Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Kaby Lake může vyjít v letošním roce

Hlavne je to uplne jedno, preci uplne jina situace je u AMD, kde zajemci touzebne ocekavaji prichod Zenu, ktery nahradi zastaralej traktor a jina situace je u Intelu, kde dojde o vykonovy posun o 0,1% a vykon tak zustane stale prakticky stejny jako u Sandy Bridge. Jen dodam, ze mezitim uz Intel stihl vydat Ivy Bridge, Haswell a Skylake, ktery mel smysl aspon v tom, ze prinesl podporu DDR4, ikdyz i ty navysuji pametovy vykon minimalne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vynechal jsi Broadwell a taky si zapomněl na HEVC. A kromě podpory DDR4 jako takové je tu i značně citelnější posun v efektivitě práce s pamětí. Pro doplnění.

No možná ještě doplním, že je tu vlastně i 5 různých patic pro desktop od Sandy Bridge...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A není 5 patic málo? :) Intel inovuje na nesprávném místě...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec ne, změny patic jsou kvůli úpravám ve způsobu napájeni procesoru a snížení spotřeby. AMD spotřebu moc neřeší, proto si může dovolit stejnou patici používat delší dobu ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Snížení spotřeby? Takže když přesunuli regulátor napětí z desky do procesoru, bylo to kvůli snížení spotřeby a když po čase regulátor napětí vrátili z procesoru zpět na desku, bylo to zase kvůli snížení spotřeby? ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, však vy to sám dobře víte. Regulátor byl přesunut do CPU kvůli snižení celkové spotřeby systému, jenže to vedlo k většímu zahřívání samotného procesoru. Výhody integrovaného regulátoru zřejmě nakonec nebyly takové, aby ospravedlnily zvýšené náklady. Někdo holt musí prošlapat slepé cestičky.

Přespřiští architektura Ice Lake prý zase bude bude mít integrovaný regulátor :-) .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1155, 1150, 1151, 1156, 2011, 2011-3

AM3+, FM1, FM2, FM2+, AM1, AM4

Hmm.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu jste zapomněl na LGA1366, u AMD bych zatím AM4 nezařazoval, protože ještě není venku, FM2 a FM2+ je skoro na spojení, podobně jako třeba AM2 a AM2+, to je jako říct, že LGA775 na P4 je něco jiného než LGA775 na druhou generaci C2D z roku 2008/2009, do jisté míry je to pravda, ale fyzicky je to vlastně stejné.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tiež AM1 je úplne iná kategória ako napríklad AM3, a asi nikto neplánoval upgrade z AM3 na jednokanálový AM1. Skôr by sa to dalo prirovnať k low-end Celeronom osadzovaným prijamo na dosky.

A tiež AM2+ a AM3 boli kompatibilné (teda aspoň spätne tam šiel osadiť novší procesor).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to zpětně kompatibilní, jelikož ty Phenomy II měly DDR2 i DDR3 řadič a proto fungovaly na obojím, jsou dokonce i AM2 desky, kde výrobce dokouzlil podporu některých AM3 CPU :)

Nevýhoda je v tom, že se zvyšovalo TDP o pár wattů při osazení do desky s DDR2, protože DDR2 řadič pesíkuje s vyšším napětím a má celkově vyšší odběr než DDR3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell jsem vynechal zamerne - on je tak trochu mimo razeni desktopu, podpora HEVC neni stezejni. HEVC video minimalne do 1080p ti v pohode prehraje i Sandy Bridge ikdyz bez hw podpory. A enkodovani neni moc pouzitelne, Intel enkoder nabizi jen minimalni nastaveni a kvalitni obraz pri nizkem bitrate jako u klasickeho x265 enkoderu z toho nedostanes. (Pry to je lepsi s Intelovskym ovladacem pro HEVC, ktery moznosti vylepsuje, jen jsem to takhle slysel, ale Intel ho nabizi zdarma jen ve forme zdrojaku, takze nic pro masy.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"značně citelnější posun v efektivitě práce s pamětí"

Co timhle myslite ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O KabyLake bude takovy nezajem ze si to jeste Intel nadlouho zapamata, o to vic jestli se povede Zen a kdyz k tomu pride Vega pride i NVIDIA na svuj pláč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Pascal sa vraj zatiaľ predáva bez problémov.

Údajne sa predalo oveľa viac kusov ako za rovnaké obdobie pri GTX980 a 980ti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen pouze dorovna Ivy Bridge a Intel ma oddane fanousky, takze si klidne za 1-2% navic priplati a Kaby Lake proste jen vystrida Skylake, mezi nima v podstate rozdil 0,001. Takze jestli se povede Vega, spis hrozi problem NVidii nez Intelu se Zenem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.