Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Coffee Lake, 6 jader jako odpověď Intelu na APU Zen?

Tak trochu mi prijde, ze se Intel pripravuje na vsechny eventuality, ale ve skutecnosti netusi co se bude dit.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne mu klesne zisk z dnes nenormalne prodrazenych procesoru, navic s o -1/3 mensim zakladovym substratem kuli cemu procesory Skylake-u praskaji a samozrejme ze nejsou od dob SandyBridge pajene jadra k IHS ale je tam najebana jenom pasta šedivka, a za to mam platit 400€, nasrat.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Presne!!!!

...este si zabudol na odpalenie priamej podpory USB 2.0 s dosledkom, ze vsetko postavene na W7 a starsom ti paradne zneprijemni zivot dokial nenainstalujes ovladac USB 3.0!!!!

dosledky su velmi krute -> nemoznost nainstalovat OS z USB zariadenia, nefunguje mys, samostatne programy na zalohovanie a rozne manipulacie s datami (ktore z principu nemozu fungovat dobre spustene z OS) postavene na WinPE su neovladatelne bez mysi a nepoznaju USB zariadenia... :o(

K tomu jedine --->>> INTEL naser si a prestan fnukat, ze CPU sa chabo predavaju!!!!
Mozes si zato sam!!!!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To USB 3.0 only u nejnovejsich cipsetu Intelu je skutecne pekne kurvítko, zlaté nativní USB 2.0 porty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak im bastardom treba - len nech potom nefnukaju jak ludia nenakupuju a klesaju predaje!

Osobne som zabil tyzden cisteho casu trtkanim sa s imidzami W7 instalacky na USB DVD a flashku -> slipstreamoval som tam kadejaky USB 3.0 driver vsemoznymi sposobmi aj manualne priamo do kazdeho wimu...
Po vyskusani uplne vsetkych kombinacii som jednoducho notasy zabalil a vratil do obchodu (s patricnym komentarom).

Zmarneny cas, pouzite DVDcka a orajbane flashky mi samozrejme nikto nepreplati --> nech intel s MS vykape, skrachuje a sefom uhniju ftaky syfilisom za taketo moresy :o(

Nikto totiz nedokaze dat nejaku rozumnu odpoved na otazku PRECO??? aby usetrili 5 tranzistorov z miliardy?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Si myslim, ze intel uz moc dobre vi jakej bude vykon Zenu.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Tak nečestné a nesportovní metody by Intel nikdy... Oh, wait...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

no ale jestli jej to donutilo přemalovat roadmapu a dokonce naplánovat uvedení nových CPU, tak to se Zenem nemusí vůbec vypadat špatně! :-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Prezentacie uz asi rok a pol hovoria 40% nad Excavatorom, takze neviem co sa vzrusujes. Navyse plnohodnotne jadra, tziadne moduly, navyse ich bude az 8, navyse HT a teda 16 vlakien.

Ak to bude ozaj pravda a IPC sa uz ozaj priblizi Intelu a ked budu procaky ozaj az maximalne 8-jadrove a 16-vlaknove a budu mat sympaticku cenu dajme tomu od 200 do 300 € (od nizsie taktovanych alebo 6-jadrovych 12-vlaknovych az po 8-jadrove 16-vlaknove s vysokym TDP ale zato vykonne), tak sa ma Intel coho obavat. Pretoze CPU vykonnejsie od Ci7 6700K o nejakych 30% s "batovskou" cenou 290 € absolutne pochova cenovky 350-400 € za najvykonnejsie 4-jadrdove 8-vlaknove Intel APU, ktore by v tom okamziku museli ist na polovicu, teda cca na 180-190 € aby mali rovnaky pomer cena/vykon.

Ale to ci bude nejaky najvykonnejsi Zen s jeho 40% IPC navyse a jeho 8-jadrami a 16-vlaknami vykonnejsi o 30% oproti Ci7 6700K nikto netusi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ludia neonanujte tu tolko nad vykonom!

