Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nechcete utrácet za DDR4? Máte poslední možnost koupit Skylake

Což DDR4, je to "novinka" a je po nich poptávka, tak to beru že ceny neklesají. Ale docela mě překvapilo, když jsem teď po delší době stavěl PC od nuly, že ceny zdrojů se nějak zvýšily. Před několika lety se například cena zdrojů Seasonic Energy Knight 500W držela kolem 1000kč (jeden jsem dokonce koupil i pod), dneska ten samý zdroj stojí cca 1300kč. Obdobné kvalitnější zdroje (500W) pod 1100kč nejdou.

Zrovna v oblasti jako jsou zdroje, kde se specifikace nezměnily už několik let, bych čekal, že ceny půjdou postupně dolů (návrh je vymyšlený, ozkoušený, zbývá jen vyrábět). Výrobců jsou zástupy, takže konkurenční prostředí by být mělo. Jako to bylo např. s DVD mechanikami (začínaly na několika tisících, pak se ustálily kolem 1000kč, aby pak klesly na dnešních <500kč)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před kolika lety přesně? A jaká byla cena USD v té době. Tady bude zřejmě problém v kurzovém rozdílu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to schválně dohledal, nejlevnějc jsem ho koupil 15.1.2011 (jejda to už je let) za 969kč. Tehdy byl dolar za cca 18kč, takže zdroj za cca 53,8$. Dneska by tedy měl stát cca 1180kč (při 22kč za 1$) a ne 1300kč. Je tedy o cca 5$ dražší. A právě bych čekal, že za ty roky bude minimálně o těch 5$ levnější, ne dražší.

P.S. Samozřejmě se dneska prodává nějaká novější revize, ale obchodní označení i parametry mají téměř shodné.

P.P.S. Nešlo mi o tenhle konkrétní kousek, ale obecně mne překvapilo, že ceny zdrojů šly nahoru, nikoli dolů, jak bych u takové komponenty (kde není moc vývoj) čekal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inflace. Ono to neni cim dal drazsi, to jen klesa hodnota penez. Proc myslis, ze se neustale zvysuji lidem platy o par stovek ? Kvuli inflaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inflace, mantra ekonomů a centrálních bank? Hodnota peněz přeci musí klesat, tak je to spravne, tak to ma byt...

Plus jak říkají další, dolar býval podstatně levnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že specifikace se změnila, vešla v platnost EU direktiva upravující minimální účinnosti zdrojů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebyl ten zdroj levný v době, kdy stál dolar 16Kč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam stejnou zkusenost, 20.2.2015 jsem v alza.cz kupil Cooler Master 600W za 1045,-kc a dnes stoji 1399,-kc. Podobne je i se zdrojem Corsair CX430, stal me necelych 1000,-kc s 5-letou zarukou asi v roce 2011 nebo 2012 a dnes ma pouze 3-letou a stoji 1289,-kc. Kdyz jsem ho reklamoval po 4 letech tak mi vratili penize misto aby mi ho vymenili kus za kus (meli ho skladem na pobocke v Praze) takze jsem si musel priplatit a kupit novy a ten samy zdroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale Skylake nativne podporuje DDR4. Nakonec v clanku se to pise, Skylake potrebuje nizsi napeti a provozovat ho na standardnich DDR3 s 1,5V neni ani trochu dobry napad. A to nemluvim o tom, ze nekteri vyrobci dodavali DDR3 na 1,6V. Ve vysledku tak stejne nemuzete pouzit DDR3 ze stareho pocitace a tudiz tak jako tak budete muset kupovat nove pameti, a to bud DDR4 nebo DDR3L. Je teda nesmysl provozovat Skylake na jinych pametech nez DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coby som nemohol pouzit DDR3 zo stareho PC? Ja som pouzil 4x4GB DDR3 zo svojej povodnej masiny, a na mojej i5-6500 idu uplne bezproblemovo.

https://www.alza.cz/crucial-8gb-kit-ddr3-1600mhz-cl9-ballistix-sport-vlp...

Takze ziadne take, ze nemozem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/clanek/ddr3-mohou-znicit-skylake

Clanek psal mimochodem no-X.

