Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvádí Haswell alias procesory Core 4. generace

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Muzu nejak logovat, jak casto procesor prechazi do ruznych stavu? (Sandy Bridge) Protoze me nejak nenapada situace, kdyby CPU "nic" nedelal. Uz jen minimalizovany Outlook prece "porad" neco dela..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokaždé když procesor není vytížený na 100% přechází do stavu "nic nedělání" několikrát do sekundy.

Pro určitou, ale jen orientační a velmi nepřesnou, představu můžu doporučit svou utilitku: http://mx-3.cz/tringi/www/Full_Throttle_Override ...která v tray ikoně zobrazuje pro každé jádro čtvereček a okamžitou činnost (pokud ji zachytí) indikuje jeho rozsvícením. Pro přesnější logování takových stavů bych zkusil hledat něco, co používá systémové performance country, ale z hlavy nic takového neznám. Ony tyto informace totiž vesměs nejsou k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za programek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nestojí za řeč. Píšu si věci především pro sebe, ale když vidím že je to trochu užitečné (nebo to alespoň hezky bliká), vydávám to k dispozici i ostatním.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Outlook sice pořád něco dělá, ale jsou i jiní mail klienti. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výkon najvýkonejšieho IGPčka od Intelu vypadá naozaj zaujímavo:
Intel Iris Pro 5200 Graphics Review: Core i7-4950HQ Tested
zdroj: http://anandtech.com/show/6993/intel-iris-pro-5200-graphics-review-core-...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DDR 1600MHz to mluví za vše....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechtělo se mi to rozepisovat, protože jsem myslel že to každému dojde, ale budiž:

jde o to že Trinity GPU je výrazně limitováno paměťovou propustností DDR3 pamětí, dle Ananda srovnávací test proběhl na všech platformách s operačními pamětmi nastavenými na frekvenci 1600MHz. Zatím, co Haswell používá eDRAM, Trinity nic takového nemá. Stačí se ale podívat, co s výsledky GPU udělají paměti nastavené například na 2133MHz. ( testy desktopové Trinity )

Podle takových výsledků to potom napohled vypadá, že GT3 výkonem výrazně překonává i nejvyšší model HD7660D na čemž se ale podílí nemalým způsobem právě ona vestavěná paměť. V noteboocích se ale nejspíše s pamětmi na takové frekvenci nesetkáme. Již koncem roku, ale vyjde nové APU Kaveri, které díky GDDR5 tento handicap Trinity/Richlandu smaže.

Co jsem tím chtěl říct ? Výsledky GT3 ve světle těchto informací nevypadají tak dobře, jak se může na první pohled zdát (a to nemluvím o kvalitě ovladačů u Intelu)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To remove as many bottlenecks as possible I configured all integrated GPU options (other than Iris Pro 5200) with the fastest supported memory. That worked out to being DDR3-2133 on desktop Trinity and desktop IVB, and DDR3-2400 on desktop Haswell (HD 4600). The mobile platforms, including Iris Pro 5200, all used DDR3-1600."
source: http://anandtech.com/show/6993/intel-iris-pro-5200-graphics-review-core-...

???

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

...other than Iris Pro 5200...

Iris Pro 5200 = GT3

The mobile platforms, including Iris Pro 5200, all used DDR3-1600.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem reči tvojho kmeňa :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli to jenom hraješ Tralaláku nebo tomu opravdu nerozumíš, ale já ti to tedy přeložím :o)

"Pro odstranění možné limitace ze strany pamětí, jsme jsme nastavili u všech GPU (kromě Pro Iris 5200) maximální možnou frekvenci pamětí..."

"U mobilní platformy byly všechny paměti nastaveny na frekvenci 1600MHz včetně Iris Pro 5200."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Říká ti, že tvůj původní argument, že by bylo Trinity nějak uměle omezováno je nepravdivý. Je omezováno jen svými vlastními možnostmi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však práve!

Tak o čom tu píšeš? cit. "jde o to že Trinity GPU je výrazně limitováno paměťovou propustností DDR3 pamětí, dle Ananda srovnávací test proběhl na všech platformách s operačními pamětmi nastavenými na frekvenci 1600MHz. Zatím, co Haswell používá eDRAM, Trinity nic takového nemá. Stačí se ale podívat, co s výsledky GPU udělají paměti nastavené například na 2133MHz. ( testy desktopové Trinity )"

Veď desktopové AMD A10-5800K obsahuje AMD Radeon HD7660D a pamäte v teste boli použité DDR3 2133MHz. Takže NEproběhl ako píšeš na všetkým platformách na 1600MHz, ale len na tých mobilných čo je rozdiel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pardon myslel jsem 7660G v mobilním Trinity. To je to stejné GPU jako v A10-5800K jen je limitováno rychlostí pamětí 1600MHz. (rozdíl mezi 1600MHz a dejme tomu 2133MHz může znamenat až dvojnásobek fps)

právě o těch mobilních platformách mluvím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vyměnil jsem písmena D a G na konci. To je celé. :o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"rozdíl mezi 1600MHz a dejme tomu 2133MHz může znamenat až dvojnásobek fps"
Trolling?
Jinak mobilní Trinity má podporu maximálně pro 1600MHz. Cokoliv navíc je přetaktování a to na rozdíl od desktopu rozhodně není běžný usecase.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedělej hloupého. To je pouze příklad z desktopu, kde je krásně vidět vliv paměťové propustnosti na výkon GPU v Trinity.

Čili těch 1600MHz v mobilních APU představuje pořádnou brzdu a tu GT3 nemá díky eDRAM. Jediné na co jsem poukázal je to, že až se iGPU v Kaveri této brzy zbaví (díky GDDR5) tak ten výkon GPU Iris Pro už tak "úžasně" vypadat nebude, obzvláště s přihlédnutím k vysoké ceně takového řešení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Paměťová propustnost je dána návrhem APU. Takže tvůj argument je "kdyby mělo trinity lepší hardware, bylo by výkonnější" ...hmmm. Ano, proti tomu se nic nedá namítat. Vždy je tam nějaké omezení a vždy se očekává, že příští generace to napraví. U Haswellu je pro změnu texel fillrate brzdou.
Stejně tak se jen těžko dá rozporovat, že příjde doba, kdy GT3 nebude nejvýkonnější IGP. Na to si ale minimálně půl roku počkáme a do té doby JSOU výkony GT3 zvláště vzhledem ke spotřebě úžasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, jako mobilní CPU je to jistě povedený kousek, nicméně jakkoliv povedený je, jeho zásadní nevýhodou je vysoká cena a kvalita ovladačů od Intelu.