99.9% ludom staci nejaky slusny vykon pri dobrej spotrebe cene a prevadzkovych vlastnostiach --> mozno ovela viac zalezi na `drobnostiach` ako blokovanie overclocku, HS prilepeny zuvackou, tenucky substrat kvoli usetrenym 0.01 centu na kuse ci odstranenie vraj nepotrebnych legacy podpor...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Muj nazor je, ze firmy se zacinaji obavat, ze 10nm jen tak nebude spolehliva technologie pro velke cipy. Je zrejme vzhledem k objednavce Applu, ze 10nm bude v pohode pro male mobilni cipy, ale naopak vzhledem k tomu, ze NVidia pocita jeste za dva roky s Voltou na 16nm, ze NVidia vi co dela. A u Intelu to muze byt to same, klidne se muze ukazat, ze k nasazeni 10nm na velke cipy vubec nedojde a rovnou se skoci na posledni staci 7nm az nekdy za ctyri roky a do te doby to budou vyrobci jen tak nejak strykovat jako uz to v podstate Intel dela od Sandy Bridge.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale Intel žiadne malé čipy nevyrába ;) Z mobilného trhu predsa kapitulovali.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, o to na tom budou hur, jestli proste zjistili, ze vyrobit desktop procesor na 10nm je v soucasnosti nemozne (drahe kvuli nizke vyteznosti), tak mozna nevidime posledni odklad a treba tam nebude jen jedna rada navic, ale potkame "novych" generaci procesoru nejen okem nerozeznatelnych vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fungovat budou, vyrobit taky půjdou v pohodě, lga115x čipy nejsou rozhodně "velké". Problém bude ve frekvencích, Intel už avizoval že v budoucnu frekvence a single thread výkon poklesne protože prostě čím méně nm tím větší interní přehřejvání, šance na leakage, atd. Osobně cofee lake nečekam jako reálnej 14nm produkt, myslim si že 6 jádro přijde až na 10nm, a bude to snaha kompenzovat to že poběží na menších taktech.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Časy se mění a chipy v PCčkách jsou dnes fakt malé.
Např. Broadwell-U" (dual-core, 14 nm) Die size: 82-133 mm²
pro srovnání Apple A9 14 nm FinFET -> 96 mm2

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak kto tu je najväčší klamár na poli výrobných procesov?

Pôvodne tu mali byť 10nm Intely ešte minulý rok. Dnes to ale vyzerá, že plány na 10nm sú 2018 pre malé čipy, 2019 pre desktopy a 2020 pre Xeony a HEDT. Teda v prípade ak im ladenie 10nm nepôjde ešte horšie ako 14nm, to by sa to mohlo ešte o pár mesiacov predĺžiť.

To je teda 3 až 5 rokov za tým, čo nám Intel sľuboval.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nevidím přechod na 10/7 nm u velkých čípů dřív jak za dalších cca 5-8 roků. Ať si nám intel/TSMC/whoever tvrdí co chce. Přes pět let jim trvalo přejít 2x->1x a teď by to mělo být rychlejší? A to proč? Přišli na geniální způsob? Nevěřím.

Podle mě, kdo si teď koupí novou grafárnu nebo CPU z nové generace, bude mu to stačit možná na dalších 5-10 roků, pokud mu vydrží. Dekódování 4k videa už tu s námi je v poslední generaci produktů, 8k je a bude pro drtivou většinu lidí dalších 10 roků drahých nebo zbytečných nebo oboje dohromady (spíš zbytečných). Takže co by nám chtěli ještě nabídnout? Pro Intel/Nvidii/AMD to budou asi dost krušné roky ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja len viem, že v prvej polovici 2018 tu budeme mať 7nm FPGA, teda vôbec najväčšie 7nm čipy, ktoré sa budú vyrábať.

Tiež GloFo sľubuje 7nm rovnako v roku 2018, a hlavný odberatelia ne ich zozname sú AMD a IBM.

