Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co je vlastně nového na foťáku iPhone 6S?

Teda po přečtení článku mám chuť na čočkovou polévku.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Osobně - jako majitel m43 foťáku - v dnešní době už fotky s velkou hloubkou ostrosti na širších ohniscích za dobrého světla s přiměřeným dynamickým rozsahem klidně mobilu přenechám. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no skor mam pocit ze pri niektorych zrkadlovkach sa snazia naopak tie mobily "dobehnut", smerom nadol. Robia to ako masovku a setove objektivy k nim su obcas tragedia. Ze mobil bude fotit v ramci moznosti nejako, s tym tak nejak kazdy normalny clovek rata. A ked su blbe svetelne podmienky, stale mozem z neho volat, pisat, pozret mail, web atd. Ale ked mam fotak co proste foti nahovno tak nic viac s nim uz neurobim a su to cisto vyhodene peniaze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu si většina lidí nevybírá mobil podle kamery a ta je tam do počtu - ač velmi užitečná funkce.

To u foťáku, když jde člověku o slušné fotky, už by měl člověk číst, poserfovat po netu, přemítat, otestovat a ne koupit první věc v super akci u MZáka. Pak se nemůže stát, že by kupil vyložený šmejd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano az na par "foto telefonov" ktore aj tak su skor okrajovou zalezitostou.
Hej lenze tak nejak mam pocit ze teraz je obdobie degradacie znaciek. Aj vychytany vyrobcovia musia vyrabat mainstream aby prezili. Niesom odbornik do fotografie, ale za poslednych par rokov vzdy ked som si pozical nejku zrkadlovku, lebo som uvzoval nad kupou, tak som bol viac a viac smutny co z toho liezlo. Samozrejme, dokupim kvalitnu optiku, nejake to haraburdie naokolo a este pohrat sa s postprocesingom tak je to spicka, lenze zasa to nemusim a tolko sa mi investovat ani nechce.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Cim vic cocek tim vic adidas XD

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne. Při psaní článku jsem marně vzpomínal, zda existuje objektiv se světelností kolem f/2.2 a jen pěti čočkami, který by dokázal ostře vykreslit 12MPix rozlišení. Nevzpomněl jsem si na jediný... Tady opravdu není důvod šetřit, zvlášť když mluvíme o telefonu za více než $500 a o plastovém miniobjektivu, který stojí kolem dolaru…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba petzvalův objektiv z roku 1840 a jeho pozdější variace?

Zdarma a bez reklam vám prozradím velké tajemství, které posune Vaši kariéru fotopublicisty o několik let dopředu. 12mpx není rozlišení ale počet pixelů. Čočky navíc se do objektivů nedávají proto, aby dokázaly "vykreslit rozlišení". Ale především proto, aby korigovaly různé mimoosé aberace, umožňily použít tu kterou optickou konstrukci, dosáhnout těch kterých stavebních rozměrů, pokrýt tu kterou velikost snímače, dosáhnout požadovaného ohniska, realizovat stabilizaci, atd.. Přídání dalších členů do optické soustavy má naopak často negativní vliv na jiné optické parametry (zejména na kontrast, který je stejně důležitý jako to rozlišení či ostrost o které pořád píšete, protože každé rozhraní vzduch-sklo rozptyluje světlo).

Pokud jedna konstrukce používá 5 členů a jiná 6 tak to neznamená, že jedna se nehodí pro 12mpx snímač a druhá ano nebo že jedna je lepší a druhá horší. Ale proto, že jedna konstrukce to potřebuje a druhá ne).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Petzval umí vykreslit ostře 12megapixelové rozlišení? Vždyť ten je používaný naopak pro nejměkčí portréty, protože má velmi neostrou kresbu - snímek z 12MPix EOS 5D není ostrý ani po zmenšení na pohlednicový formát...
http://cdn4.lomography.com/8c/5125d4e944d5df15a4e101a88f93224b4892b5/700...

„Zdarma a bez reklam vám prozradím velké tajemství.“
Méně sarkazmu a trochu víc vědomostí by neškodilo. Právě ony aberace, které umožňuje větší počet povrchů korigovat, jsou příčinou neostré kresby v rovině ostrosti a tedy i důvodem, pro který jsou s navyšovaným rozlišením snímačů konstruovány i čím dál složitější objektivy.

Naopak s velikostí média to nijak nesouvisí, viz třeba Cookeův triplet pro velký formát.

Počet přechodů sklo / vzduch má v dnešní době omezovat kontrast? Jak je tedy možné, že si třeba nové padesátky od Zeisse nebo Sigmy vedou tak skvěle, když mají 2× více přechodů než starší modely? S dnešními antireflexy se ztráty na jednom povrchu počítají v desetinách procenta...

