat.

Indii a Indům je nejspíše fuk, jestli Apple se rozhodne zlevnit, a nebo jestli se vzdá podílu na trhu 1/6 obyvatel světa. Obojí je pro ně výhra. Pokud ovšem Apple vyklidí Indii, nemusí se mu už nikdy v budoucnu podařit na tento trh vrátit, protože ho opanuje jiná společnost. To je celé.

Takto se normálně obchoduje, a takto země bojují za to, aby nebyly odpadem firem – není třeba z toho dělat kovbojku. Toto se děje co svět světem stojí, a je to normální průběh dějin.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel Indie nemá čím licitovat, Indie je podobně kulhající země jako je Brazílie. Vznikla na vyspělých základech Britského impéria, má od založení demokracii a nepřerušený tržní prostředí. Na rozdíl od Číny, která ztratila mnoho desetiletí, oproti Indii. Přesto Indie ekonomicky kulhá za Čínou. Je to stejné, jako když frajeři zde nadávají na EU, Euro, Německo, ..... jen nějak zapomínají, že bez těch subjektů jsme chudá, zaostalá rozvojová ekonomika.

Článek je o repasovaných použitých telefonech, tak jak někdo správně napsal, indický zákazník si je stejně koupí, když je bude chtít. Ne přímo od Apple, s jejich garancí, ale od prostředníka.

Napsal jsem to jasně, vy argumentujete 1/6 pozemské populace, já jen tvrdím, že raději podnikám v ČR pro místní populaci, a pro zákazníky z Rakouska a Německa. Než bych páchal ekonomickou sebevraždu orientací na Somálsko, Nigérii, Filipíny, Čad, Mongolsko či Argentinu. Kde dle vašich měřítek číhá mnohem víc klientů/ obyvatel. To je jako otevřít si restauraci v Praze nebo v Chánově.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Bohužel Indie nemá čím licitovat …“

Ale má. Navíc jak už jsem napsal, Indii je úplně a srdečně jedno, jestli Apple odtáhne nebo přistoupí na podmínky. Indie pouze Applu nabídla „předkupní právo“ na niku mobilů určité kategorie – a když nebude chtít, on to bude chtít někdo jiný. Čína není od Indie zrovna daleko, a je podnikavá. :-)

*

„Přesto Indie ekonomicky kulhá za Čínou.“

To stále neznamená, že nemá právo si rozhodovat o své zemi. A ona si za své rozhodnutí ponese důsledky, ať příznivé či nepříznivé. Nevím, proč vás to tak vzrušuje, je to interní věc Apple a Indie, pozor, aby vám nepraskla cévka.

To si Indie dovolila moc co? Rozhodovat si o své zemi. To u nás v České republice neznáme, nemůžeme si ani rozhodnout, jestli tu chceme nelegální imigranty, ani řadu jiných věcí. Nedivím se, že vás to pobuřuje, že si stát rozhoduje ve své zemi podle sebe – na to v tuzemsku nejsme zvyklí, a je to považováno za neonacismus, rasismus, xenofobii a mnoho dalších ismů.

*

„Je to stejné, jako když frajeři zde nadávají na EU, Euro, Německo, ..... jen nějak zapomínají, že bez těch subjektů jsme chudá, zaostalá rozvojová ekonomika.“

Jo jo, nadávání na EU, euro a Německo by se mělo trestat popravčí četou. Ale bez pořádného mučení předtím by to byla slabota. Minimálně stažení z kůže zaživa, a koupání v horkém oleji. Možná by se pro výstrahu měla zastřelit celá rodina. Už jste spokojený?

*

„Článek je o repasovaných použitých telefonech, tak jak někdo správně napsal, indický zákazník si je stejně koupí, když je bude chtít.“

A to indickou vládu netrápí. Protože Apple je oficiálně nebude moci prodávat a to pro výsledek stačí.

*

„Napsal jsem to jasně, vy argumentujete 1/6 pozemské populace, já jen tvrdím, že raději podnikám v ČR pro místní populaci, a pro zákazníky z Rakouska a Německa.“

Netušil jsem, že vlastníte Apple, a rozhodujete se za něho.

*

„Než bych páchal ekonomickou sebevraždu orientací na Somálsko, Nigérii, Filipíny, Čad, Mongolsko či Argentinu. Kde dle vašich měřítek číhá mnohem víc klientů/ obyvatel.“

Měl byste se namísto emocí a pocitu nadřazenosti nad jinými státy držet spíše faktů. Američtí vědci dokázali, že závěry učiněné pomocí seriózních faktů mají platnější závěr, než pomocí emocionálních dojmů. Jedním z těchto faktů je, že všechny vámi vyjmenované státy nemají dohromady v součtu ani počet obyvatel ani trh, kterému by vůbec stál za řeč v porovnání s Indií.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem se v něčem vyjádřil špatně a tím pádem ta debata jde jiným směrem, než jsem psal svůj první příspěvek. Ano, Indie má plné právo rozhodovat o svém vnitřním trhu, ovšem druhá strana mince je, že byrokratické zásahy od zeleného stolu vždy přináší škodu pro danou zemi. Ne prospěch, viz. hlavní indický problém v rozvoji, zažraný kastovní systém, to je bude srážet dokud bude existovat. Ale jak píšete, mají na to právo a je to jejich věc. Tak jako Čínu bude dlouho a dlouho omezovat zažraný Konfucianizmus.