Či budeme čakať 5-8 rokov, kým sa to dostane do desktopu už neviem, ale osobne si myslím že nie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bože moj kto ma dookola citať tie tvoje psychedelicke vylevy pri kazdom clanku o vyrobnych procesoch?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty? :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepodstatne informacie. Intel uz niekolko rokov nieje schopny vydat nejaku naoza novu architekturu alebo aspon zasadne inovovanu. Vzdy len trochu vyladi existujuci navrh, prida nejake tie funkcie a hodi to na mensie rozmery. Stale nieje moc dovodov opisat funkcny Ivy/Sandy Bridge.
Mozno sa konecne nieco zmeni s 10nm ale dost pochybujem.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, jestli Intel potrebujevydavat novou architekturu, tahle firma uz nejednou ukazala, ze je schopna zabrzdit vyvoj na jak dlouho bude treba, chapej dokud nekdo neprijde s necim co by je konecne ohrozilo. A obavam se, ze na Zen jim bude stacit pridat do Skylake nejaka ta jadra navic a zase budou mit naskok jak prase. (Nic proti Zenu, uz aby byl venku.)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Lene Intel si sam sebe pili konar. Vydal v tej dobe bezkonkurencny Sandy/Ivy Bridge a odvtedy je totalne impotentny a nedokaze sa poriadne prekonat. V podstate stale tazi z tej istej architektury len vylepsuje vyrobny proces. Jedine preco mu to stale prechadza lebo AMD je este impotentnejsie. Ale je tu druha strana veci. Stagnujuci predaj desktopov, ale ani notebooky a ultrabooky niesu to co byvali a nebude to iba tabletmi, lebo aj tie idu dolu. Proste samotny ludia nemaju moc dovod ist do upgradu. Ja mam i5 2500 a iste i5 6xxx, Skylake by bol fajn ale zasa nieje na trhu ziaden kille soft alebo kruta nutnost ktora by ma nutila upgradnut pokial mi ta i5 funguje. Ked odide potom to budem riesit. Osobne si myslim ze ani Zen nebude nejaky zlom, skor sa v lepsom pripade AMD dorovna Intelu a mozno ho potlaci cenovou vojnou ak bude porovnatelne vykonny (ehm).
Neverim v nejaky strasny nastup ARMov do desktopu ale to je mozno jedine co by este Intel mozno popohnalo. Otazne je ale kto z dnesnych velkych vyrobcov ARM SoC by sa vobec tlacil do desktopu, a preco.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by to tlacil ARM do desktopu???
---
No preci AMD, Intel je strasna konkurence a pro AMD by nebylo vubec spatne se vic diverzifikovat a zacit by mohli s ARMovymi servriky a pomalu to tahnout smerem na levnejsi desktop, k tomu do grafickych a hernich stanic dal vyvijet x86-64 Zen atd.
Ja si dokonce myslim, ze nejvetsi prekazkou pro AMD jsou chybejici penize na vyvoj, jinak uz by do toho sli. Ted AMD spoleha na uspech Polarisu, Vegy a Zenu, zakazky od Sony a Microsoftu do konzoli a jestli se to povede, tak budou prachy na dalsi vyvoj a AMD bude zpatky ve hre. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol si spomenut, ze ak by si nad tym aj napriek tomu uvazoval, tak intel ti ulahci dilemu pokurvenim niecoho doleziteho....
ci uz ti tam strci kravske lajno pod HS, zoptimalizuje hrubku substratu, zlikviduje priamu podporu USB 2.0, este viac priskrti a spoplatni overclocking...atd :o(

t.j. nie ze tym nic podstatne NEZISKAS, ale naopak tym nieco podstatne STRATIS!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Coffee Lake - to znie ako z rozprávky (pohádky). Tuším v Miazgivcoch bolo jazero s instantný kávou na rozprávkovej marcipánovej planéte
Aby to celé nebola rozpravka

