Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel už testuje šestijádrový Coffee Lake, počítejte s novým socketem

Aktuálně mám 4 jádrový Skylake. O přechodu na 6ti jádro bych uvažoval pokud bych si mohl nechat desku. Takhle přejdu rovnou na 8jádrový Ryzen. Můžeš si za to sám Intele, aby ses s těmi jádry nepředal... fakt trapáci

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

U AMD máte rovnaký socket pre CPU aj GPU
http://diit.cz/media-gallery/detail/79677/282777

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom úplně stejně. Časem jsem též chtěl koupit intelí šestijádro. Tak nic, našetřím na xjádro od konkurence.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

8C/16T na 14nm? Nic moc. Narazil jsem na článek na https://www.pcgamesn.com/intel-cannonlake-10nm, kde je i předběžný výkon 6C/12T 10nm Cannonlake. A pokud by to byla pravda, tak rovnou mohu říci, že 14nm je mrtvé a mým dalším počítačem už bude jen NTB + dock. Už teď jsem zmenšil PC na mini-ITX rozměr a pokud by měl 10nm proces přinést "chladné" procesory (což dle textu v uvedeném odkazu by být mohly), není pro mě co řešit. Ale každý má jiné preference, někdo má rád miniaturizaci, někdo zase naopak pořádný case s hi-end komponenty s "hi-end" rozměry. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já jsem to druhé. Tím mým 4jádrem je 35W i7 6700T a rád bych to nahradil něco jako níže taktovaným R7 1700 který má na mé mini ITX stále mnoho wattů. Bohužel stále žádný Ryzen s 35-45W TDP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, NTB jsou mrtvé.

Mám hodně výkonný NTB, ale po nástupu BGA už připravuji přechod na Mini-ITX s Ryzenem a s úhledným, v ruksáčku přenosným casem. Výhoda je v tom, že se do toho dostane full size grafika. A za třetinu ceny notebooku s těmito parametry (tj. minimálně GTA955 + i7-6700hq atp.). Hmotnost na úrovni 17" notebooku na občasné přenášení postačí, ale jinak si budu mezi domovem a prací jen nosit work partition na přenosném 2.5" hdd. V době USB 3x rychlosti víc než vyhovují. Jelikož všechno běží v dockerech, tak nepotřebuju přenášet kompletní prostředí se systémem (během přesunu v busu pak můžu s tímto hdd pracovat na jakémkoli méně výkonném notebooku, když nebudu zrovna potřebovat komplet buildovat projekt). Konkrétně to bude asi kombinace Biostar X370GTN + Chieftec Fi-02bc (nebo lacinější klon Eurocase WI-02C) + nějaká levnější pasivní grafika (dokud neopadne aktuální miningové šílenství).

A až přijde výkonnější cpu, není nic jednodušší než odmontovat 4 šrouby (možná 6, ale to je fuk), přehodit CPU a jede se dál. Welcome Brave new world!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam ivy bridge. nic ma nenuti robit upgrade. a ked ano urcite na AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Půjde o tzv. refresh, takže není pravděpodobné očekávat výrazné architektonické změny procesorových jader.
- je pravdepodobne ocakavat presne nulove zmeny v jadrach

Inovace po stránce architektury by se mohla dočkat spíše integrovaná grafika, ale o té toho zatím není příliš známo.
- zname je ze integrovana grafika je generacie 9.5 co je to iste co Kaby Lake, cize znova nula zmien

Coffee Lake nebude doprovázen čipsetem určeným původně pro tuto generaci, ale čipsetem vyvíjeným pro 10nm Cannon Lake
- tu to zacina byt zaujimave, prva cas vety sedi, druha nie... Coffee Lake cipset neexistuje a ani nikdy nebude to je jedna vec, druha vec je ze cipset ktory vyjde v lete ako Z370 nebude ten vyvijany pre Cannon Lake, ale rebrandovany Kaby Lake 200 series. 300 series cipset (Cannon Lake PCH) nebude v lete pripraveny kvoli problemom s USB 3.1 a WiFi. Ten vyjde az buduci rok ako mal vyjst ale uz pod nazvom Z390.

