Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se Ryzenu neobává, ale radši už chystá přetaktovaný Kaby Lake

95 % BFU stejně bude stačit / stačí G4560 za 1 590 Kč a nebo jeho Ryzen ekvivalent ( pokud bude za podobné peníze ).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takový šunt se dává jen to těch nejhorších kancl sestav...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

do kancl sestav, protoze to jde prevazne ze "statniho" tak se na tom nesetri.
To je jak kdyz politici obdrzeli notebooky v cene kolem 50 000,- a polovina politiku tehda neumela ani otevrit si mejla.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kancl neznamená automaticky úřad.
Znám korporaci, které se v zájmu co nejlevnějších kancl počítačů jednou povedlo nakoupit sestavy s procesorem, který se už v té době oficiálně ani neprodával.
Je ale fakt, že dneska do kancl sestavy je Pentium G zbytečný luxus, hlavně když čím dál častěji kancl sestavy slouží jen jako tenký klient pro přístup k nějakému virtuálu na serveru.

A k těm úřadům, resp. státním institucím, že se tam počítače nakupují draho ještě neznamená, že jsou výkonné. Spíš se od kamaráda nějakého papaláše nakoupí za draho nějaké plečky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka ovšem je, proč do typického domácího PC dávat cokoliv dražšího.

V domácím počítači mám už asi 3 roky Pentium G a na žádný problém s výkonem jsem zatím nenarazil.
Čili se naprosto potvrdil můj tehdejší názor, že Pentium G bude výkonově stačit a není důvod kupovat (tehdy) podstatně dražší Core i3.

V dalším domácím mini-PC je Pentium dual-core a procesorový výkon je taky OK.

Nemluvě o obývákovém PC, kde je ještě AMD Zacate a pořád stíhá to, co se od toho počítače chce (čili v podstatě fotky/video, YouTube, web a Stepmanii).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on Intel je v "nezavidenihodne" situaci. Pet let si tu mastil kapsy co se tyce CPU a nemel problemy vyjma toho, jak to sikovne zdrazit. Nikde ho nic netlacilo. Vybudoval si temer neotresitelnou pozici. A ted se vraci nekdo zpatky, kdo by mu z toho jeho kolace mohl zpatky ubrat. Coz je nekdy vetsi pruser, nez kdyz uz mate malo a ztratite jeste vic. Celkem si dovedu predstavit, co by to mohlo udelat z akcionarema a s tlakem na predstavitele Intelu, kdyz by se AMD podarilo opravdu kus trhu zpatky ukrajit a Intel by to nenahonil na necem jinem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak je na tom Intel, ale hlavní problém je v tom, že u firem to většinou bývá tak, že ziskové jsou jenom v první fázi tady toho "monopolního" cyklu - pokud to není nějaká extra soda, jako třeba u Apple, který nemá za co ty prachy pomalu ani utratit. Později totiž získané prachy začne požírat vnitřní režie. Zvednou se platy, nakoupí auta, naberou se zbyteční lidi (myslím tím další zbytečné lidi, někteří už tam určitě už byli), nakoupí se zbytečné věci, o které se musí někdo starat a tak dále. Firma se prostě do jisté míry nastaví na takovou úroveň příjmu, jaká jí přichází. Když potom přijde konkurence, může být velice těžké vrátit se zpět na zem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To co pisete je samozrejme taky pravda. Muj pohled byl vic 'obchodni'. Ono teoreticky, Intel ma tak velke zisky, ze by ho v prakticke rovine AMD snad ani ohrozit nemuze. Na druhou stranu, hodnota akcii neni moc 'racionalni' a kdyz jdou dolu akcie, je vzdycky pruser. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj, máte pravdu, jen nesouhlasím s tím, že by Intel byl ziskový jen v první fázi. Podle několika-letých hrubých marží se pohybuje kolem 60% a moc se to nemění. Takže ziskoví jsou.
To co je průser a co popisujete Vy, je Operační/čistý zisk, kde se začnou platit např. Manager štěstí, manager zaměstnaneckých bonusů, Quality manager potřebuje rozšířit tým atd. a to jsou jen požírači peněz, jak píšete správně Vy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně je důležité neopomíjet to, že ačkoli ještě před pár lety Intel investoval a udržoval při životě projekty a segmenty, které nevydělávaly, situace se změnila a nyní potřebuje jen k tomu, aby si zmíněné marže udržel, tyto projekty odstavovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proto dělají firmy restrukturalizace, aby ten rozdíl minimalizovaly. Ono je to totiž i obráceně, pokud se bude AMD dařit, bude muset svým lidem přidat, aby si je udrželo, což nebude malá částka. A v neposlední řade tady budou náklady na další vývoj nové architektury - Intel měl léta na pilování Core architektury, kterou více méně AMD teď dohnalo, takže měl ta léta k tomu, aby pracoval na dalších konceptech, které financoval z příjmů Core. Aby tedy bylo AMD do budoucna konkurenceschopné a minimálně zvyšovalo výkon, asi bude muset ještě více přitlačit na výdajích, takže zase výdaje navíc. Možná jsem pesimista, ale nevidím to s AMD nějak optimisticky. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U těchhle čirých spekulací, "jaký to asi bude mít výkon" a "kolik asi vezme AMD Intelu" si počkám na výsledky testu nového CPU od AMD a následné prodeje, pak bych dělal nějaké závěry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Preste tak!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kaby Lake je špatný vtip. Po tolika letech intel přišel s něčím co výkonem překonalo můj stařičký 4790k a to asi o nějakých 10% :-D :-D :-D A i nejdražší model za 30 000 je "znepoužitelný" prasopastou... A neumím si představit, že by si to někdo kupoval čistě kvůli DRM nesmyslu s 4k Bluray apod