Jedna věc se Intelu upřít nedá. Umí navrhnout velice zajímavý hardware, použivají technologie, kterým se nikdo ostatní nedokáže přiblížit, mají nejlepší mozky na planetě, ale vše to má jednu zásadní chybu a to tu, že Intel neumí tyto zajímavé technologie vyrobit levně (Iris Pro, Xeon Phi ) nebo u svých produktů nabízí mnohem horší poměr výkon/cena než konkurence (Surface)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"... ale vše to má jednu zásadní chybu a to tu, že Intel neumí tyto zajímavé technologie vyrobit levně (Iris Pro, Xeon Phi ) nebo u svých produktů nabízí mnohem horší poměr výkon/cena než konkurence (Surface) ..."

Nesouhlasím. Intel to dokáže vyrobit "levně", ale nic ho nenutí to levně prodávat, protože většinou na něj konkurence nevyvíjí adekvátní tlak.

V těch několika málo oblastech, kde konkurenci má, je situace trošku jiná. Zrovna Vámi jmenovaný Xeon Phi je oproti srovnatelným produktům konkurence levnější.

Ikdyž (alespoň podle mě) nejde Xeon Phi přímo proti Teslám K20 a K20X a Firepro S9000 a S10000, tak to jsou pro Xeon Phi adekvátní položky pro porovnávání.

Podle tabulkových cen a při přepočtu výkonu ku ceně se dá říci, že Xeon Phi nějaky výrazně nevybočuje.
Většinou se ale tyto karty za tabulkové ceny prodávat nebudou. Bude záležet, co si kdo vyjedná, kolik toho bude brát a jak moc je to pro dodavatele významný partner.

Také bude záležet na tom, co všechno za tu cenu dostanu kromě samotného HW (podpora, atd...).

Těžko říci, za kolik se budou zmiňované karty reálně prodávat, ale podle informací, které prosákly do médií dokáže jak nVidia (dodávka pro superpočítač Titan), tak Intel ( http://diit.cz/clanek/intel-prodava-xeon-phi-larrabee-za-400 ) nabídnout minimálně pro nejvýznamnější partnery velmi zajímavé ceny. Běžnější zákazníci, nemají na toková ceny šanci dosáhnout, ale stejně si nějaké lepší ceny vyjednají.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

EDIT: Další oblastí, kde má Intel konkurenci a kde má v důsledku toho "normální" ceny jsou síťové adaptéry a WiFi adaptéry. I když, myslím že Intel má u serverových a WS karet o něco málo kvalitnější drivery.

Intelu zdatně konkuruje Broadcom a v desktopech (a dříve v noteboocích) i Marvell.
(podle netu je v serverech srovnatelný i Allied Telesis, ale s tím zkušenosti nemám).
Kde je adekvátní konkurence, tam se musí i Intel s cenami snažit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

zrovna Xeon Phi při své velikosti jádra nepatří mezi levně vyrobitelné produkty. Opak je pravdou.

To stejné platí pro technologii Crystalwell.

Všechno to jsou poměrně dost drahé technologie a které negativně ovlivňují velikost marží Intelu u takových produktů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AMD fans, nechcete už s těma malýma jádrama jít dopr*ele? Výsledný výkon a cena je to co rozhoduje, parametr "malé jádro" nikoho nezajímá. Nebo ty nakupuješ podle velikosti jádra? Pokud ano, nesnaž se nám tu navodit dojem, že je to normální, protože to normální rozhodně není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna poslední cca rok o velikosti jádra nejvíc mluví Nv-fans. Tedy přesně se tak dělo od vydání GTX 680 do vydání GTX Titan ;-).

Ať tak či onak, nevím, proč by měla být diskuse o velikosti jádra tabu. Pokud se může diskutovat o výrobním procesu, obchodních strategiích, personálních záležitostech a podobných tématech (podle kterých si rovněž zákazník nevybírá), pak nevidím důvod, proč by se o ploše čipů mělo mlčet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych neřekl - nV fans nechávají sežrat debilní kecy, kterými se AMD fans oháněli (stejně tak jako šířku sběrnice atd.)

Velikost jádra tabu rozhodně není, ale věštění podle velikosti ihs a navíc od CH.D. mimo mísu je, stejně tak představa, že platí malé jádro = malá cena. Výslednou cenu produktu ovlivňuje rozhodně víc trh než velikost jádra.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

kdyby sis přečetl diskuzi o LRB na SA a komentáře pod článkem o Xeonu Phi tady na diit, tak bys zjistil, že nikdo to neposuzuje jen na základě velikosti IHS i když skutečnost, že tam takové obří IHS je také něco napovídá....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsem to četl, ale ty ses s tím Intelím tajemstvím ještě nevymáčkl. Z fotek prostě vidím jen a pouze IHS, až to bude svlečené a změřené pod mikroskopem se vším všudy tak budiž. Jestli je pod tím "čárka" jako v IB nebo čtvereček co zabírá třetinu IHS je mi beztak úplně jedno. Navíc se už taky někomu stalo, že zapomněl připočítat ty věci (typu paměťový řadič) okolo, že...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vždyť je to v tom článku na SA napsáno ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mi něco neuniklo, tak se o velikosti samotného chipu pouze spekuluje.

Vy jste asi vycházel z tohoto:
http://semiaccurate.com/2013/04/04/why-is-intel-so-secretive-about-phis-...

To už nejsou spekulace, to je věštění z křišťálové koule.

-----------

U procesorů, kde je nákladnost výroby na podobné úrovni, má Intel ceny úplně někde jinde.

