Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel si pro integrovaná GPU licencoval grafické technologie od AMD

Tak hlavne porad lepsi si od AMD licencovat nejake technologie nez jim posilat do AMD dary. Samozrejme s tim souvisi, ze porad lepsi dary AMD nez si do firmy pustit statniho regulatora v pripade, ze by AMD krachovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdo by tim statnim regulatorem mel byt v obdobi globalnich trhu? :))
Lidi premyslejte trochu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano zijeme v dobe globalniho trhu a hlavne mezinarodniho i lokalniho prava takze pokud chce prodavat sve produkty na konretnim uzemi tak dana firma se musi ridit platnymi zakony navic i v dobe globalniho trhu ma firma nekde sidlo a neexistuje ve vzduchoprazdnu takze je mimo beznou regulaci zakonem i postihnutelna pokud se prokaze ze nejedna plne v duchu platnych zakonu ...... takze tim bych to asi uzavrel ;) protoze otazky ohledne monopolniho postaveni a nekalych obchodnich praktik jsou pomerne dobre vyresene pak uz je to jen o dokazovani lobovani a ohybani pravidel atd atd.:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je pravda co jste sice napsal, ale stejne tak jak bylo napsano Redmarxem, to nedava smysl. Intel nedrzi svou cenu produktu k vuli tomu, aby mel konkuenci, ale aby mel zisk, ktery je ocekavan. Pokud by AMD neexistovalo, Intel by se choval vice mene stejne, jelikoz se monopolisticky chova (prozatim) uz ted. Argumentovat tim, ze pri absenci AMD, by jej nekdo zacal "pokutovat" z antimonopolniho uradu je nesmysl a vymysl lidi, kteri jen nemohou AMD prijiit na jmeno (proc to nevim).
Pokud se vratim k tomu "zazalovani"..technicky je to velmi tezko proveditelne z pohledu "potrestani" Intelu. Museli by jej zazalovat minimalne nekolik velmi silnych trhu najednou..to znamena US, EU, Cina..soudni proces by se stejne tahl nekolik let (coz se doposud tahl vzdy) a verdikt (pokud by byl uznan vinnym) by se stejne nevztahoval na jakekoliv uzemi mimo to, kde soudni proces probihal. Tudiz jine casti globalniho trhu by tim zustali nedotceny. Atd atd. Kdyz to shrnu...argumentovat timto (viz Redmarx, ale nejen on) je ciry nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v USA mají antimonopolní zákony i patřičné úřady. A na rozdíl od banánových republik jako je ta naše, tyto úřady v USA docela fungují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už se to v minulosti stalo a Intel vychází z dlouhodobé zkušenosti (ne jen z toho že se prezidentem stal Trump nebo čehokoli aktuálního). Argumentace je samozřejmě správná a ne že nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som hlavne zvedavý na integrovanú grafiku v AMD CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně v tu nesprávnou chvíli... Zrovna když se CPU část chystá dotáhnout na konkurenci, předat té konkurenci to, co po vyrovnání výkonu CPU zvrátí váhu ve prospěch vlastního procesoru, se nejeví jako nejlepší nápad.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel měl šest let přístup ke všem patentovaných technologiím Nvidie. Znamenalo to, že začal vyrábět grafické karty stejného výkonu, jako nabízí Nvidia?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Normalizovaně na příkon? Řekl bych, že dost možná i ano. Ony ty jejich integrované jednotky tolik šťávy konzumovat nemůžou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zeptám se jinak. Proč by patenty AMD měly Intelu pomoci překonat integrované grafiky AMD, když to Intel nedokázal ani s patenty Nvidie?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No třeba by jim to konečně zlepšilo podporu OpenCL?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevěděl jsem, že jim AMD v rámci té smlouvy má předat i své softwarové oddělení :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To snad není nutné, v Emerice se dá patentovat jakákoli blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme licencovana technologia este neznamena ze bude aj implementovana na rovnakej urovni na akej ju ma ten co ju licencuje. Na druhu stranu nVidia sa neorientuje na APU (teda minimalne nie nieco na urovni s x86-64 jadrom) kdezto AMD ma existujuce cpu s gpu takze asi aj ich technologia ma blizsie k tomu co ma aj intel bez potreby nejakeho zuriveho upravovania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuje to, že Zen asi zas tak svého rivala nedotáhne...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych na to nahlížel Vaší jednoduchou optikou, tak právě opak je pravdou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Právě že čím víc mínusek tím víc mám pravdu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

CIm vice minusek, tim vetsinou byva odpoved vice mimo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to dávno není pravda. Podívej se na dětičky pct, dd... diskuze na czc...
