Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jon von Tetzchner: Google pošlapal vlastní ideály, měl by být pod regulací

Před pár lety, když všichni ti pravdoláskaři a dobroserové oslavovali Google, tak jsem tvrdil, že z toho nebude nic dobrého, maximálně další MS, který se naopak s tím jak ztrácí pozice začal chovat trochu úslužněji. Na tyhle hovadské korporace platí jedině silné konkurenční prostředí, rozdělit to a represivně kontrolovat trh, aby nemohl vzniknout monopol. Napařil bych jim pokuty stejným metrem jako dříve microsoftu. Jo neviditelnou rukou si zadek neutřete, k tomu potřebujete tu skutečnou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pravdoláskaři a dobroserové? tobe dobre mrda v makovici.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem faktem zůstává, že Google je těmito podivnými individuy prolezlý skrz naskrz. Viz. nedávný případ, kdy šéf Googlu Sundar Pichkai dal zaměstanci padáka pouze proto, že vyjádřil svůj názor na to, proč v IT je méně žen - prostě nemají o tento obor zájem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že mu dal padáka proto, že kvůli němu a PR musel předčasně odjet z dovolené? ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> prostě nemají o tento obor zájem

To mozna tvrdil, ale IIRC padaka dostal za nazor ze zeny biologicky nejsou schopne delat IT stejne dobre jako muzi, coz (pry) porusuje Code of Conduct guglu. "nemaji zajem" je dost rozdil oproti "nejsou schopne".

Kazdopadne vyhazov byla dost extremni reakce IMO. Ten jeho email nebyl emotivni hate-speech, alespon dle casti co jsem videl, takze bych cekal spis nejakou (ne)rozumnou diskusi, ale asi jsem naivka :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

...což je hodně divoká extrapolace z jeho (nepříliš kontroverzního - viz třeba https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_differences_in_intelligence#cite_ref-D...) tvrzení, že distribuce některých psychologických vlastností se liší mezi mužskou a ženskou populací. Nebo je snad možné, že některé prokázané věci se nebudou vyvracet (protože nemáme čím), ale stejně se nesmějí říkat? To by byla docela dystopie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapad je bohuzel prolezly intelektualni "masturbaci" na tema rovnopravnost. Kdyz nekomu od malicka vtloukaji do hlavy, ze neni rozdil mezi muzem a zenou (a ze tech rozdilu je pozehnane) a jeste zavadeji nesmyslne byrokrativni pravidla jen pro to, aby "vyrovnali" pocet zen a muzu bez toho, aby se hledelo na odbornost, atd... tak se to stane "standardem" a novou normu.
Nedavno jsem nekde cetl, ze v Berline ma jedna strana ve volebnim programu, ze zavedou unisex verejne zachody pro to, ze by se jedinci, kteri si nejsou jisti svou polaritou, necitili znevyhodneny..ze bud na zensky nebo muzsky zachod.
Jako by nebyli jine a mnohem dulezitejsi problemy k reseni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel feministky a různí SJW si užívají svých 5 minut slávy...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Biologicky nejsou schopne a tohle dolozil VYZKUMY a zdroji.

Zajimave je, ze pokud korporace odhledne od toho, ze je nekdo ZENA a udela vyberove rizeni pro zeny, vzdy jej vyhraji transky ... tedy pravne zeny, biologicky muzi s kyblem umele dodaneho estrogenu ... pokud koroprace rezignuje na tech. znalosti nabere holky a ty pak zjisti, ze nic neumi a zacnou intriky, obvineni ze sex. obtezovani, stezovani si na vsechno a donaseni ... ciste zensky kolektiv se pak meni na slepicinec a tech. zdatna zena by v takovem kolektivu byla uklovana, tedy utika k chlapum, krteri jsou ji blize.

Existuji zeny, ktere jsou tech. lepsi nez spatni muzu, ale nexistuji zeny, ktere by tech. dosahovali schopnosti genialnich muzu ... a vyvoj tahnou geniove.

Mnoho zen v kiorporaci radeji prejde k rizeni procesu a podobnym cinnostem, kde dokazi vyniknout, nebot v peclivosti muzi nejsou tak dobri, pokud je holka chytra a na tech. veci si vezme technika a s tim posklada pozadavky, ma vyhrano ... delame to tak bezne a pak dana managerka formuluje veci mnohem lepe nez nekdo, kdo si mysli, ze technika nepotrebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozumne davat zpravu, ktera mimo diit probublala pred tydnem, do kategorie Novinky? Ve vasem pripade bych kategorii Novinky radeji uplne zrusil, znacna zpozdeni oproti okolnimu svetu jsou tu na dennim poradku.

"Od jisté doby musela ještě Opera jako taková maskovat svoji identifikaci za jinou, aby v ní dobře fungovaly třeba Google Dokumenty. Tehdy by se to ještě dalo pochopit jako skutečnost, že Google nehodlá rušit za funkcionalitu v Opeře / Presto jádru."

