Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel dostal miliardovou pokutu za nekalé praktiky a brzdění inovace

Klasika, nikým nevolený a nikomu se nezodpovídající subjekt, jenž je příjemcem pokuty, zároveň pokutu uděluje i rozhoduje o případném odvolání. Objektivita rozhodování tím zaručena („ironie“ není voda na okna)…
Zrušit socialistickou EU bez náhrady!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No pokud vím tak pokutu za toto nedostal jen v EU. On tuhle lumpárnu dělal globálně.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to je v pořádku. Uspěšnou firmu je zapotřebí patřičně podojit globálně. Takových případů už bylo a bude. O tom ten socialismus je… :-7

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Diktatura monopolu ma k socialismu hodne hodne blizko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku, ale Intel rozhodně není monopol. Výrobců (nejen) procesorů jsou celé desítky a možná i stovky. Každý má stejnou šanci se jednou stát velikým, když má dobré nápady a vymyslí nějaký lepší procesor…
Ale co takový ČEZ, vodárny, RWE a tak dál? To je v cajku, že?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Každý má stejnou šanci se jednou stát velikým, když má dobré nápady a vymyslí nějaký lepší procesor"

Žijete zřejmě v nějakém magickém světě bez síťového efektu. Taky bych v něm chtěl žít...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vaše vyjádření neobsahuje žádný konkrétní argument. Ale i tak Vám děkuji za Váš názor. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli v mojí odpovědi nevidíte konkrétní argument, doporučuji návštěvu očního lékaře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ale co takový ČEZ, vodárny, RWE a tak dál? To je v cajku, že?"
no to rozhodne ne, to je ten pozvolnej prechod od socialisticke €U k diktature salamovou metodou. Spousta lidi to jeste nevidi, ale uz jsme zase tam kde jsme byli.
A monopol neni jen o tom ze je vyrobce jedinej, ale i o tom ze ma dominantni postaveni na trhu a ma diktatorsky praktiky jak sveho postaveni zneuziva.
Priklad CEZu je ze energie na svetvem trhu 4 roky klesaji a CEZ 4 roky zdrazuje a uplaceni lidi v dozorci rade jako je Vasek Paces(Z) tomu jen tise prihlizi a prikyvuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem to zde taky dal jako zářný příklad skutečného monopolu i se všemi jeho důsledky. Ve světle toho NELZE brát firmu Intel (a dokonce ani Microsoft, Apple a pod.) jako monopol. Výkon procesorů neustále stoupá a jejich cena zůstává nadále stejná, ba dokonce i klesá. Samozřejmě že každá firma se zcela přirozeně snaží si zajistit dominantní postavení na trhu, a to všemi dostupnými prostředky, třeba i ve formě bonusů pro své odběratele, když ti dají této firmě přednost před konkurencí (a světe div se, já se chovám úplně stejně a zvýhodňuji své věrné kunčofty!).
Jenže tohle v některých (pečlivě vybraných) případech je záminkou k velmi tučné pokutě, jejímžř udělitelem a zároveň i příjemcem je instituce (ve svém důsledku — co je to vlastně EU?), jíž už daně a dluhopisy nestačí a potřebuje další zdroje příjmů. A zdroje stále jsou…
Na místě Intelu bych EU vzkázal, že nemá morální ani faktické právo udělovat a vymáhat pokuty, je to jen mezinárodní organizace a nic víc. Recipročně bych na místě Intelu udělil EU komisi pokutu ve stejné výši a zároveň se jim vysmál.
V případě, že by EU dělala nadále problémy, pohrozil bych kompletním odchodem ze zemí EU (ano, EU není Evropa). Myslím si, že by pak nastala zajímavá patová situace…

a poznámka pro zdejší socialisty a eurofily: prosím včil mínuskujte jako diví. Já na tom alespoň poznám, že jsem pořádně mlasknul hřebíček po hlavičce! :-)))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

lidi, prosím, nejmíň 5 let nekupujte procesory Intel.
Podpoříte tím vývoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty peníze by měli poslat tomu koho to poškodilo a ne je sami prožrat na odměnách

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Imho to nejde proto, že není jak zajistit, aby se ty procesory pokaždé zřetelně hlásily zhruba nějak tak jako „TENTO PROJEKT - POKUTOVÁNÍ KONKURENCE ZA NEKALÉ PRAKTIKY - JE FINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ“ ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem na pár cedulí „tento projekt je financován evropskou unií“ vylepil vysvětlující přelepky „z kapes daňových poplatníků“… :-)

Dodatek: LOL, to by člověk nevěřil, kolik je v IT branži socanů a EU-vyžírků. Dávají minuska jak pominutí… :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak spousta statnich IT zakazek je financovana €U a vysledek zname. Nefunkcni, predrazene, rozkradene, , , a...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen státních IT!
Dá se s klidným svědomím říci, že vše, co vznikne (či je podporováno) z dotací, je špatné.
Mohu dát jeden příklad za všechny. V jednom městě jakási bezvýznamná tiskárna si zařídila obrovskou dotaci z EU fondů. Bylo to ve výši necelých 100 000 000 Kč (slovy sto miliónů Kč, půl šlo z peněz daňových poplatníků zemí EU, druhou půlku platili „pouze“ daňový poplatníci v ČR). Postavili si obrovskou halu, nakoupili výkonnou tiskovou technologii a zbylo i na bohatou zásobu papíru. V dalším městě v regionu jiná tiskárna též zkusila požádat o dotaci, ale bylo jí sděleno, že dotační fond je již vyčerpán. To jsou ty rovné podmínky…
Ale někteří jsou si ještě rovnější, protože tahle úspěšná tiskárna rok od roku stále čerpá nějaké dotace. Jednou je to rovných 17 miliónů na „rozšíření technologické výroby“, jindy zase „specifické vzdělávání zaměstnanců tiskárny“ za 805 050 Kč, pak zase „Integrace výrobního procesu“ za 2,5 milionu a nebo třeba „Zavedení obchodně informačního výrobního procesu“ za 1,6 milionu Kč a tak dále. Každý rok se něco najde a jen čirou náhodou to zapadne do aktuálně vyhlášeného dotačního programu…
Ano, vzniklo tím pár nových pracovních míst. A to se počítá, ať to stojí, co to stojí!
No a co se stalo pak? Ta šikovná a nyní supervýkonně vybavená tiskárna začala tisknout jako o život a začala přebírat klientelu od veškeré své konkurence široko daleko. Samozřejmě, v ceně jejich tisku již nemusela být započítána žádná amortizace strojů, které si koupili za cizí peníze, žádné splátky úvěrů či leasingu. A navíc — do startu měli bohatou zásobu papíru též zadarmo!
To se to pak tiskne za „zaváděcí ceny“. Tomu se konkurovat nedá a důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V celém regionu i širokém sousedním okolí začal mít tiskárny existenční problémy a začaly propouštět. Tím zaniklo několik desítek pracovních míst. Okolní tiskárny začaly dlužit svým dodavatelům (nastaly problémy při splácení úvěrů na tiskové stroje a vybavení) a většina z nich zkrachovala úplně…
Po několika málo letech konkurence prakticky vymizela úplně. Daná tiskárna postupně zvedla své ceny (zásoby papíru zdarma již došly) a snížila svým zaměstnancům platy (jó, dotace už dnes nejsou, co bývaly). Všechno je krásné, sluníčkové, pravdoláskové, ekologické a evropsky socialistické. Co k tomu dodat?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jen to, že přesně tak se chová Intel. Zneužívá svého postavení a proto za to oprávněně dostal pokutu.