prostě když máš ten "správný" módní názor tak máš pluska. Když z tebe mluví zkušenost a napíšeš pravdu tak máš mínuska, protože každej chce slyšet jenom to co chce. A dneska ty firmy prodávají víc pocity než hardware. Se podívej na AMD, vydá kartu ale ovečky už se těší na další kartu. Vydá CPU, ale ovečky už se těší na další CPU. A stejně tak i intel, sice vydá kabylake ale ovečky už se těší na coffelake... furt se někdo jenom těší...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No... tak konečně začnou být intelovský procesory v zimních měsících stejně kvalitními přímotopy, jako platformy s AMD ;)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Kluci díky za mínusy, ale já s těma počítačema dělám. To že je AMD oproti Intelu super přímotop na zimní měsíce (byť v létě se to zrovna nehodí) je fakt, který platil před lety a (bohužel) platí dodnes. Takže... nějaké argumenty (které -chápu že nejsou, byť si osobně dokážu představit DVA +/- relevantní-), podporující ty mínusy by nebyly ??? ;))))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsi to neprokoukl? Je to přesně naopak!
Červené mínusy znamenají že máš pravdu.
Zelené plusy znamenají že tvůj příspěvek je populistický, jen zbožné přání, utopie a fantazie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ne - neprokoukl...
Ale pokud vezmu tvou logiku za svou, pak zrovna ty jsi člověk s jedinou pravdou na světě kolego ! :))))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

kazdy ma jinou uchylku :) nekdo rad holky druhy zase vdolky .... a nekdo zase pocitace ;) ne ted vazne to ze pises blbosti je proste fakt a svedci o tve neznalosti .... abych byl fer tak ano v nabidce maji stale tu silenost s 220W TDP ale to neni APU ani Intel s iGPU :) tvuj argument ze "delas s tema pocitacema" je tezce ireleventni to delala i moje babicka a vubec tomu nerozumela :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že se bavím s odborníkem. Takže až dostaneš opravenou CID desku s NTF procesorem... a to pokud možno od AMD :))))))))))))) a k tomu navrch RTF RAMku, (podotýkám - to všechno jakýchkoli značek) pokecáme :)))
Jinak ANO, mám rád holky a to piFko :)))
Takže tu svou kravinu máš za + a pozdravuj bábi... ;)))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

... podle terminologie kterou pouzivas budes nejspis nejaky zamestnanec v servisnim stredisku / labu / RMA apod.

ale co to ma spolecneho s tim ze az na par vyjimek topi vsechno cca stejne :) chces rici ze 65W APU je primotop a to same od intelu s 65W a mensim grafickym vykonem primotopem neni ? :) to same plati i u dedikovanych karet (mam doma obe znacky) a teda ze by NV karty nebo Intel s iGPU byl nejaky zarny priklad chladnejsiho provozu se mi nezda (az na ty zminene vyjimky) >>> pokud opravdu dany HW vyuzivas dlouhodobe na 70-100% tak je uplne jedno co clovek ma ale v high performance tride topi vsechno silene :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano mistře džedáji :) vskutku jsem mimo jiné prošel "LABem"... a jsem po hříchu rád, že je tato zkušenost za mnou, byť byla hluboce obohacující... :)
A na "bitevním poli" Intel vs. AMD tvrdím přes deset let furt (nebo jak by řekli češi - imrvééééééééére) dokolečka dokola - to samé... Prostě v zimě je cokoli od AMD fajn :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10 let porad dokola o.O ??? :D ....nj tak je mi to jasne kolovratek co umi psat ac nema paru o tom co vubec pise :) tak potom je to ok a pokracuj ve sve objektivni a nezaujate cinnosti ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemá páru? O čem to sakra mluvíš?
