Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Japan Display vyvinula 600ppi e-ink displej

Ještě by mohli vymyslet aby ten display nebyl křehký a hlavně aby byl levný. Pak by jistě nebyl problém udělat e-ink nástěnku velikosti A0 nebo větší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv velikosti A0 nikdy nebude levné už protože z linky leze panel z kterého při nejlepší vůli nařežete max 4x A0 tak bude A0 drahá už jen protože jich leze z linky málo a linka je drahá tzv. amortizace na kus je vysoká. Jedině že by to EU dotoval, ono přeci jen názorná agitace a potřeba informovat plebs o úspěších budování multikulturního EU socialismu má také své hodnoty, evropské hodnoty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To bude nějaký stihomam, do nesouvisejícího tématu dostat, že za všechno může EU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To si pletete, EU není viník, je to symptom. Je jako vřed, je ošklivá, hnije, způsobuje spoustu problémů, ale nemůže za to, je to příznak něčeho jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to by se rozhodně vyplatilo, protože 2metrové televize (1 kus / wafli) už zlevnily ze 4 milionů (Leoš Mareš by mohl referovat) jen na něco málo před půl míče. Nemluvě o problémech s přepravou. Používá se to v podstatě výhradně jako reklamní demonstrátory k předvedení toho, co už fabrika dokáže vyrobit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> upgradovat opravdu nemá prakticky žádný význam

Ale ma - kdyz je na co... trebars muj Kindle DX ma potize s nekterymi PDF, protoze ma malou RAM a slaby procak.. akorat ze Amazon zcela prestal vyvijet DXka :\

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Citaciek ala Kindle DX je zufalo malo za este zufalejsie ceny. Pricom, viem ze si zijem v urcitej bublinke tak ako kazdy, si myslim ze dopyt po citacke formatu A4 by tu mohol byt. IMHO si viem predstavit, ze by sa s takymto kuskom dali nahradit vsetky (resp. drviva vacsina) ucebnice od prvej triedy az po promociu. Kedysi existovala akasi iniciativa OLPC ktora prisla s dobrym napadom ibaze uz v nespravny cas, dnes by to vsak pytalo ORPC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba Kobo Aura HD nebo One? Cena je vcelku rozumná ($229.99), parametry taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

$229.99 mi zrovna jako rozumna cena neprijde ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HD uz par rokov nevyrabaju a One ... no neviem ta cena je mimo (pozor, je bez dane, poplatkov a postovneho). Navyse a hlavne je stale vyrazne mensia nez bol Kindle DX a ani ten este nemal display velkosti A4, len uz to bolo aspon krajne akceptovatelne.
Ono asi ta cena je ten problem citaciek - principialne su super, ibaze su jednoucelovka za ktoru ludia nie su ochotni vysolit stovky dolarov ked si v tej cene mozu kupit tablet (nech uz bude akokolvek osklbany).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zase zajímalo, jestli se někdy dočkám 20+ monitoru s e-ink displejem. Na programování to stačí, oči to bude tahat míň než klasika, jen aby to někdo zkusil vydat. Doteť jsem našel jediné LCD a to je jen (pokud si dobře pamatuju) 13.5" a je za nehorázných cca $1300 ;( Být to do pěti tisíc, věřím že by si to našlo široké spektrum uživatelů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poslendní dobou jsem pokroky u e-ink moc nesledoval... Ale on už je běžnej e-ink display s odezvou na úrovni CRT? Protože právě pro programování budeš potřebovat refresh textu prakticky real-time a třeba pro hledání v kódu budeš potřebovat (alespoň trochu) plynulý scrolling. To ta čtečka se kterou jsem měl (kdysi) tu čest rozhodně nenabízela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to nebylo pro každého. Já píšu ve vimku, vyhledávám hotkeyama, ne scrolováním. Ono by to určitě nebylo tak rychlé jako klasika, ale věřím, že by se na to mírné zpoždění dalo zvyknout.
A nebo ne a pak by byl posunut na pozici sekundárního/terciárního monitoru s helpy/logy/testy/whatever a moc by mě to za těch 5 tisíc nevadilo ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si tvrdit, že pro kancelářskou práci, překlady, psaní a sazbu textů, práci s výkresy, textový terminál, apod. by to bylo ideální. Dovedu si s einkem představit 14" noťas / chromebook s pořádnou klávesnicí i kancelářský monitor, a byl bych přesně jeho cílovka.
Jen u noťase by to chtělo vyřešit nasvícení, protože podsvětlený eink ve čtečkách mě f#cked neoslovil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

e-ink bys mohl ** teoreticky ** refreshovat nekolikrat za vterinu, ale nemyslim ze je to dobry napad.

Ono kdyz se podivas na tu technologii, ty pigmenty se tam mechanicky presouvaji. Coz mimo jine znamena ze se ty bunky opotrebovavaji. Pri tom dnesnim pouziti to nevadi, ale mit to zaply stovky hodin pri 10Hz, rekl bych ze za pul roku mas po displeji :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Myslet znamená víš co vědět"... Ty "pigmenty se přesouvají" tak, že se překlápějí v oleji; kromě toho se hejbou jen pixely, které se právě mění. Dokud se na displeji informace nemění, tak se na něm nic nerefreshuje. Znefunkčněný a přitom NErozbitý eink displej jsem zatím viděl jeden, a to po stlačení, kdy se "granule" nalisovaly na sklo a přestaly se překlápět. YotaPhone2ku mám momentálně skoro rok, primární IPSko používám jen v noci a jinak jedu prakticky trvale na hřbetním einku, a s displejem není vůbec žádný problém. eReading 1st ed mám přes 4 roky a nevykazuje žádný vadný pixel, a to na cestách dostala čočku hodně hustou (např. mnohaměsíční ukládání v loketní opěrce auta pod panoramatickou střechou, přenášení v narvaném batohu, apod.; originál pouzdro se vloni kvůli degradaci materiálu rozsypalo na vločky, casing má hromady škrábanců, ale displej je jako právě vyplivnutý fabrikou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„jestli se někdy dočkám 20+ monitoru s e-ink displejem (…) Být to do pěti tisíc, věřím že by si to našlo široké spektrum uživatelů“

Jo, nebo kdyby byly zadarmo, to by našlo ještě větší spektrum uživatelů :-)

Vzhledem k cenám panelů pro čtečky je představa 20" panelu za 5000 Kč docela vtipná.