Intel by si zasloužil za tohle dostat přes hubu. Stejně jako Nvidia s GTX1080. Doufám že Ryzen je vytrestá. NA poli GPU bohužel amd vyklidila pozice bez boje :-/

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co Vás vede k doměnce že při současném stavu technologíí je vůbec možné vyrábět výrazně rychlejší CPU, než jaké nabízí Intel? Víte snad o nějakých rychlejších procesorech? (při stejné spotřebě ...)

Stejně tak byste mohl nadávat na letecké společnosti, které před pár lety nabízely možnost nadzvukového dopravního spojení mezi Evropou a Amerikou (Concorde). Nebylo to ale moc ekonomické, proto dnes všechny dopravní linky jsou pozvukové. Fyziku prostě není jednoduché nějak ochcat.

A klidně se vsadím, že tu prasopastu najdete i u AMD, možná u speciální edice FX budou letované. Ale za t y si budete muset připlatit ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> Co Vás vede k doměnce že při současném stavu technologíí je vůbec možné vyrábět
> Fyziku prostě není jednoduché nějak ochcat.

Fyziku neni mozne ochcat vubec, ale myslet si ze soucasne VYROBNI technologie jsou na maxime toho co fyzika dovoluje, a ze se ty vyrobni technologie nemuzou zlepsit, muze jen clovek naprosto neznalej..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobni technologie založené na křemíku se k fyzikálním limitům hóóódně blíží, ty ostatní zatím nejsou dotažené do stavu, kdy by je bylo možné nasadit do sériové výroby. Pokud o tom více více, klidně nás poučte :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vydává se to cestou "Amiga/Atari ST", čili custom obvody: FPGA, HBM, non-volatile memory, memristory... Bude to dražší (protože větší plocha), ale nějak to půjde... viz. i7-5775C s eDRAM za desítku atd.

Concord sice celkově s cenou vývoje byl ztrátovej (myslím), ale umřelo to spíš na to, že to dělalo veliký bum nad pevninou. Si piš, že kdyby to lítalo dnes, tak by letenka mohla klidně být půl mega a bylo by to nacvakaný. Boháčů (a diktátorů/zlodějů) přibývá a machrovat už není čím, každej jouda z horní dolní má +- tu samou kvalitu jídla, cestování.. vrtulníkem taky může letět.... co chceš dělat. Někdo holt potřebuje mít v hamburgru zlatý piliny (pak zřejmě chodí známejm ukazovat svoje hovno a šťárají do něho klackem a dávají to na facebook)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> umřelo to spíš na to, že to dělalo veliký bum nad pevninou

