Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jaké procesory „Sandy Bridge“ můžeme očekávat?

Hádám, že to šlo nacpat do 1156 ale protože výrobci maťáku a s nimi i intel jako výrobce chipsetů potřebujou vydělávat, udělalo se škatulata hejbejte se a všici co mají LGA1156 se můžou jít v budoucnosti zaklouzat a koupit jiný eMBéčko...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jé, to zas bude bordel, stejně jako sc. M, P a 479 nebo 370, FCPGA a FCPGA2 kde člověk na první pohled nepozná, o který se jedná. Změna je pochopitelná, ačkoliv zrovna u intelu často zbytečná (spíše marketingová), ale člověk by uvítal, kdyby aby ty sockety od sebe na první pohled rozeznal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim priznat, ze ve znaceni procesoru je tak nehorazny bordel, ze se v nich uz absolutne nevyznam :-( A obzvlast miluji znaceni, kdy se ani podle cisla neda poznat, jestli jde o rychlejsi ci pomalejsi procesor, protoze kdyz srovnam dva modely, tak jednou znamena vyssi cislo rychlejsi procesor, ale jindy je zase rychlejsi ten s nizsim cislem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pripajam sa ku kritike znacenia aj zmeny patice. Oboje ma za nasledok len chaos. Fij hnus velebnosti!
Som sice Intel pozitive, ale za zachovavanie kompatibility v paticiach si AMD nesmierne vazim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oni si nemají co vyčítat, sc. 754,939 a Am2 šli rychle, sc. A taky neznamenal naprostou kompatibilitu... .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD:
socket A - napříč platformami nefungovalo jen výjimečně, důvody byly především v napájení (a rychlosti sběrnice).
754 -> 939 - dvoukanálový režim. Upgrade socketu nutný (mimochodem v socketu 754 fungují i mobilní procesory pro socket 754, co se dávaly do notebooků, jen je třeba dořešit chlazení, mobilní mají nahé jádro a jsou tak nižší).
939 -> AM2 - DDR -> DDR2. Upgrade socketu nutný.
AM2 -> AM2+ - zrychlení HT. Socket kompatibilní, zbytek byl o BIOSu (většinou to šlo tam i zpět).
AM2(+) -> AM3 - DDR2-> DDR2/DDR3. Upgrade socketu nutný, přesto zachována jistá kompatibilita. AM3 CPU jdou stále do AM2+ socketu.

LGA775: celou dobu šlo jen o zrychlování FSB. Upgrade socketu nebyl tedy nutný a nekonal se. Kompatibilita napříč platformami však šla do kytek.

LGA775 -> LGA1156: Komplet překopání platformy, pam. řadič v CPU - upgrade socketu naprosto nezbytný.
LGA775 -> LGA1366: - totéž, co výše.
LGA1366 -> LGA1156: více paměť. kanálů, jiný typ komunikace s čipsetem. Upgrade socketu nezbytný.

A teď pozor: LGA1156 -> LGA1155: počet paměť. kanálů se nemění. Komunikace s čipsetem stále DMI, kdoví, jestli se vůbec zrychlí a ani to by nebylo překážkou PCIe - nevím o změně (PCIe 3.0 bude až kdy a sloty budou kompatibilní). Nic zásadního se tedy nemění. Upgrade socketu zbytečný. Přesto nastal. Důvod: marketing, nic víc. Nebo jestli nějaký technologický důvod je, rád bych jej znal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za nejakych 5 az 6 mesicu uvidime. me by to take zajimalo. na druhou stranu, jak casto jsem kdy menil cpu? grafiku behem 6ti let asi trikrat, pameti take tak, disky jeste vicekrat, zdroj jednou, ale cpu? nebylo potreba .. az ted, kdyz jsem postavil cely novy stroj (krome zdroje)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, tohle všechno vim. Jen jsem tím chtěl říct, že jsou na tom oba dost podobně. LGA1156 na 1155 ještě není nic proti sc. 370, FCPGA a FCPGA2. Rozdíl v pár pinech, sám jsem několik desek úspěšně předělal sc.370 na FCPGA. Jo to bývali časy. Teď už bych to neřešil, deska mi obvykle vydrží stejně jako procesor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už dávno není potřeba aby koncoví uživatelé se vyznali v modelových řadách. Kdo prostě si to chce mermomocí postavit sám, tak ať pilně studuje (hlavně angličtinu)

:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to je ae pekne nesmyslny argument... Pocitace se jen nestavi doma na kolene, ale diky tomu zmatku koncovi zakaznici nemaji ani sanci se vyznat v nabidkach hotovych vyrbku. Tj. ani porvnat vyhodnost ruznych nabidek... Kdyz to vezmu do dusledku, tak podle vas musi s kazdym "prdem" za odbornikem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No když kupuju auto, taky mě nezajímá co za konkrétní revizi motoru je uvnitř, zajímá mě palivo/obsah/výkon/počet válců. Co je k tomu příměr CPU (mluvím jen o CPU!) je přeci jasné. Že výrobce PC napíše modelové číslo místo třída/frekvence/TDP/jádra je jeho lenost. A pokud chci vědět víc - tak už v tom případě nejsem obyčejný laik, na kterého poukazujete, a podle modelového čísla si na intelu najdu zbytek.

