Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Z170 umožňuje taktovat i neodemčený Skylake

BCLK nešlo měnit na Ivy bridge/Haswell?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

išlo, ale pár desiatok megahertzov = takmer nulový nárast výkonu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nechápu... není to spíš než chipsetem samotným procesorem?

Mám Ivy bridge K na Z desce a dál než o 3MHZ jsem se při testu myslím nedostal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že takovou anarchii Intel zatrhne.

To přece nejde si jen tak taktovat neodemčený procesor. Měli by nacpat vPro backdoor do všech procesorů a pokud bude detekováno, že někdo točí non-K CPU, ihned bude pokutován a v CPU zapnut killswitch, který znehodnotí počítač a zabrání tak poškozování ekonomiky!

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A nebo meli predprodukcni K a meli za to, ze to neni K ....... osobne zastavam nazor, ze dnes taktuje leda uplny blb. Kvuli procentu narustu vykonu vzroste o pulku spotreba a zivotnost se snizi geometrickou radou .....
Schvalne udelejte anketu, kolik lidi ma skutecne pretaktovany desktopovy pocitac ..... troufnu si tvrdit, ze i na "geekovskem" serveru to bude kolem 10%, takze ve skutecnosti to pude pul promile ....

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Nic z toho co popisuješ se nestane pokud nebudeš zvedat voltáž (nebo jen mírně) . Takovej Sandy bridge šel o více jak Ghz vejš aniž.... Je naopak hřích to neudělat.

Co se Oc týče, to že jde pohnout s turbem o něco i u locked CPU, to byl normal u Sandy a Ivy bridge, až u Haswellu to intel locknul úplně tak se asi vrací zpět ke starému modelu. Co je ale zajímavětší a mohla by to bejt šance pro všechny je ta FSB 133.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

OK, ty mas ted v pocitaci pretaktovany procesor?;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Točím to všude možně, už jen kvůli tomu dementnímu Turbu co si hraje jak chce.

Turbo off a maximální takt nahoru pro všechna jádra, CoolnQuiet či SpeedStep samozřejmě zapnutý.

V pracovním PC mám AMD FX-8350 přetočenou na 4,5GHz bez zvýšení napětí.
Doma jedu na 2500K @ 4,1GHz bez zvýšení napětí.
Testovací pesík má FX-8300 @ 4,7GHz se zvýšeným napětím.
V HTPC mám AMD Athlon 5350 @ 2100MHz bez zvýšení napětí.

Notebooky bohužel ladit nejdou, jediné co na ThinkPadu mohu dělat je použít parádní TPFanControl a Lenovácký powermanagement.

Notebooky s AMD Phenomy a s AMD Llano byly úžasné v tom, že šly podvoltovat nebo přetaktovat:

https://code.google.com/p/fusiontweaker/ - to je na Llano, hezky jsem si tam vyladil A6-3420M, moc často padal takt z 2,4Ghz na 1,5GHz. Upravil jsem minimální možný takt na 400MHz a nějaké ještě nižší napětí, maximální PState šel klidně na 2,6GHz a všechna jádra pak 2,4GHz. Při zátěži to drželo v rozpětí 2,4-2,6 při všech jádrech, což je super. Předtím to po chvilce padlo na 1,5GHz.

http://phenommsrtweake.sourceforge.net - tímhle se dají ladit mobilní i desktopové Phenomy, zatím jsem u mobilních narazil na to, že mají zamčený násobič, což Llano nemá! Nemohl jsem tak točit triple-core Phenom II P820, jen podvoltovat a snížit takt.

