Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k >90°C teplotní špičky Core i7-7700K zlobí uživatele, Intel radí netaktovat

at prodavaj DELID verze + DIY :), mozna by meli i tisice dekovnych dopisu....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle uz reaguje alza :) Takze bud alza rozbaluje cpu a taktuje je a testuje, nebo existuji na trhu cpu testovane intelem co nemaji tento templotni fail. Viz:

https://www.alza.cz/intel-core-i7-7700k-@-5-1-ghz-oc-tested-d4721129.htm...
https://www.alza.cz/intel-core-i7-7700k-@-5-0-ghz-oc-tested-d4721130.htm...

Primo v popisu produktu pise alza:
Tento kousek křemíku byl pečlivě předtestován naším extreme overclockerem Elkimem a garantuje hranici frekvence 5,0 GHz při použití všech 4 jader a 8 vláken.

A v komentarich pisou lidi, ze teda prodavaji rozbalene a pouzite zbozi o 6000 kc draz, ale nikde neni garance, ze to tyto frekvence utahne. Na to pise pan Elkim, ze ty cpu alza ani on sam netestuje, to je pekny cirkus :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže Intel prodává za nemalý příplatek taktovací verzi i7-7700K a radí jej netaktovat. To je mi panečku rada! :-D

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

proste uz jsi nam zaplatil, ted je to tvuj problem, sbohem.. jenom zapominaj, ze uz nemaj monopol

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A má nějaká konkurence lepší produkt než i7-7700K co zvládá 5GHz v pohodě na vzduchu a má tak vysoký single-thread výkon? Aha, nemá. Takže píšete nesmysl.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

pisu neco o 5GHz nebo single-thread vykonu? (: az se naucist cist a pochopis vyznam slova monopol, tak mozna tvy posty budu brat vazne.. (:

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k uvedenému není jisté, že by teploty lehce přes 90° byly až tak těžce "v pohodě" jak jste se tu široce rozmáchl ve svém blahosklonném gestu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A naco ti je tych 5ghz ? To je ako vytacat 4valec do cervenych otaciek, aby dosiahol vykon osemvalca ktory si ho da aj tak s prstom v nose. Myslim ze dnes! uz ma konkurencia lepsi produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je clovek hrac a rad hraje arma 3 na serveru kde je 60+ lidi online, tak uz pomalu tech 5 GHz ani nestaci :D Arma jede tvrde po single thread vykonu a cpu v ni pekne bottleneckuje grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"klidové špičky mohou objevovat i po odvíčkování procesoru"

To vidim jako zasadni.

Bud je ta zvykacka na IHS na prd nebo je to vlastnost procesoru pripadne vlastnost monitoringu.

To dulezite je zjistit, jak se to opravdu po odvickovani chova?

Edit:
A jeste chci dodat, ze by se teda melo zjistit, co dela i7-6700K, protoze pokud ot nedela, tak je to hodne divny (oba procesory jsou az na takty skoro stejne).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, hlavně pokud se podobně nechovají i7 bez K, tak je něco šeredně špatně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nutne nemusi, i7 - 65W, i7-K - 95W, jsou to jine procesory.

Jinak mel jsem chybu na desce od MSI, takze jsem si s tim dost vyhral a muzu potvrdit, ze i7-6700 (bez K) nic takoveho nedela. Ted teda zjistit jeste Kackovej Skylake a nekackovej Kaby Lake a kdyztak to omlatit Intelu o hubu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud různé špičky vyvstávají i bez zátěže, tak tam by měla mít K i neK verze naprosto stejné postavení. (teoreticky)
Teď ryze prakticky: člověk tu nemá co Intelu omlacovat o hlavu. Pochybuji, že by Intel kdekoli deklaroval plynulé a pozvolné změny teploty svých procesorů. Jako jo, zákazníkem mohou cloumat různé emoce, ale o nápravu provozních vlastností může tak akorát prosit, když mu procesor po dobu záruky funguje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ale pokud to Skylake nedela, tak zakaznik ocekava, ze to nebude delat ani Kaby Lake.