V mínuskách se Vaše příspěvky netopí proto, že v IT je to "samej socan-dacan a eurohujer", ale proto, že pro stromy nevidíte les. Navíc našince vždy potěší, když "Dog eat dog" - neboli když se ty molochy perou mezi sebou.

Ano, potřebujeme z EU rychle ven. Ale shodně ano, je správné, když EU pokutuje Intel za to, co dělal. Nepleťte si to s schvalováním EU jako takové.

Pokud bychom měli potentní vládu a ne StBáka Bureše, tak jsme pokutovali Intel sami a sami jsme z toho mohli mít prospěch. Ale protože EU Burešovi dotuje 50M jeho ranč:
http://ekonomika.idnes.cz/babis-sedlaci-na-farme-capi-hnizdo-vlastni-i-n...
"miliardář Babiš dostane na stavbu své "chaloupky" dotaci 50 000 000 korun z peněž daňových poplatníků"

...tak se nějaká kritika EU od Bureše věru čekat nedá.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono. Každá socialistická špína nezapomene všude vykřikovat, kolik udělali pracovních míst, ale kolik jich vedle toho zaniklo, to už neřeknou. Přesně jak říká Mach, podpora jednoho znamená poškození druhého. Udělaj se dotace na zaměstnání lidí pod 25 a nad 50? Tak firmy propustí lidi mezi 25 a 50! Naprosto logické, ale to by se vohnout musel zamyslet. Přerozdělování a centrální plánování žádná místa nevytváří, naopak, s ohledem na to, že efektivita přerozdělování je zoufale pod 100 % a jedná se o byrokratické a jiné zatížení podnikatelů, tak obvykle zanikne víc míst, než vznikne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel s tím začal, když nikdo nechtěl jeho Centrina, tedy když byl vlastně ve stejném srabu, jako teď AMD. Teď už je pro něj miliardová pokuta asi jako facka pro puberťáka, urvaný tržní podíl a tržní náskok, ani klíčové zaměstnance už to AMD nevrátí. Doufám tedy, že po této injekci nezačnete od AMD očekávat revoluční procesor nebo zlevnění Core i7 tam kam patří.

A nejhorší na tom všem je, že se kvůli tomu do notebooků nedostávaj ani skvělé Radeony... Plk MSI v kombinaci s A10 fakt nepočítám.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, já teď v práci jeden noťas (HP ProBook 650) se „skvělým“ Radeonem HD 8750M dostal. Ten Radeon je trvale nepoužívaný, protože mi integrovaná grafika v Core i5-4200M bohatě stačí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, ty víš, že jsem myslel Radeony HD7970M, atp... :)
HD7970M měla o 40% nižší spotřebu a o 5% nižší výkon při o 60% nižší ceně oproti GTX680M...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: nevím :). Já osobně nevím, co bych dělal v notebooku s grafikou výkonnější, než je integrovaná.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hrál hry? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, asi takhle: ty hry, co hraju já, co považuji za skutečně hratelné a ne ty moderní (jak já říkám) „komerční sračky“ (čest výjimkám), těm opravdu integrovaná grafika bohatě stačí :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, taky na GTX660M hraju Heroes III, ale třeba Rome TW na integrované nezahraješ, ani na Iris . Nebo třeba Stalkery.. Krucinál, Lost Alpha si nezahraju ani na GTX660M (protože na střední detaily to hrát nebudu).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Škoda času...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky na hry? Jste upad?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě úhel pohledu. I minesweeper je hra ;-). A pro někoho je hrou nainstalovat si tam Linux. A pro jiného zase třeba Windows 8 ;-). Já si s notebooky hraju rád, ale grafiku silnější než integrovanou tam už hodně dlouho nepotřebuju. Podle mě v dnešní době, kdy integrované grafiky mají výkon takový, jaký mají, už opravdu není v drtivé většině případů v notebooku jakákoli jiná než integrovaná grafika potřeba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak věci jako Fallout ani nepočítám neb to dneska zvládne telefon nižší střední třídy. Hledání min zvládne i můj W810i ;-) Ale něco náročného 3D fakt ne, notebooky na to nikdy nebyly, nejsou a nebudou stavěny a kdo říká, že ano, ten je vůl nebo lhář.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Do notebooku asi nedáme 300W grafiku, ale jinak mluvíš silně z cesty. Třeba jenom MSI Gaming notebooky jsou stavěny pouze pro hry.
Nehledě na to, že právě herní notebooky vytváří šílený tlak na snížení spotřeby hardwaru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle věci to horko těžko domlátí přes dvouletou záruku, tomu fakt neříkám funkční výrobek. A zrovna MSI jsou bída i kvalitativně, někde se to katování kostů projevit musí když to stojí +- stejně jak nějaké rádoby business modely konkurence (a ty jsou papírově o třetinu méně výkonné).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jó, to neříkám. Jsou to plasťáčky, ale od herního notebooku stejně víc jak 2 roky nechceš, protože za 2 roky už je hardware zas o dost zajímavější. Ale jde to udělat i dražší a neodfláknuté.. Mojmu Lejnoovu chybí jenom ten Radeon.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem bejval mladej a potřeboval každý dva roky novej hardware jen proto, že byl novej hardware :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ho ale potřebuju proto, že je to lepší hardware. Ideálně výkonnější a úspornější se stejnou cenou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Môj Fujitsu SA3650 by sa s tebou rád porozprával o tom že kto je klamár ;-)

Škoda že tento koncept zabetónovali ročnou exkluzivitou pre Fujitsu, ktorý tie notebooky nikdy neexportoval do Ameriky, a potom tie grafické karty stratili náskok.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Fujitsu, to jsou ty, co padaj na grafiky jak hrušky?

A dá se na tom hrát aspoň Flashpoint? Tanky to s dostatečný framerate nedá, KSP taky ne. Na to už se dneska nechytá ani desktopohá HD 3870, natož mobilní s polovičním výkonem. To je někde na pomezí HD 2400 a 2600, ne?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proto je přeci skvělé mít tam dvě. Na integrovanou šetříš baterku, když cestuješ, na dedikovanou hraješ, renderuješ, cokoliv, když sedíš za stolem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Těm řečem o tom, že když není dedikovaná využitá, nic nežere, pořád nějak nevěřím. Ale líbí se mi, jak marketingový krasožvást „na integrovanou grafiku šetříš (zvlášť když je k ní i dedikovaná)“ zabírá :). Imho se dá šetřit víc tím, že tam dedikovaná nebude. Paradoxně si dneska typicky za notebook, který nemá přidanou dedikovanou grafiku, připlatíš.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Šetříš oproti tomu, kdybys tu integrovanou neměl vůbec. S GTX660M dáš na baterku max 2,5 hodiny, na IGP HD3000 dáš na stejném stroji 6 hodin. Na HD3000 si ale zahraješ leda Miny a Solitaire, a editovat fotky ve vysokém rozlišení je na tom taky lagovačka. :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jenže integrovanou má dneska prakticky každý procák, z mobilních teda nejspíš už úplně všechny.

