Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel předvedl Cascade Lake, přespříští generaci Xeonů

Opravdu Intel mavnutim kouzelneho proutku posle Epyc do propadliste dejin? Ja mam pocit, ze Intel je dost v koncich a nejak si se znovuobjevenou konkurenci nevedi rady. :-/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, konečně zase od dob P4 se Intel bojí :) A už jen za to ten Zen stál :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naopak vědí si rady a tato předváděčka je přesně to pravé.
Je nutné si uvědomit že v tomto segmentu se plánují investice s předstihem 12-36 měsíců a právě proto je to téměř geniální tah, protože teď Intel zákazníci vědí že tam něco bude takže budou vyčkávat co se z toho vyklube místo aby se rozhodli pro AMD.
Navíc 1,59x působí velice pěkně. To že to je srovnání přes 2 genereace a jestě k tomu přes výrobní proces markeťáky nezajímá :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme stale 14nm process.
Prirovnani rozdilu jako Skylake/kabylake, coz je vicemene totez akorat na vyzsim taktu, ve me take duveru nevzbuzuje.
Navic ma stat oproti Zen 2 na 7nm, tak nevim jak moc si timhle Intel pomuze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu někoho kdo si kupuje komp domů si Intel nijak nepomůže. Z pohledu odlivu firemních zákazníků si pomůže velmi, protože velmi sníží odliv těchto zákazníků a o tom to přesně je. Takže tato prezentace Intelu v budoucnu zachrání mnoho a mnoho milionů dolarů.

Je zajímavé kolik jsem dostal mínusů jen za prostý popis trhu v konkrétním segmentu :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A u toho Broadwell-E to bylo také v RAM disku, nebo to běželo na plotnách? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co má společného SAP HANA s RAM diskem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Objevuje se proto názor, že samotné demo přespříští generace načasované tak, aby výsledky nebyly srovnávány s platformou Skylake-EP, ale ještě se starší Broadwell-EP, bylo především reakcí na nedávné ohlášení konkurenční platformy Naples od AMD. Ta ovšem bude stát proti Skylake-EP; konkurentem Cascade Lake bude až jí následující generace."

V podstate Intel zase len chce zákazníkov zavádzať. V štýle, nikto vám nedá viac ako vám my sľúbime.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

'' Navíc 1,59x působí velice pěkně. To že to je srovnání přes 2 genereace a jestě k tomu přes výrobní proces markeťáky nezajímá :-) ''

tak to nejspis amd do konce roku udela predvadecku 7nm epycu a prohlasi ze je 8x rychlejsi jak fx-opteron.. ze je to pres 2 generace prece nikoho nezajima..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když už tam dáte tu citaci do uvozovek tak by to chtělo se vyjádřit k tomu co tam je napsáno. Já jsem nepsal že to nikoho nezajímá. Psal jsem že markeťáky to nezajímá a to je docela velký rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.59x při stejném počtu jader a příkonu nebo při dvojnásobném? To je totiž dost podstatný rozdíl :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel v multithreade skoncil !!! Chudacik Intel refresne svoju HEDT platformu na 12C24T 2000 dolarove hebedo tak, aby maximum skore potiahol z 20 tisic na 25 tisic: https://www.cpubenchmark.net/desktop.html ... kolko modelov vykonnejsich DESTOPOVYCH CPU Intel ma? Az 3, slovom TRI. A VSETKY SU z HEDT SEGMENTU !!! Ale to iba do chvile ked AMD uvedie svoju HEDT paltformu TrhacVlakien. Ono totiz AMD svoju HEDT platformu este neuviedlo !!! A ked ju uvedie, tak najsilnejsi 16C32T TrhacVlakien 1998X (full load istotne vysoko nad 3,0 GHz) bude mat skore takmer 2x vassie ako najsilnejsi Rezeň, takze TAKMER 30 tisic. Povedzme 26-28 tisic.