Podívej se na teploty procesorů intel a nvidia a pak se podívej na AMD, všechno jim to topí jak radiator.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

co to pisete za kraviny :) kdyz nebudu resit vykon CPU tak jak muze pri cca stejne nebo i vyssi spotrebe topit Intel CPU mene nez AMD CPU ? ono bude vydavat podobne mnozstvi tepla a pak uz ciste zavisi na kvalite chladici soustavy jak rychle zvladne teplo odvadet ci rozptylovat do sveho okoli a jake bude mit teploty na cidlech :) je jasne ze nejaka suntova kostka z boxu asi nezvladne chladit tak dobre jako kdyz si clovek koupi kvalitni chlazeni zvlast ;) vyzarovana tepelna energie totiz nezanikne jen kvuli tomu ze ma na sobe vyrobek logo Intel :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napište knihu, o čemkoli... zaručuji vám že v žánru Fantasy budete mít úspěch.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel zanr fantasy je vas obor a jestli neuznavate fyzikalni zakony tak u fantasy muzete i nadale setrvat ;) aspon tu nekdo bude fungovat jako zabavny element ....ac nekdy mirne otravny :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice zkratka - ale s dvěma krátkýma přestávkama ANO. Dá se i tipnout, kdy to tak mohlo být, že? Ale ono je to celkem jedno. Tyhle diskuze jsou typický tím, že je každý odborník a každý si nese tu svou pravdu. Historky o tom, jak jsme si s kolegy v chladnějších dnech "pustili v práci AMDčko" a o heatsink si ohřívali ruce (boční fan), na což jsou AMD CPU príma, by zjevně mnoho diskutérů nevydýchalo. Takže též přeju mnoho zdaru v jakékoli činnosti...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele a ty si doma pritapis zarovkou? :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divil by ses, ale skutečně existují (nebo přinejmenším existovaly) "žárovky", u nichž produkce světla byla pouze vedlejší nutností a primárně sloužily k vyhřívání ("vytápění" by bylo příliš silné slovo). A ano - kdysi jsem si jednou takovou přitápěl v zimních měsících ve spíži, aby nevymrzla ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna ted to vypada ze se spotrebou Intel predezene AMD, 8 jadrovy ZEN ma mit spotrebu 95W a intel varianta na stejnym taktu 140W takze zatim alespon v tomhle aspektu velmi pozitivni vyvoj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to tvrdí přímo AMD? Co když těch -45W bude dáno tím že procesor bude výkonově slabší?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nekteri si porad neuvedomuji co dokazali u AMD vykouzlit se spotrebou na zastaralem procesu a zastarale architekture jestli si tohle dokazou prenest na novy vyrobni proces a k tomu si pricteme moderni architekturu tak bych tomu i veril ze vykon per wat bude velmi dobry obzvlast kdyz bude mit vice jader na mirne nizsi frekvenci ....ale nechame se prekvapit realnymi testy (dle meho bude hodne carovat v MT vykonu a v ST bude v zavesu ...."spekulace")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dej mi adresu a pošlu ti athlon 64 x2 2200 ať s tím vykouzlíš FHD v Doomovi4 na min. 60FPS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo jim prosím pěkně za ten zastaralý návrh, architekturu a proces může ?