RyZe prakticky to Intelu omlatim o hlavu koupi RyZenu. (Pokud teda zprovozni ty desky!)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejný kus křemíku, jen mají jiný binning a jinak nastavené frekvence, proto mají nižší TDP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jsou to úplně stejné procesory komiku, akorát jeden z nich dostal razítko K

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, takže to trvá zhruba měsíc, než e-maily v Intelu probublají na správné místo, někdo vyhrabe validaci a pro kontrolu otestuje pár vzorků. To není zas tak špatný čas.:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jakou validaci... email dobublal a dotycny rekl, hele tohle kurvitko je tam prece by design :D nebudem prece uzivatelum prodavat neco co vydrzi >5 let..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.. měsíc je fakt fofr čas .. já čekal na odladěné ovladače( artefakty ve hře) na Iris Pro 6200, celý rok ..ale nakonec vznikly-dorazily ... a to jsem na inteláckým a wargamingovým fóru musel otravovat urputně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak o to, procesor určitě vydrží 100 stupňů, ale co na to dlouhodobá životnost, pokud část čipu bude skokově měnit teplotu o dejme tomu +-30°C proti okolí. Co na to interní spoje ? Bezolovnaté pájky?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že v CPU je použita pájka na bázi cínu ať už s nebo bez příměsi olova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne mate pravdu, a vic nez pravdepodobne je to jedno. At mate pajku z cehokoliv, prudke teplotni skoky vam rozhodne zivotnost nevylepsi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Za ty peníze bych čekal i stříbro :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se to potají taktuje na 7 GHz, aby to mělo náskok v single :p

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je nam to Intel pekna svine, tak nejprv uvede dalsi zbytecne ctyrjadro ktere se od stavajiciho(6700 > 7700K) lisi prave to technologii rychlejsich(-o spinani taktu) SpeedShift 2, samozrejme ze ani vyvedene jadro/-a/die poradne neotestuje a ani ho nepriletuje k IHS, jenom rychle uvest na trh, huraa mame tu dalsi generaci "uzasneho" procesoru, pote se kazdy procesor chova teplotne odlisne, jeho interni teplota neni stabilni a tak ho vysoke teplotni vykyvy postupne fyzicky degradujou. Nejenze tak zakaznik prichazi o sve vynalozene penize/cas kolisavym to vykonem, ale kdyz se mu procesor v zarucni lhute odporouci posle ho Intel rovnou do prdele, ze pry taktoval, vubec ho ze se jedna o K verzi zajimat nebude.

Jak to arogantni chovani vystihl redaktor z veci jak se sam Intel postavil po 40 stranach diskuze(3 mesice) k lidem/zakaznikum systemem:

"chování procesoru označil za zcela standardní. Uživatelům, kterým vadí kolísavý chod chladiče, doporučuje, aby od výrobce desky zjistili, jak nastavit plynulejší regulaci otáček, aby přesně nekopírovaly prudké kolísání teploty. Uživatelům, kteří taktují, doporučil použít tovární nastavení, jinými slovy netaktovat".

O 1/3 orezan zakladovy substrat procesoru cimz procesory Skylak-e/Kaby Lake praskaji, nejlacinejsi potupna teplovodni pasta mezi jadry a IHS, neotestovane die, zbytecna 4K iGPU a jenom pro debilni Windows 10 a pry to mame kupovat. Nasrat mu!

Zlata era procesoru Core 2 Duo/Quad, Nehalem a SandyBridge, vse poradne otestovane, pripajene s vysokou moznosti OC, ted jejich zezlo prevzal RyZen.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen převzal žezlo tak, že ztěží a s obrovskou spotřebou dotahuje sotva 4GHz? Pokud chcete od Intelu kvalitní produkt, pořiďte si něco na LGA2011-v3, LGA 115x je mainstream pro masy, je tedy logické, že bude trochu ořezaný a tím pádem i levnější a dostupnější.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jakože i7 za 10k je pro masy? Hmm já myslel že to je hi-end pro hráče a nebo hi-end pro domací pracovní stanice. To tlačení LGA2011 do domácností a kanceláří je neskutečný FAKE a koukám že i Vy členem.
Jen pro vaší informaci LGA2011 vznikla pro servery a pracovní stroje s nutností mít více jak 64GB RAM. Bohužel ale úspěšnost těchto desek u pracovních strojů neměla tak úspěch.