Ale např. z 9 panelů pro Kindle 3, plus nějakého rámu, elektroniky a napájení, by se dal postavit 18" monitor 2400x1800 možná tak do 15 tisíc.
Ovšem zobrazoval by 16 odstínů šedé a obnovovací frekvence by byla asi 1-2 Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sláva e-book čteček je tatam, ano. Stalo se z nich běžné zboží, které má prostě každý, kdo víc čte. Když se čtečka časem podělá, koupí se prostě nová.

Sláva holicích strojků nebo žehliček je už také dávno pryč - bráno podle Ježka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máte problém s chápáním textu?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je to stejny jako se hromadu let prohlasovalo ze "PC je mrtve" jen protoze klesali prodeje. Ze se jich stale denodenne pouzivaji miliardy jako by nebylo.
Ono jde o uhel pohledu.
Z hlediska uzivatele je to vec kterou pouziva denne a pomalu si nedovede predstavit, ze by mel pouzivat neco jineho.
Z hlediska obchodnika/vyrobce je to mrtva technologie, z duvodu mensich prodeju, protoze stavajici zarizeni vydrzi dlouho, minimalni pokrok nelaka ke koupi noveho zarizeni dokud se stare nerozbije.
Pak tu jsou magori ekonomove, kteri vidi jen rust rust rust. Pokud ti nerostou prodeje jsi odepsanej. Co na tom ze prodavas miliardy zarizeni a mas miliardovy zisky kazdy rok, pokud jich prodas kazdy rok +- stejne jsi podle ekonomu temer po smrti.

A do takovychto clanku se spis dostavaji nazory tech ekonomu a obchodniku (kteri jsou ekonomama velmi ovlivneni) nez z pohledu uzivatele.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Citacku som mal zatial iba pozicanu, ale mam pocit, ze pokrok v einku je za poslednych 5 rokov nulovy. Mne vadila najviac pomalost, ciernobielost je OK, farbu az tak velmi na citanie netreba. Druhy boom citaciek by nastal v dvoch pripadoch: ak bude vyvinuty superrychly eink, alebo dostatocne kvalitny farebny eink - ten by brali ludia vo formate 10-12"na komiksy a casopisy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tesim se na dobu, az e-ink display bude uz konecne tak levny, ze se stane beznou soucasti ruznych hodinek, budiku, meteostanici atd..
...nevim, kde je zadrhel..
Kdyz si chce clovek postavit meteostanici s e-ink a arduinem, tak nejlehci reseni je pouzit hacknuty kindle, ktery si bude udaje stahovat s thingspeak....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší zádrhel je v tom, že je to technologicky náročnější než třeba OLED, a tudíž je to na jednotkovou plochu dražší, a proto se to málo používá, a proto se toho málo vyrábí, a proto je to drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi, že čím víc DPI, tím víc adidas. Vážně je vidět nějaký rozdíl mezi 300 dpi a ještě víc dpi? Na výtisku sice takový rozdíl vidět je, ale tam je to dáno absencí antialisingu, to není displej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že ano, že to dá subjektivně "čistší" hrany, lepší kvalitu případné grafiky apod. podobně jako při tisku má i e-ink problémy s jemnějším stínováním (pokud se nemýlím, tak ty "lepší" displeje umí "až" 4 stupně šedi).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

16 stupňů šedi, tedy čtyři bity na (jediný) kanál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze eink display zadny antialiasing nezvladne, takze tech 300 je jeste videt ze nestaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přál bych si laptop s e-ink displayem. Abych mohl pracovat v hospůdce na zahrádce na sluníčku .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

e-ink je nepoužitelný na práci. Přál bych si laptop s fungujícím reflexním/transflexním LCD displejem ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Idealni by byl reflexni LCD s tak kvalitni bilou ze funguje i pri beznem osvetleni, ale kdyby to transflexni fungovalo a bylo normalne dostupne proc ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

záleží na JAKOU práci. pro kancelářskou otročinu jako je psaní textů, vyplňování tabulek, apod., by to bylo ideální. jako telefon mám YotaPhone2 a hlavní IPSko přes den v podstatě nepoužívám (pouze bankovní aplikace ho vyžadují); eink na zádech má sice menší rozlišení, ale umí 10fps, při čtení knížky se cca 1x z 10ti otočení stránky refreshne komplet aby zmizely překreslovací artefakty, a čitelné je to perfektně. dá se na tom koukat dokonce i na filmy, pokud to nejsou akčňáky. v autě přes den dávám navigaci výhradně na eink, protože nehází prasátka a čím je ostřejší slunce, tím je na něj líp vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokedy budem cakat na 22'' e-ink PC monitor? To mam prosit na kolenach?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> To mam prosit na kolenach?

klidne muzes, stejne nebude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, můžete si koupit dva Paperlike 13,3" monitory a ještě vám 4,6" zbude :)

Já marně čekal na ten složitelný telefon od Googlu, že tam šoupnu ein-k displej a bude to paráda.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.