Nevim kdes tohle nabral, ale je to nesmysl. Concorde nemel povolen supersonicky let nad pevninou, tohle je uz davno zakazano ve vetsine zapadniho sveta (USA a EU vcetne). Nad pevninou vzdycky letel subsonic, az nad oceanem dali plny plyn. Puvodne mel byt i Concorde na jinych trasach - nad pevninou - ale po tech zakazech to letadlo davalo smysl jenom nad oceanem. Se podivej na destinace - Pariz Londyn Washington Newyork - vsechno blizko oceanu.

Chciplo to hlavne proto, ze v 2001 se vseobecne "drobet" snizil pocet leteckych pasazeru, a pak v 2003 mel jeden Concorde dost brutalni havarii (101% umrtnost, zemrelo totiz jeste i par lidi na zemi ;) a pote uz meli fakt problem sehnat zakazniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom se s vámi nehádám. Je mi jasné že zvyšovat výkon je bez vyložené revoluce těžší a těžší. Nicméně pokud nenabízím o moc více, tak pak je hnus za to chtít takové pálky. Pokud máte CPU které o těch 10% výkonově překonává něco tři roky starého, co dneska koupíte za 10 000, tak chtít za to 30 000 je docela absurd. Můžete argumentovat že novější technologie, DDR4 a kdesicosi ale k čemu to je, když to na tom výkonu nepoznáte? Možná v laptopech z hlediska spotřeby to dává smysl, ale tam to je zace o tý ceně. Zákazníci by se jim na to měli sborově vykašlat...

Jinak když už za to chcete těch 30 000, tak to prostě je prémiový produkt. a tam je ta prasopasta sprostá úrážka zákazníka. V office oriented CPU za 6 000 bych neměl námitky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem zvědav, jak AMD bude u Zenu každý rok významně zvedat výkon, když vlastně uvedli architekturu (fyzická jádra + vlákna), kterou Intel piluje již několik let. Vůbec nechci AMD za jejich práci jakkoliv shazovat, tu odvedli výbornou, ale osobně se mi zdá, že na Intelu už je vidět, že i s jeho masivním investováním do vývoje a výzkumu začíná se stávající architekturou ztrácet dech, což se jistě časem projeví i na AMD, které však rozhodně nemá takové finanční prostředky, aby si mohlo dovolit i slepé uličky vývoje. Takže AMD bude v následujících létech, dle mého, kopírovat vývoj Intelu a nějaké výkonnostní skoky bych rozhodně neočekával.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jste přemýšlet v souvislostech? Méně cool, ale neuděláte ze sebe úplného de...

Ve stručnosti. K čemu je procesor, když nestačí celá platforma ani na slušné disky (např.: střih videa). Intel Z97 (generace Lynx/Wildacat) nese pouze 8 linek generace PCIe 2.0 s DMI 2.0. To toho moc nepřipojíte, vlastně ani slušné úložiště pro střihače. Vysmíváte se Kaby Lake Z270 (Union) - generaci, která přinesla 24 linek PCIe 3.0 s propojením DMI 3.0.

Ryzen - procesor možná ano, ale musela by mu pomoci celá platforma. V tomto bodě nastává komplikace - X370 na jižním můstku obhospodaří pouhých 8 linek PCIe 2.0. Píše se rok 2017 a platforma zastarala ještě před vydáním. Nemůže konkurovat Z270 (Union) s vysoce taktovanými procesory Kaby Lake, nemůže pomýšlet na poražení zastaralé X99 (40x gen3 + 8x gen2), natož prázdninové uvedení X299.