Takze som strasne zvedavy ci buduca HEDT spicka Intelu 12C24T Core i9-7920X (full load mozno mierne nad 3,0 GHz) v multivlakne prekona buducu HEDT spicku AMD 16C32T ThreadRipper 1998X (full load zrejme vysoko nad 3,0 GHz). Podla mna neprekona a zezlo najvykonnejsieho x86 CPU oficialne miereneho pre desktop a vykonne pracovne stanice prevezme AMD!!!!! Aj ked len tesne.

To bol desktop kde bude Intel mierne prekonany.

Server kukneme sem: https://goo.gl/J0WLgt - zhrnutie clanku ako aj trojclenka zo 6. triedy ZS hovoria jasne: půjde o tvrdou konkurenci Intelu epických rozměrů. Ako to vyzera s CPU vo vseobecnosti: https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html. ABSOLUTNE DRVIVA VACSINA ultra-vykonnych x86 CPU v tom zozname so skore nad 20 tisic bodov su Intelovske Xeony ultra-mega-brutal-mnoho-jadrove mostra 14-16-18-20-22-24-jadrove a 28-32-36-40-44-48-vlaknove pracujuce na nizkych frekvenciach od 2,1 po 2,6 GHz. Frekvecnie su vzdy pri plnom zatazeni vsetkych jadier/vlakien. To su SERVEROVSKE (este raz zopakujem: SERVEROVSKE) procesory, nie dektopove a najvyssie skore je fcul 25 tisic. AMD HEDT bude koncit az za touto hranicou 25 tisic bodov !!!!!! Este sme sa nezacali bavit o tom, ze AMD pre servery pripravuje maximalne 32C64T Naples !!!!!!! AZ TO BUDE u AMD SERVEROVSKY CPU. Kvoli nizsim frekvenciam nebude mat Naples skore 60 tisic (ako 2x najvykonnejsi Trhac Vlakien alebo 4x najvykonnejsi Rezeň) ale cca "iba" 45-50 tisic .... Samozrejme ze jedina sanca ako sa Intel moze dostat na skore 45-50 tisic je s 32-jadrovymi Xeonmi, len je otazka ci mu to bude stacit, kedze so svojimi 18-20-22-24-jadrovymi je na skore 25 tisic ... To bol server kde bude Intel tiez mierne prekonany.

Ani v single threade neni Intel spaseny, vidme smiesny 4C8T vymysel Ci7 7740K rychlejsi o 100 MHz od Ci7 7700K a uz ten Intel neodporuca taktovat. Ten Ci7 7740K nezmysel je navyse presunuty do sc. 2066 lebo ma TDP 112W .... clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat. Tych +100 MHz pri 4,5 GHz ma akoze ako zrychlit single-thread vykon? O 2 (slovom DVE) % ???? Niekomu v Inteli uz riadne šibká .... Intelu pomoze len svatena voda, alebo konecne NOVA ARCHITEKTURA CPU, lebo od roku pana 2009 tu mame len same refrese, mosty a jazerá ... v podstare sme od 2009 doteraz na hypotetickom Core3 (od 2006 po 2009 bolo Core2) ...

Lenze mily Intelicek uplne novu architektiru CPU neuvedie skor jak v 2019-2020, co bude absolutny rekord: 10-11 rokov na tej istej architekture ... Neviem co mam robit: smiat sa, plakat ??? AMD stavebne stroje so vsetkymi ich refresmi a vylepseniami tu boli 6 rokov (2011-2017), napr. slepa ulica Pentium4 so vsetkymi refresmi a vylepseniami tiez 6 rokov (2000-2006) ... ale toto??? 10-11 rokov? To je vysledok ABSOLUTNEJ STAGNACIE na poli CPU VYVOJA ... A sproste ovce Intel CPU kupovali, lebo to malo o ciselko viacej ako Ci7 2600K/2700K, 3770K, 4770K, 5xxx bol 14 nm prepadak, 6700K a 7700K, ma to novy krasny zvukomalebny kodovy nazov a o 0% alebo 5% vyssie IPC (v priemere o 2%), pribalia k tomu navonane, zafarbene ho**o, tretie želanie zlatej rybky a svetovy mier v alobale. Boze kam sme to od roku 2009 dospeli. Vykon CPU sa v zasade signifikantne zvysoval len slepym zvysovanim poctu jadier.