Coffee Lake a Cannon Lake budou sdílet společnou platformu, takže bude možné do jednoho socketu osadit procesory obou řad.
- ano teoreticky, prakticky bol ale Cannon Lake pre desktop zruseny, vyjdu len najmensie mobilne cipy pretoze 10nm vyroba prvej generacie nesplna parametre pre desktopove cipy, musi sa pockat na 10nm+ a Ice Lake

Tento socket však podle všeho bude odlišný od stávajících,
- ten socket bude LGA1151, faktom ale je ze spätnou kompatibilitou so Z170 a Z270 doskami to nevyzera dobre...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli predikujes spravne, tak Intel proda Coffe Lake jen blaznum a OEM vyrobcum PC, kteri nebudou muset menit tooling pro vyrobu desek a jen do linky napechuji novy chipset, jinou matrici pro LGA a nakonec flashnout novy chipset.

Na druhou stranu mi nekdo s celkem dobrou argumentaci (zapojeni LGA a VR na desce) tvrdil, ze stavajici verze LGA1151 nemuze napajet 6 jadro. Intel si pry docela zkomplikoval zivot vyhozenim FIVR. Pak by to znamenalo nove PCB a z toho uz vyrobci PC vazne nadseni nebudou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No nic z toho som si nevymyslel. Zdroj je vychodna Azia, ktora je tradicne dobre informovana.
Ano dan za prve 6 jadro v mainstreme zrejme bude taka ze bude potrebna nova doska, do ktorej nebude sediet nic predosle (Skylake, Kaby Lake) ani nadchadzajuce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas, kdyz dnesni zakladni desky pro mainstream radu zvladnou vysokotaktovane ctyrjadra na 4GHz a vic + beh iGPU, zvladli by i 6 a 8 jadra minimalne na 3-3.5GHz, 8-jadro proste davno mohlo/melo byt v mainstreamu.

Ze ma Intel vyrobeny takove vzorky na 110% verim, jenom byl zkurvene nenazrany a neuvedl je, protoze konkurence nebyla a ted kdyz tu je, nevi kam z konopí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jedinej, komu se do toho tuck neustále cpe jiný písmenko? :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

takvy to co vyjadruje vztah intelu k zakaznikovi? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani nie, prvé je len hore nohami

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu přecedo... žádnej dobytek, dislektik sem... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim nac ten Coffe Lake vubec bude a komu :-D? Dnes a hned je tu proste uzasny RyZen 5 1600X za 275€.

To sme se vazne masivnimu nastupu "az" sestijader meli dockat jenom v roku 2018 a este k tomu v Q4?

Jasne, uz to vidim jak majitele praskajicich(-1/3), nepajenych a zravych Skylake/Kaby Lake-ů(K) houfne migruji na novy socket jenom pro 6 jader a 10nm. Jo vidina jeste prodrazenych zakladnich desek, co dekadu to dekadu o +10/20 dolaru na konkretni cipset, s tim ze to sestijadro bude trpet na pastu a kdyz k tomu pripoctu max DDR4 2400MHz s tim ze 2666MHz pujde jen rezie jeden kanal/jeden modul, tak ta platforma bude jiste silne stabilni a efektivni.

Intel otalel s uvedenim multijader 5,5 roku! od vydani nepovedenych FX procesoru AMD(první FX-8150 uveden k datu 12.10.2011). Namisto toho aby situace vyuzil, vydal 6 jaderny Ivy Bridge pro mainstream, 8 jaderny Haswell pro mainstream a 10 a 12 jaderny pro mainstream a HighEnd, zacal procesory kokotavě nepajet s vyhovorkou ze to nejde pricem -E 22nm procesory pajene byli, pote pridal do Haswell-u IVT/regulator napeti, jo to mi byla novinka, nasledne osekal o 1/3 zakladovy substrat u Skylaku cimz procesory zacali(jestli clovek pouzil chladic lepsi a vykonnejsi jako OEM Box) praskat, pote prisli zravejsi procesory Kaby Lake, jo kupte si za 420€ nas slavny Core i7 - 7700K ale taktovat, netaktujte, a kdyz se tato situace tvrde resila 3 mesice na oficialnim Intel-ím foru, namisto toho aby Intel poslal zakaznikum tehleh procesoru financne odskodneni, nebo je na vlastni naklady propastoval, vysral se na tom smazanim fora, jednoduse netaktuje a dekujeme, nasrat!