Ať se na to dívám z jakéhokoli pohledu, tak prostě pořád Vaše původní tvrzení nemohu nějak přijmout.
Intel dokáže vyvinout úžasné věci a ani to nemusí být brutálně drahé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

on tam ten obři IHS nebude pro nic za nic :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ty opravdu věříš tomu, že obří jádro vyrobené 22nm výrobním procesem s Tri Gate technologií je výrobně levné ? (např ve srovnání s 28nm výrobním procesem u TSMC nebo GloFo)

a pokud má CH.D. pravdu a potvrdí se přítomnost Crystawell i Xeonu Phi, tak že to Intel všechno dokáže vyrábět levně ? :o))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ty opravdu věříš, že malé jádro bude zákonitě prodáno za nižší cenu??? Velikost jádra s prodejní cenou vůbec nemusí korespondovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že řeč je o ceně výrobní. Ta s velikostí jádra koresponduje exponenciálně krát koeficient daného procesu, když to hodně zjednodušíme. Ale Intel si může dovolit více plýtvat, protože si může dovolit prodávat za vyšší ceny, protože slepé ovce si to stejně koupí, protože je to Intel (stejně tak Apple); zatímco AMD musí prodávat těsně nad cenou, aby třeba i lepší produkt vůbec prodalo. Pro AMD je tedy krajně nevýhodné vyrábět velké čipy s malou výtěžností, zabilo by jej to, což by tedy nepomohlo ani Intelu..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslím, že byla řeč o ceně prodejní (viz. pěkné vyúčtování od JP01 a odkaz na článek s nadpisem "Intel prý prodává Xeon Phi (Larrabee) za pouhých $400"). Navíc za výrobní cenu ti to nedá ani AMDéčko takže není o čem. Kdyžtak postni link na to jak musí AMD prodávat těsně nad cenou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

cena prodejní se musí nakonec přizpůsobit podávanému výkonu vzhledem ke konkurenci. Řeč byla o ceně výrobní, nikoliv prodejní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na to nepotebuješ link. Respektive stačí se podívat do "výročních zpráv" nebo jak se tomu nadává, jak tam v grafech vidíš ubývající procensta na straně AMD, roční obrat (a jeho změny), a počty prodaných kusů něčeho... A tak vůbec, ceny APU v poměru k velikosti jejich čipů, a tak vůbec.

Kdyby se v AMD topili v penězích, nebylo by třeba probíhajících restrukturalizací a personálních změn, a chytré hlavy by chodily z Intelu do AMD, a ne naopak..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak holt si evidentně cení hlav víc v Intelu než v AMD. AMD taky nemuselo nutně prodávat mobilní divizi Qualcommu, na to hned fabriku a do toho vymejšlet Bagry a podobný íČoviny typu pokuty za NEVYROBENÉ CPU, že. Tohle všecko se logicky podepíše na fin. výsledcích a fakt, že je AMD permanentně v prdeli rozhodně není jenom vina Intelu, který se samozřejmě chce taky nažrat a jako "napotvoru" ze stejnýho koryta...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš to naopak - AMD prodává a snižuje právě kvůli té nepěkné finanční situaci, ve které je prakticky od svého založení..
Ovšem nebýt AMD, tak tu máme možná stále Netburst za 80 tisíc kus... Měli bychom (byste) tedy být více vděční.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nepěkná situace" je důsledek jejich blbostí v součtu. Za blbosti neplatim, natožpak ještě s vděkem (naopak mě ještě pěkně nakrkli protože smysluplný cpu končí u 1090T, desky na FM jsou/byly v době upgradu napikaču, horší než 5 let starý, zato za stejný prachy jako u Intelu)...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi zase nic nepochopil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To víš, nejsem redaktor co nadává ostatním do hňupů a nestuduju na "ajťáka" ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak se nemáš navážet do Slováků ;) A vůbec všech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže hňup jsem nebyl kvůli tomuhle "I v BIOSu vypnutou grafiku si stejně musíš koupit. Někdo ji ale nechce, a o tom to je, ty hňupe.", ale kvůli nějakému Slovákovi (co beztak udělal něco blbě). Tak teď už to dává smysl :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli obojímu. Ale hlavně jsi byl hrubý, a ne poprvé. Lily Aldrin approved. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má své vlastní továrny a 22 nm proces už nějaký ten pátek provozuje. Porovnání cen 28 nm HKMG u TSMC a Intelí 22 nm HKMG je nemožné, protože na to nemáte informace. Lze jen hádat a odhady mohou být někdy úplně mimo.

CH. D. se z toho snaží udělat senzaci.

Xeon Phi nemá L3 cache, takže tím by se cena bohatě vykompenzovala.

Navíc Phi má rychlé RAM, takže není důvod pro L4.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte mi to, ale já nemám rentgenový zrak, jako Demerjian, abych viděl, co se skrývá pod IHS.

Myslím, že už tuto diskuzi ukončíme, očividně se za každou cenu snažíte dokázat svoji pravdu za každou cenu. Proti vyspekulovaným a vymyšleným argumentům se těžko něco namítá.

Závěrem snad jen, že Phi má 5 miliard tranzistorů, K20X má 7,1 miliard tranzistorů. To sice samo o sobě nic neznamená, ale dává to alespoň velmi hrubou představu o náročnosti výroby.

A když se některé jádro nepovede, tak se jednoduše vypne a prodá se to jako nižší model.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já si tady žádnou svoji pravdu nedokazuji, to vy pořád tvrdíte, že to Intel výrabí levně a na základě čeho ? Stejných doměnek jako jsou ty moje. Já poukazuji na některé aspekty , které samozřejmě mohou a nemusí mít vliv na výrobní cenu, ale alespoň stojí za zamyšlení.
A netvrdím tu demagogicky jako vy, že to Intel vyrábí levně, nybrž poukazuji na to, že to tak být vůbec nemusí. Takže když to shrnu, tak věštíte také z křišťálové koule, ale ta vaše koule je asi lepší než ta moje :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já nic takového netvrdím. Ani to tvrdit nemohu, protože podrobnosti o svých produktech má asi jenom Intel. Poukazuji na fakta, která nasvědčují, že to, co tvrdíte nemusí být 100% pravda.

Přítomnost L4 v Phi je pouze Demerjianova divoká teorie. Kdyby tam skutečně byla, proč by se tím Intel nepochlubil?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/clanek/intel-prodava-xeon-phi-larrabee-za-400

Citován no-X:

"Samozřejmě neznáme přesné aktuální náklady, ale pro hrubou představu - paměť může stát kolem $200, GPU těchto rozměrů může klidně vycházet na více než $100 (větší grafické čipy se prodávají výrobcům karet za ceny mezi $100-150 a to v tom mají výrobci čipů ~40% marži, pokud situace dovolí), takže zbývá nějakých $75 na PCB, další součástky, chlazení, montáž a daň. Což je přinejlepším dost na hraně."