A opět mě baví názor, že na editaci fotek ve vysokém rozlišení integrovaná grafika nestačí :-). Kde se tyhle bludy berou, to bych rád věděl. Na editaci fotek ve vysokém rozlišení je podle mě v první řadě potřeba hodně paměti (a) případně svižný SSDčko, solidní procák a hlavně pořádnej monitor, kterej zase tak moc notebooků nenabízí (mnou jmenovaný HP ProBook 650 má monitor přímo vomitační, o tomhle bych si ale zase docela rád popovídal s danieelem, protože mám podezření na dost podivný způsob posílání signálu do něj).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má, to je taky dobře. Ale GTž0 nepovažuju za dedikovanou grafiku.

Možná mám jenom na hovno notebook, ale vážně mi to na HD3000 strašně laguje, když třeba posouvám velký kus rastru...v malování... :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, děláš si prdel, žejo? :D Nejdřív hovoříš o editaci fotek ve vysokém rozlišení a v zápětí o malování? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě ;)
Ale v Gimpu je vždycky "začátek akce" opožděný, pak se to utrhne. A stejné je to v Blenderu. Né, na tom se nedá pracovat. Zatímco už tehdá na HD4200 v AMD785G, což bylo integrované minimum, to jde šlo všechno parádně, protože Radeon. Intel neumí grafiky ani dnes. možná už nažene výkon ve FPS v nějakých benchmarcích... https://dl.dropboxusercontent.com/u/6113761/KOMP/Jokes/Intel%20wish.jpg

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Gimp teda moc neznám, ale rychlý googlování mi prozradilo, že co se hardwarové akcelerace týče, umí možná OpenCL. Nicméně dnešní grafiky Intelu a tehdejší AMD HD 4200 v 785G by měly být hodně srovnatelné.
Ale to je stejně jen akademická debata. Mně na integrované Intelce v Ivy Bridge funguje vše, co potřebuju, tedy mně je opravdu přidaná grafika kň jako k ničemu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já ti to neberu, ale mě je notebook bez pořádné grafiky zatím taky k ničemu.
Intel prdí na optimalizaci algoritmů, které v benchmarku a grafu nejsou vidět. Sice to má podporovat OpenCL, ale nikde nepíše, jaké workaroundy musí pro určité OpenCL funkce provést.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych s sebou měl každý víkend tahat stolák, tak bych upad. Technicky i technologicky je dávno možné do normálního notebooku grafiku s 6000 body v 3D Marku, na které se dá ve Full HD hrát všechno, tak proč jako ne? Takové samozřejmě jsou, ale jenom s GTX680M a já chci lepší Radeon. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... error

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, myslim ze je jiz 21 stoleti a neni treba mit doma nevzhlednou obrovskou krabici, hraju hry na notebooku a pokud chci velkej screen pripojim ho k big TV, rozjedu na tom nejmodernejsi 2014 hry ale vetrak funi jak fen, takze bych ocenil nejakou kvalitnejsi grafiku nez je intel HD9999 nebo co v tom je....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Používal aplikace s OpenCL a jemu podobnými?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Asi jo, ale z těch, které bych používate chtěl, jich OpenCL používá tolik, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky namol opilého dělníka na pile.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A v dobe nekalych praktik Intelu byly trzni podily obou vyrobcu nejak vyrazne jinak? A prosim zadne "co by kdyby". Protoze (skoro) kazdy vi, jak je AMD zname svou "obchodni sikovnosti". Diky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se tu najdou větší historikové, než já, ale ano. V době Centrina, resp Athlonů XP->Turionů to vypadalo, že je s Intelem amen.. Intel sáhnul do rezerv, kupce si koupil. Bylo to v době největšího růstu notebookového trhu (první notebooky za normální peníze s normálním výkonem), takže Intel najednou získal obří procenta trhu a značka stejné renomé, jako třeba Apple - měl jsem Intela, všichni prodávaj jenom Intela (-> AMD už je asi na hovno), koupim si zase Intela.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No fakt je, že AMD na hovno bylo. Pentiu M se to nemohlo rovnat výkonem ani spotřebou. S K8 to bylo lepší, ale taky nebyl jako mobilní procesor zrovna super, ten válcoval hlavně v desktopu a v době kdy bylo něco slušného do notebooku už Intel přišel s Core.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"kdyby" Intel neudělal co udělal, tak nejenže nemá komu C2D prodat, ale neměl by prachy ani na to ho vyrobit a dostat do prodeje. Že bylo C2D revoluční a skvělé však nepopírám.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hele, tohle jsou hodne divoke spekulace. Intel za poslednich 20 let nebyl v takove situaci, jakou tady popisujes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde nepsal Core 2 Duo. Jinak to je samozřejmě nesmysl, bylo by to jedno, AMD docela nestíhalo vyrábět už tak, jestli se nemýlím, tak snad nějaká fabrika byla tou dobou ve výstavbě, ale jak už to tak bývá, postavila se když už to bylo jedno.

Řešením mohl být outsourcing, ale to nevím, jestli by Hector udělal, tenkrát to nebylo moc bráno v úvahu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je další věc. AMD skutečně nestíhalo výrobu, takže Intel mohl získat převahu i bez podvodů. Intel to ale malinko zrychlil a proto se tak brzo dostal do role naprosto dominantního.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ale v tom, ze ikdyz byl K8 nesporne perfektni, nikdy nedoslo k vyraznemu posunu v trznich podilech. A to rikam jako clovek, ktery v te dobe prodaval servery s AMD CPU only. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, právě v serverech měli obrovskej podíl, celkově to padlo právě kvůli notebookům. Ale vydrželo to jen do Core 2, kdy stagnoval a K10 jim moc nepomohl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, celosvetova cisla prodeje Intel a AMD serverovych CPU jsem mel kazdy tyden na stole. A NIKDY se nejednalo o vyrazny podil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O důvodech proč je však celý tento článek :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze podle tebe, kdyby Intel neovlivnoval vyrobce v urcite dobe, tak by dnes byly trzni podily obou vyrobcu vyrazne jine? Naivko... :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by v AMD všechny zisky neprochlastali, tak alespoň chvíli ano. Namísto C2D tu mohly být Athlony K8, namísto 1 továrny by AMD mělo továren 5, atd.
Teď už je to jedno, ale je blbý, že máme na trhu dost neférový monopol.

EDIT: tyhle pokračující podvody samozřejmě ze hry vyřazují i velmi zajímavá APU AMD, není liž pravda?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

5 tovaren? Zkus si to hodit na popir, kolik takova tovarna stoji, jak dlouho trva, nez se zaplati atd. Pak bys to tu uz nepsal. :-)

Pokracujici podvody? Ono se to deje dale?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No měli by toho víc než jen kanceláře, které jim ani nepatří...

Myslíš že se to neděje?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD se do situace, ve ktere momentalne je, dostalo take svymi vlastnimi rozhodnutimi. Verim, ze je strasne jednoduche svalit vlastni problemy na nekoho jineho, realita vsak byva uplne jina.