To nechapu, podle te informace to v Prestu fungovalo uplne normalne, akorat bylo treba zmenit identifikaci prohlizece, proste aby Google Dokumenty nevedely, ze jsou zobrazovany v Prestu. Takze zjevne naschval Googlu potom co Google prestal financne podporovat Operu a zacal davat penize do Firefoxu. (Odehralo se to jeste pred prichodem Chrome, potom se situace jeste zhorsila.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas. Často tu mám pocity déjà vu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidím tak, že pán "Antonio" Vivaldy sa snaží hodiť na Google fakt, že z Opery odišli aj jej dlhoročný používatelia a v podstate sa tak zrútila celá fan komunita. Toto sa ale určite nestalo za tri mesiace bez AdWords. A to že Opera maskovala svoju identifikáciu bolo hlave kvôli kompatibilite s IE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, od Opery jsem odešel z toho důvodu, že se přestala vyvíjet a její jádro zastaralo, zatímco nová chromera nenabízela nic proti Chromu. Na dva roky jsem přešel k Firefoxu a pak k Vivaldi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nemel bys ozralej psat prispevky, protoze pak pusobis jako idiot ;)

zakladatel Vivaldi, zalozil sice i Operu v roce 1995, ale od verze 15 (tedy kdy Opera presla na "Chrome" zaklad) s ni nema nic spolecneho, tedy v clanku zminovana Opera <=12 nesouvisi ani s novou (smecko)Operou, ani s AdWords.. o tom je ta cast kolem Vivaldi prohlizece, kteremu hazi Google klacky pod nohy (uz opet)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aspon niekto sa ozval. Neskutocne ma vytaca, ako ma stale google presviedca, aby som si nainstaloval chrome.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nikto Ťa nenúti používať Google !

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, nenutí. Jen potom nechápu, proč např. při instalaci aktualizace Adobe Flash je automaticky zatrženo instalovat Chrome. Proč např. Avast, který mám, mi stále cpe instalovat Chrome. Proč je na Android telefonech jen Chrome. A tak by se dalo pokračovat. Jako sorry, ale za podobné praktiky byl MS pranýřován a pokutován, ale když dojde na Google, tak argumentem je "nikdo to nikoho nenutí používat"? :-o Za mě osobně je pomalu čas, aby Google byl klepnut přes prsty a usměrněn, když už trh takto reguloval jiné nadnárodní firmy.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ve vsech tebou zminenych pripadech tam chrome pridava treti strana a ne primo google. To je znacny rozdil proti microsoftu, kde mas haldu bordelu primo v instalacce windows... stale i po tech pokutach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mas pravdu, ale z pohledu bezneho uzivatele to nic nemeni. Skonci s Chrome jak vychozim prohlizecem a diky nizke znalosti ovladani pocitace se ho sam uz nezbavi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidam chrome u lidi nainstalovanej a nepouzivaj ho. Pouzivaj firefox co sem jim tam dal ja. Imho radsi pribaleny chrome... nez aby tam bylo svinsto typu mcafee ci neco jeste horsiho. Protoze oni radi pribalej do instalatoru cokoliv, z ceho jim kapne nejaka ta kacka :(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl chrome v google earth a sketchupu? Ale zrovna pokud si dá google svoje produkty do svých produktů, je to ještě ok.
A na androidu jsou google maps, gtalk, chrome, gmail, youtube, hangouts, hudba ... a část těch věcí nejde sestřelit, žádná odinstalovat, pouze nahradit novou verzí. Jasně, nikdo mě nenutí používat android. Stejně jako tebe nikdo nenutí používat windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na androidu zadny google apps byt nemusi. To je volba vyrobce jestli udela cisty android nebo jestli pribali google apps. Ano podminka googlu je, ze kdyz chtej google apps tak kompletni balik. Ale aspon tam ta volba je, jen ji bohuzel za uzivatele dela vyrobce mobilu. A slusny vyrobce uzivateli umozni root a pak neni problem se lehce zbavit jakykoliv aplikace. Smaze se jen jeji apk. Oproti tomu na windows vykuchat treba komplet internet explorer je vec nemozna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Proč je na Android telefonech jen Chrome"

Lebo Google = Android ;) Minimálne od 2005 keď kúpil firmu Android.

MS je fakt špatný príklad. Reklama na W10 bola aj na psích konzervách.

