Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Optane 8000p, první 3D XPoint úložiště pro běžné spotřebitele

Me vzdycky zarazi ty propocty marketingu. Takova silena slozitost, spousta chytrych lidi a v marketingu uplny debil, co neumi do peti napocitat.
Cena je tedy zrejma, bude to 10-20x drazsi nez klasicke SSD ..... koupi si to kazdy milionty, protoze proc taky ze? Na cenu klasickych dnesnich SSD se to dostane za 7 let, kdy ty SSD budou stat petinu nez dnes .... v te dobe taky uz bude dalsich 185 vyrobcu xpointu.
Misto aby vzali co maji, zahajili masovou produkci, defacto nahradili vsechny SSD a vydelali majlant ..... klasicke SSD by uz byly dobre na zalohovani, cena by spadla na cenu HDD, intel by vytesnil vyrobce HDD a zaroven si zajistil vudci pozici na trhu se systemovymi ulozisti. Kecy o tom, ze se to musi zaplatit jsou jen blaboly ..... predrazenost to nikdy nezaplati a kdyz jo, tak v dobe, kdy uz mohli byt vsichni davno na havaji, kdyby od prvniho dne nasadili rozumnou cenu .....
Krasne priklady, kam se clovek podiva. Treba jen SSD .... nez to spadlo na rozumnou cenu, tak to nebylo videt nikde .... a ted za rozumnou cenu, kdyz se na tom da konecne vydelat se uz puvodni "vynalezce" SSD musi delit na trhu s dalsima 10ti vyrobcema ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To říká zastánce patentů? To je zároveň odpověď na to, proč je cena vysoka a také proč do toho Intel vůbec jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale patent je jen urcita ochrana. Ne vse si jde patentovat. A taky kdyz nekdo bude ten patent chtit, tak mu jej intel musi licecovat za rozumnou cenu. Pokud tak neudela, tak jej proste ukradnou (je to prece jen verejny dokument) a budou cekat na rozhodnuti soudu, ktery primerenou cenu urci ... nejde proste rict, ze mame lek na AIDS, nechame si ho patentovat, ale nikdo jej nebude moct dalsich 20 let vyrabet nez se nam zaplati stavajici vyzkum ..... nekdo to proste vyrabet zacne a zbytek bude soudni tahanice na 10 let o vysi licencnich poplatku, ktera klidne muze dopadnout i tak, ze nikdo nikomu nic nezaplati. Vsechno si to firmy spocitaji pro nejake akvizici .... to, ze pak nejaky debil udela konecnou cenou pomoci trojclenky, kde v citateli je vyse investice a ve jmenovateli pocet lidi, kteri se ozvali, ze by meli zajem ..... a vyjde z toho cena, kterou prakticky nikdo nebude ochoten akceptovat ...... to uz je samozrejme jiny problem .......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Máš trošku zkreslené představy o fungování patentů - pokud někdo zjevně poruší patent tak to jde rychle, pro firmu která ten patent drží není problém si okamžitě předběžným opatřením vynutit zákaz výroby a prodeje, soudní tahanice jsou pouze v případech kdy porušení patentu není zjevné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně naopak. Můžeš si patentovat cokoliv, ale ne vždy je ten patent posléze uznatelný ;) krom toho, zrovna v tomto by do křížku s Intelem nešel snad nikdo soudný. Krom toho, 3D XPoint chipy umí vyrobit snad jen intel a micron ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozjedou masovou produkci a pak zjistí, že jsou tam, kde je teď Samsung s Note 7. Čím větší skoky, tím větší riziko fatálního průšvihu. Jo, SSD jsou cenově jinde než bývaly, ale taky ta technologie už je někde úplně jinde než byla na začátku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k faktu, ze se to ted bude prodavat do enterprise prostredi, kde jsou daleko vetsi naroky, tak prodavat to i beznym zakaznikum by riziko jiste nezvysilo. V dobe, kdy se kopiruje vsude a vsechno a hlavne jde vyvoj tak silene rychle dopredu, je sazka na dlouhodobou investici naprosty nesmysl. Nicmene to jeste lidi z marketingu nepochopili a nedokazali se adaptovat. Intel sice muze drzet patenty, ale taky je musi za rozumnou cenu nabidnout. Nemuze si na Xpoint drzet monopol 20 let.
Zcela krucialni nepochopeni situace je videt na kazdem kroku. Vem si treba oculus. Nenabizeli prakticky nic noveho, co by tu nebylo uz pred 20ti lety. Akorat v novem kabatu, s lepsim displejem. A co udelali v dobe, kdy mohli ryzovat nehorazne prachy .... nejenomze to predrazili, ale ani to nevydali:o) Uz 3 roky o tom pisou, jaka to bude bomba a kdesi cosi a jeste to ani neni na trhu. Snazili se to furt zdokonalovat a predelavat, misto aby to nabidli a zdokonalili v dalsi verzi. Ted? Na trhu je uz 10 konkurencnich "obslehnutych" (ikdyz stale na 20 let starem principu) reseni a dokonce za nizsi cenu. A to stale oculus jeste neni na trhu!:o) Proste debilove. A co predvadi Microsoft? Uplne to same. Predstavi vec, ktera vsem vyrazila dech. Nastreli cenovku 15k a dostupnost za pul roku (dokonce i v alze to uz meli v ceniku). A co delaji ted? Ted