Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel urychlí nástup X299/HEDT, chce předběhnout AMD ThreadRipper

Nevim, mne se zda, ze Intel pocital na jisto s tim, ze RyZen bude stejna blamaz jako traktor a vubec se nejakym zvysenim vykonu nezabyval. Ted zacinaji panikarit a vari z vody.
Pokud to bude opravdu tak, jak se pise, tak Skylake-X bude nekde blizko R7 1800X a to za vyssi cenu, takze neni o co stat. Zakaznici, co resi vykon si pockaji na AMD HEDT a dostanou za mozna nizsi nebo stejnou cenu zase vyznamne vyssi vykon.

Ted je potreba, aby se vyrobci konecne nejak popasovali s deskama AM4, ktere zaim nic moc a aby AMD zacalo boj i v lowendu vydanim R3.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proberte se konečně. Ryzen se povedl, o tom nemá cenu diskutovat, ale to neznamená, že může pomýšlet na úroveň současných Broadwell-E (X99). Nemůže, k tomu by potřeboval dalších 24 linek (CPU) a navýšit kapacitu paměti. Ryzen 7 přinesl vyšší počet jader, se kterou chce konkurovat Kaby Lake (Z270), bohužel ale také řadu nedostatků v podobě čipsetu X370. Ten se nepovedl a výrazně kazí celkový dojem z Ryzen. Schválně se optejte, jak dobře "chodí" virtualizace a stav pcie pastrough. Skvělý procesor s katastrofální a zastaralou čipovou sadou. Úplně dobře na tom nejsou ani s X399 (nemusí a většině ani vadit nebude), ale kompenzují to stejným počtem 44 linek, jako Skylake-X. Detailní schéma, kapacitu paměti a další věci prozatím pro Skylake-X nikdo nevydal. Obávám se však, že uspěchané vydání indikuje chyby, které odnese zákazník.

Konečně řádná konkurence, ale nepřehánějte to s nadšením a zaslepeností.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nemohl? Virtualizace je nějaký nový proces, který musí využívat každý kdo si koupí R7? Pokud kouknu na testy v programech co mě zajímají a vidím výkon srovnatelný s desetijádrem Intelu, tak na úroveň x99 může pomýšlet, když desetijádro je vrcholný model platformy HEDT za opravdu komickou cenu. Výhody X99 hrají roli jen pro někoho. Zmínka o kapacitě paměti je doslova směšná. Kolik procent majitelů X99 má víc jak 64GB RAM a tudíž musí AM4 zavrhnout? Téměř to samé mohu napsat o PCI-E omezeních.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl jste chybět. Stejnou mírou snadno odpálím vaší slepou ideu v počtu jader. Takže kolik % dokáže naplno opravdu využívat 4 a více jader? To samé ... sotva se dostanete nad 10% trhu a to jsem ještě optimista. I když ve vašem případě úplně každý renderuje apod. Takže odpovědí bude podobná slátanina s nulovou sebereflexí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Takže kolik % dokáže naplno opravdu využívat 4 a více jader?"

Rozhodně víc než je procento majitelů s X99 a více jak 64GB RAM jen na X99:). Procenta z celkového trhu jdou zcela jistě pod 1%, takže já jsem se svými sotva 10% spokojen, jenže to je dnes víc jak 10%. To s tím renderingem už nepoužívej, je to trapas. Někteří jaksi využívají PC i s více jak jedním zaplým jednovláknovým programem a zaostalým OS co nedokáže těžit z quadů. Já zapomněl - pro tebe formulace „naplno využívat" znamená 100% času kdy je PC zaplé bude 100% zátěž cpu, jenže to by ani dnes se spoustou multithreadového SW i OS nedokázal ani jednojádrový Sempron v PC šíleného vědce, protože je to blbost. Maximální výkon silného motoru není třeba využívat pořád, stačí že občas zatáhne v pravou chvíli.

http://www.pcgameshardware.de/Spiele-Thema-239104/Tests/More-Cores-More-...
Jen hráčů je víc než hardcore ramistů a virtualizátorů dohromady. Datum publikování článku je důležité:).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tušil jsem, že se oběsíte sám. Celá výmluva vlastně jen potvrzuje Intel Core i5-7600/i7-7700k do role univerzálního ideálu (navíc levnější než R7 1700/1800X) domácího procesoru, který podává nejlepší poměr výkonu, ceny a spotřeby v univerzálním záběru. Hraní her, multimédia, kancelářský, fotografický software až po "střih" domácího videa někam na Youtube/Facebook. Zajímavý obrat :-)