Vaše kritika silně kulhá na obě nohy i bez rozboru TSX-NI apod. Haswell (Refresh) byl z hlediska srovnání polofunkční propadák a výkon neodpovídal ceně. Výkon CPU vyplývá z latencí a predikce (odhadu) potřeb procesory za 17 - 25 taktů v pipeline a 40 - 50 taktů v paměti (odhad paměti musí být dvojnásobný a obsahovat jak data, tak i program). Při správné predikci - odhadu začne procesor zpracovávat více instrukcí za takt. Kaby Lake není technicky dokonalé, nebo bezchybné, ale přineslo podstatně lepší výkon (o vašich 10% si nechte zdát), do budoucna odolnou platformu a vyšší výkon (single i multi) díky novým instrukčním sadám, predikce apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik PCIe linek ovšem budou mít samotná CPU? Pokud dostatek, tak pak počet linek na desce je celkem zbytečné řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi rict, kde jste se docetl ze X370 nebude zvladat pcie 3.0? Ja teda nenasel bohuzel zadne oficialni informace, ale u spousty recenzi(pravda, to neni techspec) jsem cetl, ze zvlada 16 pcie3 linek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon moje chyba. To ma CPU. Takze fakt asi nic.. no to je ovsem docela vtipny. Takova podpasovka trochu. Hlavne pro 8/16, ale pcie3 nic. Otazka je cim tu pcie3 clovek bude potrebovat krmit. Clovek co gembli a ma poradne grafarny, tak tomu tech 16 sezere grafarna, ale zas nejspis to nebude server, kde ty 10G sitovky a disky neco papnou, ale tam zas nebude treba herni grafarna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se dívat na činnost s nadhledem a porozhlédnout se, pro jaké podmínky se dnes kupují Core i7-6900k, nebo i7-6950x. V prezentaci AMD vzniklo srovnání výkonného Core i7-6900k a Ryzen. Stačí obecný průzkum Blenderu s komunitními fóry, ve kterém vycházejí (vzorky jsou ke stažení na počátku každého vlákna) výsledky jednoznačně ve prospěch dvou grafických karet v režimech x16. Velice populární kombinace GeForce GTX970 s 3.5GB/4GB VRAM prokazatelně demonstruje rozdíl mezi x8 a x16. Rozdíl není samotný % load, nýbrž latence a karty nemohou začít renderovat, protože nedostává data. Geometrická primitiva a grafická paměť jsou názornou ukázkou, proč se karty zapojují na 16 linek. Ostatně i u hraní her, kde x8 a x16 nečiní významné procento, se situace obrací v okamžiku velkého množství geometrie, se kterým počítají i nová herní API. Bude-li hra texturovat (WDDM2.0) s malou kapacitou grafické paměti, opět dochází k problému a bude klesat potřebný výkon. Můžeme to rozebrat, ale pro potřeby pochopení a srovnání s blederovskými výsledky postačí. A co když ta stanice bude sloužit i pro následné animace/video - počítače, do kterých se pořizují přetaktované Core i7-6900k/6950x, nebo rovnou dva Xeony. Stačí se podívat na Nuke (příkladně spolupracuje s Blenderem) a najednou další dva PCIe x8 SSD Intel P3608 málo.

Jestli se AMD chtělo (jakože chtělo a srovnávalo) srovnávat s LGA2011-3, tak to projelo na celé čáře. X99 bude v létě nahrazena moderní X299. Nasazení Ryzen pro tvůrce obsahu (3D grafika, animace, video) zabila čipová sada X370, která pasuje do roku 2013 - 14. Vyrovná se alespoň (cenou) možnostem Core i7-7700k s Z270 (16 + 24 PCIe 3.0)? Na LGA2011-3 nemůže ani pomýšlet a v někdy v srpnu/září bude na trhu X299. Dopadnou-li Ryzen procesory dobře, musí AMD urychlit nástup nové čipové sady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co to tady ordinuješ za medicínu za 50 000 Kč? Ryzen bude v létě 16/32, to asi na tom fóru zamáčknou slzičku a půjdou pro AMD... či?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady došlo zřejmě k omylu vzhledem k cílovce. Ryzen by měl především konkurovat consumer intelu, tedy především LGA15xx. Proto je počet pci-e proti LGA2011 menší a většina hráčů jede na jedné GK/GPU (tak jako vím o někom, kdo si na to domácí žvýkání pořídil 5820K). Konkurent pro tu vyšší varinatu bude naples, který by má myslím jako minimum 40 pcie. Osobně jsem se v tom příliš nevrtal, vím že tu lítaly čísla o gigantickém počtu pcie u ryzenu, což mi nesedělo a to se mi i potvrdilo.