rekli, ze to bude za 5 let .... prodavaji predrazene developer edice a asi doufaji nebo cekaji az se jim tim zaplati vyvoj??? Ze pro to nekdo bude vyvijet aplikace a ze prijde na trh dokonaly vyrobek? V dobe, kdy jim to vyfoukne kdejaky cinan? Jako jsou to uplni debilove? Ani nereknou, kdy to bude, jen naznaci, ze kolem 2020? Je to normalni? Klidne at si chcou 3k USD za developer kit, to je zcela (???, dobre budiz) v poradku .... ale maji rict, bude to do letosnich Vanoc a bude to stat 15k. Kdo by pro to proboha psal aplikace, kdyz to vyjde (a kdovi jestli) za pet let za kdovi jakou cenu. Pro koho psat aplikace, kdyz se ani nevi cilova skupina .... kdyz to bude stat 100k, tak je zbytecne pro to delat angrybirds ....
Rikam to jasne. Spousta chytrych lidi vymysli prelomovou vec ..... pak se chytne toho middle management a chce to vylepsovat a jit na trh se 100% vyrobkem ...... nakonec se toho chytne marketing, ktery mlzi, vymysli picoviny ...... a ve skutecnosti jim ujede vlak, protoze je nekdo predbehne pomoci jejich vlastni technologie nebo dokonce vymysli dokonalejsi.
Kdyz nekdo prijde s nejakyma ala xpoint pametma, ktere budou daleko levnejsi na vyrobu a zacne to sypat mezi lidi, tak intel bude mit jen drahou polozku v ucetnictvi .... pred 100 lety OK, vyvoj v IT nesel tak kupredu, ale to, ze dnes nekdo v blizke dobe vymysli nejaky novy substrat nebo technologii uchovavajici data, ktera bude revolucni je prakticky jiste ..... stejne jako, ze prijdou daleko lepsi technologie pro zobrazovani VR nebo holograficke AR .... cekat je proste blbost, tecka! Ale treba intel prekvapi a ta 4x m.2 120GB karticka bude stat litr .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si o tom přečtěte a pochopíte. Nahradit klasická SSD to nemůže, protože to nemá dostatečnou hustotu (tzn na stejném výrobním procesu to bude vždy mít menší kapacitu). A je jedno jak moc by v intelu chtěli. Najednou to nepůjde. Možná časem se to bude lépe škálovat na menších výrobních procesech.
Toto je produkt pro otestování - dovedu si představit, že bychom koupili kus do firmy, abychom vyzkoušeli, jak se na xpoint bude chovat databáze (k tomuto účelu vypadají parametry ideálně). Na vydání podobného produktu není nic zvláštního ve chvíli, kdy se masová výroba teprve rozjíždí.
A ten váš ideál "nasadit od prvního dne rozumnou cenu" je prostě nesmysl - znamená to hned z kraje prodělávat miliardy dolarů a doufat, že časem klesnou výrobní náklady a vy se nějak záhadně zahojíte. Z pohledu jakékoliv firmy je správný postup prodávat za maximální cenu, za kterou prodá všechno co je schopna vyrobit. Z toho potom jde financovat další rozšíření/vylepšení výrobních linek, další vývoj a potom znovu dokola.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fyzicka velikost je asi celkem irelevantni. A jak by prodelavali? Myslis, ze kdyz koupi linku a zacnou vyrabet, ze se cena bude v prubehu casu snizovat? A jak prosimte? Fixni cena bude stejna a bude se rovnat investicim na vyvoj + cena vyrobni linky ...... cena za kus bude v case rozvnez stejna, dana cenou materialu na vyrobu cipu ....... asi nebudu daleko od pravdy, kdyz reknu, ze fyzicka cena za 120GB cip bude do 100Kc (nejspis treba 10Kc). A samozrejme, ze u prvnich par milionu kusu budou celkove v minusu. Otazka je, jake maji vyrobni kapacity. Ja bych si troufl tvrdit, ze pojedou na 5% nebo vyrobi za tyden zasobu na cely rok, aby to mohli draze prodavat a po zbytek roku na lince pobezi neco jineho.
A kdyby byla cela linka vytizena, tak at koupi dalsich 10 linek a co jako? Prachy maji a stejne by je koupili. S tim rozdilem, ze za par let bude na trhu dalsich X konkurentu .... a jak rikam, IT neni odvetvi, kde se vyplati sazet na dlouhodobe investice. Naprostou vetsinu nakladu uz maji spalenych, tak at kruci vyrabi jak o zivot ne?:o) Nemusi snad cekat do nakupu dalsi linky az se jim zaplati veskery vyvoj a dalsi linka ..... je to snad nejaky kickstarter nebo co? Jsou to obri firmy s obrovskyma financnima rezervama, proto snad jsou na burze ne? Aby investovaly a nemusely o prachy zebrat na socialnich sitich .... kdo to byl? Nebyla to ted nokia (nebo jina velka firma), kdy na kickstarteru vybirali prachy na nejaky tablet nebo sailfish nebo co to bylo? Je tohle snad normalni???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A počítáš např s tím, že dneska mají z deseti vyrobených čipů třeba devět zmetků (ber to jako příklad, ne jako skutečnost, ale zmetkovitost budou mít určitě nemalou)? Což se jednak s časem zlepší jak si vyladí výrobu a za druhé jim to dneska brání vyrobit vyšší kapacity (protože čím větší čip, tím větší pravděpodobnost chyby)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co jste to tu provedl za výpotek?

