Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel přichází o přízeň Asusteku, který ztrácí zájem o Atomy

Tak trochu som si prial x86 aj v smartphonoch, či tabletoch,nielen od jedného výrobcu ale aj VIA, AMD. No však nie za každú cenu. A Intelu doprajme aspoň nejaký neúspech, po dlhej dobe (AMD v tabletoch zatiaľ tiež neuspelo), nech nám tu nezlikviduje všetku konkurenciu...a osobne sa mi tie dumpingové ceny za dodávky Atomov moc nepozdávajú, teda ak je to pravda.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pak nemají zdražovat ostatní Intel procesory, když se musí zadotovat tyto spíše neúspěšné pokusy o průnik do ultramobilního segmentu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Těžko hodnotit, zda je tato zpráva pro Intel pozitivní nebo negativní"

Me to prijde docela jasne - i kdyby pokles poptavky vedl k snizeni strat, povede taky ke snizeni trzniho podilu. Tj konecny vysledek - nizsi podil + prodelane $$$...

Kazdopadne je otazka jaky podil intelovskych smartfoun cpu ty dve firmy (asus a lenovo) odebiraji - mozna ze ten podil je minimalni a Intel to temer nepociti. Mate nekdo cisla ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten podíl bude těžko minimální. Znáš nějakýho jinýho výrobce mobilů, který používá x86 procesory? V minulosti Motorola, ale momentálně mě žádný jiný nenapadá. Takže spíš ty dvě firmy odebírají 99% jejich mobilových procesorů.

Jestli bude pro Intel pokles prodejů krátkodobě finančně přínos nebo ztráta záleží na tom, jak jsou rozdělený náklady na vývoj a samotnou výrobu. Pokud je prodejní cena i pod náklady na samotnou výrobu (což nejspíš je), pak čím míň Intel prodá, tím míň prodělá. Je to stejný jako s Microsoftem a Windows telefony.

Ty firmy se drží na trhu, který nechtějí opustit, protože ví, že je perspektivní. Ale dokáží to pouze díky dumpingovým cenám a obrovským ztrátám.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Znáš nějakýho jinýho výrobce mobilů, který používá x86 procesory"
Neznam temer zadne vyrobce kteri pouzivaji x86 v mobilech :) proto jsem se ptal... dik za informaci.

"pak čím míň Intel prodá, tím míň prodělá"
Ano ja chapu. Jenomze cim min proda, tim mensi podil na trhu ziskava. A cim mensi podil, tim mensi motivace pro ostatni OEM vyrobce a vyvojare se tim zabyvat...

"protože ví, že je perspektivní"
To ale jaksi predpoklada, ze nekdy v budoucnosti budou schopni prijit se strategii, ktera jejich prodelecnou divizi zmeni na vydelecnou... zatim nic takoveho nevidim ani u MS ani u Intelu. A konkurence mezitim nespi...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S body 2 a 3 nepolemizuju, jenom jsem to konstatoval. Samozřejmě MS nebo Intel utrácej ty miliardy jenom proto, aby se na trhu udržely a vývojáři je zcela neignorovali (což se jim stejně moc nedaří).

Trh s mobily je perspektivní, ale je otázka, jestli pro MS a Intel. Ty na něm zatím provařily peníze, které by zalepily i rozpočet ČR.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého názoru má Intel největší šanci s Windows Phone a jejich funkcí continuum. Připojit k mobilu monitor a spouštět desktopové aplikace je pro mě osobně pořád velké lákadlo.
Ale na ostatních mobilních OS žádnou výhodu pro Intel nevidím, tam má ARM asi vyhráno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale nebude fungovat ani pro continuum. Přestože Microsoft tvrdí opak, jsou Windows Mobile úplně jiný systém, zcela nekompatibilní s desktopovými Windows. Takže ani kdyby to portovali na x86, ničemu to nepomůže. Byla by to ještě pořád spousta práce, aby šla spustit nějaká win32 aplikace.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že to tak zatím není. Ale někde jsem četl, že MS plánuje "sloučit" desktopová a mobilní Windows. Obecně si myslím, že to je cíl, kam MS směřuje - mít i v mobilu plnohodnotný desktop.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To asi bylo spatne pochopeno. To slouceni tak nejak jako ze probiha, ale ne do podoby plnohodnotneho desktopu. Metroidni aplikace maji vladnout vsemu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to presne obracene: Microsoft neplanuje dostat do mobilu plnohodnotny desktop, on planuje zmrzacit desktop aby umel jenom to co dnesni mobily. Cilem pak je, aby se vsechny aplikace museli instalovat pres Windows Store.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