Jinak Haswell a Haswell Refresh mě hrozně na**** tou nemožností ladit Turbo, hodní lidičkové z Intelu asi mají své uživatele za idioty, nebo nevím. Taková i7-4790S má 65W TDP a 4GHz Turbo při jednom jádru. Bohužel to Turbo NELZE upravit a udržet stabilně na 4GHz při větší zátěži. Navíc nelze disablovat Turbo a popohnat to na jeho max úroveň. Zvýšení TDP limitu asi dvojnásobně nepomohlo, proud taky ne. Takže je to super ta degradace výkonu a random horská dráha. Zbývá tak pořídit Kčko, pořídit desku s Hčkovým chipsetem a ladit to tak. Thanks Obama!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy jsem měl všechna PC přetaktovaná. Nevim co je to za dotaz. Mezi legendy asi uvedu: Cyrix 486DX2 50 @ 120Mhz, pentium MMX 166 @250Mhz, K6-2 333 @ 450Mhz, Celeron coppermine 533 @ 950Mhz, Athlon XP 1700+ 1,43Ghz @ 2,2Ghz, Athlon 64 3000+ Winchester 1,8Ghz @ 2,6Ghz, Core2 duo E4300 1,8Ghz @ 3,4Ghz, Core I7-920 2,66Ghz @ 4,2Ghz. Core I7-3820 3,6@ 5,125Ghz. To jest mé dosavadní výsledky na která jsem nejvíc hrdej. A nikdo mi nebude tvrdit že ten nárůst výkonu nestojí za to, sakra stojí.

Tvůj arugment dole že "většina lidí ani neví co to je" je super, většina lidí jsou tupé ovce, chceš bejt tam? Buď si tam.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokso!!! -> to som vazne nevedel!!! 8-O
(a to sa malokedy stava ;o)

Ked som kupoval svoj IB, tak uz boli haswelly chvilu na trhu -> kupoval som ten CPU rovno s tym, ze na patricnej doske pojde `posunut` o 4 biny a dostanem sa na pozadovanych 4GHz...
(pretoze by som mal blby pocit podporovat nechutne vydieracstvo intelu s `K` procesormi)

Samozrejme som vahal, kedze Intel ma taku jebnutu cenovu politiku, ze porovnatelne CPU medzi generaciami stoja rovnako,
nakoniec rozhodlo ze pre haswell je asi nemozne zohnat MB s inteligentne rozmiestnenymi 3x PCI slotmi a zaroven som splasil novy `vybehovy` mainboard s `overclockerskym` chipsetom za cenu obycajneho...
(t.j. zas som ani nepodporil dalsie nechutne vydieracstvo intelu, ze ked chces taktovat, musis zacvakat mastny chipset)

Kebyze kupim nakoniec haswell, tak ma asi drbne.... 8-O

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"zivotnost se snizi geometrickou radou" .. pokial niekto CPU vyslovene nespali, co je dnes v podstate tazke urobit, tak sa zivotnost taktovanim nijak neznizuje.

Co sa tyka mojho PC, tak notebook taktovany nemam (par generacii dozadu som taktoval aj ten Athlon XP-m - smerom dole aj napatie, dnes sa to uz neda, bolo to super, aj na 500 MHz to bolo ok na filmy napr).

Stolny PC nataktovany mam, o trochu - i5 750 - o par stoviek MHz. Moc sa mi s tym nechce, hrat, skor na safe hodnoty.

Je pravda ze v minulosti malo taktovanie vacsi vyznam. Ked som mal 486SX25, tak po nataktovani na 40MHz to bol uplne iny PC, vyrazne stupol nielen CPU vykon ale aj priepustnost PCI zbernice, rychlost RAM atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v minulosti jasne, ale dneska mi to prijde uplne over, abych tam kupoval nejaky specialni vetrak atd ...... vetsina uzivatelu PC ani nevi, co to taktovani je:)

Jinak zivotnost Hilly taktovanim klesla geometrickou radou, stejne jako toustovace:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Core2Quad Q9450, 2.66 Ghz -> 3.4 Ghz, stabilně už přes 5 let, chlazeno pomocí Ocz Vendetta 2
strop kam to až šlo bylo někde za 3.6 Ghz, zvýšení napětí (a spotřeby) je nutné i pro 3.4 Ghz