Víte vy vůbec jak drahý je vývoj nového pruktu? O tom očividně nemáte tušení.

Jen jako příklad, kromě zaplacení materiálů, pokladů a zázení, musíte zaplatit lidi. To máte 500 lidí kteří na tom přímo pracují, od vývoje čipu, pcb nebo samotné linky. Dělají na tom třeba 3 roky, průměrně berou 60 000 čistého to je pro zaměstnavatele 110000kč v nákladech na mzdy jsou to 2 miliardy.
A kde jsou další náklady? Kanceláře, výbava, benefity, software a hardware?

Jsou to závratné sumy a opravdu nejde myslet na to že produkt budu ze startu prodávat s 50% marží, to by dopadli jak AMD ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a co jim brání nasadit astronomickou cenu, a každej měsíc zlevňovat až zákazníci začnou cenu akceptovat a začnou ji kupovat až do vytížení linky na 100%. Pak bych zlevňování zastavil a těžil. A ruku na srdce, ten vývoj a ty mzdy a to všechno okolo je úplný nic. Nejvíc na celým disku stojí vždy ta nálepka s nápisem "intel"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to tak udelali, akorat se o tom zapomeli zminit tisku :-). Jestli se jim to nevejde do skladu, urcite zlevni. Ze by se linka flakala se nebojim, otazka spis je jestli nemeli rovnou zacit stavet deset dalsich linek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud má jít o výrobek který má zlikvidovat plotnové disky, tak bych těch linek postavil 100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Myslis, ze kdyz koupi linku a zacnou vyrabet, ze se cena bude v prubehu casu snizovat? A jak prosimte?“

Co je tohle za nesmysl?
To je snad úplně normální u drtivé většiny výrobků, že náklady jsou nejvyšší na začátku výroby a postupně klesají.