Jako sory, ale na tomhle není absolutně co chválit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vypadat jako šťoural, ale TDP není spotřeba... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím tomu, AMD si tím bude kanibalizovat vlastní APU produkty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevime co je soucasti tohoto smluvniho vztahu predpokladam ze vyhodny bude pro obe strany(kdyz budu ignorovat takticke oslabeni NV ac bezvyznamne tak kazda kapka se pocita) >> navic Intel a AMD vzajemne sdileji mnoho jinych patentovanych technologii kdyby tomu tak nebylo ani jedna firma by nemohla vyrabet sve produkty v podobe jake je zname dnes a trh by byl jeste vice rozstristeny a ceny produktu by byly asi taky uplne nekde jine :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, to byla má první myšlenka. Napsal jsem to ještě dřív, než jsem četl zdejší příspěvky v diskusi. Nakonec nikdo neví co z toho vzejde. Pokud by to pomohlo aby iGPU Intelu byla lepší, asi se nikdo zlobit nebude, ale pokud by to vedlo k tomu, že bude mít produkty na úrovni AMD Radeon, pak v tom nevidím pro AMD žádný benefit, ale spíš onen kanibalismus vlastního portfolia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napr. Samsung dela mnoho veci pro sve konkurenty na objednavku posiluje tak jejich pozici na trhu a i presto z toho benefituje (btw mnoho silnych hracu na trhu jede v rezimu fabless a je pevne provazana a zavisla na svych primych konkurentech :) a i finalizaci svych produktu kolikrat nechavaji na bedrech ruznych montoven :) )

..dokud neuvidime pod poklicku tak je vsechno jen spekulace a muzeme si domyslet co chceme :) protoze ta kanibalizace vlastniho portofilia muze probihat taky tak ze si ukousne vlastni ruku ale obratem dostane jinou ktera makala v posilce a ma dvakrat tolik prstu :) (obrazne receno)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neni to sice ani zdaleka tak zajimava zprava jako, ze Microsoft podepsal partnerstvi s Qualcommem a W10 pristi rok pobezi na ARMu vcetne VSECH x86 aplikaci nativne ..... ale tak je to taky zajimava, sic uz ne zrovna nova, zprava. Vypada to, ze cenovy monopol Intelu uz nebude mit dlouheho trvani a jeden by necekal, ze kudlu do zad mu vrazi zrovna Microsoft. A pritom ty demovane aplikace jako photoshop atd na v soucasnosti aktualnim HP Elite X3, nevypadaji vubec spatne:o) Vykonove se to asi s intelem nebude dat srovnat, ale jiste je, ze intel bude muset prehodnotit cenovou politiku.
Si vemte, ze dnes nekde vyhrajete (asi by si to dobrovolne nikdo nekoupil) za nesmyslnou cenu nejaky pixel, za rok, za dva az se na to gugl uplne vysere a vam to bude lezet v supliku jako elektroodpad, tak na to jeste nainstalujete za nejaky mirny poplatek plnotucne windows 10 a budete z toho mit nejenom opet funkcni telefon ale po zadockovani do USBc docku s HDMI i plnohodnotny pocitac:o) Neni to skvele? Vyrobci telefonu z tech windows asi musi mit nocni mury, nejdriv se diky extremne dlouhe podpore tomu vyhybaji jak cert krizi a nakonec kdyz nejde mohammed k hore ..... :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby podpora konkretniho telefonu byla takova sranda, tak by se vanilla android primo od google dal instalovat vsude a nemusel by kazdy cekat, az novou verzi vyda primo vyrobce jeho telefonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosimte, nesrovnavej tu android s operacnimi systemy:o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si od androidu odmyslíme tu hňupovskou java nadstavbu, která všechno jen brzdí a s robustností je na štíru (a v podstatě i ve svém ideovém návrhu TLUSTÉHO virtuálního stroje, který se ukázal jako fail), tak je to bezpochyby operační systém (OS).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na prvy pohlad je to cool a aj ked si myslim ze pre masy to nebude, tie sa na to vykaslu ja sa tesim ze budem mat prenosny desktop na telefone aj ked iba cez dock. Ale to co zatial ukazal MS bola skor fatamorgana ako realita. Nikde som sa nedocital ci ten build windowsu bol nativny teda arm alebo to tiez bezalo cez ten ich emulator (asi nie kedze v tom videu sa hlasili ako 64bit windows ale ten ich emulator ma byt iba x86 cize 32bit intel ale boh vie). Tak isto je dost otazne ako to robi ten preklad - je to realtime (to bude kruty zrut vykonu, ergo baterii) alebo nejaky offline kde sa binarka nacachuje?
A to uz nehovoriac o komplexnosti a roznych vychytavkach ktore intel cpu maju. Urcite sa im podari emulovat tie hlavne veci z intel cpu ale je kopec softov ktore vyuzivaju rozne vychytavky ktore su tak na hrane. Hlavne rozne ochrany proti kopirovaniu alebo sifrovanie exacov a podobne. Takze aby to nedopadlo tak ze sa na tom bude dat rozbehat akurat tak office a par kancelarskych sofitkov a tym to hasne, teda aspon pre MS a ich podporu/vyvoj.