Podle wiki má mít naples 64 pcie - pro připojení 4 instinct karet. Podle obrázkových přehledů co trčí na internetu má x370 8 pcie 2.0 linek + 16 3.0 z cpu (podle chipsetu posléze dělitelné na 2× x8).

Z toho si myslím že je vše v pořádku a AMD nic nepodcenila. Ryzen myslím bohatě pokreje potřeby hráčů a domácích uživatelů, ten kdo chce workstation, šáhne po naples. Ostatně podobně je to v případě intelu, v drtivé většině případů leží v domácnostech buď staré 1366 potvory, nebo 15xx. Srandy do 2011 jsou podstatně dražší než 1366 a tak jejich penetrace v české domácnosti bude mnohem nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To má Intel fakt 40 PCIe 3.0 linek z jižního můstku? Není to nějaká haluz? Šmankote co se na to pak věší - 100Gbit síťovky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má 24 = 16 + 8, jako Ryzen 24 = 20 + 4, virtuálních má víc, protože jižní můstek je multiplexer. X99 má "až" 40 = 36 + 4 podle CPU. http://tinyurl.com/htfnbg8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel môže hnať Kaby Lake v socket-e 1151 do extrému, ale rozhodujúce bude to, že to má "iba" 4 jadrá a s viac sa pre tento socket veľmi nepočíta. Navyše socket 1151 to má už spočítané,kdežto AM4 tu bude s nami podľa AMD 5 rokov a počíta sa s 4-8 jadrami a 4-16 thread-mi.
Takže ten kto ide robiť upgrade (doska+procesor), si to poriadne rozmyslí, či u Intelu bude kupovať dosku s procesorom raz za 2 roky alebo u AMD dosku raz za 5rokov a procesor kedy chcem...s 8jadrom sa dá vydržať aj viac ako 5 rokov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

kdo uz vlastni nejaky CPU od intelu i5/i7 nebude vyrazne nucen k upgradu
kaby lake prinesl jen vyssi tatky a stejny vykon na takt + lepsi akceleraci HEVC a HW podporu nejnovejsich DRM typu playready .... coz neni duvod pro upgrade (az na vyjimky samozrejme) kdo ma jeste 4 az 6 generaci intelu a potrebuje akcelerovat 10bit 4K HEVC si poridi levnou grafiku od NV ci AMD

k nakupu Ryzenu bude clovek donucen pokud ho opravdu potrebuje at z duvodu ze mu odejde soucasny vykonny PC nebo ma nevykonny PC a potrebuje upgrade a vykon/cena/sympatie budou pri vyberu nakloneny AMD :) to ze AMD nabidne slusny procesor s patici na 5 let opravdu nic neznamena aspon pro vetsinu uzivatelu protoze k upgradu sestavy dochazi velmi vyjimecne (a nejcasteji u lidi kteri maji velmi omezeny rozpocet a casem najdou vyhodnou nabidku na aukru/bazosi apod.)

opravdu to bude mit pomerne slozite nepisu obtizne protoze rocne se Ryzenu proda minimalne nekolik milionu kusu (jestli to AMD neposere) ale v dobe kdy vetsine lidi bohate staci nejake CPU za 1500,- a tem co nestaci uz maji i5/i7 a vyssi ktere nabidnou potrebny vykon jeste na hoooodne dlouho ...neverim ze kvuli Ryzenu zacnou sve funkcni PC vyhazovat a pobezi do kramu koupit nove PC

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> procesor s patici na 5 let opravdu nic neznamena

No znamena to minimalne to, ze kdyz ti po ~3 letech chcipne deska, furt si bez problemu koupis stejne vybavenou desku na stejny socket. O tomhle muzes s Intelem leda snit, po 3 letech bude na vyber tak 1 deska ktera bude desivy smejd. Pokud vubec neco bude.