1. cena
2. málokterá uměla více jak 64 GB.
3. DMI

Takže tento segment převzala opět obyčejná 115x s i7 nebo dvouprocesorové desky (1TB ram). Ale protože bylo potřeba někde udat ty výdaje za licencování od intelu, vlítla narychlo 2011 i do "Hi-end herních strojů". Důkazem budiž o skoro 40 % pád cen desek za dva roky (2014/2016). leč rozdíl mezi i7 v 115x a 2011 je tak minimální že fakt nemá cenu to kupovat pokud nejsem fanoušek IT (něco jako nVidia Titan).

A vím to protože u nákupu pracovních strojů jsem často a skoro žádná firma nemá zájem o 2011.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mi zní jako blbost.

Postavil jsem více LGA2011v3 mašin než mainstream, mají totiž několik věcí, které mainstream pro socky nemá:

- podporu 128GB RAM, s Xeony i ECC
- podporu procesorů s 6/8/10/12/14/16 cores
- 40 PCI-E linek
- CPU je pájené k IHS

Ano je to dražší, ale kvalitnější, má to výrazně vyšší multithread výkon, výborné pro virtualizaci a mnoho dalších úkonů, máte také k dispozici hromadu PCI-E linek pro více grafických karet, řadičů a tak podobně. DMI tam myslím nikoho moc nezajímá a na obyč. plotnové HDD to stačí.

" leč rozdíl mezi i7 v 115x a 2011 je tak minimální že fakt nemá cenu to kupovat pokud nejsem fanoušek IT"

Takže třeba i7-7700K a i7-6900K je to samé? Aha, ok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je rozdíl v CZK mezi těma platformama? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím bych byl s cenama platforem opatrnej, když jistota je jen něco ve stylu Formula ROG nebo tak. Zatím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Postavil jsem více LGA2011v3 mašin než mainstream"

Vlhký sen všech techniků včetně toho vašeho.
Znám techniky křížem přes různá prosředí video, dtp, server, data (a to včetně těch co rozhodují o nákupech) a podle jejich zkušeností je stavba na LGA2011/2011-3 asi tak 10 % objemu firemních a pracovních strojů, protože návratnost je mizivá, spíš je to vyhození peněz. A tam kde už je LGA2011-3, tam už jsou to desky od 2 po 12 procesorech (Data servery). A v těch 10 % to bývá často tak, že mají jeden stroj na 2011-3 se dvěma titánama na 30 dalších strojů 115x. Ten jeden totiž často funkuje jeko finišer.
Ale hláška pobavila to jo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teda nevím jak u "civilních" řad, ale být tohle u Xeonů tak intel koná a zákazník si stěžuje a to fest! A to ty některé Xeony jsou stejně drahé jako i7 v ne K verzi.
Myslím že by se uživatelé měli zamyslet a nenechat se sebou tak je*at. Nebo si myslíte že by firma na Xeonech nad tím mávla rukou? Nedochází totiž v té špičce k trotlování? Mě to dělat xeon v pracovním stroji tak řeším s intelem okamžitou nápravu a pokud by nebyla náprava tak měním procesor na ten, který to dělat nebude. Nemám zájem o chyby ve výpočtech a pak ve finále kupoval za "chvilku" nový procák, protože tento přestal fungovat. Ve vytíženějším provozu i dříve, protože za rok, dva se vyhřeje tak, že bude rád když spustí aspoň Windows (natož dělat výpočty). Takže ani nemusí umřít úplně.

A odpověď netaktovat K procesor, protože by ho to mohlo nenávratně poškodit? To je nálož. Vrátí tomu kupci ten rozdíl o proti neK verzi? J

PS: Zvláštní jak to každý u intelu relativně "ignoruje", ale dělat to ryzen tak je z toho mediální palba jako palba z kulometů na frontě v 1915 :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Myslím že by se uživatelé měli zamyslet a nenechat se sebou tak je*at.