Dnes sme u Intelu na architekture, ktoru povodne v 2009 zalozil na serverovskom Nehaleme. Ale zaver hovori jasne: https://goo.gl/pIDB0k !!!!! Keby Nehalem Ci7 920 z roku pana 2009 pracoval nie na 2,666 GHz ale 4,200 GHz, jeho IPC by bolo (v priemere) iba o 13% menej ako u Ci7 7700K .... HNUS VELEBNOSTI !!!!!!!!! Zaver hovori jasne: bud svatena voda, alebo zbrusu nova architektira CPU idealne pred 2020. Inak RIP Intel.

Je to az strasidelne, ze aspon 11 rokov (ked uplne nova CPU architektura Intelu pride v 2020) v Inteli nic nove nevymysleli. Ako tu uz bolo raz uvedene, asi im dizajner PIII umrel pred 20 rokmi niekde v Golanskych vysinach, a oni ho niekde v bunkri v podzemnom poschodi minus 9 (vedla neexistujuceho nuklearneho programu) drzia vo vegetatitvnom stave v bazeniku a la Minority Report a raz za rok sa tam pri svieckach zidu poradit sa, ze jaky Lake-revision to bude tento rok ... Toho dizajnera PIII (hybernujuceho od konca 90. rokov 20. storocia) zobudili aby mohli v 2003 uviest Centrino a v 2006 Core2 a na Nehalem v 2009 ho nepotrebovali, kedze vykradli napady AMD. Odvtedy tam ten dizajner PIII hybernuje ... som strasne zvedavy kedy ho zobudia !!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha. To opravdu píšete, nebo máte napsaný nějaký prográmek, něco jako Lorem Ipsum ... , ale ve Vašem stylu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel v lete uvedie HEDT procaky so 4x vacsou L2 cache. Podla mna tym surove IPC stupne o 10-15%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel procesory su take dobre ze sa velmi tazko dalej vylepsuju. Frekvencnu hranicu davno dosiahli, viac jadier mozu pridavat len po zlepseni technologie co nejde tak rychle a IPC len po optimalizaciach jadra ktore tiez su coraz viac tazsie.

Za pomaly narast vykonu moze tiez AMD ze vobec vstupilo do tej zumpy stavebnych strojov ked bolo i laikom jasne ze Pentium 4 je slepa cesta. Len velmi tesne to neskoncilo krachom AMD.

AMD sa podarilo dohnat Intel tak ze mali stastie ze Intel uz nedokaze dalej zvysovat frekvencie ani velmi znizovat TDP pretoze to ide coraz tazsie.

Skykale-X budu velmi dobre procesory, Threadripper 16C ich sice porazi ale bude prakticky menej pouzitelny koli problematickej architekture. Intel ale ma aj Xeony a tie Threadripper porazia.

Intel nepotrebuje vymyslat novu architekturu. Jeho architektura je dobra. Mozno skusi tiez ten trik ako AMD s viacerymi procesormi v jednom. Staci sa mu sustredit na redukciu TDP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale mlady panko akosi pozabudli, ze AMD ma pre server segment produkt s nazvom Napples ze? Co bude defacto 2x ThreadRipper ...

"tak dokonale, ze uz sa nedaju vylepsovat" ... tak takato fraza vzdy velmi pobavi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslíte, že čím delší, tím větší pravdu z toho uděláte, tak ne, tak to nefunguje :-D

Nečetl jsem to celé, možná máte v mnohém pravdu. Ale technologicky je AMD i s Naples oproti Intelu pozadu, s tím se nedá nic dělat. Tvrdíte, že AMD předhoní Intel v multithreadu?

Vezměme si maximální konfiguraci Naples, tzn 2x64 jader, dohromady 256 vláken. Víc AMD ani teoreticky neplánuje umět. A postavíme to proti aktuálnímu Intelu, 8x28 jader, dohromady 448 vláken. A to je konfigurace, kterou můžete koupit už dnes, protože se to už nějaký ten měsíc prodává.

