Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ISO 1 000 000 000? Panasonic má 100× citlivější fotosnímač!

Dovolím si to trochu nadlehčit: jako absolutní laik nevím, z čeho Panasonic ten „organický“ snímač dělá, ale jestli třeba nebude problémem jeho životnost. Já jsem taky organický a myslím si, že z toho, co se ve světě děje, už asi dlouho nevydržím ;).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji jíst více tuřínu ;-).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Organický se mi zdá znamená jen to, že je to na bázi uhlíku (možná je tam ještě jedna podmínka, ale ta stále neznamená, že je to houba, rostlina nebo živočich, aby to bylo organické). Tj. vůbec to neznamená, že to musí být něco "živého" co by mělo i umřít (nebo eventuelně umírat dřív než to co je na bázi křemíku nebo dřív než to morálně zastará).

Tipuju koketování s grafenem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OLED taky neni zrovna zivy a stejne "umira" rychleji nez klasicke LCD displaye. Totez s CD/DVD zaznamovou vrstvou, s dodatkem, ze "organicke" zjevne znamena "muze to chytit plisen".

I kdyz osobne bych proti pouziti ziveho materialu nic nemel. Specialne u displaye by se hodilo kdyby se po poskrabani zahojil ... a organismus ktery prezije dele nez jak dlouho trva nez moralne zastara display by nemel byt problem. Kytky co mam doma to zvladaji hladce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OLED (resp. dívám se do specifikace a jde o Super AMOLED, co nevím, jestli má vliv) mi na mobilu svítí krásně a vypadává 4G signál do No signál - umírá GSM modul - který je na křemíkové bázi (stáří rok a dva měsíce). ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budou muset dělat vyměnitelné snímače. Už vidím, jak nové foťáky trpí na angínu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Panasonic to je tahoun ... 8k video, milion ISO ... jen ty fotky pořád stojí za ho--o.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"V tomto případě nejde ani tak o zvýšení citlivosti snímače, jako spíše o to, že organická fotocitlivá vrstva s podpůrnou strukturou elektrod netrpí tolik na „vlastní šum“ a reaguje i na velmi malé výkyvy dopadajících fotonů."

S tím bych byl trošku opatrný. Ono při určité citlivosti už na jednu buňku dopadne méně než jeden foton na kvantizační úrověň (0..255, 0..4095 atd.) V tu chvíli vás nezachrání ani nulový šum snímače, protože ty fotony tam prostě nejsou. No a vzhledem k diskrétní povaze obrazu se tenhle typ šumu dost možná projeví už dřív, protože nikdo nezaručí, že třebas i z dokonale stejnoměrně osvětlené a barevné plochy dopadne na každý pixel třeba přesně sto fotonů. A "ISO 1 000 000 000" v tomhle kontextu zní, jako by mohlo být buď blízko, nebo za touhle úrovní. (Asi by to chtělo dopočítat...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to prave chtel napsat. Ze takova citlivost by znamenala detekci necelych elektronu, coz je fyzikalni nesmysl. Pokud vezmeme do uvahy, ze dnesni snimace maji readout noise 5e, a QE kolem 50%, tak nejlepsi zlepseni ktere muzeme ocekavat je 10x citlivost (noise 1e / QE 100%).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podobne nejde donekonecna zvysovat vykon fotovoltaickych panelu o stejne velikosgi (dejke tomu o 1m/2.) zvysovanim jejich ucinosti donekonecna , pokud se jiz jejich vykon priblizi prikonu svetelneho zdroje - slunecniho zareni s danym vykonem na 1m/2. Limitujici je ten zdroj - Slunce a hustota toku fotonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím teda, kam chodíte na ty čísla, ale při světelném výkonu řekněme 1W/m^2 a střední vlnové délce 550 nm, což je hodně bídné osvětlení, dopadá na snímač za sekundu řádově 10^16 fotonů, v případě takového 50 megapixelu je to 200 000 fotonů na pixel každou tisícinu vteřiny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.