Neznamená, napsal jsem to tak, abych vás nechal uvázat si vlastní oprátku a oběsit se svépomocí. Přesně jak jste učinil. Nevím jestli máte problém se čtením, nechcete číst, nebo si jen vymýšlíte alternativní scénáře. Tak či onak, nebylo to příliš chytré a jen jste ukázal hloupost a zaslepenost. Nesouhlasíte a dál si trváte na svém? Tak já vám osvěžím paměť "DelfShip 8.08 celkem dobře využívá více vláken, ale jsou situace např: měníte vlastnosti trupu (ploch) čekáte, až to 1. jádro celé přepočítá" a vaše současná geniální reakce "Někteří jaksi využívají PC i s více jak jedním zaplým jednovláknovým programem a zaostalým OS co nedokáže těžit z quadů" (původní vlákno a citaci z něj v odkazu níže). Další nepravda a další pokus o výkrut. Netrefil jste se v ničem, vlastně jen opakujete to, co tvrdím dávno a právě se to vztahuje k procesoru. Dovolím si použít a rozvinout vaší větu "Maximální výkon silného motoru není třeba využívat pořád, stačí že občas zatáhne v pravou chvíli". Přesně proto jsem níže psal, jak si představuji ideální procesor, 6 - 8 jader se základním taktem 3.5GHz a Turbo Boost Max pro dvě jádra někam k hranici 4.8GHz, který pokrývá přesně mou potřebu. Ono kdybyste měl alespoň základní povědomí, tak zjistíte, že plochy se skutečně přepočítávají s jedním jádrem na doraz. Až se přepočítá, přichází na řadu hydrodynamické, hydrostatické, pevnostní a další výpočty pro analýzu, které už zaměstnají 6 jader poměrně slušně. A pro vaší informaci, až se zase budete snažit vykroutit, tak se jedná o ten stejný model (přepočítaný) v tom stejném Delftship Pro 8.08. Chápete tu absurditu, se kterou jste vyrukoval dnes, ale i minule? :-) Snažte se trochu více, nebo prostě přiznejte barvu.

http://diit.cz/clanek/core-i7-7740k-prvni-vysledky/diskuse#comment-1009920

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivam na jeho prispevek, tak mi prijde normani, kdyz se podivam co tu pises, tak je to samozrejme krasny. Idealni 8 jadrovy procesor s turbo boostem pro 2 jadra na 4,8GHz. To je proste parada, jestli ho nektery z vyrobcu opravdu vyrobi a posadi cenovku nekde okolo 12.000Kc, tak ho beru. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počkám si co předvedou oba výrobci a rozhodnu se, čím i7-4930k nahradím. Novinku nechám vychladnout do podzimních měsíců. Se zásobou fotek argentinské krajiny (říjen) se posadím, zhodnotím si výběr. Odpadnou porodní bolesti, vyjdou patche a bude k dispozici větší spektrum informací. Jen prostě necítím potřebu neustále opakovat hloupou pohádku, jak princ z AMD usekl hlavu zlému Intelu, omotal vlákny a kokon utopil, nebo porovnávat platformy a pak číst odpovědi, jak 9 z 10 nepoužívá. Vrcholem absurdnosti jsou odpovědi, kdy se vaše potřeby nepočítají :-) Jinak ten ping pong klidně ignoruj.

Počítám, že deska Asus WS, procesor a paměť budou stát okolo 60 tisíc. Ochota zaplatit vyšší částku převyšuje tu vaší, ale nic se nemá přehánět. .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ses nám hezky pochlubil 6jadrovým nesmyslem a jak rád zbytečně vyhazujes tisíce oknem.
Předpověď? stejně koupiš intel a asus ws tak co řešíš? auto máš doufam za mega, jestli ne, a jezdíš herkou za 200-300k tak nad tebou kroutím hlavou člověče neštastný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Celá výmluva vlastně jen potvrzuje Intel Core i5-7600/i7-7700k do role univerzálního ideálu (navíc levnější než R7 1700/1800X) domácího procesoru, který podává nejlepší poměr výkonu, ceny a spotřeby v univerzálním záběru."