Pred 10 lety by mi to bylo jedno, dnes to vzhledem k "rychlosti" vyvoje na CPU trhu jedno neni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to vice nez 3 roky, co je tady socket 1150 a napr. v nabidce czc.cz je 79ks MB, takze 3 roky asi nebudou problem, 5 a vice let uz ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxně někdy bývají dostupnější starší patice, než o něco novější. Např. sehnat novou desku na prehistorický 775 není problém, ale taková 1156 je oříšek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

22.2.2014 som kupoval dosku (čiže sú tomu takmer presne 3 roky) ASUS H81I-PLUS (socket 1150, miniITX) + Pentium G3220T(35W) s tým, že Pentium do roka až dvoch vymením za najlacnejšiu i7-ku....už sú tomu takmer 3 roky, a stále sa neviem premôcť (rozum nepustí) dať za 4core/8thread ani bazárových 250€, tobôž 330€ v obchode...a keby mi zdochla doska, tak u "zeleného skřeta" mám na výber jedinú novú miniITX dosku...ktorá má iba štyri USB výstupy...ostatok sú jazdenky a repasované kusy z reklamácii....

Len chcem povedať, že sa šíria zvesti, že AMD ponúkne za 390€ Ryzen s 8core/16thread na 3.3/3.7ghz pri TDP 65W, tak ak sa to ukáže cca pravdivé, tak kašlem na celý Intel aj s jeho kadejakými predraženými "jazerami" a prechádzam na AM4, u ktorého si o 3 roky nebudem robiť starosť, že nemôžem upgradovať na viac jadier, alebo ak odíde doska, tak nebudem mať z čoho vyberať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel v segmentu čtyřjader reaguje na konkurenci zvýšením frekvence ?
Tak to se těším na propagátory myšlenky, že vysoké frekvence nejsou již třeba, neboť je to přežitek. Intel asi upad :D

Vidím to tak, že vysoko točené čtyřjádro od Intelu bude schopno většinou porazit nízko taktované šestijádro od AMD dejme tomu v 90%. A to stále až do otestování neznáme implementace jednotlivých částí CPU jako SSE/AVX instrukcí, které výkon také mění.
Není cache jako cache, to AMD ví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> zvýšením frekvence

Zvysenim frekvence o jednotky procent a zvysenim spotreby o 2x tolik procent (minimalne). Idiotskejsi knee-jerk reakci jsem tedy uz davno nevidel... Pritom uz ted maji podstatne lepsi ctyrjadra nez bude Zen. Nekdo v te firme brutalne zpanikaril...

Kazdopadne drahy Intel, kdo chce ctyrjadro si z 90% stejne koupi Intel, a kdo chce osmijadro tak ho vase trapne zvyseni frekvence o 2mhz nezajima...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vydal 7 generaci pred Ryzenem a nenavysil pouze frekvenci ale optimalizoval vyrobni proces + mirne pozmenil cely cip (uz jen to ze podporuje playready a zvlada 4k 10 bit HEVC vypovida za vse ....)

proste Intel nechal asiatce prekopat svou architekturu a z toho s jistym nadhledem v podstate zije od C2D az do dnes protoze navrh byl tak dobry ze nedokaze prekrocit vlastni stin dokud nedojde k revolucni zmene ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen je mi záhadou (no zase tak moc ne), proč Intel zrovna nyní dělá tak zvláštní kroky. Pentium s HT (bylo i dřív v mobilním segmentu, ale člověk musel umět hledat), i3K, teď tyhle machinace.
Vypadá to, že si Intel ujišťuje pozici, neb ho výkon Ryzenu překvapil (spíš by se hodilo "probudil z letargie"). Tak jako tak to vypadá, že Ryzen nebude zase tak out jak s radostí modří tvrdí.
Uvidíme..., ale trochu mě štve že se do teď neví zda bude Ryzen pájený s IHS a zda bude podpora ECC pamětí na obou stranách i pro customer cpu/desky (B a X desky, všechny cpu nebo jen Xka co já vím?).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi tu post od Crhy, který nám vysvětlí, jak to skutečně je :o)
Jinak co by jiného mělo CEO říkat akcionářům? Přece neřekne pravdu, tím by je mohli ztratit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Crha sa totálne zbláznil na cnews a vyvádza tam, čo si ani tu nedovolil. Tu bol konfrotovaný faktami a logikou, tam z neho padá to, čím on AMD nazýva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Crha je nejspis zhrzeny i z toho co mu tady posledne naserviroval Jozin. Sice delal, ze to neni on a ze se jej to netyka, ale evidentne to bylo jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám o toho chlapce starost, rozepsal se tam jak nikdá, aby mu nepukla hlavička. Za chvíli mu dojdou IT servery a co pak! Sice evidentně cyberšikana, ale tak určitě mu to do života prospěje. Btw jsem myslel, že má tak 40 let, ale spíš to bude IQ. Holt, bude nám chybět, fňuk. Je fakt, že číst to jenom zdržovalo a vtipný byly jen ty reakce, on ne. Já bych mu udělal blog )))