Co si ja myslim, neni dulezite, ani to, co si myslis ty. Nicmene osobne mam radeji dukazy nez prosta narceni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já v té době kupoval NTB a byl s Turionem TL 50. Intel měl k dispozici CoreDuo (Yonah) a nebyl to žádný zázrak oproti Turionu. Po roce jsem přešel na Core2Duo T9300 a popravdě jsem byl celkem zklamán. Procesor byl sice rychlejší, ale system byl trhanější. Asi bych to přirovnal k jízdě stylem brzda plyn. Bohužel AMD koupit u DELLu v řadě M nešlo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"V době Centrina, resp Athlonů XP->Turionů to vypadalo, že je s Intelem amen.." Prosim? Delam v IT obchodu pres 20 let servery, ale tuhle dobu, kdy mel byt s Intelem amen, fakt nepamatuji. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S pohledu customera to tak vypadal.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli existovalo období, kdy mohl být s Intelem ámen, tak nějak neumím pojmenovat to celkem nedávné období, kdy byli v AMD několik roků ve ztrátě, šuškalo se, že je koupí Dell a já nevím, kdo ještě… ;). Ne, Intel se na ámen vždycky díval z hodně velké dálky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji, uz mi nejak dochazi sily... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já umím. To bylo AMD totálně v místě, kde páteř přichází o své dobré jméno.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Být v prdeli já osobně považuju za být v místě, odkud není návratu (to, že se to tak občas říká a k návratu přesto dojde, považuju v daném kontextu za nadsázku). AMD se sem v podobě, v jaké je dnes, zřejmě dostala z paralelního vesmíru, protože jestli měl být s intelem ámen, tak AMD nebyla v prdeli, ale už se spíš převalovala na jazyku ;-). Ty situace s Intelem a AMD byly z mého laického pohledu diametrálně odlišné. V prdeli je prostě slabé slovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já si to pamatuji K7 vs P4. Tenkrát mě velice udivovala ortodoxní víra v Intel. Pokud by se Intel nevrátil k architektuře Pentia M, tak by opravdu dobře nedopadlo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Intel s tím začal, když nikdo nechtěl jeho Centrina"

Mohl byste nám sdělit, proč přesně "nikdo nechtěl" Centrino (kromě té mizerné WiFi karty v jeho první iteraci)? Já měl dojem, že po paskvilech zvaných Pentium 4-M a Mobile Pentium 4 (ugh!) to muselo být pro zákazníky jako závan arktického vzduchu pro alžírského beduína.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Boze, ze ja to takhle poranu oteviram, akorát budu nasr.... cele dopoledne :-((
Pokud me pamet slouží, tak podobny model fungoval ve fasismu: Sice mohly byt soukrome firmy, ale ty delaly to, co stat řekl a jak to stat řekl a majitel do toho nemohl moc kecat.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si soukromé firmy mohly dělat co chtějí, dávno by se zbytky lidstva bránily klacky a kamením proti smečkám zdivočelých psů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jak jsi k takovému názoru došel. Podle mě by to nenastalo z několika důvodů, z nichž mě jako první napadá tenhle:
Málokterý „parazit“ zlikviduje svého hostitele. Přeneseno do firemního prostředí: komu by ty firmy prodávaly své produkty, kdyby měly potenciální zákazníky jen s klacky a kamením?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych toho trola radši nekrmil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle si neco o ekologii a evoluci nastudovat?
Naopak, konkurence na nikach (i tech parazitickych) je tak velka, ze paraziti opravdu sve hostitele likviduji - to, ze cast z nich pak sama vyhyne uz mrtvemu organismu nepomuze (a samozrejme cast se jich z mrsiny prenese jinam - a to uz me znacne pripomina firemni prostredi a ten "nicim neomezovany kapitalismus"). A ani ti parazite, co praktikuji strategii dlouhodobeho parazitovani oproti rychlemu vytezeni vseho co se da, rozhodne oragnismu neprospivaji - krome jedne veci - posilovani vlastnich obrannych mechanismu.
Podivejte se byt jen na cloveka - TBC, lepra, malarie, HIV, atd cloveka sice v naproste vetsine pripadu nezabije, ale presto k likvidaci/smrti vyznamne prispeje. A preziji ti, co maji aspon nejakou rezistenci (rozdilne krevni skupiny jsou jasnym dukazem bojiste mezi clovekem a parazity - vcetne jejich rozdilne odolonosti vuci specifickym chorobam).
A k tem firmam: "komu by ty firmy prodávaly své produkty, kdyby měly potenciální zákazníky jen s klacky a kamením" naprosto iracinalni predpoklad vychazejici z toho, ze vsichni se chovaji racionalne (a ted pominu to, ze i racionalni/optimalni chovani muze byt z ruznych pohledu uplne odlisne).. najdete si "tragedii spolecne pastviny". Ostatne evolucne jsme nevyhnutelne predurceni k teritorialite a ziskavani maximalne mozne kontroly/ovladani prostredi - bez omezeni, co to jen jde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Evolučně jsme nevyhnutelně předučeni především k vyhynutí, to se nedá popřít :). Zbytek je jen cesta. Po jaké cestě půjdeš, takovou ji budeš mít.

Já např. vídám velmi často situaci, kdy mají lidi pocit, že jsou někým chráněni (např. policií) a tento falešný pocit bezpečí v některých vyvolává pocit, že se mohou chovat nezodpovědně, mnozí se tak také chovají a někteří na to i doplatí. Naopak lidé, co si uvědomili, že třeba zrovna ta policie spíše než jako ochránce působí jako parazit, se umí problémům lépe vyhýbat, protože se nespoléhají na jiné, ale jen na sebe.

Já prostě tvrdím, že je lepší být v celku než v právu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle samoregulace a principy anarchokapitalizmu jsou teoreticky uzasne super vseresici, jenze to by museli vsichni mit patricne IQ, vzdelani a moralni hodnoty na jiste urovni. Takze v realnem svete to je naprosta utopie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyby si firmy mohly dělat co chtěly tak by zákazníky nepotřebovaly ... k uživení i luxusu by jim úplně by jim stačili vlastní otroci ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co jsou delnici drici za minimalni mzdu na ty otrokarsky firmy? novodobi otroci. Mnozi navic jeste chcou zruseni minimalni mzdy, takze to pak bude realna otrocina na par vyvolenych pantatu, dekuji nechci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te, mas alespoň hrubou predstavu, kolik lidi pracuje v CR za minimalni mzdu?

Btw minimalne mzda zveda nezamestnanost. Clovek nemůže dobrovolne jit a delat nejakou například nenáročnou, spatne placenou praci, protože mu to stat nedovoli. Takze radsi nepracuje vůbec a bere od státu prachy, které jsem státu ja odvedl pod pohrůžkou nasili, pokud byto neudelal.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ze 1500 lidi v CR bere minimalni mzdu 8500 jeste neznamena ze dalsich 100 000 nepobira 8600 coz uz minimalni mzda neni a dalsi 1 000 000 co pobira 9000 atd. ale je to vysmech. Na co mi je prace treba za 4000 kdyz nebude minimalni hranice zadna a ja stejne musim na socialku pro davky? pak je uplne jedno kolik vlastne beru, treba 1 korunu, kdyz stejne skoncim na davkach = to uz je zase ten socialismus.
Veskery davky a podpory bych zrusil. Stat ma mit povinnost zajistit svym obcanum praci za dustojnou mzdu, jinak ten stat k nicemu nepotrebuji.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

boha jeho…

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No ale parazit, který zabije svého hostitele není nijak vzácný.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem včera něco podobného řekl na zive.cz, dostal jsem za pár hodin 52 mínusů, tak schválně kam to dotáhneš ty.