A co se týče sestavy PC (o tom jsem tedy vůbec nemluvil) - tak od toho může být nějaký uni benchmark (o něco takového se pokoušel MS ve Vistách) - ale to přeci je starost prodejců ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"zajímá mě palivo/obsah/výkon/počet válců." - ano, ale u Intelu se dozvim nejake nic nerikajici produktove cislo a musim si dohedavat ruzne po netu informace a recenze o jednotivych modelech a porovnavat je.
Kdyz to porovnam treba s grafikama, coz je podle mne srovnatelne, tam se take podle cisla modelu da odhadnout, kam vykonove patri. U Intelu ne...
Tohle zkratka obhajit nejde, protoze duvod je jasny - udelat chaoz. Je to stejne jako s tarify mobilnich operatoru, bank atd. - cim mene informaci zakaznik ma, resp. cim vic se ho podari zmast, tim lepe se da oskubat... Prijde mi to nefer praktika

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u amd se snad dozvis neco konkretniho? jedina pro me validni informace je tam pocet jader, nic vic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co ma nesmyslne znaceni Intelu spolecneho s AMD??? O tom prece nepadlo jedine slovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

treba to, ze je to na u intelu i amd uplne stejne, ale ty tu kritizujes jen jednoho? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého názoru Intel má teď ve značení desktopových procesorů celkem logiku, s výjimkou Core i7 řady 900 (tam bez znalosti konkrétních modelů šestijádro od čtyřjádra člověk nerozezná, ale vzhledem k tomu, že jde o snob-end, je to jedno).
Core i7 800 - LGA1156, 4-jádro / 8-vlákno, 8 MB cache, Turbo, bez IGP.
Core i5 700 - LGA1156, 4-jádro / 4-vlákno, 8 MB cache, Turbo, bez IGP.
Core i5 600 - LGA1156, 2-jádro / 4-vlákno, 4 MB cache, Turbo, s IGP (podle mě momentálně ideální řada z rodiny Nehalem)
Core i3 500 - LGA1156, 2-jádro / 4-vlákno, 4 MB cache, bez Turba, s IGP
Pentium G6950 LGA1156, 2-jádro / 2-vlákno, 3 MB cache, bez Turba, s IGP.

U AMD je to také jednoduché:
Phenom II: X6 - 6-jádro, X4 - 4-jádro, X2 - 2-jádro, vždy s 6 MB L3 cache.
Athlon II: X4 - 4-jádro, X3 - 3-jádro, X2 - 2-jádro. X4 a X3 512 kB L2 cache na jádro, pouze X2 má 1 MB L2 na jádro.
Sempron je jen jeden ;) (ale bude brzy další).

U AMD to nicméně není tak dávno, co se pod jedním modelem (u starších Athlonů 64 X2) daly najít procesory různých parametrů, i když s hodně podobným výkonem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je o procesorech Intelu. Tak proc mam kritizovat AMD??? Co to je prosim za logiku? K AMD se budu vyjadrovat, kdyz bude rec o nem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vsechny 4 posty uz se o amd zminuji, tzn. uz je rec i o nem, tak do toho, kritizuj :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda u intelackych grafik to postrada jakoukoliv logiku. Kdyby nekdo dokazal seradit podle vykonu tyto grafiky byl bych neskonale vdecny, vzdy jen najdu srovnani max 5 kousku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Yop, tiez by som uvital nieco ako mali na guru3d ten mega graf ale aj s intel grafikami. Resp. pre moje potreby by stacilo prehravanie HD videa :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom příapdě moc možností není: procesory s grafikou integrovanou a Intel GMA X4500 ;-). I tak to ale nepřehraje všechno, což ale u procesorů s integrovanou grafikou moc nevadí, protože to zvládne CPU část a dokonce za srovnatelné energetické nároky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"jsme ale zvědavi na cenu Core i3 2390T"
Na to čekám jako na smilování boží. K tomu usb3 od itelu a něco progresivnějšího než Intel GMA X4500 a udělám ze svého ULV CPU zápalnou obět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.