------------------

Xeon Phi není jediným produktem Intelu. Takže i kdyby jste měl s Phi pravdu, tak pořád Vaše tvrzení o skvělých technologiích Intelu, které nedokáže levně vyrábět, je mimo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vždyť tou no-xovou citací jste jenom potvrdil to co, jsem napsal už dříve :o))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vážně?

Tesla K20X má o 2 GB pamětí méně, což snižuje cenu přibližně o $50. Intel si čipy vyrábí sám, nVidia si nechává vyrábět u TSMC, takže Intel ušetří. Číp Phi bude ale o něco dražší.

Ve výsledku se tak výrobní cena může lišit tak o $30 až $50.

Další, a nikoli zanedbatelné, náklady půjdou na vývoj, drivery a podporu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahá, on to psal Charlie. Proč mě to nepřekvapuje? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale opravdu k smíchu...
Podívej se na velikost čipu - Intel tu celkem riskuje s tak velikým čipem, ale to nechme stranou. AMD už se mnohokráte (také díky nVidii) přesvědčilo, že velké čipy jsou problém, a tak ani APU nejsou převeliké.

Není to ovšem otázka "lepšího hardwaru", nebo že by v AMD byli tak blbí, aby to neuměli vyrobit. Usoudili, že se to neoplatí, že by jim takový čip nemusel vydělat, proto tam eDram není.

Jestli se tu ale chceš hádat o tom, zda je 1600 MHz bottleneck větší nebo menší, v případě takhle výkonné grafiky je "fakt velký", a kdyby dostal Radeon stejnou eDram, povyskočí daleko před GT3e

Dále jsou tu pak schopnosti grafiky. Podívej se na upsample videa a rastru na Intelu, je to HUMUS.

Ale spotřeba je pěkná. Tedy jak se to vezme - to TDP Intelu nejen, že diktuje "obvyklou" spotřebu, s Turbem se dostaneš výše, ale také je v případě procesoru a grafiky měřena jinak. Konkrétně takový procesor i7 3517U s TDP 17 W má v plné zátěži procesoru spotřebu 20 W, v plné zátěži grafiky spotřebu také 20 W, a v plné zátěži obojího 22 W. Potíž je, že ve třetím případě jede procesor a hlavně grafika na zatraceně nižších taktech, aby se TDP udrželo. V tu chvíli je výkon obou subsystémů rapidně nižší, zatímco "nenažrané" APU AMD se jaksi teprve ve třetím případě dotkne svého TDP.

Jde-li tedy o efektivitu grafiky, Intel nikterak zvlášť nepředběhl AMD ani nVidii (pokud vůbec), a to nemusím ani zmiňovat, že Intel získává náskok "někde", protože ošulil jiné (starší, méně užívané) vlastnosti. Problém je zde stále ještě vůbec spuštění nějakých her, neschopný (nepoužitelný) je antialiasing, otřesné jsou scalovací schopnosti, nulové jsou možnosti nastavení v ovladačích, nepoužitelné jsou grafiky pro zobrazování CAD a podobných aplikací..

Procesorová stránka je jiná kapitola, tam se moc hádat nemusíme. Intel má prachy (a nezapomeňme, že nebýt podvodů v éře Centrina v noteboocích, moh být stav trhu přesně opačný), ergo má nejlepší vědce, a je prakticky nemožné, aby mu firma s ani ne desetinnou velikostí dělala jakoukoliv konkurenci. A když vidím tu loajalitu lidí - nikdo nechce být na horší lodi věčně, AMD je pro ně škola, Intel je cíl. Se divím, že se na to v AMD rovnou nevyprdnou.

Nojo, vítejte v kapitalismu, kde jedinou konkurencí je strach, že vás někdo jiný připraví o zisk..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohánět se tím co možná bude za půl roku je bezpředmětné. A těch 10% výkonu by stále 7660D nezachránilo (ani 20% po přetaktování RAM mimo specifikace). Navíc toto není nejvýkonnější Haswell IGP pokud už se chceš ohánět desktopem.
Každopádně ti unikla ta úplně základní věc, proč je ten výsledek impresivní - a není to výkon samotný. Grafik, které levou zadní překonají Iris Pro je plná p***l. Zajímavé je v jakém TDP to zvládli. Proti 100W 5800K dali do polovičního TDP o polovinu výkonnější CPU a současně výkonnější GPU (nehodlám se dohadovat o kolik).

PS: Na techpowerup jsou výsledky GPU z A10-6800K. Podle očekávání se lepší balancování CPU/GPU ve 100W desktopu nijak neprojevilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Edit: Jak tralalák správně poznamenal, tak 7660D jelo s maximálním taktem pamětí, takže zapomeň ta těch 10% (případně 20%) výkonu navíc, o kterém jsem psal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já se vyjadřuji pouze k verzi GT3, ta v desktopu vůbec nebude, takže je jedno jaké bude nejrychlejší GPU Haswellu v desktopu. eDRAM budou mít pouze mobilní čipy....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a bez této vestavěné paměti už ten výkon taková sláva není a to je oč tu běží.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že se v desktopu lepší balancování neprojevilo, protože je to featura hlavně pro notebooky a tam se to určitě projeví.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

GT3e v desktopu bude (i7-4770R). Vážně, četl jsi aspoň kousek toho testu?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak bude jeden jediný model, za který si nechá Intel královsky zaplatit a který bude prodávaný pouze v kombinaci se základní deskou, protože na ní bude procesor přímo naletovaný... No to bude opravdu super.