Jinak tve pameti jsou na 1,35V, coz by Skylake mel dat. Ovsem tyto pameti by nemely byt schopne provozu ve starsich procesorech od Nehalem po Haswell. Respektive pocitac by zapnout sel, ale pamet nebude stabilni a objevi se tam chyby pameti. Takze zalezi jakys mel driv procesor, jestli to podporovalo nejake AMD netusim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ovsem tyto pameti by nemely byt schopne provozu ve starsich procesorech od Nehalem po Haswell. Respektive pocitac by zapnout sel, ale pamet nebude stabilni a objevi se tam chyby pameti.

A tuhle blbost si nabral kde, pls ? JEDEC standard pro DDR3 je 1.5 voltu, na tomhle napeti MUSI bezet kazda DDR3 pamet. Volitelne MUZE bezet na nizsim nebo vyssim napeti, ale pokud chce vyrobce mit kompatibilitu s JEDEC tak 1.5 voltu neni volitelne.

Ostatne se staci podivat co rikaji vyrobci pameti:

Micron 1.35V DDR3L and DDR3L-RS devices use the same die as 1.5V DDR3 devices, but have been separated during the test screen and marking process. The Micron 1.35V test screen incorporates testing to ensure backward compatibility to 1.5V operation. Therefore, all parts marked as DDR3L or DDR3L-RS are backward compatible to parts marked as DDR3, and meet the JEDEC 1.5V voltage level operation specifications

... zbytek vyrobcu se mi hledat nechce ale vsichni to maji stejne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ale pokud chce vyrobce mit kompatibilitu s JEDEC tak 1.5 voltu neni volitelne"

Myslim,ze jsi to presne vystihl. Jenze na to kaslou a na 1,5V to velmi casto nebezi. Aspon ja zazil pameti DDR3 na 1,65V a na 1,5V si ani netukly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

So vsetkymi tebou vymenovanymi CPU by ta RAM sla normanlne tiez, len by operovala na 1,5V. Pred terajsim Skylakom som siel na starom Phenome II.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepopiram, ze to neni mozne. Crucial je opravdu dobry vyrobce, ale porad plati, ze je to jedna pomerne specialni DDR3 pamet a tisic jinych to nedaji. Nakonec se podivej na prodeje A-Data nebo Kingston se prodavaji mnohem lepe nez spickovy Crucial.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Kingston s tím mít problém většinou nebude, ten se u KVR drží standardů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ovsem tyto pameti by nemely byt schopne provozu ve starsich procesorech od Nehalem po Haswell." <= Naprostá hloupost, používal jsem roky Kingston HyperX LoVo 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP http://www.czc.cz/kingston-hyperx-lovo-8gb-2x4gb-ddr3-1600-xmp/105024/pr... s napětím 1.35V na Intel procesorech řady Ivy Bridge Pentium G2020 a potom i5 3550.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já chápu že se ceny šponují výš a výš, ale na druhou stranu není nadpis poněkud "nadsazený" ? Jako kdo už DDR3 má - tam jasně. U DDR4 chápu, že při vyšších objemech (a "značkovějších značek") je cena od loňska bohužel o kus výš, ale pokud bych já chtěl doplnit RAM z 8GB na 16 :

https://www.czc.cz/crucial-8gb-ddr4-2400/185237/produkt

Značku volím kvůli tomu, že už jeden totožný mám. A jo - ten první modul jsem na jaře kupoval o 3kila levněji, ale pořád se to dá skousnout...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X, sorry, ale cely clanok je podla mna od zakladu zle. A to preto, lebo Skylake nie je posledna generacia procesorov od Intelu, ktora podporuje DDR3. Tou je Kaby Lake.

To ze Skylake podporuje DDR3 viem z vlastnej skusenosti, moja masina presne v takejto konfiguracii bezi. Ale mam doma aj G4560 (z Kaby Lake generacie), a na krabicke je uvedena rovnaka informacia, podpora DDR4/DDR3L. Jediny rozdiel oproti Skylake generacii je ten, ze dosky serie 200 sa uz nevyrabali s DDR3 slotmi. Lenze to je irelevantne, nakolko dosky zo serie 100 dostali aktualizacie BIOSov, a tak podporuju aj Kaby Lake CPU.