Já tvrdím: je výhradně na soukromém výrobci čehokoliv, jak si stanoví cenovou politku a jedná se svými zákazníky. Pro odběratele procesorů evidentně bylo snazší "nechat se poškozovat" a pak si stěžovat, než si vybrat konkurenční procesory. Lidi co tomu nadšeně tleskají doufám jednoho dne podobná státní buzerace také postihne, aby si to zkusili.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Já tvrdím: je výhradně na soukromém výrobci čehokoliv, jak si stanoví cenovou politku a jedná se svými zákazníky."

Zajímavé, že už v USA v 19. století, což z našeho pohledu musí být snad ultrapravice :-), to viděli jinak.

"Pro odběratele procesorů evidentně bylo snazší "nechat se poškozovat" a pak si stěžovat, než si vybrat konkurenční procesory."

Já myslím, že to je podobný argument, jako že sociopaté přeci nemůžou nikomu svéprávnému ublížit, když se před nimi budeme všichni mít na pozoru. Jenže takový sociopat vás začne manipulovat na hranici prahu vnímatelnosti, a jak s vámi manipuluje čím dál tím víc, už máte ten prah vnímatelnosti posunutý.

"Lidi co tomu nadšeně tleskají doufám jednoho dne podobná státní buzerace také postihne, aby si to zkusili."

Nabádáte lidi k tomu, aby se snažili budovat neetické monopoly? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, že v USA něco někdo viděl někdy jinak než já asi není překvapením. Není to ale ani měřítkem čehokoliv. Pořád mi nikdo nevysvětlil kde přesně a proč leží hranice mezi tím, kdy si ještě výrobce svobodně může určovat podmínky za jakých své zboží prodá a kdy už mu do toho může někdo kecat.

PS: Intel není monopol. Nikdo totiž nikomu nezakazuje vyrábět též procesory.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"PS: Intel není monopol. Nikdo totiž nikomu nezakazuje vyrábět též procesory."

Implikace není takto invertovatelná. To je elementární výroková logika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Eh, proč by mělo docházet k manipulaci nějaké implikace? To je prosté prohlášení na základě pozorování. Nebo snad AMD, VIA neexistuje?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To si děláš legraci?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A dostane pokutu i ta druhá strana? Tzn. ti, kteří se na takové dohodě s Intelem domluvili? Tzn. Dell, HP, NEC, Lenovo...
Zdar Max

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

s pokutou souhlasim

a ted k divnemu ukazu, jako neprihlaseny jsem se pustil do cteni diskuse a koukam ze to u nekterych postu melo napsano ze jsem tam dal minus a jinde plus v hodnoceni? zvlastni pac ja nedvam -+ ani jako prihlasenej, natoz neprihlasenej :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, Intel, který v současné době má před konkurencí několik let náskok, brzdí inovace...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, brzdí inovaci u konkurence ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnejte si, o kolik procent ročně stoupal procesorový výkon před realizací praktik, za které EU udělila Intelu pokutu a o kolik procent ročně stoupá procesorový výkon v posledních letech, kdy má Intel de facto monopol.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty, kdo to nevidí, by to chtělo vytvořit nějaký hezký přehledný graf, aby pochopili, že od té doby tady žádnou evoluci ani inovaci nemáme a stačila jedna dohoda s pár klíčovými prodejci/výrobci...

Začínám se přiklánět k tomu, že patenty by opravdu neměly existovat a že by každý měl právo vyrábět přesně stejný procesor, jako Intel - pokud ho dokáže okopírovat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem nepochopil, proč je morálně v pořádku, když například pivovar zvýhodní restauraci tím, že ona od něj výhradně odebírá pivo a on jí zato zařídí chlazení, nábytek, sklo a další. Ovšem když Intel nějak zvýhodní ty, kteří odebírají výhradně od něj (což je opačný pohled na to, že Intel znevýhodnil ty ostatní), tak je to zlé a špatné a vůbec fuj.

Intel není monopol, není nám totiž nikým nařizováno používat jeho výrobky. Konkurenci má, na trhu je z čeho vybírat. Brát procesory od Intelu a obratem stěžovat si na to jaké má podmínky někde u státu či nadstátní organizace je prostě podle mě špatné a vždycky bude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Však to EU taky zatrhne hned jak se situace úměrně vyhrotí. V případě konkurence stovek je to zdravá konkurenceschopnost, v případě dvou už je to jenom podpásovka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Čili je cílem podporovat jen velké množství méně schopných? Protože Intel před třiceti lety byl jedním z N hráčů na trhu procesorů, kde N rozhodně bylo dvouciferné a to, že dneska je ve vedoucím postavení nikdo nenařídil, to se prostě stalo jeho obchodními a podnikatelskými aktivitami. Všichni ostatní měli historicky možnost být v jeho roli a jen jemu se to povedlo. Takže jen kvůli vlastnímu úspěchu mu teď smí někdo jiný diktovat za jaké ceny, komu a jak smí prodávat? Mně to pořád přijde velmi eklhaft a to mám v desktopu Power procesor a v notebooku Arm, takže z náklonnosti ke značce mě nemůže nikdo vinit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, co je cílem. Takhle je to dneska. Lidi chtějí možnost volby pro falešný pocit svobody.w Já jsem třicet dovozců banánů taky nechtěl - já mám úplně jiné představy o tom, co, jak a proč by se mělo vyrábět.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Lidi chtějí možnost volby pro falešný pocit svobody."

Když je výrobce/dodavatel (procesoru, čipsetu, operačního systému, webového prohlížeče...) jen jeden, tak se snáze implementují backdoory a exploity, ne? Tak nevím, jestli je ten pocit svobody opravdu jen falešný. Takže pokud se NSA zaměří na vás, a nevědí, co si koupíte, musejí být schopni infiltrovat všechno, což je snadné, pokud všechno == jedna značka. :-)

http://www.infoworld.com/d/the-industry-standard/snowden-the-nsa-planted...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden systém se ale také snáze brání, protože ho brání všichni, a protože je jen jeden. Např. najde se backdoor pro všechny prohlížeče, ale jen někteří jej zalepí (jen někteří na to mají prostředky). Je to přesně z důvodů, proč se mi nelíbí Android - je tu mraky verzí a prase by se v tom vyznalo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Jeden systém se ale také snáze brání, protože ho brání všichni, a protože je jen jeden."