Pak si povíme něco o propustnosti pamětí. Propustnosti v rámci NUMA. AMD je oproti Intelu technologicky pořád ukrutně pozadu. A ví to, vůbec na enterprise špičky nemíří - to jen vy se snažíte tvrdit, že Intel je v (_._). Není a nebude, stačí mu sem tam zlevnit.

AMD fandím a Naples bych si i pořídil do pracovní stanice, ale po zkušenosti s "multithreadovým" 16 jádrovým Opteronem, to měl člověk v serveru 32 jader, ale bylo to nějaké pomalé. No tak jsem na to nasadil svůj benchmark a testoval... jedno jádro vycházelo v té mé konkrétní aplikaci (mnou napsané a singlethread) srovnatelně s PIII Tualatin. Mobilní i5 zadupala Opteron do země s pětinásobným rozdílem.

AMD si v serverech dost nasralo do bot. S Naples se to snad zlepší, ale zase narazíme na komunikaci mezi CCX moduly a dost možná zažijeme opět velké zklamání. Fandím AMD, ale nemá smysl si myslet, že proti největšímu výrobci integrovaných obvodů něco zmůže, nebo že ho dokonce nečekaně překoná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravda, Intel vie, čo robí je po "pokrývačka" prezentácie AMD . Pokrývačka sa robí 2-3 pracovné dni pre konkurenciou, aby sa na konkurenciu nesústredili médiá, ale písali o pokrývačke. Robia to všetci, a teray sa pokrýva toto "updates on current and upcoming AMD products, including never-before-seen hardware demonstrations shown by AMD"

AMD To Highlight New Products and PC Designs During Computex 2017 Press Conference and Webcast
SUNNYVALE, Calif. 5/25/2017

AMD (NASDAQ: AMD) today announced it will hold a press conference and live webcast during Computex 2017 in Taipei, Taiwan. The event will begin on Wednesday, May 31, 2017 at 10 a.m. local time / Tuesday, May 30, 2017 at 10 p.m. EDT. The one-hour event will feature appearances by AMD technology partners and updates on current and upcoming AMD products, including never-before-seen hardware demonstrations shown by AMD President and CEO Dr. Lisa Su and Senior Vice President and General Manager, Computing and Graphics Business Group, Jim Anderson.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-to-highlight-2017may2...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"SAP HANA běžící v paměti", dobry preklad SAP HANA in-memory databaze :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, kolik stojí licence databázového serveru (SW část) na 8 socketovou prasečinu každý socket po 48 jádrech (kdo ví kolik jich bude). Jímá mě hrůza.
Kdo má v práci více jak dvousocketový server ať se přihlásí. Zajímalo by měl, kolik v něm je paměti RAM. Protože je sice hezké až 6 TB ale za předpokladu použití modulů které ještě 3 generace nebudou k sehnání :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju, že 4 socket servery mají opravdu bohaté společnosti, výzkumné ústavy a tak podobně, protože licence vmware ESXi, Windows Serveru 2016 a spousta dalšího SW co počítá fyzická jádre bude nejspíše dost maso.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... nebo si tam nahodi Centos, RHEL, Ubuntu Server pripadne OpenSUSE.

Jeden 4socket server neni zadna ultra mega bomba masina, vyzkumne ustavy a velke firmy jsou zcela jinde. Vetsi vyzkumni ustavy kupuji Tesly jak rohliky, si vem ze jedna Tesla stoji bezne ~10K USD, ti jsou s penezi nekde uplne jinde. A rekl bych ze zrovna vyzkumni ustavy si zcela bezne udrzuji vlastni klon nejakeho linux distra, upraveneho pro sve prostredi, a nejake wokna a vmware je jim u zadnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale Tesla nestojí bežne 10K. :D To sú len tie extrémy ako P100/V100. Bežne sa predávajú asi o niečo lacnejšie.