Ja pred lety preferoval Intel procesory, klidne Pentia ale ne ty N vojeby po-stavene na Atomech, pomale, pitome a zkurvené zmetky, ted kdybych si stavel herni/novy moderni pocitac, volim jednoznacne RyZen, vim ze AMD me proste neojebe, platforma je vyladena, pameti bezi kolem 3GHz, jadra k IHS sou pajena a AM4 vydrzi nejmin do roku 2019. Ono nebudete dlouho cekat ale i takovy moloch jakym je Intel dnes pujde do kytek, v rezii telefonu ho vytlacuje Apple, Qualcomm(+emulaci x86 kodu), samozrejme AMD svym RyZen-em a zachvili ThreadRipper-em, co se tyce konzoli tam ma AMD jasnou dominanci a co se tyce servru tam dnes vysel silnej kalibr Epyc ktery nabizi plnych 128 linek a k tomu 8 channel DDR4 pri vsech modelech bez vyjimky, samozrejme bezkonkurencni ceny, Intel naopak u sveho noveho vosmjadra Skylake -X osekal linky na 28 a k tomu ho nepaji a jeste chce za to novou desku, no necht si ho strčí do píči, navíc jeho ignorace Evropy byla ceresnicka na dorte hoven.

Seru ja na cely Coffe Lake, za nadavky se omlouvam, pekny vecer preji vsem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kabylake je žravý? :-o Tak to potom nové Ryzen procesory nic moc, protože i bez grafiky mají spotřebu stejnou jako právě zmíněný Kabylake. ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že ti mínuskáři také něco nenapíší, to je potom diskuze jak stehno. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda nejaky komentar...;)
Tak nevim..SkylakeX 7800 6jadro, spotreba na urovni Ryzen 1800x. Je to CPU bez grafiky a ma o 2 jadra mene, Boost frekvence plus/minus stejny. Spotreba jednoznacne horsi.
http://www.techspot.com/review/1433-intel-core-i9-core-i7-skylake-x/page...
KabylakeX 7740 .. vyssi spotreba v zatezi nez 7700k, vyssi nez 1600x a 1700. Spotreba jednoznacne horsi.
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/75590-inte...

Kde jste prisel na tu spotrebu? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by na to migorvali vlastníci Skylake nebo Kaby Lake? Vlastníci starších generací to jako upgrade mohou považovat.

Velký počet jader... kdo to vlastně potřebuje, pár nadšenců a profesionálové co renderují 3D či video, pro drtivou většinu uživatelů počítačů je i čtyřjádro víc než dokáží využít.

A ad mánie kolem AMD. Pro mě jakýkoli ryzen znamená ztrátu 20-25% výkonu, potřebuji single thread výkon a 4c/8t mi dostačuje. Ryzen má bohužel jednak o pár procent nižší IPC, což by se dalo ještě ignorovat, ale z Intelu vymáčku celkem spolehlivě o 20% vyšší takt. 6/8 core co udrží takt kolem 5GHz by mohl být zajímavý, dalo by mi to trošku větší flexibilitu - například vypnout HT a mít stále k dospozici stejný počet threadů jako teď.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jirko k čemu potřebuješ tak nutně single thread výkon, že ti nestačí o něco menší než má Intel ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

X-Plane, Prepar3D, FlightSimWorld ...jediný důvod proč potřebuji silné CPU a grafiku Aktálně dominuje 7700k - je to to nej co pro ty simulátory může člověk koupit. Ryzen je hodně pozadu a nový SkylakeX nepřináší SP navíc.

Nebýt výše uvedených, tak si vystačím s obstarožním C2D nebo současnými Pentii protože na nic jiného než net a občasného kouknutí na film/fotky to nepoužívám, ano hraji hry, ale to byl hlavně důsledek toho že už jsem měl doma slušnou mašinu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna simulátory jsou přesně ty druhy programů, které by měly využívat thready naplno, pokud to nedělají, jsou špatně napsané. Zde vidím v budoucnosti změnu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, třeba nový Preapr3D s tweakem pkde pozemní textury čte 16x větší než normálně (no s 8GB VRAM to je trošku unstable, chce to 1080Ti) jedou všechny jádra blízko 100% viz http://download.jirikocman.cz/p3dv4_usage.png (core 1 není preparem záměrně využívaný a těch 30% na něj naložily windows). X-Plane je na tom s celkovou zátěží podstatně hůře, další jádra více či méně používá k počítání letových modelů umělého provozu, který ale spousta lidí vypíná.