Windows jsou modelový protipříklad - bránit je nemůže nikdo kromě MS, protože jen MS může vydávat nové buildy. A leckdy mu k tomu i motivace chybí. A hlubší architektonické potíže se nedají na monopolním trhu řešit buď nijak, nebo v nejlepším případě extrémními obezličkami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě v případě uzavřenosti to nelze, ale je myslím i v zájmu MS, aby opravoval co nejrychleji, a taky tak dělá. Však opravuje i to, co už dávno opravovat nemusí (XP). V daném modelu samozřejmě platí, že i všichni Linuxáci a další experti by pracovali pod MS a vylepšovali MS. Nebyl by ten svět hezčí, kdyby všichni (kdo mohou) táhli za jeden provaz?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Cílem je těm kteří dosáhli významného tržního podílu, nebo až monopolního postavení omezit podnikání tak aby určitými zásahy nemohli konkurenci bránit vstupu na trh.

Diktovat mu za jaké ceny komu a jak - ne, to nikdo nemůže. Může mu jen určit kterou cestu použít nemůže.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl zabránit konkurenci vstroupit na trh nebo jakže cože? Takže tu nemáme AMD, VIA, Oracle (UltraSPARC), ARM (všechny ty hromady výrobců co to dělaj), IBM (System Z), kteří by mohli bez problémů Intelu konkurovat kdyby nasadil prasečí podmínky, za kterých by mu to zákazníci nebrali? Aha.

Jo mimochodem, hlavní síla, která brání vstupu na volný trh, je režim. Ráčil se podívat co je potřeba vyběhat papírů jen pro založení hloupého s. r. o. Jestli byste navíc chtěl dělat v telekomunikacích, elektrotechnice apod., tak to je na hodně času a hodně peněz. Nejen na razítka. A takhle stát se operátorem v GSM pásmu, eh, smůla? Ale za to všechno můžou firmy, které už na trhu jsou, áááno.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

nepsal jsem: "Nemohl zabránit konkurenci vstroupit na trh"
nýbrž: "určitými zásahy nemohli konkurenci bránit vstupu na trh"
což je něco úplně jiného.

ale asi sem měl napsat "aby určitými metodami nemohli bojovat proti konkurenci"

O volném trhu jsem neřekl ani slovo ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jakoze vstup noveho operatora v pasmu GSM na trh brzdi rezim ? Chapu to spravne ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To děláte, nebo jste nikdy neslyšel o špínách z ČTÚ a licencích a takových prasárnách?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano licence a jsme u jadra pudla veskere konkurencni vyrobe cehokoliv, nejen procesoru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No samozrejme, nikdo jiny, pouze a jen stat / statni instituce / statni zákony.
Nikdo a nic jineho

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak by System Z mohl konkurovat prasečím podmínkám Intelu, když právě prasečí podmínky IBM jsou důvod, proč spousta lidí do System Z vůbec nejde? :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"to se prostě stalo jeho obchodními a podnikatelskými aktivitami"

Ani bych neřekl. Intel přežil i minimálně dvě "obchodní a podnikatelské aktivity", které by většinu CPU firem asi spolehlivě zruinovaly (jmenovitě fiaska zvaná iAPX 432 a Itanium) - minimálně v tom prvním případě ho asi zachránily paměti, se kterými koneckonců začal - a za drtivou většinu svého současného postavení vděčí volbě procesoru 8088 jako jádra jednotky IBM Model 5150. Pikantní přitom je, že IBM se zřejmě snažila vybrat co nejhorší možný procesor (!), nejen kvůli ceně, ale asi aby si neukusovali do prodeje lepšího vlastního HW (původní PC opravdu bylo myšleno jen jako "abychom měli aspoň něco a naši zákazníci si nemuseli kupovat Apple ][, když už chtějí nějakou tu hračku pro děti"). Dokonce šli úmyslně po 8088, ačkoliv se jim Intel snažil prodat aspoň 8086.

Pokud je Intel v dobré pozici dnes, vděčí za to zčásti Izraelcům, zčásti tomu, že si mezitím stihl vybudovat továrny, které jsou o dvě generace před zbytkem světa. Jsem zvědavý, jak se situace vyvine, až se vývoj křemíkové litografie zarazí (ani teoretické fyzikální limity nic neznamenají, pokud se ukáže, že výroba by byla neekonomická ještě mnohem dříve). Až se výrobní pozice všech tak za deset, patnáct let srovná (osobně jsem skeptik ohledně "vyrobitelnosti" a hlavně ceny současných alternativních technologií), pak se totiž teprve ukáže, kdo je schopen vyvinout lepší architekturu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S tim pivem to moralne v poradku neni, u nas se to ale vseobecne toleruje, nejlepsi je kdyz spotrebitel toto nepodporuje (nekonzumuje pivo od velkovyrobcu europiva kterych tu v cr mame), az bude techto uvedomelych spotrebitelu vetsina tak zafunguje kouzelna neviditelna ruka trhu - takze nikdy :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je furt totéž dokola. Takže když malý pivovar někde vybaví restauraci, tak je to v pořádku?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neni, tak znovu - ne kazdy pivovar toto dela, cili kupovat pivo od pivovaru ktery to nedela, jinak receno majitele restauraci CHTEJI tocit jejich pivo ne ze pivovar chce aby restaurace tocila jejich.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sláva, takže jsme se dostali, kam jsem chtěl - restaurace, která by točila pivo od velkopivovaru, nechala si jím vybavit komplet provoz (či dostala jinou výhodu) a pak si stěžovala u státu, že musí točit pivo od velkopivovaru, protože jinak o výhodu přijde - to by bylo vpořádku?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kam se chcete dostat, ja pouze reaguji na vasi vetu:

"Nějak jsem nepochopil, proč je morálně v pořádku, když například pivovar zvýhodní restauraci tím, že ona od něj výhradně odebírá pivo a on jí zato zařídí chlazení, nábytek, sklo a další."

S tim nesouhlasim a tvrdim ze to neni moralne v poradku, tot vse...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jaký procesor si můžu vybrat u konkurence aby byl srovnatený s Core i7?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Šestnáctijádrový Loongson-3C? :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mne na cele kauze treba prekvapuje evidentni ignorovani faktu, kdy predevsim HP, Dell atd. by na cele veci tratili nejvic. Pokud by byl o produkty AMD v dane dobe takovy zajem, ze by se na nich dalo vydelat, byli by preci uplne pitomi, kdyby kvuli par chechtakum od intelu sabotovali _vlastni_ zisky. Manazeri HP... by sli ke zdi a uz by je nikdo nezamestnal. Slevy na hw od Intelu? Ale AMD bylo preci oblibene a levnejsi, tak jak se ty udajne slevy mohly vyplatit?
Jako ano, na velke korporace je potreba velkej bic, idealni trh neexistuje a velka moc znamena velke riziko, ale tohle je jen dalsi nesystemove a nesmyslne opatreni proti intelu/googlu/a komukoliv, komu lze poradne pustit zilou. Nepochybuji o zvyhodnovani velkych oem vyrobcu intelem, ale zasadne zpochybnuji poskozovani amd. Amd se vzdy zdatne poskozovala sama.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by byl o produkty AMD v dane dobe takovy zajem, ze by se na nich dalo vydelat, byli by preci uplne pitomi, kdyby kvuli par chechtakum od intelu sabotovali _vlastni_ zisky."