A nasadit novou nevyzkoušenou technologii jako první do masového produktu s minimální marží je obecně pitomost.
To, že se nové technologie obecně nejdřív nasazují do produktů s vyšší marží a nižším objemem výroby není náhoda a má to rozumné důvody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Ode mě máš +1, protože pokud ty parametry jsou správné, tak to je balada! Zapis 300 jebat, hlavně když to jde rychle přečist 1400/280kiops !!! A jak je to s tou životností? To tam jakobude opravdu navždy? Nějaká garance? Tím by opravdu skončili plotnové zápisy a mohl bych se přestat bát ztráty dat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naivko důvěřivá, všechno se dá zničit nebo zcizit. Bez zálohy se neobejdeš, a když ji uděláš blbě, tak můžeš přijít o data i tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale pak člověk zaráží, že to dali do pomalýho PCIe a ne do M.2. Možná záměrně, protože by to pak moc kupovali třeba majitelé výkonných notebooků...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narazit vysokou cenu na začátku produktového životního cyklu, to je snad úplně základní poučka všech učebnic cenotvorby v rámci marketingu. Zejména pokud na trhu není konkurence. Pokud je konkurence, je otázkou, nakolik cenu snížit - záleží na globální a individuální elasticitě poptávky a na agresivitě konkurenta/konkurentů (zda útočí cenou, nebo naopak jednají v tiché shodě). Ve výsledku Vás jednotkové náklady buď nechají žít, nebo zavřete krám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže oni konkurenci mají a to dost velikou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přehlédl jsem cenu, která mě při takhle směšných GB ani nezajímá. Vždyť tohle svojí kapacitou konkuruje RAM. SSD byly na začáku taky malý, ale v poměru proti RAM na tom byly lépe. 64GB měli dát jako minimum a keci o dlouhé životnosti? V době pětiletých (i 10 mají lepší Samsungy a myslím i Sandisky) záruk na některé HDD i SSD se můžou jít bodnout. Nevidím důvod proč by do tohodle měl kdokoliv jít i kdyby to bylo jen za 3 tisíce. Kombinace SSD+HDD+RAM,v ideální konfiguraci pro konktrétní potřeby každého, tohle zadupe. Ještě by mě zajímala spotřeba. SSD začínaly jako úspornější alternativa k HDD, ale dnes některé topí stejně jako HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako spolehlivost bude asi vyssi nez u HDD, uz jenom z principu ne? Ale kapacita je zcela neprakticka a defacto k nicemu, to uznavam. Ja si dovedu predstavit, ze s neomezenou zivotnosti by se nemusel resit nejaky wear leveling, bylo by to rychlejsi, transparentnejsi a treba i opravitelnejsi v pripade havarie. Ideal pro system, databaze a tak ..... ale jako dnesni SSD samozrejme v 99% postaci kazdemu a to nejen v retail sfere. Ale jiste by to byl dobry argument, kdyby se zivotnost stala neomezenou. Dnesni SSD by nahradily HDD a bylo byt .... zbavili by jsme se po desetiletich nejpomalejsi komponenty v pocitacich:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Pro spoustu zařízení je 32 GB (i méně) v pohodě.

Podle mě by to možná už v příští generaci mohlo být zajímavé pro méně náročná zařízení, kde by pak bylo třeba 64GB úložiště fungující zároveň jako RAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že cena tak klesne? A těch 64GB RAM-ůložiště mně pro nenáročné zařízení nesedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena může klesnout, jestli konkurence (HP) začne nabízet rail-track paměti, které mají ještě mnohem lepší parametry. Možná je to popíchnutí vůči HP. Už by bylo na čase aby se s tím rozhoupali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno jak dlouhou zaruku ti na NAND Flash SSD daji. Z principu odejde, protoze kazdy zapis snizuje zivotnost, to je proste vlastnost te technologie. U HDD to funguje jinak, u toho je zivotnost dana tim, jak kvalitne ho vyrobis, ale u SSD proste pres fyzikalni zakony nejede vlak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Terabajtový SSD v domácích podmínkách těžko odejde na životnost buněk. V enterprise, kdyby na tom běžela databáze, tak budiž.