Je to podobné ako Xeony. Najdrahší Xeon stojí myslím vyše 8K ale priemerná cena predaného Xeonu je len $500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mě by zajímalo, kolik stojí licence databázového serveru (SW část) na 8 socketovou prasečinu každý socket po 48 jádrech (kdo ví kolik jich bude). Jímá mě hrůza."

A to mě teda ne. :)

https://www.postgresql.org/

https://www.firebirdsql.org/en/start/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už v tom výčtu chybí jen MySQL a Open Office Base. To bylo míněno vážně ten Firebird?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že byl míněn vážně. Máte s tím nějaký problém? :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Kdo má v práci více jak dvousocketový server ať se přihlásí

V momentalni praci zadnej, v predchozi jich par bylo, pokud si pamatuji tak to bylo par stovek GB az 1 tera.

> Mě by zajímalo, kolik stojí licence databázového serveru (SW část) na 8 socketovou prasečinu každý socket po 48 jádrech (kdo ví kolik jich bude). Jímá mě hrůza

8*48 = 384. Nejdriv bys musel vyresit drobnou otazku, jestli vubec existuje DB software, ktery rozumne skaluje na 384 jadrech :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na takovém stroji se pravděpodobně bude několik databázových instalací o hardware dělit. A od nějaké úrovně dál jsou operace nad různými databázemi nezávislé, takže by to klidně mohla být i jedna softwarová instalace s různými databázemi, které si všechny hledí svého. Ovšem pak samozřejmě vyvstává otázka, jaký hardware je levnější na provoz (a na pořízení). :) Aby nakonec jediná výhoda nespočívala v tom, že když je zrovna jedna databáze méně aktivní, druhá může využít nějaké prostředky navíc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

reakcia na cele vlákno, nie len na posledný príspevok:

Reálne sa používajú aj databázy, kde jedna inštancia škáluje aj na 1024 jadrách (32 socketov, 8192 vlákien). Len treba pochopiť, že to asi nieje pre každého. Využijú to hlavne organizácie ktoré potrebujú aby ten server fungoval globálne a pracoval s koherentnými dátami. A tiež tam ide o to, že sa tam zabezpečuje určitá RAS. Potom nejaké spoplatňovanie na základe počtu jadier nehrá až takú rolu.

Pochopte že pri nasadení takých enterprise serverov na tom závisí celý biznis a tie servery si teda na seba aj zarobia.

Inak ja chápem že z pohľadu prevádzkovateľa webov s návštevnosťou pár tisíc ľudí denne sa to môže zdať ako predražený nezmysel ale na také použitie ten 32C ZEN alebo 28C Skylake nieje. Tam sa asi hodí viac nejaký E3/E5 Xeon. Tým odpadne nutnosť licencovať haldy vlákien. Teda v prípade že chcete enterprise databázy a nieje možné použiť niečo "open source". A vmware nieje jediná možnosť virtualizácie.

No a chcem vidieť toho masochistu, čo si dá na viacsocketový server Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vygoogli si obrazky DL580 G8 pripadne DL980 G7 coz je pak 8 cpu a je to slozenina 2x DL580
ale to myslim zarizli v generaci 7, 8micka uz ma jen 580ku
ty 2 cerveny "tyce" na obrazcich CPU boardu je rozvod 12V

sou tam 2 cartridge na jedno CPU po 12ti ramkach, tzn. 4 CPU x (2x12) dimm = 96

docela vesely sou pak screenshoty z taskmanagera widli
pocet threadu sou jenom takovy carecky kde ani nevidis graf vytizeni

napaji to 2+2 redundatni 1200W zdroje
dela to kraval jak svina a jenom pres post se to prokousava pres 10minut

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady se uz nehraje na pocet jader ale velikost pameti, vsecho zalezi na tom kolik amd bude schopna nacpat epycu na jednu desku a kolik to utahne pameti, zatim to nevypada zas tak ruzove

render farmy asi zustanou intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

epyc bude mat 4 nezavisle prepojene procesory s 8 jadrami, kazdy s vlastnou RAM a PCIe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.