Cenu ani nechci vedět :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i tak je to rarita, protože konfigurace GPU GT3 je nastavená pro úsporu energie, což v desktopu moc nedává smysl. Je to primárně notebookové CPU. http://semiaccurate.com/2012/09/07/haswell-gt3-uses-shaders-to-save-power/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že si to nechá zaplatit. Cena je výsledek vlastností produktu. A ve chvíli, kdy mají produkt, který v každé jedné vlastnosti o velký kus překonává konkurenci, cena musí následovat.
Odkaz, který jsi dal je 90% nesmysl, jak je u SA zvykem. O čem mluví se vztahuje na ULV modely. Ostatně kdybys přečetl(!!!) ten test, tak bys našel fakta, která rozporují těmto spekulacím (např. frekvence).
Jinak není žádné tajemství, že Haswell se zaměřil na notebooky a v desktopu nenajdeš křemík, který by nebyl použit jako notebookové CPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo to si povíme až tu bude Kaveri a pak můžeme srovnávat ten omračující výkon Iris Pro 5200 s eDRAM za ještě více omračující cenu 657 dolarů s cenou AMD APU za 150 dolarů. :o)

Ano výkon tam je, ale celkem drsně zaplacený...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jinak jdyž se dívám na ty frekvence, tak Iris Pro má základní frekvenci o 200MHz nižší než GT2 , která má základ 400MHz. Obě GPU mají sice udávané maximum 1300MHz, ale je otázkou, jak často se GT3 na této frekvenci bude pohybovat. Čili si myslím, že článek z SA není zase až tak uplně mimo jak tvrdíš. Každopádně počkáme se závěrem na nějaké testy těchto mobilních CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SA = silně proAMDéčkovský server, viz. Charlie Demerjan

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to je argument jak stehno Richmonde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jenom, že SA hraje na "city" a ty tady předvádíš to samé. Aneb když teda GT3 pro desktop bude tak to bude drahé. No a jako co? Drahé to bude protože to drahé být může, velikost jádra nehraje roli. Levné to bude v případě konkurence a jestli sis nevšiml tak tu to pobilo dost nekompromisně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vi nekdo jak to bude s Broadwellem? Nekde jsem cetl, ze 5770K (nebo jak se bude jmenovat - zkratka nejrychlejsi desktop) uz do LGA nepujde a bude na tom jak 4950HQ... Jsou nejake "oficialni" informace? Ja aktualne resim upgrade platformy a cekal jsem na Haswell + Nvidia. Stavajici E8600 + HD4870 jiz z vicero duvodu "nestaci". Pokud by nebyla zadna moznost upgrade, tak uz je lepsi resit cenu a podivat se pripadne po IvyBridge apod. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

LGA normalne ostava aj na dalsie roky

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Povedený souhrn WIFTe!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdalipak ta korekce pleťových tónů funguje i na lidičky původem z jiných kontinentů? (podle mě je celá ta funkce na 2 věci, ale na tuhle otázku by si mohl intel zábavně naběhnout)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí zadat správné parametry :-) Tenhle efekt se běžně v režimu mírného rozostření používá u TV kamer na vyhlazování vrásek. Pak potkáte moderátorku mimo TV a je starší o 10 let :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no pre mna ako pre hraca, jedine co ma lepsie ako fx8350 je to pcie v3, inak nema vyznam tieto procaky riesit, snad vyda intel aj nieco lepsie 6core? a bez ich debilne grafiky idealne :P aby mohlo mat aj lepsie frekvencie. cena do 350€ :) inak kaslat na to

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ivy Bridge-EP Xeon, ale pochybuju, že je to to pravé pro nejchytřejší IT slováky co si neumí vypnout grafiku v biosu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I v BIOSu vypnutou grafiku si stejně musíš koupit. Někdo ji ale nechce, a o tom to je, ty hňupe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale nemusím, viz. třeba IB Xeony http://ark.intel.com/products/65732 a nevim kdo je tady hňup, pane redaktore!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Xeon není to, co bychom chtěli slyšet - nemá grafiku, ale má pro popsaný účel (domácí počítač se samostatnou grafikou) zase jiné zbytečné věci.
Myšleno bylo ěco na způsov Core i5 3350p..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

i5 3550 http://ark.intel.com/products/65516 a zajímalo by mě, co má ten Xeon proti i5 zbytečného nebo na jaký "způsob" ten Xeon je :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3550 je Xeon?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, Xeon má svá specifika a i5 také. Mj. Xeon nemá IGP, což je specifikum, s kterým ti bylo rozporováno tvrzení, že u Intelu musíš kupovat pouze CPU s IGP potažmo jej vypínat v BIOSu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, co jsi se snažil dokázat - 3550 má IGP a nespadá mezi XEONy. Já vím, že Xeony většinou IGP nemají, ale mají zase podporu ECC a co já vím, podobné server-bound kraviny. Jenže Intel už v tom dělá bordel, a pojmenovává slovem Xeon i neserverové procesory. To už není můj problém. Jen se v tom bordelu nevyznám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kdo tě nutí využívat Xeon + ECC? Ty Xeony jsou běžně a dokonce oficiálně podporovány na deskách bez ECC http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=Z68%20Pro3-M (obyčejná deska kolem 2.5k, dnes víceméně výběhový model)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je, že to tam je, když to tam nikdo nechce. Když je Intel tak dokonalý, proč namísto procesorů, které chceme, vyrábí procesory, které se mu líbí?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co tam je a co nikdo nechce?

Intel vyrábí cpu pro lidi a ne pro tebe, vaše veličenstvo. S tím se bohužel musíš smířit a jít vedle k AMD. Mimochodem jaký cpu vás u AMD oslovil (bez IGP, bez server-bound sraček, přesto výkonnější a zároveň levnější)?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o mě... Který z hráčů ocení IGP v desktopovém CPU, a VGA vývod na desce namísto dvojice USB 3.0?

Myslím, že proti Phenomu II x4 9x5 BE nemůžeš nic namítnout. Ještě dnes se dá sehnat za velice krásnou cenu. (965BE za 2200 korun)
A FX-6300 je aktuálně (předtím 6100) také z a velice krásný peníz vzhledem k výkonu.

A prakticky všechny AMD jsou výhodnější proti Intelu zejména díky cenám základních desek, který je krásně vidět na Šavlozubkách - prakticky stejné high-end desky za velice rozdílné ceny. Intel opticky zlevnil procesory, aby dorovnal, a zdražil chipsety.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A AMDéčko to má jinak? Copak se nedá sehnat deska bez VGA výstupu (dá, sám takovou mám)? A opravdu hráč ocení dvě usb 3.0, nutně samozřejmě vzadu na I/O shieldu?