Totiž na notebooku mám 512 GB SSD a za 4 měsíce mám přepis TWR 2.21 x tj. celkový zápis něco přes 1TB a používám ho jako pracovní, ale zároveň si na něj stahuju i filmy atd. Takže když budu počítat 400-600 přepisů tak by to trvalo bratru 100 roků, než bych ho odepsal :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo za osm stovek, tak by se o tom dalo uvažovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zezačátku to určitě bude za osm stovek..... $

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kapacity bohatě dostatečné pro jednoho konkrétního výrobce telefonů.
A teď vážně, jako cache pro NAS a nebo pro moderní systémy které umí využít swap storage by to mohlo být fajn za cenu dejme tomu 50 Kč/GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ježkovskými kapacitami“
Trochu egoisticke, ale pobavils. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všichni tu pláčete, že je to malá kapacita, je to drahé atd. Ano, na to abych si na to ukládal svoji sbírku porna je to drahé. Na to abych na tom měl jen ta data/projekty, které právě dělám je to už kapacita ve většině případů dostatečná. Toto jsou (zatím) disky pro podnikovou sféru. A teď se opravdu oprosťte od představy, že na tom skladujete všechen svůj digitální bordel, a představte si, že potřebujete pro aplikaci zajistit rychlý zápis/čtení dat bez obav o životnost média na kterém data jsou. Kdo z vás by na SSD dal Oracle databázi s objemem dat okolo 10GB a denním trafikem také okolo 10GB ? Asi málokdo. Kolik aplikací generuje tolik dat, že potřebujou stovky gigabajt na disku. Je jich hodně, ale daleko víc je těch, které se spokojí právě s těmi 16-32GB.
Je to jen o dobrém návrhu architektury. Na SSD si dám OS+aplikace a na tenhle disk si dám data ke kterým potřebuji rychlý přístup (např. SCADA, intranet web aplikace) . Pokud dva takovéto disky v RAID1 budou cenově porovnatelné nebo levnější než diskové pole z běžných HDD a výkonem 1400MB/s není co řešit.
Stále si hodně lidí plete skladování a používání dat. Je fajn když mám všechna data (filmy, foto, projekty, ...) snadno a relativnně rychle dostupné, ale je rozdíl pokud s těmi daty potřebuju pracovat. Takže klidně si umím představit server s průměrným diskovým polem 10TB na kterém mám veškerý podnikový bordel a potom mám dedikované pole z těchto disků jako cache pro data, ke kterým potřebuju stálý a rychlý přístup. Stále uvažujete lineárně. Je to i o SW podpoře a využití takovýchto možností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde žijete, dnes i nejobyčejnější SSD pro SOHO jako je Intel SSD 600p Series zvládne ve velikosti 128GB 72TBW což při 10GB na den dává 20 let provozu Vaší databáze. Na to opravdu není potřeba nic extra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jen bych nevěřil té časové životnosti. Reálnější bude zapsat 20GB denně s životností někde pod 10 lety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, faktem je, že existuje celkem dost aplikací kde se to SSD upíše k smrti tak za půl roku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli firmwaru SSD žádná aplikace nemůže záměrně ani náhodně zapisovat jen do určité malé oblasti z celého SSD. Celkem dost aplikací? Pokud budou tak jich bude málo. Zajímala by mě ta čísla. Třeba 100 GB za den usmaží profi SSD za půl roku? To by se profi SSD moc neprodávala...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

čtete vůbec diit pravidelně, nebo jste tady jen tak náhodou objevil?
Už dávno se tady psalo, že na životnosti SSD se projevuje hlavně stáří od kdy čipy sjeli z výrobní linky než přepisy. Neboli u první statistiky úmrtnosti disků SSD se projevila chyba vztažená k času výroby avšak disky nedosahovali ani víc jak poloviny deklarovaných přepisů. Těch vašich 20 let je jen matematický výpočet, avšak v realných podmínkách nepoužitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od Vás žiju v realitě. V ntb na kterém dělám vývoj a údržbu našich aplikací, bez hibernace a bez swapu jsem po necelých 2 letech s OS na SSD na úrovni 90% wear level. Data mám na běžném HDD. V našich alpikacích jsme zkusili použít SSD v serverech, ale dopadlo to tak, že je budeme dávat (pokud vůbec) jen na OS a run-time část aplikací, ale databáze jsou na klasických discích, protože ani enterprise disky neunesly zátěž déle než rok (db velikosti 15-50GB) a odporoučeli se do věčných lovišť. A jako DB engine byl Oracle, PostgreSQL, Sybase. Bylo to jedno. Možná kdyby byly použité SSD 256GB a víc asi by to bylo lepší, ale v našich aplikacích garantujeme dostupnost 24/7 s výpadky max. 1h za rok, a většina zákazníků si zvykla, že ani po 3 letech uptime neměli jediný výpadek. Tak proč si kazit toto skóre nějakým SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Možná kdyby byly použité SSD 256GB a víc asi by to bylo lepší"

To je vtip? Takže zkušenost jen s menšími než 256GB. A ano, bylo by to lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro představu, u těch databází mluvíte o jaké třídě disků, 1PBW, 10PBW, 100PBW?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano malé disky staré generace (horší řadič a fw), v prostředí racku s vysokou teplotou, dovedu si představit že toho moc nevydržely. Tam ani SLC nepomůže.