"Proč např. Avast, který mám, mi stále cpe instalovat Chrome"

To neviem. Roky používam ESET a tam sa nič také nedeje. Akurát že nie je zadarmo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Google se dlouho úspěšně maskoval, nyní maska spadla a je to standartní korporace která uzmula většinu trhu. Ač nejsem příznivcem socialistických regulací, tak někdy jsou bohužel nezbytné protože trh bez kontroly se chová stejně jako zahrada bez dozoru - převládnou nejagresivnější druhy které prakticky udělají z hezkého a pestrého prostředí monokulturu, takže se zahrada změní na plácek plný bolševníku nebo bršlice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, google nie je žiadna charita. Je to akciovka kde každý akcionár očakáva adekvátny zisk.
Na druhej strane sa až moc rýchlo zabudlo na dobu pred vznikom google. Dobre si pamätám keď jediný "vyhľadávač" bol AltaVista čo takmer nikdy nič nenašiel. Keby mi v tom čase ponúkli google, nemal by som problém platiť aj nejaký ten paušál.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> socialistických regulací,

socialistickych ? me by stacili kapitalisticke regulace :)

Chtelo by to shodit ruzove bryle, ktere maji nekteri jedinci kdyz prijde na volny trh... staci si poradne precist teorii volneho trhu a zjistite, ze v realnem svete fungovat bez zasahu nemuze. Zabavni je, ze prestoze primo pan Adam Smith presne popsal kdy muze volny trh fungovat, lidi furt tvrdi ze jeho knizka je nejsvatejsi bible a volny trh vyresi vsechny problemy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Česko dosáhne francouzského platu za 222 let, 1% nejbohatších kontroluje 90 % HDP, 10 největších firem má 80 % světového obratu atd. (ty čísla sypu z rukávu ale rozumíme si), vytvořila se nová vrstva proletariatu, kteří hned po škole mají dluhy a nemají práci, jsme první generace, která má vyšší vzdělání, než vykonávanou práci, má horší životní neřkuli starobní vyhlídky než rodiče atd.

Píšu ti to sem, abych tě podpořil v argumentu. Volný trh pochopitelně funguje při dostatečně rozvinuté nabídce substitutů /android telefony a jejich cena, limonády, pečivo atd./ a každej podnikatel se snaží odlišit - někomu se to povede, zazáří a usurpne trh, ale pak je opravdu potřeba regulace.

Pokud neumíš anglicky, zapni si titulky, TEDx Prague: https://youtu.be/nnYhZCUYOxs?list=PLv2Gddiib8fbQPSmq-97ErgA1I4iwwDvj

Jinak na vyhledávání pochopitelně používám hlodac.cz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože jinak budou menší hráči jako Vivaldi stále pod jeho diktátem a pokud se Googlu jakkoli znelíbí, může je opět „odstřihnout od většiny uživatelů internetu“ (volně parafrázuji).
Nedává tento odstavec smysl jen mne?
Odstrihne od většiny uživatelů internetu? Mysleno uživatelů Vivaldi spíše ne? Jak může odstřihnout většinu uživatelů internetu, když Vivaldi používá minoritní okruh?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to asi nějaké lekce z logiky, když to nechápete. Pro začátek bych ale začal větným rozborem, aby bylo vůbec čím ty formule plnit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NJN, kapitalismus nakonec semele každýho, i kdyby měl ta nejlepší předsevzetí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak souhlasim, google dneska neni nic lepsiho nez Mrkvosoft a jine velke korporaty. Staci se podivat, jak vazou svoje webove sluzby na Chrome, atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslím není úplně pravda, já v pohodě vyžiju bez chromýho (pro testování v rámci pracovního procesu ho samozřejmě v kompu mám, tedy v komunitní verzi chromium) a výhoda googlu je v tom, že většinou zveřejňuje dokumentaci, api a při řešeních vychází z open source. To znamená, že si obvykle nevymýšlí obskurní proprietární šílenosti nebo nelikviduje startupy, které jim "šlapou do zelí", jako Mrkvošrot nebo Oraculum. Tedy prozatím to tak je, v budoucnosti se to může zhoršovat nebo třeba i zlepšovat. Záleží na tom, jaký typy se dostanou do top managementu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Google se meni v tu nejhorsi korporaci, vyhazuje lidi za slusny nazor, na ktery se zepta, zamestnava ty nejvetsi p* do oddeleni, krtere ve slusne korporaci ani nemaji co delat, napr. oddeleni pro diverzitu, ruzne rasove oddeleni (to kupiruji nacizmus 3 rise ne? ... takvi mali Hitlerove nebo co)

Dale cenzuruje, blokuje uzivatele na YT, uz to neni nestranna firma, ale neomarixsticky moloch, ktery se rozhodl urcovat politiku.

Diky tomu prijdou o techniky a do 20 let je predbehne Cina nebo Indie, oni uz je predbehli dnes, jen se o tom nevi, treba v Cine se temer vse vysila zive a zive prenosy tam jedou ve velkem, nebot mobilni internet je tam extremne levny, levna el. zase umoznuje mit mnoho serveru v datacentrech
atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.