slouceni je o jadru, nikoliv o podpore Win32, co jsou veskere desktopove aplikace co znas, takze jedine co by fungovalo jsou nove aplikace Universal Windows Platform co na to budou specialne pripravene, zapomen ze by jsi mohl pustit nejake z dob XP, W7...

aby to bylo pochopitelne, tak napr. HP pro sve business telefon HP Elite x3 pripravuje sluzbu co streamuje Win32 aplikace pro Windows 10 Mobile, takze krome potreby byt pripojen z internetu kde se budou Win32 aplikace virtualizovat/streamovat, je potreba pocitat s cenou cca 35000Kc ;)

naproti tomu Desktop rezim u UbuntuPhone je presny opak, tam pujdou VESKERE aplikace dostupne pro GNU/Linux Desktop...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pekna idea ale MS nikdy nic take nesluboval.

Na W10 Mobile nie je plan rozbehat desktopove appky. Iba appky ktore vedia fungovat na mobile mozu ak vedia vyuzit vacsiu obrazovku. S desktopovym SW to naozaj nesuvisi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Continuum je další ms zhovadilost určená k zániku a těch pár úchylů, co to budou 2 či 3 roky, než windows phone definitivně zanikne, používat, rozhodně intel nevytrhne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá na další fajl. I intel už podruhé (po projektu Larrabee) zjišťuje, že ani velikýma penězma nepřetlačí firmy s dlouholetýma zkušenostma.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Žaloba na Qualcomm nebude?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by sa skôr mohlo obrátiť voči Intelu...dumpingové ceny...a čo ak to bolo takto: "odoberiete toľko a toľko najnovších i7, a dostanete Atomy skoro zadara, inak ani kus" ...a sú tam kde Qualcomm.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v prvni vete se pise o telefonech a tabletech a ve zbytku jen o telefonech ..... v tabletech samozrejme ani jina moznost nez atom od intelu neni .... priznam se, ze AMD nesleduju, ale ma snad vubec nejake CPU do tabletu? Cili v tabletech ma intel monopol, aspon ja jsem teda o zadnem s AMD ani neslysel.
A na telefonech je to celkem jasne, to i ja, kteremu lagroid nesmi pres prah vim, ze na x86 to proste nefunguje, spousta aplikaci, prehravacu videi atd, tam proste nejede, protoze ty binarky jsou jen pro ARM.
Byly sice nejake modely, kde byly jak arm, tak intel a byl to krasny vykonovy narust i s nizsi spotrebou, ale proste lagroid na tom nejede.
A ani WP/M zatim neni pro x86, coz mi prijde vskutku tristni, protoze zde by x86 zcela jasne dominovalo a davalo smysl. Tohle vse ma prijit se surface phonem, ale patrne az pristi rok. To je samozrejme budoucnost, ktera se pochopitelne vyrobcum HW nelibi a budou stranit androidu, co to pujde .... preci jen je lepsi prodat jednomu cloveku novy telefon kazdy rok diky nemoznosti upgradu nez "spadnout do sedeho prumeru PC" a prodavat novy model, jednou za 5 let:o) Dost se divim hlavne microsoftu, ale taky treba vyrobcum jako toshiba, siemens, inventec atd, kteri vyrabeji enterprise modely telefonu, ze neprijdou s necim uz ted. Neni absolutne zadny problem mit v telefonu 8GB RAM, 512GB SSD a cherry trail .... PCB by v podstate bylo dnes stejne velke, cili jak pulka kreditky;), ale bezel by tam plnotucny desktop, prenositelny kamkoliv .... jako technika je na to pripravena uz hodne dlouho. Ono je treba mozne a i pravdepodobne, ze tyhle telefony uz davno existujou a "bezne" se prodavaji, ale bezne neznamena smrtelnikum v obchode za ceny nepresahujici cenu nove fabie:)
Je uplne smesne, ze jedine tablety, co se daji v CR sehnat, maji baytrail, kteremu uz tahne na treti narozeniny ..... s cherrytrailem snad tablet zadny neni a mozna jedno, dve 2v1 .... se pak clovek muze divit ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Cili v tabletech ma intel monopol"