Jinak Apple to nemá jak poškodit, jejich prostor nemá jak ohrozit žádný současný producent na mobilním trhu. Právě kvůli jejich obchodnímu modelu, mají to co nemá nikdo jiný, vlastní vývoj HW, již od základní úrovně, přes výborný design, vlastní OS, který plně kontrolují a to nejdůležitější, mají vlastní ekosystém, který jim vydělává velké peníze i když počtem kusů zabírají malou část trhu.

Jinak věřte, že ve svém podnikání emoce nepoužívám, to je pouze pragmatický kalkul a obyčejná matematika. Tudíž, když napíši, že při orientaci na nové zákazníky si vždy vyberu ty z Bratislavy, než bych se vrhl na zákazníky z Moldavska nebo Makedonie. Nejsou v tom emoce nebo nadřazenost, jen seriozní fakta a logika.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Ano, Indie má plné právo rozhodovat o svém vnitřním trhu, ovšem druhá strana mince je, že byrokratické zásahy od zeleného stolu vždy přináší škodu pro danou zemi.“

To je jen vaše dogma, které není pravdivé. To jsou neoliberální pitomosti.

Stejně tak všude slyším, že stát je nejhorší hospodář, a proto je lépe svěřit peníze komerčním společnostem, jako bankám. Jenže od sametové revoluce už banky krachovaly dvakrát. Jednou je zachránil stát sanací astronomické sumy peněz a stát na sebe vzal dluhy bank. Podruhé zase přišla krize někdy v 1. desetiletí tohoto století a opět banky krachovaly a mají problém. A teď mají problém potřetí a už začínám slyšet o krachu velkých bank třeba v Rakousku.

Zkrátka emocionální dogmata typu „Baník je nejlepší“, „byrokratické zásahy jsuo vždy škodlivé“, „stát je nejhorší hospodář“ a jiné výkřiky nemají žádné vědecké potvrzení. Jsou to pouze lži.

*

„Ne prospěch, viz. hlavní indický problém v rozvoji, zažraný kastovní systém, to je bude srážet dokud bude existovat. Ale jak píšete, mají na to právo a je to jejich věc. Tak jako Čínu bude dlouho a dlouho omezovat zažraný Konfucianizmus.“

Sociální inženýři si také přesně uvědomují, co je nejlepší pro dané státy a společnost, a co ji brzdí a sráží. A často po nich stovky let tráva neroste.

*

„Jinak Apple to nemá jak poškodit, jejich prostor nemá jak ohrozit žádný současný producent na mobilním trhu.“

Slyšel jsem to v minulosti v podání, že nějaký pitomý Google nemá jak ohrozit AltaVistu (pamětníci budou znát, zbytek odkazuji na google). Nicméně toto je na posouzení Apple a Indie. Pokud Apple nemá jak poškodit jejich rozhodnutí vůči Indii a Indie zase nemůže být poškozena žádným rozhodnutím Apple – pak je to win win situace a je to skvělé.

*

„Právě kvůli jejich obchodnímu modelu, mají to co nemá nikdo jiný, vlastní vývoj HW, již od základní úrovně, přes výborný design, vlastní OS, který plně kontrolují a to nejdůležitější, mají vlastní ekosystém, …“

S prominutím Apple nemá vůbec nic kromě své marketinkové značky, co by nebylo možné dostat od jiných firem. Všechno ostatní po technické stránce není nic jedinečného, ani nic co by tu dávno nebylo jinde.

A v Asii už nemá občas ani to, protože v Číně právě Apple prohrál spor o značku iPhone, takže telefony i se značkou iPhone snadno dodá Xintong Tiandi přímo z Číny.

*

„Jinak věřte, že ve svém podnikání emoce nepoužívám, to je pouze pragmatický kalkul a obyčejná matematika.“

A kalkul a logika je vám k ničemu, když neznáte fakta o kultuře a zvyklostech dalé země. Snažíte se už poněkolikáté narvat evropskou náturu tu na Indii tu na Čínu tu na něco jiného.

Nicméně velké firmy o tu Asii stojí, právě proto, že je to obrovský rozvíjející trh, který roste na rozdíl od trhů západních, které mají to nejlepší už za sebou a jede spíše dolů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ptám se autora článku proč je v nadpisu slovo "refurbished", když znamená "renovované", kterému všichni rozumí a běžně se používá. Nebo skutečně nevíte co slovo refurbished znamená a proto jste ho v článku nechal?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nemůže to být taky tím, že pro ty telefony je to pravděpodobně už konečná a vlastně by pak Indie sloužila jako skládka pro dosloužilé iPhony?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konečně někdo přemýšlí!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.