No a v neposlednom rade bude dost podstatny aj vykon. Aj ked rozna IT verejnost (ehm,pisalkovia) sa pravidelne rozplivaju nad ARMom ,aj ked ten masivny nastup serverov co tu mal byt uz pred rokmi a mal zadupat intel sa stale nedeje, proste ARM vykonovo na Intel nema, vyhrava hlavne vdaka spotrebe. Ale toto bolo ukazovane na top dnesnom SoC Snapdragon 830 , boh vie ci to nebola nejaka vyvojova doska s aktivnym chladenim a aku to vlastne malo spotrebu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byl to snapdragon 820 znamy treba z HP Elite X3. Taky se mi tomu moc nechce verit, ale byla by to naprosta bomba mit u sebe JEDEN pocitac a ruzne docky v tabletu, notebooku atd ... tohle prijde, to proste musi prijit, evoluce k tomu smeruje, ale dost pochybuju, ze to bude s ARMem. Jako asi je celkem jasne, kam microsoft miri se surface phonem, proste na enterprise business a tohle mu v revoluci znacne pomuze. A "androidove" decka se postupne pridaji .... najednou zjisti, ze misto noveho notebooku jim staci mit jen dock a jeden telefon.
Kdyby do toho hodili jeste i7-6700k (1cm^2), poradne ramky s SSD, chladici dock, poradne rozhrani (idealne to pred deseti lety slibovane intel lightpeak nebo tak nejak) pro vykonne GPU PCI-e karty v docku, tak jako bez konkurence ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Malem sem si poprskal monitor pri precteni "vcetne VSECH x86 aplikaci nativne". Emulace x86 na armu s patricne tragickym vykonem ma do "nativne" hodne daleko. Misto aby microsoft na armu zpristupnili winapi a umoznili zkompilovat desktopovy aplikace i pro arm, tak vymejslej emulaci...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To samozrejme po zasluze dostanes...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Emulace x86 na ARMu... halt svět je plný absurdit. Asi Mirkošoft předpokládá, že jednou ARM bude výkonem výrazně na x86, tomu říkám echt futurismus :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pise tu nekdo neco takoveho? S PPK jste stejni tragedi ..... proste podle videa, pokud to neni fake, tak to vypada, ze to funguje a ze to funguje dobre .... to, ze nerozumite tomu, jak to udelali, neznamena, ze to nefunguje .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takovejch videi se da udelat. Az to takhle bude (a ono nebude) behat v realu tak to muzem hodnotit. To nemeni nic na tom, ze v microsoftu je banda hnupu. Kdyby bejvali zpristupnili winapi i pro arm, tak sem moh vsechny svy aplikace pro nej davno vydat. Takhle sem moh vydat jen jednu a jeste s omezenou funkcnosti diky tragicky osekanymu api.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sedis si na drate?
Jinak je samozrejme jen dobre, ze winapi pro arm nevydali! Jeste aby jsme tu meli pulku aplikaci, co pobezi tam, druhou onde a jeste idealne 10x ne?:o) Maji jedno 25 let stare a kompatibilni API a jedno nove univerzalni, co je na tom spatne? Muzeme jenom dekovat, ze se microsoft poucil z itanii, alph a podobne a ze nevydal winapi pro ARM .... a jak rikam, defacto vydal, jmenuje se UWP a klidne si do toho ty aplikace v novem nastroji predelej. A co je na UWP omezeneho nebo osekaneho? Je tam neco, co nenabizi proti WINAPI? Kdyz odectem antiviry, ovladace a systemove utility a viry, tak neverim, ze nekomu muze neco chybet ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me fascinuje, jak porad musis dokazovat ze mluvis o necem o cem nic nevis. Prave to co nazivas "25 let stare a kompatibilni API" nelze na armu pouzit. Chapes to ? Ja proste nemuzu normalni windows aplikaci, co je vyvijena 10+ let na ten arm dostat ani kdyby sem se rozkrajel. Halde aplikaci napriklad chybi moznost rozsireni. Na UWP dynamickou knihovnu, ktera neni primo v appx balicku s aplikaci, neotevru. Nastroj na prevod do UWP pouzit nelze. Microsoft ma dlouhy seznam veci, ktere aplikace nesmi pouzivat aby sla prevest. A sem zpatky na zacatku, co slo na arm zkompilovat to uz mam a zbytek nejde a ani ten zazracny nastroj to neprevede. Je to ostuda, protoze ty samy aplikace jdou zkompilovat i pro itanium... protoze i na nem windows umi winapi.. nebo tvym pojmenovanim to "25 let stare a kompatibilni API".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.