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já ještě před pár lety jel na legendárním Phenomu II X4 965 BE 125W přetočeným na 4GHz při 1,525V, tehdy mi ty magické 4GHz přišly jako úplné scifi :D

Na předchozím Phenomu 9650 to bylo nedosažitelné, vůbec první generace Phenomů byla na točení smutná. Třeba X3 8650 2,3GHz se mi podařilo předtím vyhnat horko těžko na 3GHz, ale s nvidia nForce 570 Ultra to nebylo stabilní, při přechodu na nový board s AMD 790X chipsetem to najednou bylo a dala si říct o kousek výš. Ale to už jsem krátce nato pořídil tu 965ku :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

E5200 z 2.5 na 4.2 GHz :D Pár mesiacov stabilne (kým som drvil GTA 4 :D ), potom už "len" 3.3 až 3.6 podľa obdobia, len pár krát som sa pokúšal o 4.5-5 GHz :D

A skok vo výkone to bol takmer lineárny. Teda pri tých 4.2, potom už výkon (absolútny, nie na takt) trocha klesal. Ale celkovo maximálna spokojnosť. K tomu HD4850 ktorá šla zo 600 na 800 až 850 MHz. Teda +70% na procáku a 30-40% na grafike... Niečo také sa mi ani nechcelo upgradovať :D

Na druhej strane to už chcelo dosť vysoké napätie, takže spotreba nad FX8320@4.3 pri ktorom mám aj o pár tried výkonnejšiu grafiku. :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim - chceme anketu!!! Mela by nejak reflektovat znacku a typ/vyrobni radu CPU, aby si z toho slo udelat obrazek ktere procesory jsou taktovany nejcasteji.

Muj nazor je, ze taktovat dnes absolutne nema smysl. Realny vykon v aplikacich/hrach se tim zvysi naprosto minimalne a oproti tomu spotreba a produkce tepla se zvysuje dost rapidne. Pri dnesnich CPU a vlastne uz od dob prvnich i7 v tom nevidim absolutne zadny rozumne a realne vyuzitelny potencial.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme taktovat nepotrebuje niekto kto nepotrebuje vykon. Kedze dnes je vsetko orientovane na mobility, od dob Windows 7 vsetko ide dobre aj na starych PC, dovtedy nevidane.

Vykon potrebuje ten kto hra nove hry a limituje ho CPU (neviem kolko%, nehram bove hry) a potom ti ktori PC vykon potrebuju na pracu - render, kompilovanie, praca s RAW atd. Pokial clovek vykon potrebuje tak 30-40% navyse skoro zadarmo je super.

Pokial clovek browsuje, vyuziva office, spotify, filmy atd tak nepotrbeuje taktovat. Vlastne nepotrebuje ani i7.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo seriozně pracuje, používá zpravidla Xeon, ECC, certifikovaná a garantovaná řešení. Hledat obskurní chybu způsobenou provozem mimo specifikaci je neskutečný opruz a po přepočtení času na peníze i hrozně drahé. Oveclocking je okrajová zábava pro pár exotů, která nemá s použiváním počítače k produktivní činnosti, potažmo profesionálním užitím téměř nic společného.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jop, kdyz se podivas do jakekoliv softwarove firmy, vsichni vyvojari frci na laptopech s Xeony... Certifikovano a "garantovano", to je to nejdulezitejsi pro 12 z 10 vyvojaru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně tam mají spíše DELL/Fujitsu/HP workstation než nějakou odpadkovou ASUS/Gigabyte/MSI skládačku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale ako to suvisi s temou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

že, potřeba OC spolu s potřebou pracovat nejdou moc dohromady.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Chod to vysvetlit vacsine firiem, kde developeri robia na i5/i7, ze to robia cele zle a ty vies lepsie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To o té "většině" jste vysledoval v obou "garažových" firmách ve kterých jste pracoval?

Pokud máte problém s pochopením psaného textu, klíčová část sdělení se netýkala problematiky desktop vs. server CPU, ale tématu "přetaktování", o kterém celá tato diskuze je.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.