Ano ? nejake cisla by nebyli ?

"Neni absolutne zadny problem mit v telefonu 8GB RAM, 512GB SSD"

Hadam ze na TDP a odvod tepla jsi tak nejak zapomel ? muzes mit RAM SSD a blablatrailu kolik chces "plnotucny desktop, prenositelny kamkoliv" na kreditce jeste dlouhou chvili nebude... ale klidne sni dal..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mylis se ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Neni absolutne zadny problem mit v telefonu 8GB RAM, 512GB SSD a cherry trail"

A koľko by to malo asi tak žrať? 8GB DDR4 si už pár W zoberie, 512GB SSD tiež nepôjde zadarmo a o tom Atome škoda vravieť.

Vieš, totiž je nejaký dôvod, prečo sám Microsoft v Lumiách používa ARM aj keď je pre nich platforma "Wintel" oveľa výhodnejšia. (napoviem: niekoľko krát vyššia cena. 14nm Atomy stoja približne 10x viac ako SD820 alebo A9X takže bez úplatkov ich predať nedokážu). A ďalší problém je stále extrémna spotreba, keďže Surface potrebuje aktívne chladenie a aj tak throtluje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nevim ...... ve srandatelefonech uz je 6GB, takze 8GB jsem jen placnul ..... tak treba 4GB ... jsou telefony, co maji 256GB ...... nebo ctvrt terove karty atd ....
10x vic mozna stoji, ale to je samozrejme rozdil treba 10 dolaru ....
Extremni spotreba? Rofl .... ja mluvim o mobilnich atomech ..... ne i7kach, co jsou v Surfacech OMG!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi přišel na monopol Intelu v tabletech? Tam je ARMu jak.... Počínaje Applem, tamtimtam konče:-)
Ad SSD, no ono SSD není zrovna úsporná věc, v desktopu umí baštit i desítky W:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me obrovska chyba Asusu. Mediatek umi kde kdo od Sony pres HTC, Huawei, Lenovo az po Dogee, Coolpad a jine cinske noname. V podstate Mediatek = pro me duvod proc smartphone v zadnem pripade nekoupit. Asus se sam zarazuje do nevyznamnosti v rade vyrobcu pouzivajicich Mediatek a este si znehodnocuje znacku v mobilnim segmentu.
Pokud nechteli Intel tak bude se meli upnout ciste na Qualcomm, zdaleka nejlepsi procesory navic s otevrenyma ovladacema, takze mohou vychazet libovolne custom ROM.
---
Naopak Intel dela zasadni chybu v tom, ze se podbizi v podstate lowendovyma Atomama a konkuruje tak predevsim Snapdragonu 410 a pravdepodobne i Snapdragonu 650 z mainstreamu, ale nema mobilni konkurencni SoC k highendu jako je Snapdragon 820 a v urcite mire i Exynos 8890 a Kirin 955.
Pritom vyrobit to a nabizet do smartphonu by pro firmu typu Intelu nemel byt problem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.