Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel omylem „vydal“ Silvermont, své historicky první low-end čtyřjádro

Re: Silvermont má dle slov Intelu umožnit nástup $199 dotykových notebooků
To všetci výrobcovia čakajú až Intel zavelí? Nemá AMD na toto práve momentálne lepšiu platformu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má lepší všecko :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě marketingu :)
Tohle si nemohu odpustit (upravena citace ze Stoparova pruvodce po galaxii) :
Stopařův průvodce po Galaxii definuje reklamní oddělení společnosti AMD jako „bandu nemyslících pitomců, co půjdou první ke zdi, až nastane revoluce, a v poznámce dodává, že vydavatelé hledají zájemce o místo dopisovatele v oboru robotiky. Zvláštní je, že jisté vydání Galaktické encyklopedie, které k nám šťastnou náhodou propadlo časovou trhlinou z doby ode dneška za tisíc let, definuje reklamní oddělení společnosti AMD jako „bandu nemyslících pitomců, co šli první ke zdi, když nastala revoluce .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD určite nemá lepšie všetko, to netvrdím, skôr ma zaujalo to že keby výrobcovia chceli postaviť takéto lacnejšie tablety a dotykové notebooky tak na to majú možnosti už teraz. Takto podané to ale vyznieva ako keby sa naozaj čakalo než s tým príde Intel, dovtedy ani ň aj keď zákazníci by si lacné dotykáče kúpili hneď a bolo by im šumák čo majú z procesor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna 132$ mi nepride ako moc nizka cena. Ale problem skor vidim v inom. Intel by sa radsej mal zbavit znacky Atom. Proste Atom je spajany s netbookmi a nizkym vykonom. Nech uz Intel spravi s Atomom cokolvek ludia maju v neho slabu doveru. Proste Atom si vybudoval meno ako lacne ale sitne cpu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Proste Atom si vybudoval meno ako lacne ale sitne cpu.
+1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta definice se dobře hodí i na Celeron před ~15 lety. Přesto tu značku Intel intenzivně (a úspěšně) používal dalších deset let a v menší míře ji používá i nyní. Nejlevnější segment, zkrátka ta nejnižší část low-endu, není pro lidi, kteří hardwaru rozumějí, ale pro ty kteří si někde vyčetli, že Intel je cool, a tak chtějí to nejlevnější se samolepkou Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je to myšleno na Celer a nebo Atom...zkrátka ta nejnižší část low-endu, není pro lidi, kteří hardwaru rozumějí....Ať tak nebo tak, když jsem si na vánoce naježil Atom D525 a sestřenici k narozkám koupil Celer G540, protože AiO už s Atomem není dostupné, tak jsem totální debil s červeným diplomem se specializací na HW a 33 letech praxe v oboru? A jsem dost teď cool, když jsem až teď z AMD přešel na Intel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mluvím o průměrném - typickém zákazníkovi. Naprostá většina těchto lidí si v supermarketech a elektrech kupovala netbooky s Atomem aniž by věděla, co si vlsatně pořizují. Je na tom samolepka Intel, je to levné, je to in. Respektive bylo. Tohle jsou lidé, kteří ovlivňují prodeje v nejnižším low-endu. Nejvíce Atomů se prodalo v první vlně netbooků - zvlášť jednojader, se kterými bylo problém i procházení flashových stránek. Přesto se jich udalo nejvíc. S Celerony to v začátcích nebylo jiné - první vlna byla stejně tak nepoužitelná a přesto se prodávaly v kvantech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No no.... první celeron byl 2x pomalejší jak Pentium II. Výhodnej nebyl ale jeho výkon byl podobnej konkurenční K6 a Cyrixu MII. Někdy horší někdy lepší.

Atom je asi tak 40x pomalejší jak Core I7, a bez ohledu na počet jader je weak a i OS je na něm ultimátně línej, protože architektura má nejblíže k 486, ala nepodporuje out-of-order zpracování instrukcí.

A první netbooky byly useless, a to způsobilo že ten segment trhu prakticky umřel, lidi je nesnášej protože to nepřehrává plynule videa na webu (ani 2x2 s IOnem třeba) a to je problém. Navíc intel od vydání prvního atomu snižoval tak výrobní náklady a odběr chipsetu, výkon CPU se prakticky nepohnul. Dvoujádrovej Celeron 1,1Ghz je v praxi x-krát výkonější jak dvoujádrovej atom 1,6.

