Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se po osmi letech loučí s DDR3, letošní procesory už je „neumí“

parada, konecne vymenim 2x4GB
btw, zen bude podporovat aj DDR3?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dosavadní materiály je neuvádějí, jen DDR4. Klasické DDR3 uváděl tenhle slajd v souvislosti s APU pro rok 2016 (ale kdo ví, třeba se z toho nakonec vyklubou DDR3L):
http://diit.cz/sites/default/files/amd_2015_fad_18.jpg

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

hmm...toto mi pride ako kartelova dohoda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem? DDR3 jsou na konci svých možností, zvyšování jejich taktů už neúměrně zvyšuje spotřebu, a tak je logické, že když jsou k dispozici DDR4, oba výrobci toho využijí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

malo by byt prechodne obdobie, predtym sa vedeli robit dosky s ddr2 a ddr3 slotmi
a zase ddr3 su porovnatelne s beznymi ddr4 pamatami, je tam len par percentny narast rychlosti

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To bylo v dobe kdy se o pameti starala deska. Pak bylo celkem jedno jestli se na desku dal ddr2 nebo ddr3 radic (popripade oboji). Dneska je to vse uz v CPU a tam uz neni tak levny udrzovat vic variant.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To neni tak zcela pravda, pametovy radic v CPU ma treba AMD od dob K8 (2003+). A Phenom II nesl oba radice (DDR2 i DDR3)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, akorat ze to pak tusim i s rychlejsima pametma bezelo rychlosti tech pomalejsich. Ac z toho take nejsem nadsen (prave jsem si postavil PC s DDR3), tak proste jednou za cas musi nejaka obmena byt a DDR3 uz tu nejaky cas jsou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mno jsem zvedavy na ten bazarovy pokles cen... Co si pamatuju, tak s ukoncenim vyroby byly vzdy predchozi modely drazsi, nez ty nove. (a propad cen se konal az o generaci dal, kdyz uz o ne opravdu nikdo nestal, viz DDR )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výroba DDR3 letos ukončena nebude, na to existuje ještě příliš zařízení a platforem, které je potřebují. Jen začne klesat poptávka po nových a naopak vzroste bazarová nabídka použitých. V době SDR/DDR nebo DDR/DDR2 případně DDR2/DDR3 existovala řada platforem či desek, které zvládaly obojí, takže si uživatelé mohli rozložit nákladný upgrade sestavy do etap, nebo prostě existovat se staršími pamětmi. To ale u přechodu DDR3/DDR4 nebude možné, takže by zlom měl být strmější.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, spousta výrobců řekne ... jeee DDR3 už nechce ani Intal ani AMD tak předěláme linky na DDR4. Vždy to tak bylo. Pak jeee oni šly ceny DDR3 nahoru, to by se bývalo vyplatilo ... Vždy je to metodou švík švík.
Z čeho jsou skládány HBM z DDR3 nebo DDR4?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HBM je odlišná architektura, která podporuje jiné režimy přenosů. S DDR3 ani DDR4 nemá nic společného.

Co je blbost? Že výroba DDR3 nebude letos ukončena? Doporučuju se trošku zorientovat a až pak dělat podobné závěry. AMD a Intel platformy nejsou zdaleka tím jediným, co běží na DDR3. Krom toho výrobci stále investují do přechodu výroby DDR3 čipů na nové procesy, takže jejich výroba v dohledné době neskončí ani omylem.
http://www.marketwired.com/press-release/uniquify-develops-ddr3-ip-for-s...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za osvezujici udaje. Jenom si rikam, ze dokud budou na trhu celerony a pentia pro patici 1155 a 1150 (a samozrejme low end desky), tak o DDR3 bude poptavka stale velka.
Teprve az vyjdou low end skylake desky a procesory a bude ukoncen prodej stavajicich, tak se da ocekavat snizena poptavka po DDR3.
Kazdopadne lituji, ze kdyz jsem si kupoval pred 3 lety 8GB DDR3 za 500,- (a detem 2x 4GB DDR3 po 250,-), ze jsem toho nekoupil rovnou 2x tolik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládáš že výroba DDR4 která pravděpodobně poroste se bude uskutečňovat pouze v nových továrnách. Já jen říkám, že se všichni pohnou na DDR4 protože tam budou větší marže a zase to prodraží DDR3.
HBM je sice odlišná architektura ale předpokládám, že se vyrábí v fabrikách kde ostatní paměti. Jen se to pak nakonec namrská na sebe, propojí a je z toho HBM takže to taky bude kanibalizovat výrobní kapacity DDR3.
Prostě ceny DDR3 půjdou zase nahoru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

LOL namrska na sebe, jasne slepi to Patexem ... http://i.ytimg.com/vi/LVwu0APhVms/maxresdefault.jpg

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

a mozna to bude silikonove lepidlo zo Silicon Valley :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k DDR3L.

DDR3L nejsou nic speciálního, jsou to normální DDR3 paměti, jen stanbdardizované pro provoz na 1,35v místo 1,5v. Takové paměti už jsou na trhu hodně dlouho, obvzláště v serverovém segmentu. Třeba nyní přicházející Haswell-ex používá právě tyto paměti, a ne DDR4, protože se dává do stejného socketu jako Ivy-EX. U desktopů to samé, kdyby výrobci chtěli, mohli by udělat boardy s DDR3, nebo combo jako to bylo časté v době příchodu prvních DDR3. Nicméně zde asi bude velký tlak od výrobců pamětí a i samotného Intelu aby všude byly DDR4, takže se toho možná nedočkáme, možná někdo jako Asrock něco takového vyrobí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak...sháněl jsem teď paměti do mini PC, které vyžaduje DDR3L a zjistil, že je to vlastně jen o nižším napětí. Tak jsem nakonec koupil takové, které ani jako DDR3L označené nebyly, ale výrobce ve specifikacích napětí 1.35V uváděl a jede to naprosto v pohodě.
Jinak úplně jsem si při čtení článku vzpoměl, jak jsem se nedávno vyděsil nad cenami pamětí - dva a půl roku zpátky jsem kupoval kit 16GB (Crucial Ballistix Sport 1600 MHz) za méně jak 1700 Kč...dnes ty paměti stojí skoro dvojnásobek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.