Teď jsem si poprskal klávesnici! :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Neznamená, napsal jsem to tak, abych vás nechal uvázat si vlastní oprátku a oběsit se svépomocí. "

Jsi bůh, měl jsem to tušit. Reagoval jsem na tvůj výrok o nevyužívání čtyřjader, což je blábol. Osmijádro co má turbo udělané jak píšeš by bylo ideál, ale kvůli tomu nebudu zpochybňovat využitelnost čtyř a vícejader i pro běžného uživatele, jako to děláš ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to moje diskuse, ale po precteni si myslim, ze jste trosku maximalista. Neco jako "hardcore" game hrac, ale v jinem smeru. Myslim si ze ocekavat od platformy, ktera je tu nove 6tydnu, ze bude bez chyb je dost naivni, potazmo to uvadet jako duvod (byt si to treba nemyslite). Je to stale "domaci' platforma, proto je potreba na ni nahlizet "domacima" ocima. Potazmo podnikovyma ve sfere desktopu.
Pro 'normalniho' uzivatele oravdu nabizi to co HEDT platforma Intelu. Nerikam, ze je to stejne, ale v jeho potrebach to stejne je. Vidim to na sobe, kdy jsem ochoten dat za CPU 6.5+k, protoze mi to udela opravdu stejnou sluzbu jako Intelvske cpu za 13k. Pokud ma nekdo 'specialni' pozadavky, tak tohle (zatim) neni pro nej. Vy se nejspise do teto skupiny radite. Vic bych v tom nehledal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do X99 můžeš strčit i Xeony (včetně unlock otevřených modelů 1650 1660 a 1680 pokud by jsi chtěl oc a ne tunu jader těch až 22C modelů) a narvat tam ECC REG paměti (ty na ryzenu nefungujou tam jsou jen normal ECC co nepřinášej kapacitu navíc). Rázem jseš úplně jinde, dále jak už bylo psáno expanze PCI-E, atd. AM4 se na X99 chytá jen v některých CPU činnostech, ne jako platforma. Proto ten tzn thread ripper bude mít zatim diskutovanej AM44, quad a dva northbridge co toto pokreje, AM4 ne. Na AM4 jsou zatim velké problémy i s root IO virtualizací.

U skylake-X může překvapit a s výkonem zahejbat ta nová hierarchie cache, kdy se nám L2 zvýší 4x a L3 zas citelně zmenší a už nebude inkluzivní (tzn nebude obsahovat data L2), je to první velká změna cache systému Intelu od Nehalemu, tak uvidíme. Pokud to přinese prd tak výkon známe.

Dále nepřeceňuj také multithread a nepodceňuj hry. Ty dělaj velký prodeje a tam AM4 zatim neporazila 1151 I7mičky. Neztrácí šíleně jak FX ale nevede (hlavně v těch opravdu CPU limited). Co se mass multi týče, Ryzen s 8C16t sedí na ideálnim místě. Praktické využití více jak 16 threadů kor na windows je velice diskutabilní, ani SW video enkóding už tam pak neškáluje (od 16 to citelně klesá a max je cca 20-24), tam z toho co znam škálue jen rendering a a pro ty bude onen thread ripper super (kor s přihlédnutim k tomu že v renderingu je architektura ryzenu fakt skvělá). jinak ale bude tohle quad-numa šílenství dost nevyužitelné. Zachránit by to mohla podpora ECC REG pak by se to mohlo začít strkat do serverů a vyjde to citelně levnější jak Xeony nebo Opterony.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednim z duvodu proc AMD zavadi AM44 muze byt cena. Velky LGA socket s hromadami PCIe, 10Gbit NICu a DDR4 kanalu bude potrebovat vyrobne hodne drahe desku a vysledne servery s CPU o mensim poctu (do 16) jader pak tezko bude konkurovat serverum s Xeony v LGA2011 nebo LGA2066.

Osobne cekam, ze LGA1151 zustane pro Core a zmizi z nej Xeony, LGA2066 bude pro HEDT Core a Xeony a LGA3647 bude vyhradne pro Xeony se zamerenim na na maximalni vykon v jednom socketu a HPC. AMD pak logicky nejspis udela to same. AM4 pro desktop, AM44 pro HEDT/workstationy a normalni servery, velke LGA pro HPC. Zatim otevrena zustava otazka moznosti dual socketu s AM44, LGA2066 ji skoro urcite dovolovat nebude.