Phenom II NENÍ bagr, bagr kupodivu není ani 1090 a ani k jednomu z nich nemám výhrad (viz. předchozí post). FX6300 mě nezajímá protože má mizerný desky za stejný prachy jako Intel kde si vyberu (kancl i3 má desku za Z68 4k protože Z77 je proti tomu děs nehoráznej, bednu za 2.5k, chladič za 1k abys měl hrubou představu, že mě nejde o nějaká pětikila na 20tis.) Šavlozubka je shit (měl jsem jí i na X58 takže ti můžu klidně prozradit, že je ten Ceramix akorát na jednom chladiči - SB, kriplácká zvukovka, kriplácká LAN). Po týdnu šla deska smykem, nahrazena P6T v2 Deluxe kde jsou dvě slušnější LANky a zvukovka co nehraje placatě a vybudí zesilovač (2v na jacku). Tady kdyžtak i s věnováním http://bit.ly/10Mty5N Na AMD platformě je sice Sabertooth mezi lepšíma, ale já bych bral ROG (protože byl pro mě, prodejce hw za stejný prachy). Samozřejmě do ideálu má daleko, stejně tak byl i horší než M3N-HT Mempipe Deluxe v který doteď tepe Phenom II, ale zato je o litr dražší. A za tohle prostě já prachy dávat nehodlám, stejně tak nehodlám dávat prachy za bagr s novou fm zkriplenou deskou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nebo víš ty co? Ukaž jak je AMD teď výhodnější, ja je výhodnější upgrade, třeba z toho AM2 a proč bych neměl brát Intel když jsi tak chytrej. Fakt se rád přiučím, školy na to máš ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostali jsme se někam, nějak nechápu kam. Ty všechno tak zkur... překrucuješ.

Zaprvé Šavlozubka - nehodnotím ji (nepřijde mi špatná, ani nekvalitní, nevím co je dle tebe kriploidní zvukovka..), ale kdyby byly na stejné platformě, jsou to stejné desky, tedy by měly stát stejné peníze, ale nestojí. Takových příkladů je mnoho, a jen ukazují, že stejné (stejně vybavené, a pravděpodobně stejně (ne)kvalitní) desky na Intelu jsou prostě dražší, neadekvátně dražší.

Dále, řekl jsi někde, že mám zaměřit na bagr? Navíc jsem jeden i uvedl. Ale absolutně nechápu, co máš proti bagru obecně. Čuchám hňupa zase, a nevím fakt proč.

FX-6300 nabízí výborný poměr výkon/cena, a nemá nijak tragickou spotřebu. Je ideálním partnerem ke grafikám do 7 tisíc (Radeonům, samozřejmě :-) ). Absolutně ale nechápu, co má společného se základní deskou. Například M5A99X EVO podle mě není vůbec mizerná. Navazuje na tradici M4A79XTD EVO, kde vím asi o 200 kusech, žádný z nich ani po pěti letech nevykazuje jediný náznak problému. Desky za 2800 korun. Pod intel najdeš totéž (P8Z77) o nějaký ten klacík vejš.

O upgradech jsme tu ale nemluvili - pominu-li fakt, že upgradovat generaci na Intelu = koupit novou desku kolem 4 litrů, což samo o sobě dělá upgrade naprosto nesmyslným, pokud nekupuješ 2x tak výkonný procesor (což už jaksi 4 generace není možné). Pokud máš teď Phenom II x4, pravděpodobně nemáš důvod upgradovat, a pokud ano, jediný smysluplný výkonový posun je pro tebe skok na FX-8000 nebo Ci7, zbytek je v rámci "to za ty peníze nestojí".

A pokud právě kupuješ nový počítač (což jsem měl i na mysli), není možné odhadnout, co bude ve chvíli, kdy hry vypadají téměř reálně, potřeba více - zda poroste nárok na procesor, nebo na grafiku, nebo obojí. A má vůbec smysl se tím zabývat? Koupit za 10 tisíc Core i5 a desku k tomu, škudlit to se slabší grafikou a doufat, že pozdější upgrade grafiky to vylepší, nebo koupit za 6 tisíc zmíněnou dvojici, k tomu něco na úrovni HD7870, a celé (desku, procesor, grafiku(, ramky)) vyměnit, až to přestane stačit?

Náhledy na nákup nového počítače se liší, a pravidelnější upgrade vyjde dlouhodobě dráž, ale máš prakticky stále aktuální hardware, něco se vrátí na nižší spotřebě, nezažíváš chvíle, jako když do posledních minut držíš GTX295 proto, že stála přes 13 klacků, a stále ještě na ní spustíš Crysis 3. Je naprostý nesmysl kupovat high-end, protože ten stárne nejrychleji. Navíc když rychleji měníš, můžeš staré slušně prodat, protože je dokonce ještě v záruce. Pak to vyjde nastejno, jen máš stále aktuální hardware a nic ti necuká.

Například tady na tom http://www.czc.cz/aihrp8ed74hfu8dpc3l47hsvbb/seznam si zahraješ všechno na plné detaily na FHD monitoru bez kompromisů, a nepotřebuješ k tomu Core i7 ani zdaleka. Vrací mě to k důkazům například na PCTuningu - sleduješ recenze her a kapitoly "vliv procesoru na hru"? Mezi Phenomem x4 a i7, resp mezi AMD a Intelem je prakticky zanedbatelný rozdíl, když se podíváš na rozdíl cenový. Stejné prachy raději vrazím do grafiky, i kdyby ji měl procesor brzdit, protože v každém případě (snad kromě GTA IV) získám víc. Navzdory tomu vidím hromady sestav s Core i7 a něčím jako GTX560... Pffffffffffffffff

Mimoto, skutečně nepotřebuju školy na tohle, spíš praxi. Nejsem sice velký obchodník, který všude byl a všechno měl, ale praxi v konfiguraci PC sestav mám celkem letitou, a možná bych si i troufl říct, že nás navštěvuje více kolemjdoucích, než tebe v kamenném obchůdku, (tedy pokud nemáš velké firemní zakázky, což očividně nemáš) na to se ale raději zeptej Jirky Molnára..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Při launchi Sabertoothu X58 nebyl ekvivalent pro AMD, ten přišel později a dražší (4k vs 5k), následně byl slevněn na 3.8k - IMHO se dá nejspíš i dohledat v Heurece nebo tak někde...