Uznavam, zohnat dnes (novu) dosku bude docela kumst (ja som svoju H170 od GB kupoval na prelome rokov, vtedy boli este v pohode dostupne, navyse za smiesne ceny), ale ked uz sa to podari, po update BIOSu do nej mozem kludne vrazit aj Kaby Lake, ktory bude s DDR3 normalne fungovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dle normy ma DDR3 1,5V, proto nejde dat ani do Skylake ani do Kaby Lake.

DDR4 ma 1,2V, na toto napeti jsou procesory pripravene a je pro ne normativne urcene.

DDR3L a nektere nenormovane DDR3 bezi na 1,35V, coz je pro Skylake (KabyLake) hranicni, ale stale mozne.

Takze jak uz jsem psal vyse, ty mas DDR3 1,35V, tudiz by ti to melo chodit, ale je to spis vyjimecne a docela by me zajimalo na cems to provozoval, ze ti to fungovalo driv.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Predtym som mal Phenom II. Fungovalo to uplne normalne, pretoze ako franzzz spravne poznamenal, DDR3 musi vediet 1,5V. A presne na takom napati mi ta RAM bezala na starom systeme, nebolo mozne ist nizsie na 1,35V. Ma na to aj normalny profil.

http://srandista.modan.sk/PC/DDR3.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz muj predchozi koment, je to mozne, u kvalitniho vyrobce jako je Crucial (Micron) tomu verim, ale je to opravdu vyjimka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netárej pitomosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pro uživatele to znamená jediné: Kdo má doma starší sestavu vybavenou DDR3 pamětmi a chtěl by provést upgrade procesoru" - tak to neznamena jenom koupi procesoru samotneho ale i nove zakladni desky pane autore, Intel je totiz v zamene socketu tradicne idiot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, musi koupit v 99% pripadu procesor, desku i pameti.

Duvod je prosty, do Skylake jdou pameti nejvice 1,35V, ale 99% DDR3 pameti je na 1,5V a vice. Tudiz jsou se Skylake nekompatibilni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak pro Skylake sou i DDR3 na napeti 1,5v a 1,65v uzivane prave pro XMP modely kompatibilni jenom si driv odpises integrovany pametovy radic, cili znicis procesor, proto jedine pro Skylake/Kaby Lake ULV DDR3 na napeti 1,35v, cili kdyz mas drahe a vykonne DDR3 za ktere si dal nemale penize, u Skylake a Kaby Lake si s nimi muzes vytrit svou prdel, cili je prodat a koupit DDR4 XMP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak bylo i u prechodu z DDR2 na DDR3, to je proste normalni vyvoj. Clovek, ktery si mysli, ze ma pocitac na vic nez pet let je bud nenarocny na vykon nebo blazen. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave ze je skladal cloveku herni pocitac s Intel Core 2 Quad Q6600 ktery sem pretocil ze 2,4 na 3,0GHz a ten pocitac ma jiz 10 roku a stale svizne bezi a staci, jedine co se vymenilo byla graficka karta ze Geforce 8800 GTX za AMD Radeon HD 5870 a monitor ktery po 7 rocich odesel, jinak vse bezi puvodni a bez problemu a to prosim je v nem jako zaklad pouzita zakladni deska Intel D975XBX2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina her neni narocna na procesor, ale na grafiku. Protoze Core 2 Quad Q6600 v pohode uzivi Radeon HD 5870, tak to na ty hry staci.

Je to podobne jako dnes, kdy ti vsechny grafiky snad s vyjimkou GTX1080Ti uzivi obycejne Core i5 nebo vyssi verze RyZen R3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hrál jsem na 6870 s C2Q@3,2 dnešní hry a nestačilo to ani na low detaily. Dobrý to bylo jen jako proof of the concept. Pak jsem hrál na tom samým CPU s RX480 a v Doomovi jsem díky tomu ztrácel 60-70% výkonu ve srovnání se 6600K@4,5Ghz.