Eventuelně bych měl zájem o všechny Crhovy příspěvky v .txt, kdyby to šlo z SQL vymáčknout, pro dlouhé zimní večery ))) Rozloučím se bojovým pokřikem a "červenou vlajkou pro AMD": Clickarbeit macht frei )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Crha asi ma nejaky svuj problem, ktery pres tyhle diskuse tlaci ven. To co tu bylo posledne slo uz ale pres caru, jak tam psal del2sa a na serveru jako diit by se neco takoveho dit nemelo. Na druhou stranu, tak si Jarousek za to muze sam tim jako tu vsechno zasiral zbytecne. Jeho level je tak nekde na urovni czc fora, ale na to zase nema zadne vedomosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jasne ze tento "plan B" vznikol len v posl. kvartali ked sa Ry(Zen) omiela ovela castejsie.

BTW nepripomina vam to nieco? Zvysovanie frekvencia aktualnych cipov na aktualenj architekture so zvysovanim TDP ????? AMD 220 W dejavu? Ciel je/bol vzdy ten isty: co najviac zvysit single-thread vykon, pretoze napr. v multithred to neni s FX8370 az take hrozne (aj ked nic moc, proste stavebny stroj) a s 8C16T Ryzenom bude multihtread total rozpravka, pretoze v multithread vykone totalne rozprasi AKEKOLVEK (este raz AKEKOLVEK) 4C8T APU Intelu aj Ci7 7700K/7740K/7780K aj 8880K aj 9990K na 5 GHz. V multithreade nema 4C8T APU Intelu absolutne ziadnu silu, preto sa sustreduju na single thread. V single thread (resp do 4 jadier) je/bude Intel totalne delo. Okrem toho preco asi tak Intel chysta 6C12T APU kavove jazero? Ked doteraz boli APU Intelu VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY, VZDY iba max. 4C4T/4C8T ??????

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš to hezky, ale zapomínáš na ceny. Ty jsou pro zákazníky VELMI, VELMI, VELMI, VELMI, VELMI, VELMI důležité (8c/16t Zen vs. 4c/8t Core) Rozdíl bude velmi... Prostě každý cpu bude za jiný prachy.
Navíc jistě se najdou scénáře (hry), kde 4c/8t porazí 8c/16t (předpokládám vysokou frekvenci pro 4c cpu) ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Scenare uz se nasly, viz ty benchmarky co pred par dny zverejnily francouzske casopisy.

8C/16T Ryzen tesne nad I7-6700K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze zverejnene benchmarky vypadaji zcela jinak.

8C/16T Ryzen horkotezko porazi I7-6700K. Coz presne odpovida slibum AMD o 40% zvyseni vykonu IPC. Takze to zase vypada, ze AMD stale potrebuje 2x tolik jader k tomu aby udrzelo vykon s Intelem.

V Direct X 11 hrach je 8C/16T Ryzen na stejne urovni s I5-6500.

Sice se nekteri tesi na Ryzen jako na dalsi prichod Krista, ale zadny zazracny procesor za 3500 Kc s vykonem Intelu za 25.000 Kc proste nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jaky zverejneny benchmarky? amd zadny vzorky na recenze nerozesilala takze krom toho co zverejnila sama nic neni.. kdyz nepocitam sem tam nejaky fake

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8C/16T ryzen v neakcelerovaných multivláknových benchmarcích poráží stejně taktované i7-6900K.

