Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel bude vyrábět ARM čipy 10nm FinFET procesem

Za vším se skrývá návratnost investic. Náklady s pokročilostí výrobních procesů rapidně rostou a tohle je, zdá se, jediná cesta, jak si udržet pozici inovátora. V opačném případě by museli výrazně zvolnit tempo, aby se jim investice do nového nodu vyplatila.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně to nepřijde, že by Intel prohrál, naopak mi přijde, že přišel na to, jak na tom dobře vydělat :). To není prohra, když ty věci, co se tak dobře prodávaj, vyrábíte vy a jdou vám z toho prachy :). Jestli se to jmenuje Atom nebo ARM, to není podstatné. Jasně, jsou tam pak jiná čísla v podílu na trhu, ale koho to dneska zajímá? ;) Tak holt budou mít větší podíl na jiném trhu. Důležitý je výsledek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ ustoja nižšie zisky. Dnes predávajú 120mm2 kremík za $400. Pri ARM sa ale bavíme o rovnako veľkom kremíku za ceny v desiatkách, maximálne $50. A pokiaľ to dokážu ustáť tak prosím, čím viac konkurencie tým lepšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt je lepší mít zisk $50 než $0 kvůli tomu, že by neměli co vyrábět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevravím o zisku, ale o príjme. A to je ešte lepší prípad (týka sa prakticky len Applu a "early"Samsungov), normálne sa predávajú hlboko pod $50 a low-end ARMy sa predávajú hromadne za ceny v jednotkách dolárov alebo dokonca v centoch za kus. A tam už môže byť ten zisk otázny najmä vzhľadom nato, že Intel má pomerne drahú výrobu.

Ale uvidíme, snáď to nedopadne ako s Atomami. :D Dnes je isté len to, že Intel s tým šokoval prakticky každého a ich akcie odvety mierne klesajú (pri oznámení takýchto dohôd sa očakáva skôr rast).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku souhlas, ale byl bych opatrny. V realu si LG reklo, ze to riskne a zkusi si u Intelu vyrobit nejaky high-end ARM SoC. Kdyz to nevyjde, tak nejspis osadi Qualcomm a maji sve jiste :-). Zbytek uvedenych zakazniku je marketingove krmeni.

Jsem docela zvedavy jak bude Intel zvladat celkem sibenicni terminy a extremni naroky trhu high-end ARM SoC. Je to velka korporace zvykla pracovat svym tempem, na trhu kde byla vzdy jednickou a opravdovy konkurencni tlak zazila naposled pred skoro 10 lety. Roztocit takovy kolos do obratek nutnych pro soupereni mezi Fab vyrobci nebude zadna legrace. Realita je takova, ze uvedeni noveho vlajkoveho telefonu nepocka ani na Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

x86 se do mobilnich zarizeni zamerenych na spotrebu energie nehodi a bylo to jasne od naprosteho zacatku (asi vsem krome Intelu).
Po mobilech a tabletech tak casem ovladnou ARM i netbooky. Intel akorat zbytecne neschopnosti tento fakt si priznat prohospodaril radu milionu, ktere mu musime platit my zakaznici v cenach desktopovych procesoru, proto doufejme, ze AMD konecne predvede neco poradneho a Zen procaky budou konkurencni alespon k i5, aby Intel nemohl nadale sponovat ceny a nasledne rozhazovat penize na kdejaky nesmysl, ktery je u nich napadne.
Samozrejme Intel je velka firma a tak je jasne, ze se rostouciho mobilniho segmentu nebude chtit vzdat a je zrejme, ze lepsi cestu nez pres ARM jeste nikdo nevymyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel neuspel proti ARM koli obchodno ekenomickym dôvodom nie technologickym. Licencovanie ARM komukolvek umoznilo ze si dnes vyraba vlastne ARM SoC z velkych firiem skoro každy sam a lacny činsky vyrobcovia pokryli zvyšok trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obchodne ekonomickyma duvodama to ovsem nazyva jen Intel, snad aby uklidnil sve fanousky nebo spis akcionare. Ve skutecnosti byly duvody vyslovene technologicke, nakonec smartphony s x86 Atomama se prodavaly (u nas hlavne Asus, ale nebyl jedinny), jenze nebyl zajem to kupovat od zakazniku. Proto napriklad Asus, ktery zpocatku spolehal vyslovene na Intel zacal hledat alternativu a domluvil si Qualcomm. Problem tech Atomu byl ve vyssi spotrebe energie, nizsim vykonu a nakonec i nekompatibilite aplikaci, coz je snad jedine, kde se muzeme bavit o obchodnim neuspechu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, ale technologicky taky nemohl vyhrat. Zpocatku to vypadalo ze muze Intel konkurovat, ale jen do chvile nez ostatni nasadili plus minus stejne vyrobni procesy. Vono totiz zasadni chyba byla jit s x86 do mobilniho sveta. x86 vzniklo pred >30 lety, tehdy lidi sr*li na to ze PC vazi 30 kilo, natoz aby je trapilo kolik to zere. Takze dneska mas v x86 nejen dekoder instrukci typu Rube Goldberg machine, ale pro jistotu jeste pre-dekoder (protoze u variabilni delky instrukci musis nejdriv zjistit hranice mezi instrukcemi, nez je rozkodujes do uops..) S timhle podelanym bordelem tezko muzes hrat o efektivitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je proste zivot, nektere plany vyjdou, jine ne... dulezite je, aby ti to hralo v celku. A platit nic nemusis, k nakupu te nikdo nenuti, kup si konkurenci, kdyz je vyhodnejsi.
Mobilni business uz neni rostouci. Telefony, tablety i laptopy na trhu padavaji...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak prave proto spoleham na AMD Zen, ze bude tou konkurenci, kterou budou zakaznici kupovat misto Intelu, protoze momentalne v desktopu Intel zadnou nema narozdil od mobility, kde konkurence Intel doslova pohrbila.
(A abych predesel narceni, ze jsem sam snad neci fanousek, jak tu byva zvykem, tak rovnou vypisuji sve pocitace: i7-6700, Xeon E3-1231v3, i3-3220T. Samozrejme v mobilni sfere jedine Qualcomm Snapdragon.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to za prohru nepovažoval, spíše intel dostal rozum. Vidím to tak, že nastává doba, kde se tržní hegemonie za každou cenu nevyplatí.

A co na to BTJ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial sa nemylim ide aj o licencie. x86 CPU ako mame dnes nemoze vyrabat kto chce, kedy chce a ako chce, tam su tvrde licencie pre Intel a AMD. Aj keby mal patricny subjekt tovaren z buducnosti za 100 miliard, 450 mm wafery a super-odladeny 7 nm vyrobny proces.

Naproti tomu ARMy moze vyrabat kto chce a kedy chce a kde chce. Teda samozrejme len ten, kto dokaze vyrobit 4-6-8-10 LITTLE-MiDdLe-big jadrovy ARM CPU (ci cele SoC aj a GPU a inym bordelom) na 14 nm take, ako sa dnes vyrabaju. Aj smartfony si moze vyrabat kto chce, lebo to je len skladacka: fosna, CPU/SoC, RAM, flash, optika, radice a ine šváby, displej, simpanzove sklo 4, saši ....... ide len o to dat to vsetko do funkcneho celku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.