Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je podobnost Ultrabooku HP Envy Spectre XT s MacBook Air čistě náhodná?

HP Envy Spectre XT
Jedním z mnoha Ultrabooků je i HP Envy Spectre XT. A tady už přestává legrace. Někteří mají pocit, že se HP až příliš zhlédlo v MacBooku Air…

Stránka se specifikací na webu HP, která plní roli blbé reklamní brožurky, ani neobsahuje (na rozdíl od skutečně marketingových materiálů) takovou informaci, jako že HP Envy Spectre XT obsahuje procesor Core i5 třetí generace, tedy Ivy Bridge. To je ale celkem jedno, co zaujme na první pohled, je vzhled, od toho ostatně Intel s Ultrabooky přišel. Až na druhém místě je výkon, výdrž a podobně, pak někde kousek dál je ergonomie a další drobnosti a na konci je teprve cena, která zatím většinou připomíná drahotu, i když ne takovou, na jakou jsou zvyklí třeba neuživatelé produktů Apple (skutečným uživatelům produktů Apple už to tak drahé nepřijde a někteří jsou dokonce schopni cenu obhajovat).

Právě o Apple a vzhledu bude dnes řeč, neboť obecné povědomí neuživatelů i některých uživatelů Apple je takové, že Apple má registrovaný snad i zbroušený pravý úhel. Stacy Wolff, viceprezident divize Industrial Design firmy Hewlett-Packard, byl v Šanghaji během diskuze na téma „Style Meets Function“ dotazován mimo jiné právě na podobnost HP Envy Spectre XT s MacBookem Air a měl docela zajímavé odpovědi.

Myslím, že když se podíváte na nový Spectre XT, jsou zde jisté podobnosti, a to ne kvůli Apple, ale kvůli tomu, jakým směrem se technologie vyvíjejí. Applu by se jistě líbilo myslet si, že mají patent na stříbrnou, ale nemají. HP se v žádném případě nesnažilo napodobit Apple. V reálném životě také najdete spoustu podobností.

HP Compaq TC1000
Compaq TC1000

Stacy se také zmínil o starém dobrém tabletu HP TC1000. „Rád bych se vrátil k TC1000 z doby zhruba před deseti lety. (tenkrát ještě pod značkou Compaq, pozn. red.) Tohle byl tablet. … Také jsme nepřišli do kanceláře v Cupertinu a nevykřikovali jsme ,Hele, to vypadá jako náš starý tablet!‘

HP Compaq TC1000
Compaq TC1000 s klávesnicí

Kdyby se někdo chtěl skutečně vozit po tom, že HP Envy Spectre XT vypadá jako MacBook Air, musel by začít u konceptu Ultrabooku jako celku, protože základním společným rysem, který je vidět na první pohled, je tenkost takového produktu, kde je kromě skutečných fyzických rozměrů docíleno většího zdání tenkosti i postupným přechodem k ještě menší tloušťce při okrajích. A i kdyby chtěl někdo vykřikovat „hele, to vypadá jako MacBook Air…“, tak co? Spousta monitorů vypadá hodně podobně a co teprve klávesnice! Představte si, že by si někdo patentoval rozložení kláves!

V tomhle měl Stacy pravdu. Jisté podobnosti skutečně vznikají proto, že se vývoj technologií ubírá nějakým směrem. Proto klávesnice nemůže vypadat jako koule s tlačítky, proto mobilní telefon nemůže mít tvar pera a proto myš není joystick. A také právě proto vypadá Ultrabook jako notebook, jen je tenčí. Shodou okolností tak vypadá i MacBook Air a je v podstatě úplně jedno, co bylo na trhu první.

Nemůžete si prostě patentovat směr, kterým se technologie ubírají. Tedy můžete, ale nedivte se, že budete pod palbou kritiky a že vám to bude připadat, že vás ostatní kopírují.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Je podobnost Ultrabooku HP Envy Spectre XT s MacBook Air čistě náhodná?

Pátek, 11 Květen 2012 - 09:02 | WIFT | Samsung by s tebou jistě souhlasil, ale vysvětluj...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 21:32 | Thomas Needle | Ale ono to vevnitř přece musí být stejný ;) ....
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 21:10 | Trashman | Nechápu o čem je článek. To že něco vypadá na...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 16:12 | nereus | Tucnou obalkou formatu A4 :-)
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 13:46 | no-X | WIFT určitě nemá slabé nervy, to by se mnou...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 12:42 | Pety | Hmm, a čím se inspiroval MacBook Air?
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 10:34 | nereus | Heh, WIFT ma zrejme slabe nervy :-) Som Apple...

Zobrazit diskusi