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To zas bude 3 jádro SkyLake s HyperTheardingem zpracovávajícím 6vláken a s integrovanou grafikou HD560...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslim že taková 3 jádrová I3 s HT by byla ve své kategorri dost bomba produkt.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

možná pro noťasy...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V mainstreamu chybí šestijádro bez HT, tak snad se dočkáme.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V mainstreamu chyba skor 8 jadro bez HT. Snad AMD Zen to napravi. A urcite by bodlo, aj na masivnejsi nastup pararelny app, nejake slusne 12 jadro v mainstreame alebo vyssom mainstreame.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Coffee Lake v provedenem sestijadru bude pravdepodobne jenom K edice vyhrazenych a pasujicich procesoru vyhradne do noveho socketu LGA 2066 a vylucne s podporou behu operacnich pameti v DualChannel modu, ja to psal uz pred par dny, i kdyz Intel neni hloupy stale je dosti nenazrany a tak bude riskovat, on proste sve 6-jaderne procesory neda za cenu nizsi nez 500€.

6-jadra tu uz meli davno byt, zbytecne se jenom umele natahuje doba, a mohlo se to klidne jmenovat Core i9.

Je dobre ze AMD Zen piluje, konecne se zacina svet procesoru hejbat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

První Zeny mají být pro enthusiast segment, nic co by se prodávalo masově a za "lidovou" cenu, naopak, tenhle segmet si rád připlatí za něco exkluzivního

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To vůbec nevadí. Důležité je, aby tu byla možnost upgradovat v mainstreamu na 6-8jádro, aniž bys musel měnit socket. Intel začíná chrápat jako MS, přitom hrozba jménem ARM je očividná, ale oni zaslepeně dojí trh, co to jde, dokud je nedonutí konkurence v podobě AMD. Díky bohu za ZEN.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Prošel jsem prezentace, které jsou dostupné k Zenu a nikde o něm AMD nemluví jako o enthusiast produktu. První verze zmiňuje čistě jako produkt pro high-end a performance segment v desktopu. Tedy tytéž segmenty, do kterých spadají současné modely FX-8000.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ty považuješ FX za high-end? Já teda dávno ne, vlasntě jím nebyl nikdy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná tomu tak říkají některé redakce, to je fakt. Polde toho komentu mi to přesně přijde to co dlá intel pro X99.

Ale je fakt že AMD rádo přehání. RX480 má být karta pro 1440p a 60FPS, Reálně na tom mnohdy nejde hrát pořádně na 1080p a těch 60FPS... no nové hry aby nepadaly pod 60FPS rozchodím horko těžko na 1080. O Vega kartě říkají highend na hraní na 4k. Pokud to bude stejně hrdé konstatování jako u RX480 tak to reálně bude karta na co možná avg 60FPS dá na 1440p.

Stejnou logikou, pokud tohle řeknou o procesorech, a předvedou tak podařený výsledek jako s RX480, tak to bude ekvivalent mainstremových intelů.

Přijde mi že AMD u svých tvrzení opravdu hodně přehání a realita je jinde

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Boze,
jak ja si preju aby AMD konecne dala poradny procesor na trh (Zen).
Od 2009 mam stale legacy Phaenom x2 co stale maka jak vino .... no Intel uz od te doby mel snad dalsich 50 novych procaku na trhu... kua nikdo snad nechape, ze pokud bude na trhu jen jedna firma, secko pro trh se bude logicky brzdit, nez se zaplati stary vyvoj & technologie :(

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, zaplaceno už je, teď už se jenom rejžuje co to de.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím ale ty jejich roadmapy jsou trapný. Úplně by se stalo prd, kdyby jedná architektura se vyráběla 5let. Výkonu je dneska prostě až až. Beztak se jen handrkuji o pár MHz víc a o pár watů méně. Ale žádný pořádný zlom.
Zato v jazyce a provedení softwaru by to chtělo pokrok. Zatím se furt dělají zamrzajici programy plné děr, které umi rozházet zas jiné. Vulkán ukazal že dobře napsaný software prostě umí víc než silný hardware

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.