Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak vytvořit bootovací CD s Windows 2000 či XP s Nerem

Nero logo
Rád bych vám sdělil následující novinku: V článku o vytváření bootovacího CD pro WinNT/2K/XP jste byli informováni o tom, že nelze k tomuto účelu použít Nero, protože nedokáže "nepřidávat k názvům souborů čísla verze formátu ISO9660". Nalezl jsem způsob (kde jinde, než na Internetu), jak donutit Nero, aby opravdu nepřidávalo k názvům souborů čísla verze formátu ISO9660. Velmi primitivní postup vám právě teď přináším:

Rád bych vám sdělil následující novinku:

V článku o vytváření bootovacího CD pro WinNT/2K/XP jste byli informováni o tom, že nelze k tomuto účelu použít Nero, protože nedokáže "nepřidávat k názvům souborů čísla verze formátu ISO9660". Nalezl jsem způsob (kde jinde, než na Internetu), jak donutit Nero, aby opravdu nepřidávalo k názvům souborů čísla verze formátu ISO9660. Velmi primitivní postup vám právě teď přináším.

Spusťte REGEDIT a najdětě větev

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Ahead\Nero - Burning Rom\General

V této větvi se nachází položka AddISOFileVersion, která je ve výchozím stavu nastavena na číslo 1. Jednoduchou změnou této položky na číslo 0 zakážete přidávání oněch verzí formátu ISO9660 ke každému souboru. Pomocí dříve zveřejněného postupu Jak vytvořit bootovací CD s Windows 2000 či XP pak můžete podobně nastavit bootovací parametry i pro Nero a CD by pak mělo být bez problémů bootovací. Takže jestli je vaším oblíbeným vypalovacím softwarem právě Nero, můžete si nyní i v něm vypálit bootovací CD s Windows 2000 :-). Přeji mnoho úspěchů.


Update 29.11.2002

Mnozí z vás si všimli, že dříve uvedený postup s modifikací registru nefunguje. Nero si po změně registru uvedenou položku znovu přepíše na hodnotu 1. Nyní, když verze Nera a jeho vlastnosti poněkud pokročily, uvádím vše čistě pro pořádek na pravou míru:

Nero verze před 5.5.7.8 na uvedený postup nereaguje - přesněji řečeno si položku v registru znovu přepíše na původní hodnotu a uvedený postup nefunguje. Nero si stále přidává ke každému názvu souboru příslušné číslo verze se středníkem (zpravidla ;1), takže nemá cenu se pokoušet s těmito verzemi Nera vytvářet bootovací CD s Windows 2000 či podobným OS.

Nero verze 5.5.7.8 a novější již má možnost nepřidávat číslo verze souboru normy ISO a tuto položku je možné v něm nastavit ve vlastnostech kompilace na záložce ISO.

Boot CD pro Windows 2000 a XP nastavení v Neru

V kompilaci na záložce ISO zaškrtnete položku Don't add the ';1' ISO file version extension - s výtečnou Evženovou češtinou se položka jmenuje Nepřidávat číslo verze souboru normy ISO (';1') - a pak vám bude bootovací CD Windows NT/2K/XP/... vytvořené příslušným způsobem v Neru fungovat (osobně jsem si to ověřil).

Tím ztrácí celý původní postup smysl (jež v podstatě ani nikdy neměl), takže na modifikaci registru můžete s klidným svědomím zapomenout :-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak vytvořit bootovací CD s Windows 2000 či XP s Nerem

Žádné komentáře.