Víte, to je právě to. Kdyby zájem lidí o Intel a AMD v té době byl zhruba vyvážený, asi by se to Intelu nikdy bylo nepovedlo. Ale jestli byl třeba jen patnáctiprocentní, pak Intel mohl klidně říct "dáme vám desetiprocentní slevu, když neprodáte nic od AMD", a ty vaše iluzorní zisky z prodeje AMD jsou najednou ty tam. Vzpomeňte, že přesně totéž udělal Microsoft v 80. letech s MS-DOSem! A DOJ to vidělo úplně stejně.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Plosna 10% sleva pro nejvetsi OEM znamena pro intel o 10% mensi zisk. To jsou fantasticky miliardy. Pri tak malem podilu konkurence se to intelu nemuze vyplatit, v podstate neni nicim ohrozovan. A naopak, pri vetsim podilu konkurence nebo mensi sleve se to zas nevyplati OEMkum. A to to berem jak Hurvinek valku, jsou tu dlouhodobe kontrakty, delka podpory produktu, portfolio... Vec se muze mit tak, ze OEM meli s intelem nasmlouvane volumes (coz je pochopitelne nejvyhodnejsi), ktere museli odebrat, a sami museli omezit smluvne slabsi konkurenci behem kolisani trhu. To je uplne bezne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Nikoliv. Plosna 10% sleva pro nejvetsi OEM znamena pro intel o 10% mensi zisk. To jsou fantasticky miliardy. Pri tak malem podilu konkurence se to intelu nemuze vyplatit"

Vidíte, a přesto podobné věci dělali. To jsou tam v Intelu všichni tak hloupí? (Nebo to bude tím, že ten menší zisk za kus vykompenzuje větší objem prodaných procesorů, a jako bonus se odstřelí konkurence?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to opravdu delali a co ve skutecnosti delali je prave predmetem diskuse :) Krome toho, odstreleni amd ze hry bude mit, alespon v USA, jediny mozny dusledek: nucene rozdeleni intelu antimonopolnim uradem.
K tomu vetsimu prodeji - jiste - pokud cena intel hw bude mit zasadni vliv na vyslednou cenu produktu, coz vzhledemm k tomu kolik stoji znackove sestavy hp/dell atd., rozhodne neplati.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Vláda má strategický zájem na tom, aby fungovali alespoň dva výrobci procesorů, proto Intel nikdy nezahluší AMD úplně, nemůže.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže prakticky to tak je.

To je stejné, jako když MS argumentoval tím, že není monopol, protože 1% měl Linux a 2 OSX.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že je tu už málo pamětníků té doby. Připomínám ji tedy - Intel prezentoval jako jediného nástupce 32bit. instrukční sady i386 (586/686) svoje Itanium (IA64) - optimalizace se měly provádět při kompilaci. Naproti tomu AMD rozšířilo instrukční sadu o AMD64 s uvedením Opteronů. Intel po uvedení P4 (Netburst) vázal velice tvrdě veškeré čipsety na paměti RIMM se sériovou komunikací a neskutečnou cenou. AMD v té době spolupracovalo na vylepšení paralelních DIMM s velice solidní dostupností i cenou. Čipsety Intelu využívaly vnější sběrnici i pro komunikaci mezi CPU v SMP, AMD mělo NUMA se specializovanou komunikací. Pravdou je že o AMD byl velký zájem - výroba nestíhala a pravdou je, že jste si řešení s AMD až na vzácné výjimky nemohli koupit od IBM, Dellu, HP apod. (já jsem kupoval boardy od MSI). Takže na praktikách Intelu něco pravdy bude. Z pozdější doby chci také připomenout zaměření na energetickou úspornost v procesorechAMD ..EE a ..BE v době kdy Intel zdůrazňoval výhradně frekvenci a používal to jako heslo v reklamě (naše Pentium 4 je skutečně xGHz...) V té době jediným solidním produktem Intelu byly mobilní Pentium M a to se stalo základem pozdějšího C2D. Aby dohnali technický úspěch AMD, stáhl Intel téměř všechny lidi z vývoje Itanií a už se k nim pak nevracel - zaměřil se opět hlavně na PC.
Chci tím jen připomenout, že bez ohledu na to jaké CPU vám tiká v počítači, jsou současné trendy těmi, které AMD před deseti lety uvedlo na trh - přestože tržní podíl v nejúspěšnější éře byl s bídou 30%. Rozhodně bych si nepřál návrat doby, kdy jste si mohli vybrat jen CPU a chipset co vám nabídl jediný výrobce, jen s RIMM moduly, s mohutným chlazením, upravenými specifikacemi ATX zdrojů atd. Dnešní trend jak Intelu, AMD, PowerPC, ARM atd. mi vyhovuje, každý si najde to svoje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodal, že PIII nejvyšších řad byly rychlejší jak P4 a v porovnání K7 to bylo ještě komičtější. Navíc, když už Intel neměl co nabídnout, tak alespoň prohlašoval, že je jeho system stabilnější. Což nebyl ani omylem.

Jenže zafungoval syndrom Velké Modré, tentokrát u Intelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to co myslis tim "systemem". V profesi jsem sice az od dob koncicich 486, ale pocatky chipsetu ATI, AMD, SiS, VIA a nForce si pamatuji az prilis zive. Radove vice srani s biosy, ovladaci a kompatibilitou. Takovy WinNT a servery, to byly obcas i faxy na tchajwan. Jediny s cim problem nebyl prakticky nikdy a to od dob Pentia, byly chipsety Intel. Dneska si lidi mysli, ze maj problem s ovladacem, kdyz se jim trha BFko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si vědom toho, že by Itanium mělo nahradit x86, bylo to vždy zaměřeno primárně na enterprise servery a HPC. Je to úplně něco jiného, vyvíjet se to začalo spolu s HP před víc jak dvěma dekádami a minimálně do 2017 bude, mají na to podepsané smlouvy.

Co se týče čipsetů, i850E a i860E byly rychlokvašky co se měly postavit Athlonům XP, akorát že to stejně bylo pomalejší i jak výše taktované Tualatiny. S RDRAM to nikdo nekupoval, ale celkem záhy přišel i845 a další, s SDRAM nebo DDR SDRAM, takže nechápu, co to znamená „vázat velice tvrdě“, když po dvou letech s tím byl ámen.

Ty energeticky úsporné procesory byly jediná snaha AMD jak nezbankrotovat v době, kdy na trhu byla pomalu druhá generace Core 2 Duo, kdy už Intel žádné frekvence nepotřeboval, tak si dostudujte. BE je něco úplně jiného a o spotřebu tam nešlo ani omylem, spíš naopak.

Mimochodem, v době Socketu 423 byla poměrně činná i VIA (než je Intel odřízl od čipsetů), v enterprise frčel UltraSPARC a Power, takže ty stále opakované bláboly o výběrů jediného výrobce jsou bláboly.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Nejsem si vědom toho, že by Itanium mělo nahradit x86, bylo to vždy zaměřeno primárně na enterprise servery a HPC."

