Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Light Peak na MacBooku Pro jako Thunderbolt

Ten piktogram si naozaj nezvolili stastne, vzhladom na povahu americkeho sudnictva a ludskej hluposti by som sa necudovala keby sa velmi skoro objavili reklamacie a zaloby od ludi co tam pchali napajaci kabel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jo no... ale aspoň že tam ty blesky nedali dva :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no dovedu si predstavit, ze vyvedou z masiny ty porty dva vedle sebe a nejaky grafik ci SW ty piktogramy da tesne vedle sebe :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je síce pravda a plus, ale ten symbol mi dosť pripomína logo Daemon Tools.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tam ten port jenom jeden, tak si tam toho člověk asi moc nepřipojí, pokud už tam má strčenej druhej monitor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mě zaujalo to, že je ten thunderbolt (btw americký stíhací bombardér P-47 z 2. sv. války) kombinovaný právě s displayportem, možná je za tím něco víc, než jen snaha ušetřit "díru". Dokážu si na to představit docking station připojitelný právě přes tenhle jeden konektor.V docku může být klidně gigabit síťovka, zvukovka, esata, USB porty a pod, prostě všechny další kontroléry a řadiče v tom docku můžou být připojené přes ten thunderbolt, přesto zbyde dostatečný bandwidth pro všechna tato zařízení. Samozřejmě bude na docku přítomen i v podstatě průchozí displayport výstup, který nebude ten thunderbolt zatěžovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo tam (do thunderboltu) pripojis len (apple) monitor a z neho budu trcat vsetky ostatne veci (USB, sietovka,...)...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začínám si myslet, že Thunderbolt je vlastně jen lehce upravený Displayport :-). Napovídá tomu i propustnost a nedivil bych se, kdyby to bylo na fyzické vrstvě úplně totéž.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych se zeptat jak je to s napájením periférií skrz ten Thunderbolt. No jestli to má fungovat jako alternativa k USB 3, tak nic jiného nezbývá.
A nevíte jak to bude nakonec s napájením samotného Lightpeaku? Já se totiž bojím že nijak a představa, že sebou nosím v jedné kapse flashku a v druhé napájecí konektory a měnič napětí mi zrovna úsměv na rtech nevykouzlí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nikomu nepřijde hned na tom prvním obrázku nic divné?! Ten překryv na MacSafe napájení a další chyba v obrázku přes první USB port zleva? Jako by tam byla ta část vložená!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je jeno folie do které to je celé zabalené, všimněte si, že je i na jiných místech na obrázku

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chalan, to je realna fotka noveho macbooku, nie obrazok z krabice, ale fotka noveho cerstvo vybaleneho macu. Oni byvaju zabalene este v hentakej folii. To, co povazujes za "prekryv" je prave ta folia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technologie dobry, v moci Intelu mozna i prosaditelne, ale ten nazev - ja nevim, nevim, ale pripada mi, ze minimalne to kodove oznaceni bylo lepsi a z meho pohledu by bylo uplne nejlepsi, kdyby to bylo obdobne jako s USB, proste zkratka ci jen vypichnuta pismena. Ale uvidime.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná je thunderbolt životu nebezpečný? Když ne člověku, tak tomu macbooku :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě LightPeak, když je to na metalickým drátu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice to nie je "light", ale mozno je rozumne vyskusat v praxi komunikaciu (protokol, handshaking, atd...) najprv po drate. Akurat ze sa uzivatelia MacBookov stanu tak trochu pokusnymi kralikmi.

Mimochodom, uz mnoho rokov sa tesim na to (hadam sa toho dozijem), kedy v buducnosti v pocitaci namiesto x-dratovych zbernic bude vsetko prepojene optikou a jedine draty budu napajacie. ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jaký bude rozdíl v tom, že tam budeš mít jeden drát a pět dalších optických vláken? To že jeden drát přenese hodně dat ještě neřeší stav kdy chceš připojit více zařízení, protože to je stejně pak musíš tím vláknem všechny propojit. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A) v jednom kabelu můžete mít X optických vláken, tzn. X separátních datových kanálů

B) máte-li ohromný datový tok jedním kanálem, tak nepotřebujete jich mít několik, jen výkonný switch

C) až to bude opravdu tažené optikou, tak ty kabely nebudou limitované délkou (resp. podstatně méně než u metaliky), šum, impedanční přizpůsobení a jiné výhody

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu budou ale mnohem dražšší a náchylné na zlomení - jen tak do kapse si optický kabel nestrčíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Při ostrém ohybu přes nějakou hranu možná ano, ale jinak jsou skleněná vlákna velmi odolná a flexibilní. Vlastní jádro je velmi tenké a ohebné (může být plastové) a většinu hmoty tvoří ochranný obal. Zajišťující mechanickou odolnost. Neposuzujte optiku pouze z domácí audio techniky, tam o nic nejde a ty optické jádra jsou plastová a tlustá.

Optický kabel si namotáte kolem palce bez zhoršení vlastností nebo poškození. Ale když se chce jde všechno :)

Osobně lituji, že Apple nešel rovnou do optiky. Přeci jen nové technologie jsou dražší, a když si pořídím kabeláž a ext. zařízení na současné řešení, v budoucnu mi můžou být na nic.

Využití vidím např. v propojování domácích ptákovin: videokamera, Tv, server, fotoaparát, mobil, domácí síť, tablet, ..... Nemluvím o současném stavu, ale o době, kdy by každé toto zařízení mohlo mít jeden malý a elegantní konektor, z kamery stáhnu dat sakra rychle a předám dál. (současné FullHD nám určitě výrobci osladí zase nějakým upgrade). Ale to je moje úvaha, známe jak nás výrobci zásobují sladěnými standardy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze Mac opousti nVidii? Nebude to trosku krok vedle?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple poslední dobou jede dost po poměru výkon/watt, takže nešlápl vedle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak výhodou je třeba i to, že to umí tunelovat jiná rozhraní. Teoreticky by bylo možné něch typu PCIe over LP, takžev boxu vedle ntb (nebo v monitoru) třeba výkonná grafika.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není ani vyloučené, že bude existovat "redukce" Thunderbolt -> USB 3.0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je divné že to udělali po drátech, jako když vyvíjíte laserovou komunikaci, jak vám z toho vylezou dráty co umí to co jste chtěli světlem? Chápu, že na drátech si zkoušeli komunikační protokoly, ale takhle to vypadá, že je ten laser buď strašně drahej, nebo je to tak kompilikované, že na to nemaj a nechcou přiznat barvu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíše bych řekl, že je tlačil čas... a museli vydat nový produkt "i kdyby čert na koze jel".
- Takže nezbyl čas na vychytávání světlných fičur, lom kabelů, konektorů.
- Lidi nejsou na optiku připravení. Stačí se podívat na hromady pokroucených a ulomených USB konetorů-u optiky si kopnete jen jednou.
- Zbastlili to na dráty, dali větší timeouty a kdoví co ještě
- Pro mě to LighPeak není... Spíše WirePeak

Mohlo by se jednat o podobné rozhraní jako bylo dříve AUI na síťovkách-umožňovalo připojování optiky, RJ45, BNC atd-ale neujalo se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

optika má taky své nevýhody - cena, křehkost kabelů. Tohle je takový pokus o univerzální port - jde přes to připojit monitor, pokud budou tak i disky a další zařízení, ale hlavně PCI-e - takže by bylo možné připojit nějaký tu dokovací stanici se spoustou portů, či teoreticky s externí grafikou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zde je vysvětlení proč Thunderbolt sdílí posrt s DisplayPortem
http://www.storagereview.com/intel_thunderbolt_technology_released

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.