Ad bagr. Ano, bagr je ten průser, který AMD vyslalo do světa a mnoho, i AMD fans (vlastně i mě protože srdcem fanda jsem, dokonce jsem i majitel X2 a X4) si často stěžovali proč neudělali dalšího Phenoma a proč sypali penízky do bagru (navíc si ještě dělali z huby sráč díky pr, které slibovalo konkurenci i7).

Jsi asi slepej. Píšu, že Realtek je humus, že to nepovažuju za adekvátní výrobek, který nemá na solidní desce vůbec co dělat. Ne, blafeš něco o Sabertoothu. Když ti vysvětlím, že má stejně napikaču zvukovku i síťovku (obojí Real-fokin-tek) tak bác, maňáskuješ tady s M5A99X, která má zase Realtek + Realtek + layout napikaču (ramky nalepený na sobě, poslední pcie, rád bych FW od LSI, JMicron = problém, jako externí SATA mě ovšem nevadí ale to už jsou "drobnosti"). K tý M5A99X si přičti síťovku a zvukovku (800 intel lan, 1500 zvuk). Safra, jak to, že před 5ti lety byly normálně desky za 4k vybavený solidní zvukovkou i síťovkou, nebo - v případě intel platformy - dokonce 2x lan?

M4A79XTD EVO - lepší, má pouze realtek lan, ale zvukovka je furt horší než to co dávali na M3A78 Deluxe (prakticky kopie M3N-HT, akorát s AMD chipsetem - tu jsem mimochodem vyměnil za M3N protože šla hůř taktovat se stejným cpu, M3N mám DVĚ protože jsem věděl, že takový už nebudou!), na obou řadičích nefachá hotswap SATA, na Marvellu (IDE + eSATA) menší problém s ovladači mimo Windows. Neuč orla lítat panáčku, tyhle desky znám jako svý boty včetně biosu kde někde je DC/PWM přepínání na QFan a to jsem jich zdaleka neprodal 200ks :D

Ad upgrade: Nedělá mě problém koupit desku za 4k (IMHO dneska naprosto běžná věc, levnější jsou hrozný cajky, viz. "nastínění" výše a to BFU zdaleka nepoužívá to co já). VELMI rád bych si přečetl tvoje opodstatnění pro FX-8000 a proč ne i7/i5 nebo Xeon, který je mimochodem dneska právě supr pokud nerenderuješ přes cpu (jako že já přes cpu nerenderuju).

V pohodě, kupuju novej komp, doporuč mi něco. Bez grafiky. Trvanlivost 5 let, nechci průser (= rád připlatím za záruku, stabilitu a klidně i značku když to pomůže). Z tý fotky ti musí bejt jasný, že mě 14tis za vga (podle DDho prej dokonce nešla koupit :D) nebo i7 netrhá žíly, potrpím si na ticho a vzhled (na Lianku jsem čekal do 23. prosince, LianLi pc je tu víc tak aby to nebouchalo do očí http://bit.ly/19D9eHf). Takovejch jako ty chodí na krám denně odhadem tak 5, narozdíl od nich to ale má Richmond slušně změřený a odzkoušený :) Dvoučipovky jsem opustil v období 3780x2/9800GX2, SLI provozuju dodnes, víceméně když mě zbydou dvě stejný karty po upgradu.

S tou školou bys u mě rozhodně neuspěl stejně tak s kecama o letité praxi (já dělám počítače pro herní studia, jak render tak test mašiny a můžu ti říct, že AMD si vezmou určitě do test machine a možná třeba 2D grafik něco co je tichý, na doma, zvukařovi je to víceméně taky jedno). Jirka Molnár je mi úplně ukradenej, když teda očividně ty zakázky nemám ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl, teď je.

Upřímně bych také ocenil vylepšeného Phenoma, ale někdo si myslel, že tohle bude revoluce, a že to bude dobré, a tak to zkusili - viz aktuální diskuse s havli_1 pod 5GHz bagrem, která ti není neznámá..

Liší se VT1708B a VT1708S opravdu hodně? I tak nevím, co čekáš. Dobré zvukovky stojijou od litra, a je celkem blbost prásknout to na desku pro "běžné lidi" - těch pár nadšenců, co si ji skutečně koupí - tady je rozhodně lepší modularita - deska s něčím základním, a pro zájemce lepší zvukovka na kartě. Ale to jsme silně odbočili. Ač by se nám líbila, prodejnost takové desky by byla malá, Sabertoothku si nikdo nekupuje kvůli zvuku.
Jinak mám ještě M2N, to byla zrovna doba, kdy byl nForce k nezaplacení, dobré AMD procesory byly ubíjeny padavčatými AMD chipsety. Dlouho se to drželo, ale proti sedmistovkám už nikdo nemůže říct ani b.
Pokud jde o ceny, tak fakt nevím. Respektive protože tenkrát nestály procesory dvojku, možná? Všechno se zlevňuje a znekvalitňuje, protože drahé si nikdo nekoupí, ve státě kde aktuální generace musí šetřit na vlastní důchod. Ale dobře vybavené desky jsou. Porovnáš-li ale výbavu meziplatformě, všechny rovnocenné desky jsou pod Intely dražší.

FX-8000 jsem snad doporučoval? Ne-e! FX-6300 je výborný procesor za ty peníze, a je ideální do počítače kolem dvacítky, pětadvacítky - tady maximálně křížit s HD7950. Nad to už i5 3350p, a dál 3570. FX-8000 je celkem silně nevýhodné i při započítání ceny desky.
Pointa je ale v tom, že většina sestav je nevyvážená - přehnaný procesor a slabá grafika, proč? Jako by měl procesor nezestárnout, a přežít 3 grafiky.. No já se držím (a doporučuji ostatním se držet) mainstreamu, je to prostě výhodné. A ukaž mě stejně drahou a stejně herně výkonnou (a stejně neošizenou) sestavu s Intel procesorem.. Budeš to mít těžké :-)
A aby to bylo ještě složitější - tobě 4K za desku problém nedělá, ale co já vidím, jsou Core i7 a GTX680, usazené v deskce za 1800 s chipsetem B75. Deska tak tak vydrží nepadat během záruky..