Ehh, uzivatele vi ze je tam srackova pasta uz buhvijak dlouho, a furt to kupuji, takze nemyslim ze tenhle drobny incident by je primel nejak zasadne zmenit postoj. Navic ten overclocking je pravne osetren v EULA, jinak receno Intel ti laskave dovoli si to pretaktovat ale na zaruku zapomen. BTW vtipna hlaska z EULA je taky tahle: Intel does not warrant that the Product will be free from design defects or errors known as “errata.” ... takze vlastne secteno, ti negarantuji vubec nic :D no nekup to ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi sepodívám jaká EULA je ke Xeonům :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vono když si přečtete oficiální "AMD Ryzen Processor and AMD Ryzen Master Overclocking User’s Guide", tak tam najdete dvě stránky nepřekvapivě stejných výhružek. No nekupto to ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel nekoná ani u serverových Atomů C2000, kde má závažnou chybu v návrhu, která se po 18 až 36 měsících projeví tím, že procesor umře. Jakmile zákazníkovi skončila záruka, nemají se k odpovědnosti, přitom chyba je už v návrhu čipu. A tyto Atomy nejsou vůbec levné, nejvyšší model stojí $171.
https://communities.intel.com/thread/111322

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak by potom bylo na místě požadovat vrácení rozdílu co je mezi 7700 a 7700K+ ještě něco za újmu a náklady zákazníka za zmetkovitý produkt. K model je prodávaný s tím že jde o produkt určený na taktování, tudíž u soudu v USA by to určitě projel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Procesor není zamknutý, ale funkčnost po přetaktování výrobce nijak negarantuje. Přetaktovat jít může, ale nemusí. Zákazník má pouze možnost si s ním v tomhle směru dělat co chce. Když si někdo koupí los, tak taky nemůže žalovat provozovatele, že nevyhrál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

špatný příměr, tohle je speciální edice navržená na dosahování maximálních taktů. A na tom je postavený nynější marketing proti AMD kdy má jít oc k 5Ghz. A jestliže tam opravdu dali takový šmejd že ani ne po půl roce se procesory začnou opékat tak z toho ještě bude hodně velká aféra.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav jak to bude vypadat až bude léto a 30 stupňů :)
Skvělý i 7 7700K bez delidu se upeče každému!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to videl jednoduse. Ohrat CPU na Tcase (neni u 7700K zverejnene, ale 6700K ma 64C). Pokud se v tomhle stavu dostane na libovolnou dobu Tjunction pres 100C, ktere je uvedene na ark.intel.com, tak je podle me mozne takove CPU povazovat za vadne.

To ze je v CPU neco v neporadku a SpeedShift 2 nejspis dela neco spatne bohuzel nemusi z pohledu zaruky nic moc znemenat. Docela bych se bal o dlouhodobou zivotnost, protoze vime, ze lokalni prehrati ALU u Pentia 4 dokazalo procesor postupne znicit.

Zatim bych za to zrovna nevesel pracovniky Intelu po stromech v parku a pockal jak se to vyvine. Kazdopadne ted neni dobry napad bezet pro 7700K do obchodu. Treba se behem par mesicu objevi novy microcode v biosech a problem zmizi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"vime, ze lokalni prehrati ALU u Pentia 4 dokazalo procesor postupne znicit"