Takže taková sestava bude dobrá jen na specifické gamesení nebo na net+office.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A Decade Later: Does the Q6600 Still Have Game in 2017?
zdroj: https://www.techspot.com/article/1313-intel-q6600-ten-years-later/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej odkaz. Je vidět, jak moc je frekvence důležitá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono henten clanok nie je ani tak o tom, ze frekvencia je dolezita, ale ze architektura je dolezita. G3470 je sice taktovane trocha vyssie, ale stale je to dvojjadro bez HT, a stejne drtivo predbehne aj pretaktovane stvorjadro so starou architekturou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych se zeptat co mi brání nastavit natvrdo v nastaveni Biosu 1,35V a v případě nestability snížení frekvence pamětí např. z původních 1600 na 1333Mhz? Pak se použitelnými stanou téměř jakékoliv DDR3 paměti.
Sám jsem to již u přestavby PC s omezeným rozpočtem použil a nebyl s tím žádný problém. Vše je stabilní a rozdíl ve výkon v rámci chyby měření.
Konkrétně šlo o desku GIGABYTE B150M-D3H DDR3, CPU i5-7600, RAM Crucial Ballistix Sport 8GB DDR3 1600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz mas stesti tak mas stesti, ale obecne bych nepokladal za jiste ze snizeni frekvence tu nestabilitu zpusobenou nizsim napetim vyresi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebrani ti nic, akorat neni jiste ze ty pameti budou fungovat na 1.35V, i kdyz je podtaktujes. Mozne to je, zarucene nikoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jisté to samozřejmě není, ale vzhledem k vzorku pamětí co mi prošli rukama můžu říct, že pravděpodobnost, že se je stabilně rozjet na nižší frekvenci nepovede je velmi malá.

Při přechodu z sc.1156 na 1155 jsem běžně podvoltovával paměti z původních 1,65V (i více u přetaktovaných kousků) na 1,5V a nesetkal jsem se s modulem co by nešel (vzorek cca 30ks různých výrobců)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zivotnost aktualniho socketu LGA 1151 na platforme i100/200 pro Skylake/Kaby Lake vam pane autore nerika jako nic? hlavne kdyz ted Coffe Lake bude vyzadovat aktualizovane modely zakladnich desek, to uz skutecne radsi pockat a nasledne koupit board kompatibilni pro Skylake, Kaby Lake a Coffe Lake + XMP DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě modří moc nepotěšili. Anébrž QSV encoding funguje korektně JEN na Skylake, u Kabylake doteď ne a přímo Intel vám řekne "pokud potřebujete QSV pro encoding, použijte Skylake generaci CPU" = předpokládám že u Kabylake je nějaký průser který znemožnil tohle v Intel Media SDK zprovoznit ....tak teď čekat co Coffelake, achjo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelí klasika, proto necekej a kup si Ryzen 5 1600(65W) ktery stoji rovnez jak ctyrjadro Kaby Lake a mas pokoj, vse je hned funkcni a jeste to k tomu zraje jako vino + AM4 vydrzi po nejnovejsi Zen+ 7nm+ procesory(2020).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, bylo pochopeno ze mi jde o encoding videa pres Quick Sync Video? K tomu mi bude cokoliv od AMD vite k cemu. (jakkoliv jsou ty Ryzeny povedene, chvalim hodne)

https://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/quic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A akceleracni reseni UVD nebo VCE od AMD je jakoze horsi? mene vykonne? nebo podava horsi vyslednou kvalitu? jestli chcete jenom akcelerovat video/prerabet, pro vas sou jako stvorene procesory Bristol Ridge, ty maji vsechno, 4 jadra, vykonne akceleracni iGPU Radeon R7 reseni plus se osazuji do socketu AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A support pro linux...? AMD zadne reseni HW encodingu (komprese videa do .h264 a HEVC) pro linux nema. Teda aspon pokud mi je znamo. Ze neco jede pod Windowsy je mi uprimne k nicemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tady čertíte. Článek nese jasnou zprávu. Pokud někdo koupil skylake sestavu s ddr3 ale šetřil na procesoru, tak bude mít brzy poslední šanci procesor upgradovat - pokud chce nový.