A ano, chce to změnu, ale tady to bez přechodu na next gen api nehrozí. Problém není ani tak špatně/nevýhodně napsaný kód jako počty draw calls, nejsou to běžené herní enginy. Draw calls normálně vývojáři her omezují co to jde Simulátory se dají označit za high polygon count enginy. Letecké simulátory s pokrytím celého světa těžko budou používat custom made modely, který by obsahovaly třeba městskou čtvrť jako jeden model nebo celý les jako jeden model (jde to ale pak se ten jeden model jedné čtvrti bude prodávat za několik desítek dolarů). Aktuálně se používá "autogen" který kreslí každý objekt jednotlivě z nějaké nepříliš velké knihovny a těch objektů na obrazovce nejsou tisíce ale desetitisíce a třeba nový Prepar s přehledem půjde do milionů, protože autogen umí kreslit na ploše přes 2700km čtverečních, kdyby to vše byl defaultně hustý les jsme na několika milionech stromů,

X-Plane plánuje zřejmě někdy v příštím roce Vulkan namísto openGL. U Preparu počítám za 2 roky DX12, ale za předpokladu že W10 budou růst. Ty změny nejsou bezbolestné, oni vývojáíři toho simulátoru to možná zvládnou celkem v pohodě, ale simulátor není jen o tom samotném programu ale o desítkách či stovkách doplňků. Pokud se tím rozbije kompatibilita - a to se rozbije, pokud vývojář doplňku nepoužívá grafickou frontu simulátoru ale volá openGL/DX přímo.Drtivá většiná uživatelů zůstane u staré verze pokud pro novou verzi nebude podpora a hlavně pokud nebudou nuceni platit žádné upgrade fee protože to mohou být tisíce dolarů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak konkrétně u AMD mi vadí jedna věc. Ano, má solicní CPUčka v ceně 5k+, ale tato firma letitého lowendu za adekvátní ceny nemá dodneška nic nového solidního v nižší cenové hladině. Tam dominuje Intel s G4560 za dnešní 2k (stával i 1,5k) a těch pár zastaralých AMD CPU pro staré platformy je možná tak na upgrade, ale ne na výstavbu nové levné mašiny... :(((

Sám jsem nedávno přešel z Q6600 na to Pentium, cena upgradu (CPU, deska, RAM, krabice a PS) 7k. Co bych proboha za tyhle prachy dostal od AMD ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mínusy jsou vždycky hezký, ale dokáže mi někdo, jak se hluboce mýlím a dá dohromady výkonější AMD sestavu za lepší budget ? ;)))) HDD, SSD a grafiku jsem měl a pořídil toto :

https://www.czc.cz/204104,185237,204469,188046,40556/kody

Upozorňuji, že tehdy byl levnější CPU, PS a o pár kaček i bedna, takže jsem se do 7k sakum pikum vešel... (a to by se dalo ještě pár stovek skrouhnout na MB)
Mé příspěvky nejsou "hejtování" AMD, ale povzdech člověka, který před časem upgradoval a AMD se svou nabídkou ani nenamáhalo konkurovat :((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se ví už úplně od začátku že nejnižší řady CPU budou uvedené až později - Ryzen 3 a APU mají být ve druhé půlce roku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tímto způsobem se dá ovšem čekat do nekonečna, protože vždycky bude "na obzoru" a "za chvíli" něco nového a lepšího.

Vybírám v okamžiku, kdy tzv. nastane čas (třeba proto, že chcípne MB) a čekat se dá možná měsíc, nebo dokonce dva. Ale přátelé, od uvedení G4560 do příchodu R3 to bude cca ROK a AMD po tu dobu nemá v této kategorii nic konkurenceschopného...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel AMD nedokáže vydat vše najednou - udělali nějaké rozhodnutí o harmonogramu vydávání který je pro ně nejvýhodnější a my s tím prostě musíme žít. A nekecej - G4560 byl uvedený někdy letos v únoru, R3 má být v Q3, takže rozdíl je tak půl roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pán má po ránu špatnou náladu ;) Takže G4560 byl uveden v lednu (třeba diskuze zde) :
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=917&t=1259065

...čili půl roku je to DNES a R3 v nedohlednu. A známe AMD ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak Pise TOW. AMD (stejne jako jina firma) ma harmonogram, podle ktereho jede. Ma tam nasmlouvane veci s partnery, urcite is GF, atd. Jak jej udelali, tak jej udelali. Chci verit, ze to udelali nejlip jak umeli a pro pozdejsi uvedeni maji nejaky duvod :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pentium za 2k je dneska bezkonkurencni. Akorat, ze to je stav nekdy od ledna. Do te doby tady byli akorat i3ky, ktere byly za 1-2.5k vic. Ono porad FX je taky solidni volba, pokud nekdo potrebuje silnejsi multithread. Na to se to pentium nechyta. Zase dobre je, ze se da jeste upgradnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-------------- -------------- -------------- --------------
zas iny socket? a jaky? 1152 alebo 1149 ???
intel-dementel ma socket na dva roky pre dve rodiny core apu a kompatibilita je jedno velke hovno: 1155, 1156, 1150, 1151 ... nebolo ich uz dost?