Booky neresim, protoze presly na BGA a tzv. entry level servery prestavuji vetsinou jen desktopovy HW zavreny do 1U rack case.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizaci používám celkem masivně jak doma tak v práci a nikdy jsem nepotřeboval PCIE passthrough. Chápu že jedince který viděl v Ryzenu spásu a ideálního kandidáta pro nasazení unRAID to naštve, ale kolik takových je? Dále myslím že 64GB RAM by stačilo i našemu grafikovi, domů plánuju 32GB s otazníkem (kdo ví jestli),zatím mám 16GB.
Nevím co je katastrofálního na čipové sadě Ryzenu. Je z velké části integrovaná do CPU, má SATA6, má vyhrazené linky pro M2 x4 disky, nativní USB3 a vyráběna stejnou litografií jako CPU...tedy 14nm. 2x8PCI-E v3.0 nějakou dobu vydrží i pro SLI/CF (nebo to někdo už změřil že to nestačí?). Pokud to někomu nestačí, holt si tak jako tak koupí "HEDT".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vypada tak, ze se s aktualni generaci desek spechalo, takze cilem byli normalni lidi a odrazeji to i BIOSy. Pokud nekdo potrebuje na desktopove desce SR-IOV a trapi ho vykon 4 a vice soubezne bezicich VM, tak do tehle kategorie vazne nepatri. Virtualizace potrebuje vyladeny BIOS, vyladeny hypervizor a castecne i vyladeni guest OS. Intel pracuje na vykon virtualizace celkem intenzivne od vydani Sandy Bridge a je to proste videt. BIOSy pro Ryzen se porad dost ladi. Lepsi podpora v KVM a Xenu je podle me otazka letosniho roku. vmware muze reagovat rychle a nebo taky vubec. U Hyper-V si nejspis pockame do dalsi verze Windows Serveru.

Videl bych to na "do roka a do dne". Jsem zvedavy jestli budou lide z AMD neco zajimaveho rikat na KVM/Xen konferencich. Posledne se mluvilo o podpore sifrovani pameti guestu v KVM a zjevne na tom pracuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvedavy co z tech serverovych skylake jader vykouzli a okolik se to posune vuci aktualnimu broadwellu ve vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posune, jenze maji problem. AMD bude mit stale vic jader a ikdyz nejsou tak vykonna jako Skylake, tak tak je Intel nedozene vyssim vykonem na jadro. To je si myslim jasne. No a Intel se moc nema snaci poustet s AMD do soupereni, kdo da vic jader, protoze nemaji vyrobni proces tak energeticky usporny jako AMD.

To je naprostej joke, ze se karty behem pul roku dokonale obratily a ted bude muset Intel tvrde zabrat. Jenze uplne novej navrh je bez sance, ze by dali za nejaky dva roky, takze pocitam, ze zpatky na vrchol se Intel vrati nekdy nejdriv 2019 nebo mozna 2020. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„protoze nemaji vyrobni proces tak energeticky usporny jako AMD"

Pokud tam nějaký rozdíl je, tak je nepodstatný a IMHO je intelův proces o trochu lepší, i když to samozřejmě neospravedlní trapné ceny Intelu. Vydají maximálně desetijádro (WTF?!) proti šestnáctijádru AMD a to mě utvrzuje v přesvědčení, že stejně jako dnes nezlevnili i7 atd. kvůli Ryzenu (dementní ovce ovlivněné asi i prodavači dál nakupují), tak i v nejbližší budoucnosti se hodlají soustředit více na reklamu-distribuční řetězec než na technické kvality svých CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"hodlají soustředit více na reklamu-distribuční řetězec než na technické kvality svých CPU" Lebo je to rýchlejšie a lacnejšie ako nový procesor. Tú reklamu môžu hravo platiť z predražených procesorov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pocitej se mnou.

Intel Core i7-7700 4/8T 65W

AMD Ryzen 7 1700 8/16T 65W

Kolik ma Intel spotrebu na jedno jadro a kolik ma AMD spotrebu na jedno jadro? :-)

A o tom to je, Intel proste 65W procesor s 8/16T se stejnym vykonem jako ma konkurence vyrobit nedokaze.