A jste si jist, že to není jen historický revizionismus à la 1984? Už v 80. letech se Intel snažil přesvědčit ostatní, že řada x86 není to nejlepší, co se dá v osobních počítačích použít. Jenomže MS-DOS... Přijde mi naprosto neuvěřitelné, že by Intel uvedl novou perspektivní (podle jejich představ) architekturu pro vyšší modely výpočetních systémů s úmyslem nikdy ji nepoužít v osobních počítačích. A je mi úplně jedno, co začali prohlašovat ve chvíli, kdy bylo jasné, že Itanic se do desktopů nikdy nedostane. :-)

[EDIT: http://venturebeat.com/2009/05/08/exit-interview-retiring-intel-chairman...

Slovy někdejšího generálního ředitele Intelu: "At the time, the best computer architects from Hewlett-Packard and Intel got together to create the next-generation big iron architecture, the Itanium family. The thought was it would cascade down to low-end computers because it was believed the 32-bit x86 architecture would run out of gas."]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel amd64 (ktera vychazi z architektury sc Alpha) mela prave tu nejhorsi moznou vyhodu: kratkodobe nizke naklady a zpetnou kompatibilitu. V podstate to pohrbilo skutecny rozvoj pc na desitky let nekonecnym zaplatovanim x86. Kdyby tehdy intel vydrzel a dostal do desktopu architekturu itania, dneska mohli domaci kompy zvladat spolecenskou konverzaci. Zatimco dnes tu mame zelezo, na kterym rozjedeme MS-DOS. Hura.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Problém není vyrobit revoluční HW. Problém je, že zažité stereotypy a software pro onen nový skvělý HW není, nebude a než se prosadí, tak to bude trvat roky - a bůh ví, jestli se to povede. Spíše ne.

Všechny ty aplikace a hry naportuje kdo...? To je důvod, proč příšerná x86 architektura tu s námi stále je a bohužel asi i dlouho bude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jednou se to udelat stejne bude muset, to neni argument. Uz to mohlo davno bejt.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, tak v současnosti nezbývá, než doufat, že AMD uspěje s HSA (což je spíš výpočetní model než fixace na jednu (mikro)architekturu) a nakonec (až podstatné části velkých aplikací budou v HSAIL místo v Cčku s kusy x86 assembleru) se nám podaří x86 z toho utnout. Tím spíš je zapotřebí, aby AMD měla peníze na R&D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vubec nevis o cem mluvis, HSA neni technickej standard, to je jiny nazev pro nehomogenni architekturu. To uz se davno pouziva vsude mozne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti HSA definuje velice přesně, co a jak má hardware podporovat - minimálně AQL, a v drtivé většině případů i HSAIL, což je zcela konkrétní ISA. Zcela určitě se *jedná* o technický standard.

"To uz se davno pouziva vsude mozne."

Příklad?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Muzes mi pls odkazat, kde je HSA uznan jako standard? Je mozne, ze HSA foundation se o to snazi, ale Intel s nvidii dali jasne najevo, ze nemaj zajem.
Jinak heterogenni architekturu pouziva odjakziva arm. Coz bude neprakvapive ten duvod, proc je v HSA group s AMD. Takze jim obema preju v tabletech hodne uspechu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Muzes mi pls odkazat, kde je HSA uznan jako standard?"

Straw man. Odvádíte řeč úplně jiným směrem. Nejdřív si stěžujete, že je to vágní název, a když demostruji, že je zcela přesně specifikováno, co je a co není HSA systém, místo toho se začnete ptát po štemplech a posvěceních a subjektivních interpretacích.

"Jinak heterogenni architekturu pouziva odjakziva arm. "

Odkdy má ARM sdílenou (a cache-coherent) virtuální paměť pro heterogenní výpočetní jednotky? Opět, "heterogenní architektura" a "HSA" nejsou synonyma, takže to je non-sequitur argument.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nikam rec neodvadim, od zacatku tvrdim, ze HSA neni standard (a nema tedy sanci uspet), dale tvrdim, ze amd nema nejmensi sanci to prosadit proti Wintelu, i kdyby se standardizace prosadila. Muze si to sudlat akorat v mobilech, pokud to podpori android. Krome toho, o klik nize je clanek o necem, co mozna splachne oba dva proudy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"od zacatku tvrdim, ze HSA neni standard (a nema tedy sanci uspet)"

To jste mohl říct o 8086 kolem roku 1979 taky. :-p Nebo o Cčku kolem roku 1975. A koukněte, co tu máme dneska. COBOL je standard, kolik jste toho v něm naprogramoval?

Vaše stále vágní definice "standardu" je nepoužitelná. Buď "standard" definujete jako "něco, co všichni používají", a pak argumentujete v kruhu. Nebo to definujete jako "něco přesně popsaného/normovaného", a pak je ten argument irelevantní, protože spousta normovaných technologií zapadla a spousta nenormovaných technologií prorazila.

"Krome toho, o klik nize je clanek o necem, co mozna splachne oba dva proudy."

Vy tomu zase rozumíte jako koza petrželi. Není technický důvod, proč by HSA nemohlo fungovat se sjednocenou nevolatilní pamětí. Smyslem HSA je zvýšení výpočetní hustoty (prostorové i energetické) a ustanovení standardů pro signalizaci mezi různými typy výpočetních jednotek; to je zcela ortogonální záležitost. (Ba co víc, mám pocit, že HP má explicitně v úmyslu použít specializovaná jádra a něco jako HSA pro jejich komunikaci bude nutně potřebovat. Což neznamená, že zrovna HSA použijí, ale HSA samo by s během na podobné architektuře nemělo mít sebemenší problémy.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie. Pokud se ma technologie siroce rozsirit, je zakladem stabilni zavazna definice, nejcasteji prijata formou standardu. K tomu jsou standardy. Bez toho se jedna o whitepaper zajmoveho sdruzeni nebo firmy, ktere jsou pro siroke prijeti bezcenne. Vyjimky potvrzuji pravidlo.

Opet demagogie. Ze neexistuje technicky duvod, neznamena vubec nic. HP vyviji svou technologii samo nezavisle na praci sdruzeni HSA, ktere se adaptuje na 20 let starou architekturu. stejne jako je amd64 adaptaci technologii z Alphy na x86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud se ma technologie siroce rozsirit, je zakladem stabilni zavazna definice, nejcasteji prijata formou standardu."

Hlavně že tohle děsně pomohlo X.25. :-p

"Vyjimky potvrzuji pravidlo."

Proč lidé neustále plácají tenhle protimluv, kdykoli jim to přijde vhod?

"Opet demagogie. Ze neexistuje technicky duvod, neznamena vubec nic."

Já jsem jen poukazoval na fakt, že vaše tvrzení, že memristory mohou vytlačit HSA, je jako tvrdit, že kulatá může vytlačit červenou. To jsou zkrátka dvě zcela nezávislé věci!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by vhodné poznamenat, že to bylo první AMD, kdo integrovalo paměťový řadič do CPU, aby tak zrychlilo práci s ram.

Tedy byla to AMD, kdo přišla s inovacemi nejvýznamnějšími.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by vhodne poznamenat, ze to amd nevyvinula a nebyla ani prvni; stejne jako "amd64" to prejala z procesoru Alpha, kterej to mel uz v roce 1998, jestli si to dobre pamatuju. Amd ma/mela s Alpa Processors patentove partnerstvi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.