Dobrá informace a díky za článek .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle by to davalo aspon trosku smysl. Ale clanek spis vyzniva tak, ze mluvi o upgradu neceho jeste starsiho, viz. treba ten konec o napeti. Pokud resi, ze stavajici sestava muze mit 1.65V DDR3, tak to asi zadnej slabsi Skylake nebude. Ale potom by celej clanek byl kravina, protoze takovej upgrade by vyzadoval novou desku a ty s DDR3 pro Skylake nebyly masovka ani ze zacatku a ted uz v podstate nejsou vubec. Ze trech znamejsich vetsich eshopu, kam jsem rychle nakoukl, ma akorat zelenej zmetek nejaky ojetiny. Takze tudy rozumna cesta moc nevede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, spominal som to prave vyssie. S CPU nie je problem vobec, lebo vsetky Kaby Lake bez rozdielu podporuju rovnake typy RAM ako predchadzajuci Skylake. Problem bude ale zohnat fosnu, do ktoreho DDR3 a CPU zapojit. Tie dosky (nove) v podstate dosli niekedy stvrt-pol roka dozadu, a dalsie uz nebudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Skylake nebude. Ale pokud má někdo potřebu rvát DDR3 k dnešním CPU, tak může úplně stejně prznit Kaby Lake. Stačí mu k tomu deska s DDR3 sloty (s novějšími čipsety 200 už se myslím nedělají vůbec):
https://ark.intel.com/products/97150/Intel-Core-i5-7600-Processor-6M-Cac...

Ale ono se to stejně týká jen mizivého procenta lidí. Většina těch, co by se o podobný nesmysl pokoušely, nemá DDR3L (1,35V), ale obyčejné 1,5V nebo dokonce 1,65V. Takže většina lidí, co s touto myšlenkou pohrávala, dříve nebo později zjistila, že je to úplná blbost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

už letím, ale musím napred odložiť doma mozog

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zase názov článku. Nie je náhodou nákup DDR4 jeden z dôvodu upgrade PC ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To povedz cloveku s obmedzenym rozpoctom, ktory ma postarsiu masinu s DDR3 RAM, a ma teraz dat za 16GB DDR4 viac, ako za combo MTB + CPU...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Člověk, který nemá peníze a má staré DDR3, je stejně namydlený.

1.) DDR3 (1,5-1,65V) Skylake ani Kaby Lake nepodporuje. Jen DDR3L (1,35V) a ty má ve starých sestavách mizivé procento lidí.

2.) Aktuálně dostupné 1151/DDR3L desky:
CZC: https://goo.gl/uoPvdy
- Aktuálně jen dvě drahé desky, které škudlila s DDR3L určitě zajímat nebudou. Jedna se SODIMM. A aby to nebylo málo, obě jsou Q87, takže jsou to jen blbě zařazené 1150 a 1151 nemají ani jednu.
Alza: https://goo.gl/1L1KRi
- Jen 3 použité nebo vrácené desky, nová ani jedna.
Další obchody jsou na tom podobně. 1151/DDR3L desky už se prostě prakticky neprodávají.

Takže článek je úplně o ničem. Spíš než na kravině s DDR3 se mohl točit na tom, že Skylake jsou poslední CPU, které oficiálně podporují Windows 7...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní výhoda Skylake je podpora Windows 7, ne DDR3. Hlavní nevýhoda je možnost zamrznutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw i Kaby-lake podporuje DDR3, nemusí to bejt Skylake jak tento článek evokuje. Jen je dnes těžký sehnat solidní DDR3 board, Z270 jsem s DDR3 v obchodech neviděl. Sám používám v jednom kompu kabyho s DDR3. Jen je třeba sehnat DDR3 board (nejčastěji H110/B150/Z170 který už moc nejsou v prodeji), flashnout bios pro podporu kabyho a jede se.

Co se těch ovltáží týče, tak obecně, 1,5v přežije, takže easy. Pokude by někdo stejně mněl obavy, tak CPU nezabíjí velká voltáž pamětí, ale velkej rozdíl mezi voltáží řadiče a paměti, tak trochu přidat řadiči a je to ok.

Jinak co se týče undervoltu DDR3, tak i ty nejhorší moduly co mam (2x8GB Corsaid value 1333 co maj max OC kolem 1450mhz) jdou spolehlivě a stable při 1,35v undervoltu. A kdyby jste narazili na extra špatný či starý co ne tak buďto varianta A s voltáží controlleru nebo jim trochu povolit latence a určitě to na těch 1,35v daj.

Cofee je jen Kaby s více jádry, tzn pokud se nic nečekaně nezmění i ten bude umět DDR3, ale asi pro to už nebudou žádné consumer ATX desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.