Samozrejme nemysleme na to, ze Inteluv vyrobni proces umi vyssi frekvence a tim i vyssi vykon na jadro. Ono se to tim samozrejme dorovnava, takze my dneska vime, ze Intel neni uplne mimo, ale zaroven je zrejme, ze situace pro nej neni nikterak ruzova.
Maji vyladeny vyrobni proces druhe generace a asi jeste pridaji nejake ty hertze navic ve treti generaci Coffee Lake, jenze se da ocekavat, ze i AMD v druhe generaci navysi frekvence a Intel tak muze trumfovat AMD jen kdyz dorovna pocet jader, jenze tam narazi se spotrebou jader, takze mas i odpoved, proc Intel planuje Coffee Lake s maximem 6/12T, coz zarovne znamena, ze se s tim bude pohybovat nekde okolo vykonu RyZen R7 1800X a opet AMD pripravuje druhou generaci. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 5 1400 4/8T 65W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, to je dost zajimave. Nenapadlo me to zkontrolovat, ale nevime do jake miry bude mit nizsi vykon a ten udaj mohla AMD proste nahodit jednotne pro RyZen. Ono to ale zase neni tak dulezite, naopak kdyz se podivas na Intel, tak 4/8 a 4/4 maji stejne TDP a 2/4 ma nizsi. Ne o polovinu, ale nizsi. Da se teda vyvozovat, ze 6/6 nebo 6/12 by melo nekde okolo 90W TDP a 8/16 uz by bylo nad 110W, coz proste je problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malá technická - i7-7700 má těch 65W i s integrovanou grafikou. A druhá technická - Intel umí i desktopové 35W 4C/8T.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a 1700 se dostane na 45W při podtaktování o pouhých 200 MHz, když na to přijde. Tím se dostane zhruba na frekvenci těch -T modelů od Intelu, jestli se nepletu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvyšování počtu jader automaticky neznamená vyšší výkon a efektivnější procesor. Budete se divit, ale cesta jak soupeřit (pro obě strany) existuje i bez navyšování počtu jader. Jaké postavení by se dostalo procesoru s 6 - 8 jádry, vylepšenou technologií Turbo Boost Max, která by nově vytočila 2 jádra třeba na 4.4GHz, nebo dokonce blíže k 5GHz? Okamžitě by takový procesor kraloval v drtivé většině softwarového trhu. A kdyby chtěl být výrobce (AMD/Intel) ještě štědřejší, přidal by 256MB L4 ... o takových procesorech si můžeme nechat jen zdát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak velká mono cache by byla mocinky drahá >> kopec plochy na placičce. A nedej bože, kdyby tam byl defekt, to by byl pjůser. Ono je to taky důvod, proč jsou ty velké xeony tak drahé a proč tam asi dlouho nebude konkurence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

5GHz s beznym vzdusnym chlazenim? Me pripada, ze vyrobci maji dobry duvod proc se na 4GHz zastavili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-------------- -------------- -------------- --------------
8C16T R7 1800X je v multithreade vyrovnany super pre 2x drahsi 8C16T Ci7 6900K a iba o malo zaostava za 1700 € 10C20T hovadom Ci7 6950X, no tak 16C32T ThreadRipper bude Intelu v multithreade ukazovat chrbat absolutne vsetkemu, aj hypotetickemu pripravovanemu 12C24T Ci7 ... ked toto pride, proste Intel v multithreade SKONCIL !!!!!!!!!! Alebo cim chce akoze Intel v multithreade konkurovat? 16-18-20-22-24 jadrovymi a 32-36-40-44-48-vlaknovymi Xeonmi za 4-5-tisic ???

Isteze cena bude este 2x vyssia ako u R7 1800X, t.j. aj vyse tisicka ... ale Intel proti 16C32T ThreadRipperu nebude schopny postavit (aby ho aspon o symbolickych 5% prekonalo) nic pod cenu 3 tisic !!!!!!!!!! teda ak clovek extrapoluje pomer cena/vykon z dnesnych hodnot ...
-------------- -------------- -------------- --------------

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z toho DMI 3.0 x4 je mi nevolno. Proc musi na 32 gbit povesit 10x5 + 8x6 + 24x8 = 272 gbit. Vzdyt to utahne jen desetinu :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.