Samozřejmě, když je benchmark optimalizován na Intel instrukce, bude situace vypadat jinak. Ale to už neporovnáváme CPU, ale akcelerátory.

Co se týče DX11 her, jde vidět, že nsji úplně tupý. Je ti jasné, že operovat jen s hrami by bylo problematické, anžto DX12 hry a hry s více jak 4 hlavními vlákny znamenají pro i5 vážný problém. V těchto hrách mu dá totiž klepec i FX-6xxx. Problém je, že i moderní DX11 hry jsou silně multithread a v nich vše vicejádrové (i7, FX, Ryzen) dají i5ce klepec. Výhoda ryzenu pak je, že ve starších hrách nebude úzkým hrdelm, což se FX procesorům často stávalo.

Ryzen nebude zázračný procesor. A nebude mít výkon intelu za 30k při ceně 4k. Prvně proto, že ceny jsou ohlášeny na nějakých 350-500USD, což znamená 15k. A za druhé proto, že intel cenu i7-6900K neudrží na 1000USD, ale půjde podstatně níže. Viděl bych to někam na 600USD, tedy 18-20K. Nicméně už jen tato reakce bude benefit. Pokud stejný vítr udělá AMD s AM4 v deskách (X99 a Z270 čipsety jsou příšerně předražené), bude to to, po čem už 5 let prahneme.

Navíc programátoři už umí programovat multivláknově, jen to kvůli intelu nedělají. Příchod 4+ vláken do nejnižší třídy je velkým výkonostním benefitem. Neboť spousta programů, které dosud jely jednovláknově se budou moci rozšoupnout a zvýšit praktický výkon dvakrát a vícekrát.

Intelův pokus hnát to přes frekvence pak není zoufalý pokus konkurence pokročilejším ryzenům, ale pokus zkřivit trh, tedy nedopustit masivní nasazení mutlithreadingu v běžných programech. Pevně doufám, že se to nepovede.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžete poradit nějaké testy CPU, i starších, nových hrách? Hodně by mne zajímalo, jak si stojí moje 6jádro Phenom II :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stojí si dobře na ten věk, u úplně posledních AAA a náročných, dává 35 fps nicméně. Hledat to nebudu, ber to jako od pasu. Core i3 je rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to bych pochyboval, když se už vyrovnalo i5-2000 řadě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Paměti a PCIex to už brzdí, víš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si to našel, test Ashses Singularity a musím říci, že nechápu.OK, X6 je starý CPU, ale všechny AMD tam měly +- stejný výkon, i FX na 4 Ghz a 8 jádry, i slabší FX atd, a to není logické, jako by je limitovala grafika, ale to byl vzhlexem k intelům nesmysl.
Tak nevím, až budu mít novou grafiku, tsk to vyzkouším sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný příspěvek. Naprosto souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jaký je poměr prodaných přenosných počítačů vs. desktop? Tuším cca 2:1. Jaké jsou v nejvíce prodávaných notebucích nejčastější procáky? Nejsou to dvoujádra? Když pak vezmu herní trh, tak teprve nedávno lehce převážila čtyřjádra nad dvoujádry, viz Steam stat s poměrem cca 47:46% a nijak zázračně to zatím neroste. Programátoři možná umí programovat multivláknově, ale těžko si mohou dovolit dělat běžné produkty, které budou dobře nebo jen chodit na třeba 4 a vícejádrových (-vláknových) procesorech. Kdo si dobrovolně usekne nebo nasejří min. 50% trhu? Vždycky je potřeba nějaká "výkonová" penetrace trhu na to, aby mohlo dojít k větším změnám v SW. Tak hlavně že to nedělají kvůli Intelu, ten navíc jistě může za to, že dosud byla konkurence neschopná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

konkurence schopná byla. V multithreadu stále FXka své konkurenty z řad Ci5 a Ci7 rozkopají. Právě proto intel tlačil na minimum vláken. Koncepce buldozeru totiž je pro multithreading mnohem lepší nežli koncepce core. Ostatně, zahozena nebyla, jen poupravena právě v ryzenu. Proto může AMD nabídnout více vláken při prakticky stejném IPC a nižší spotřebě. Přitom má k dispozici horší proces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.