Kdyby to běželo na 0.5 - 1TB s moderním řadičem a při teplotách kolem 30st. tak bych to bral vážně. A s pravidelnou kontrolou jestli SMART něco nehlásí. Může se stát že třeba vypadne chlazení na určitý krátký čas bez zalogování do historie disku (porouchanej větrák, kterej technik za týden vymění) a to se na životnosti sakra podepíše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V průmyslu se vyskytují SCADA systémy, které si pořád dokolečka ukládají aktuální stav na disk. Naposledy nám to předvedl nějaký zákazník tuším na Reliance. Per default se to ukládá někam na bootovací disk (kam taky jinam, když v systému žádný jiný svazek není) což je problém v případě, že ten disk je SSDčko, ale točivému disku ta trvalá aktivita asi taky nijak extra neprospívá. Toto by bylo řešení. SRAM disk s baterkou se jako přídavný modul nedá koupit. Toto má oproti vzácným onboard SRAM diskům o čtyři řády větší kapacitu (zřejmě i rychlost) a nepotřebuje to ani zálohovací baterku.

Popravdě těch pár GB stačí na instalaci Windows Embedded. Sice to neřeší problém ztráty dirty bufferů v RAMce v případě výpadku, ale pořád je to lepší řešení než dnešní flašky, které se prostě jednoho dne rozsypou o dvě patra pod LBA vrstvou (a čím víc dáváte flašce za uši, tím dřív ten den přijde).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty nejlepší HDD nemají s trvalou aktivitou problém, ale i kdyby, tak tady jsou ty nejlepší SSD s kapacitou vyšší než levná fleška...BTW přestaňte věřit té pohádce, že tohle bude mít věčnou životnost. V elektronice vždycky něco odejde a pokud tahle technologie poletí do vesmíru, tak s úplně jiným vybavením okolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápeš rozdíl mezi trvalou aktivitou a neustálým přepisem toho samého místa tak jak uvádí frr . Už jsem viděl umřít na tuto aktivitu nejeden disk resp. disk byl jako celek ok, ale měl prostě pár sektrorů, které jednoduše si už nic nedokázali zapamatovat (a fyzické poškození to nebylo - byly to přesně ty sektory u kterého si nějaký logovací systém neustále přepisoval jeden a ten samý file). Pro zajímavost byly to WD disky na HP Unixu. A věř mi, že SSD by neobstálo o nic lépe.
Chápu tvoje nadšení pro SSD (na běžných ntb a ws mám všude SSD 256GB+ a k nim běžný HDD pro rozsáhlé soubory dat), jenže ve světě průmyslové automatizace a SCADA systémů se mnoho věcí musí řešit jinak než v office/web aplikacích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle věci mají být na tmp, kterej běží na (baterkou zálohované) RAM. Dávat to na fyzický disk je gangsterství nejvyššího kalibru. Možná že vidle v nějakých verzích to jinak neumí, další důvod proč je nebrat vážně (zvlášt u serverů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešíte cenu o které nic nevíte. "Běžný zákazník" je imho "enteprise zákazník", né Pepa od sousedů, a v Enteprise segmentu jsou ceny napálené proto že zákazník má rád slevu.
70K IOPS zápis v jednom 16GB chipu ? Dva dají skoro dvojnásobek, s větším počtem chipů narazí na propustnost sběrnice daleko dřív než na velikost skříně. Představte si to ve formátu 2U, Vzpomeňte si co máte v serverovně ( já 24x480GB SSD 3PAR se 100K IOPS), uroňte slzu a běžte se těšit až to bude na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš 24x480GB SSD. Tohle je kapacitně jinde, tudíž tě IOPS nemusí vůbec zajímat. BTW jeden enterprise SSD může mít IOPS zápis přes 150 000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.