Teď konečně přijde Atom co bude out-of-order a ještě bude mít 2x tolik jader i vyšší takty. Nazývat jej Atomem tudiž nemusí být vůbec moudré, protože panuje taková obecná známost že "AMD bobcat je jak Atom ale o něco lepší) a oproti tomuhle atomu asi nebude ale lidi to jen tak nezapomenou. Už navždy bude platit, že Atom = nekupovat, hrůza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesrovnávám výkon Atomu a Celeronu. Pokud se podíváš na začátek vlákna, reaguju na větu: "Intel by sa radsej mal zbavit znacky Atom." Upozornil jsem, že i značka Celeron se zapsala stejně blbě jako Atom a přitom žila úspěšně dále.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Půl roku Noxi... půl roku než Intel vydal Medocino a z nic moc Celeronu se naopak stala bomba se super Oc a výkonem top high endu. Atom je to od roku 2007 a výkonem se nepohnul nikam. 6 let je dost dlouho na vybudování špatné pověsti a to se Atomu povedlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale jednak pri starte celeronu bola ina doba ale hlavne celeron bol prezentovany ako sice lacna varianta k PII ale mal prakticky totozne jadro akurat osekanu cache a velmi slusne moznosti pretaktovania, vdaka ktorym ten vykon v beznych aplikaciach hravo dohnal. Skoro by sa dalo povedat ze Celerony mendocino pretocene na 450MHz boli tie ktore nastartovali masivne taktovanie. Celeron sa teda vobec blbo nezapisal. To uz skor jeho hodnotu degradovala nie moc vykonna P4 pri ktorej sa Intel stale drzal nazvu Celeron pri low coste, kde ale vdaka P4 architekture to bolo fakt biedne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale pak nastal comeback. Už v dobách P4 suxxoval jen ten první celeron s 128K L2, kterej na 3Ghz v hrách prohrával s 1Ghz duronem, protože u Netbrustu nefunguje memory prefetch pokud je L2 menší než 256KB. Ale už P4 Cedarmill Celerony byly opět bomba, měly 512K L2 a průměrné Oc bylo 4,6-4,8Ghz. Pak přišly Core2 Celerony 45nm s 1M L2 které za 1000 kč po OC rovněž předváděly divy.

Celeron ztratil svůj půvab až nyní os LGA1155, protože už nejde taktovat. I tak má ale v low-endu bezkonkurenčně nejlepší poměr cena/výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

by me zajimala ta hw specializace v roce 1980 ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Praxe 33 let... to ještě tehdy, když se portable computer převážel Avií ))) a kdy se po ránu čistily hlavy magnetopáskových jednotek čistým lihem na "malém počítači" EC1021, vymetaly se obdélníčky kartonu z děrovačky štítků a vyfoukávaly se děrovačky pásek, kontroloval se psací stroj alias konzole... To už snad se současným HW má společné hodně málo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie prvotne predaje atomu vdaka netbookom neboli koli tomu ze tam bol Intel alebo Atom. Ale vdaka tomu ze za "ludovu" cenu sa dal kupit maly prenosny notebook. Intel tam tlacil Atom len preto lebo to bolo pre neho ekonomicky vyhodne. Lenze dnes ma Atom uz velmi obmedzeny trh, respektive by ma zaujimalo kam ho chce Intel tlacit. Do notebookov to nikto nechce, netbooky prakticky zdochly. Do roznych MPC ako tak ale ani to neni ziadna vyhra, zvlast ked sa tam z boku silne tlacia rozne ARMy s Androidmi. Teoreticky do tabletov alebo high end mobilov by to bolo fajn. Predsa len x86 a jeho architektura je daleko pred armom a aj vykonom je to niekde uplne inde, problemom je ale zasa spotreba, respektive vykon vs. spotreba kde je na tom zasa Arm lepsie nehovoriac ze Atom ma prave tu blbu povest malo vykonneho a voci vykonu nenazraneho cpu (aj ked tam to bol zo zaciatku skor chipset). Ja by som sa potesil keby Intel nechal Atom zdochnut a radsej spravil nejake vykonne cpu s nizkou spotrebou, povedzme dvojjadro, do mobilov a tabletov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.