„Pokud jedna konstrukce používá 5 členů a jiná 6 tak to neznamená, že jedna se nehodí pro 12mpx snímač a druhá ano nebo že jedna je lepší a druhá horší. Ale proto, že jedna konstrukce to potřebuje a druhá ne).“
Druhá k optickým korekcím zřejmě používá kouzla a čáry…? ;-) Vzhledem k tomu, že se bavíme o výrobcích mobilů, kteří optiku odebírají od externího dodavatele, který konstrukci se šesti čočkami prezentuje jako opticky lepší než konstrukci s pěti čočkami (kdyby byla horší, asi by jí nenabízel), je podobné teoretizování bezpředmětné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tady by byla potřeba dlouhá diskuse na kterou nemám čas. Musel bych machrovat svým čtyřčleným modifikovaným petzvalem (v ceně zánovní fabie) a rovnačem pole (v ceně iphonu) kterým občas fotím, proč na velikosti vykreslené roviny (velikosti čipu) záleží, a pak přemýšlet jaký je vztah mezi rozlišením a průměrem airyho disku.

Ale vážil bych si, kdybyste už nadále zaměňoval počet pixelů za rozlišení :)

Ještě vám dám takovou motivační otázku. Hypotetický iPhone 6S a reálný Canon 5D který zmiňujete mají oba 12 megapixelů). Který z těch dvou čipů v nich má podle vás větší rozlišení?

Taky mě zaujala ta formlulace jak Apple z 5 členů "vytahoval" rozlišení a světelnost? Kolik světelnosti se dá podle vás "vytáhnout" navíc z pěti členů a nakolik už je potřeba členů 6?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mi někdo vysvětlit co se nám autor v tomhle článku pokoušel sdělit? Recenze foťáku v novém iphonu? Zhodnocení nedostatků předchozích modelů? Nebo nepovedená lekce z oblasti digifoto? (nesmysly typu že růst pixel count znamená odpovidajíci růst "plošného" rozlišení, či vztahování počtu členů či světelností objektivu k rozlišení či ostrosti, či pojmy typu ostrost na pixel"

ohledně:
"V posledních letech se téměř přestalo objevovat konstatování, že navzdory vysokému rozlišení nedokáže smartphone obrazovou kvalitou nahradit zrcadlovku. "

by mě zajímalo nějaká reference. Kde se to začalo a nyní přestalo objevovat?

Polemizoval bych. Pro radu lidí, zejména pokud nemají povědomí o technických aspektech digitální fotografie a postprocessingu (autor článku?) slutečně může znamenat přechod od DSLR ke slušnému smartphonu krok vpřed.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Autor len chcel sirit nenavist voci Applu a majitelom iPhonov.

iPhone 6s doteraz nebol predstaveny a nie su ani oficialne informacie, aky tam bude fotak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

…a miliony 12MPix snímačů s kompatibilními objektivy, které si Apple u dodavatelů objednal, patrně budou věnovány na charitu :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oznamil Apple, ze objednal miliony 12MPix snímačů???

Kto moze potvrdit, ze videl taku objednavku???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu existují události a dějí se i věci, o kterých Apple na svém webu neinformuje. O tomto informoval pracovník dodavatelského řetězce. Objednávka nemá jen odesilatele, ale má i adresáta, takže Apple není (zdaleka) jediný, kdo má přístup k jejímu obsahu.

Nějak nechápu snahu o zpochybnění jedné konkrétní informace, která pochází ze stejného typu zdroje, od něhož pocházely prakticky všechny informace o všech modelech iPhonů dostupné před jejich vydáním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cize: "jedna pani povidala na webu", ale v muzskom rode.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu existuje mnoho informacii o nevydanych Apple produktoch, ktore sa nikdy nepotvrdia. Od lacneho iPhonu, cez zafirove sklo na iPhone, po 2-3GB RAM v iPhonoch, 4-jadrovych procesoroch v iPhonoch, grafickom vykone na urovni superpocitaca v iPhonoch, ..... .

U viac rokov sledujem taketo informacie a asi tak 90% z nich su obycajne klamstva.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty informace z druhé ruky mají jedno společné. Bez výjimky se objeví nejdřív na rumours webech a v zápětí (v negativní konotaci) na diit.cz. Podobně jako všechny aféry ať už mají reálný základ a nebo jsou to úplné blbosti.

Tak jsem to dopracovali tak daleko, že redaktor na základě zpráv s takovou relevancí zhodnocuje co je nového na foťáku v telefonu, který nikdo z věřejnosti ještě neviděl, hodnotí marketingové věty, které nikdo zatím neřekl. Dokonce se neví jak se bude jmenovat a jestli ho vůbec vydají. A je takřka jisté, že až ho vydají tak ten telefon ani příslušný redaktor nikdy nebude držet v rukou (protože se mu nelíbí bo se tam nedá nahrát linux a zrcadlovka je lepší). Přesto o něm s kolegou napíšou padesát hate článků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No staci se podivat par tydnu zpet - jeden den clanek jak ma Note5 na sto procent potrvrzeny 4K displej, a druhy den uvedeni telefonu.. samozrejme jen s QHD displejem :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Autor len chcel sirit nenavist voci Applu a majitelom iPhonov."
Ano, toto mi pripada ako najpravdepodobnejsie. Hned trebalo zdoraznit ze, Ťamťung (pish ako požujes) ma cociek 6 - co je informacia ala pitcha = pokial nebudu k dispozicii fotky na porovnanie z oboch smartfonov.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.