Pokud tohle je Bludiště, pro odhalení "jakou sestavu vlastně chceš" jsi mi dal fakt málo indícií. :D Že teda váháš, máš tam mít rovnou EVGA Classified, dvojici SB-E, čtveřici Titanů.. :-)
Já bohužel nemám všechno změřeno. Já teda chodím po internetu, a koukám, kdo co změřil, a pak to doporučuju dál, a ukáže se, že to bylo změřené dobře, tak to doporučuju ještě více.. Dvoučipovkám ani SLI//CF jsem nikdy moc nefandil, ale beru je na vědomí.

Tož dobře, jsem proti tobě asi malinký, to se máš, že toho spoustu děláš.. Překvapuje mě, že i při tak naplňující práci máš nutkání dohadovat se s dětma na internetech :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

amd hlavne neh vyda procaky 8core + pcie v3, a mozem kaslat cely drahy intel :P aj s ich grafikami :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jakoze cim vic jader tim vic Adidas, nebo jak tomu rozumet?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne doufam, ze ac tedy konecne vyklucili klasicke PCI (jehoz zaslouzeny odpocinek i chapu), precijen ho nemalo desek nabidne alespon pres mustek (coz se delo tusim uz ted), nechce se mi menit Asus Xonar Essence ST za neco jineho a vicemene horsiho, nejak jsem stale nenasel adekvatni PCIE nahradu (STX neni tak dobra ac se blizi) nehlede na to, ze umisteni PCIE x1 na deskach je typicky dost tragedie :/

Na druhou stranu kdyz se jeden podiva na ten vykon tak moc duvodu k upgradu z 2500k neni, coz taky zklame.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Umístění PCIE1 je zajímavé, vždycky je zakryté grafárnou (dvěma). Nevím co jim brání umístit PCIE16 sloty až dolů (mezi ně pak nepotřebný PCI jako vycpávku), pak by bez problémů šlo osadit 3 PCIE1 karty i s dvěma grafárnama...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tl;dr
o kolko % je lepsi nez minula generacia ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

JP01, Del42sa, Richmond řešíte sračky. Srovnávat nesrovnatelné se nedá (a10 -5800k stojí 3000, haswell začíná o cca 2-3k výše).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je přece jedno, ne? Nemá konkurenci, tak může být dražší!!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můj komentář jak přesně souvisí s tvým? Já nikde nepsal o tom, že intel je předražený (což není). já psal o tom, že a10-5800k se nedá srovnávat s haswellem, dit jde úplně o jinou cenovou kategorii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to není míněno jako ironie, ale warman má pravdu. Modely s HD 5x00 jsou cenově jinde a výrobci notebooků se k nim postavili dost nelibě. V desktopu ztrácejí smsyl zcela, protože za stejnou cenu si člověk pořídí kombo desky, procesoru a grafiky, které je nejen výkonnější, ale navíc i upgradovatelné (oproti naletovanému čipu od Intelu).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, šlo o ironii s odkazem na warmanem zmíněné aktéry diskuse. Jinak řečeno, s warmanem souhlasím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vždyť přesně o tom celou dobu mluvím. Někteří jásají nad výkonem Haswellu s Iris Pro 5200 ale nevidí druhou stránku věci a tou je cena, resp. poměr cena/výkon o:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Tak po sobě nejprv přečti svoje komentáře a pak piš, že o tom celou dobu mluvíš. Začals s tím, že ten test provádí s ddr 3 1600mhz a pak ti začli docházet argumenty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a Iris Pro 5200 a jeho eDRAM snad nemá vliv na výkon o kterém se tu celou dobu bavíme ? Já jsem poukázal pouze na to, že Trinity GPU je bržďeno paměťovou propustností (neboť nemá eDRAM)

Proto je celé srovnávání, se kterým začal Tralalák úplně na hlavu ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a právě zmíněná eDRAM odstřelí ten HW s GT3 do úplně jiných cenový výšin než je zmiňované Trinity.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť o to se nepřu. Říkám, že velikost nehraje zásadní roli ve vztahu k ceně. GT3e je něco jako S-Class Mercedes - je to drahé, ale je na tom vidět jakým směrem se budou ty levnější/kompromisnější auta ubírat. To, že na S-ko nemá každej je přeci věc úplně jiná...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V článku mi chybí informace o verzi OpenGL - podle jiných zdrojů půjde o 4.0. Prosím Wifta o doplnění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Autora bych se rad zeptal jestli je v planu Intelu stavet na nove mikroarchitekture Broadwell i jednojadrove reseni ktere by se podle mne s tym co tato architektura dokaze akcelerovat dnes(Intel Quick Sync, VQE, AVX2 + FMA2, TSX) velice pekne uplatnilo v nizko nakladovem HTPC reseni a servru zakladni tridy. Preci vykonu na jedno jadro ta mo dost(a aplikace se i v dnesni dobe stale pisi hlavne pro singl-thread) a jeste dalsi otazka a to jestli Haswell podporuje uz konecne i ECC-Registered pameti? dekuji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V prvni vete melo byt na-misto Broadwell Haswell :-).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Az sa vam to podari rozbehat, zaujimala by ma spotreba s vypnutou grafikou (teda cpu nie zostavy), lebo ta vyssia spotreba a teploty co inde namerali ma dost zaraza a neviem ci si nekupit IB? A oplati sa vobec okliestene K, ak nechcem taktovat? (myslel som ze mate chybu v tej tabulke ale nemate)
A vobec, idealne keby sa k tomu vyjadril priamo intel, pretoze sa dusovali ake to bude usporne, ale asi zabudli dodat, ze iba ked je to vypnute.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až to budete testovat, prosím zkuste prověřit:
1.UHD(4K) filmy(DFP) pokud je na to už ok přehrávač na W7/8.
2. Jestli je efektivnější dekodér HD videa v AMD nebo Intelu
3. Vysomrovat BGA Intela s HD 5200 by bylo zupacool.
4. Jak to dopadne s stock hladičem po odstranění ventilátoru(ochrana, úsporné mody,) a s nějakým velkým bagem mědi.
5. Skype HD přenos Intel vs. AMD?

Cheers

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.