aj amd mali pre apu fm1,fm2, fm2+ ale kompatibilita je niekde uuuuuuuplne inde (a pre cpu doteraz am2, am2+, am3, am3+)

intel UBER-C0C0TI aj s ich kurvitkovym socketovym systemom
-------------- -------------- -------------- --------------

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naprosta bomba, kupuju, na tohle se RyZen nechyta. Vubec jsem to necekal, Coffee Lake takovych jader, ze se z toho cloveku zatoci hlava. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony ty nové SkylakeX vypadají o trošku lépe. Sice ta X299 platfoma je trošku schizofrenní, ale ty CPU vypadají dobře a v průměru docela výrazně překonávají ryzen za nižší (7800X) nebo o trošku vyšší (7820X) cenu. Ano je tu spotřeba a teploty, ale moje 4790k na vodě v plné zátěži s přehledem šahá pře 80°C na jádrech a bere si k 140W (pokud se drží v intelem předepsaných hodnotách, tak jsou teploty do 60°C a spotřeba odpovídá 88W TDP, ale ztráta pro mě je asi 10% výkonu)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Asi se shodnem, ze 7800x neni primarne urcena na hrani za ty prachy s deskou a pametma. Ma rychlejsi singlethread, ale multithread ani nahodou nez Ryzen 7. Krome toho je to workstation platforma, kde je prave multithread klicovy. Zajimalo by mne, kde jsi teda prisel na to, ze "docela výrazně překonávají ryzen za nizsi cenu"? A nerikej mi, ze jsi byl pred tim na pivu.. :D
http://www.techspot.com/review/1433-intel-core-i9-core-i7-skylake-x/page...
http://www.anandtech.com/show/11550/the-intel-skylakex-review-core-i9-79...
v nejlepsim muzes tvrdit, ze diky vyssim frekvenci, ma to 6jadro plus/minus srovnatelny vykon r1800x. Ovsem cenove ani nahodou. Jendak je drazsi, jednak nejlevnejsi desky (jedna) stoji 250+Euro a ceny jdou az k 500,-Euro, quad channel je taky drazsi. A tresnicka na dortu je, ze to musis chladit vodnikem jeste k tomu. Takze cenove je vesmirna liga, proti tomu, za co muzes poskladat slusny 1800X. To nemluvim o R7 1700 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj AMD casom iste pride s 6C12T APU a ked aj s nim, tak iste aj s 8C16T APU. Mohli by v pohode urobit ne-monolyticke APU zlepence Zeppelin monolyt + GPU ako celkom prve APU zlepence Intelu.

Take 125W APU v podobe 6C12T a 8C16T CPU + 704 SP GPU na jednom PCB v jedinom sockete neni na zahodenie a stacilo by to takmer na vsetko okrem hardcore hrania, GPGPU vypoctov a tazenia kryptomien.

AMD malo doteraz maximalne 4C4T APU pricom vykon na jadro bol o 40% nizsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> takovych jader, ze se z toho cloveku zatoci hlava

z 6ti jader se vam toci hlava ? LMAO...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že nový socket. Nech si pekne zákazník priplatí aj za novú základnú dosku :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani si nevzpominam, kdy jsem u Intelu provedl upgrade CPU na stavajici desce. Je dost dobre moze ze nikdy. Co se tyce (nejen) kompatibility socketu, tak je firemni politika Intelu na bliti.
Pokud potreba upgrade nastane a AMD bude mit neco konkurenceschopneho, tak uz z principu do Intelu nepujdu a to rika clovek co si 20 let nepouzival nic jineho nez Intel CPU.

Bohuzel, take potrebuji extremne silne IPC. Vyvojari, az na cestne vyjimky, neumi navrhovat a psat MT SW.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

This is not my cup of coffee :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to bude skvělý procesor pro vývojáře v Javě? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Získal jsem pocit, že tu jde spíš o dvakrát převařený loːgr leɪk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.