Máte k tomu nějaký zdroj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by me taky zajimalo, vubec CPU at uz intel nebo AMD sem nevidel chcipnout samo od sebe uz dloooooooooooooooooooooooooooooooooouho :-) Vzdycky za to mohl uzivatel. Moc OC nebo zasvineny chlazeni nebo kdyz byli CPU bez HS tak poskozeny jadro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak relativně nedávno to byly ty nové serverové Cčkové Atomy, ale tam byla chybka v návrhu a přišlo se na to celkem rychle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mě opravdu pobavilo. Přišlo se na to za tři roky od zahájení jejich prodeje, někteří zákazníci (včetně mě) již nemají desky v záruce a některým už odešly (včetně mě) - bez nároku na kompenzaci. Intel se vykrucuje a nemá se k náhradě škody, kterou svojí neschopností kontroly kvality způsobil. Výrobci odmítají vyměnit zákazníkům se zatím funkčními deskami jejich zařízení, přestože je jasné, že jsou defektní a dříve nebo později odejdou. Nějak si nevybavuji, že by se takový kiks stal AMD (vyjma jedné série Opteronů, které stáhli a vyměnili), za to u Intelu se to stalo už s Pentiem III 1.13 GHz a v poslední době hned s několika čipsety.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to původně spíš Pentium III 1000MHz, které nebylo stabilní a proto ho vydali znovu až později?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to Pentium III Coppermine 180nm revize C0, která na 1 GHz byla v pohodě, ale tam jí výkonově překonával AMD Athlon. Proto Intel uvedl model na 1.13 GHz, který ale ani nebyl schopný bez chyby projít základní benchmarky:
http://www.tomshardware.com/reviews/intel-admits-problems-pentium-iii-1,...

Na základě toho musel obratem procesor stáhnout z trhu. Později uvedl Coppermine revize D0, která už byla stabilní, ale to bylo řádově mnoho měsíců na to, kdy už na trh uvedl 130nm Tualatin.

Trochu menší kiks, i když taky, měl Intel před dvěma lety se zamrzávajícím Skylake, který nefungoval v Prime95 (ano, v té aplikaci, kterou si každý zkušený "stavbař" PC otestuje, než ho začne používat) - https://arstechnica.com/gadgets/2016/01/intel-skylake-bug-causes-pcs-to-... . Je trochu k nevíře, že Intel dokáže na trh vypustit něco, co si ani nevyzkoušel v běžně dostupném a běžně používaném software.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Říkalo se tomu SNDS - Sudden Northwood Death Syndrome.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo je na stromy věšet nechce, ale to jejich odmítání chyby je smutný. Koupit procák za 10k a dozvědět se, že se sám možná už za dva roky "vyhřeje" není asi moc dobrý pocit. Jestli to není softwarová chyba tak to na zvednutý ukazováček je určitě!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spíš vztyčený prostředníček, už je toho nějak moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba má KabyLake do ME zabudovaného klienta na těžbu kryptoměn a po vydání Ryzen ho dálkově aktivovali, aby pokryli propad tržeb :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

i7-5930K, Cryptonight, $0.7/24hod :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi nezdá.Jako že by se během zlomku sekundy zvedla teplota o 15°C a během dalšího zas klesla? To vypadá spíš na problém s měřením. Teplo se jen tak nevypaří postupně přechází z teplejší oblasti do studenější. Pokud to chceme urychlit musíme hned vedle o to víc snížit teplotu a na tom hladiči a rovaděči žádné skoky takové možné nejsou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Procesor se umí sám ochladit i rozdělením procesů do jader. A může to klidně být i 15 °C. Buď čidlo dává chybu a nebo prostě fakt procesor neumí s jádry pracovat a pak zbytečně trotluje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tolik a skokově během zlomků sekundy? I když odstraním zdroj tepla (což je jediné co ta regulace umí) to stávající se musí někam odvést a to chvíli trvá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nutne, lokalni zahrati blizko u cidla toto muze v klidu delat. Teplo se do okolnich (chladnejsich) casti chipu ihned vyzari..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale blbost. Vyzařování je to poslední čím by se dal procesor rychle zchladit, navíc uvnitř nemá volný prostor. Teplo přejde do okolního materiálu který ale je už sám o sobě zahřátý na podobnou teplotu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeň, že tam teče třeba 100 Amper, nebo jinak, sundej si chladič z procáku a vem si stopky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to souvisí s těmi prudkými výkyvy jak? Nikdo nerozporuje že se tma přivádí dost energie aby to topilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle pocit jsem měl už u některých mobilních procesorů (bez IHS) tuším Sandy nebo snad dokonce mladších Core2Duo. Prostě v idlu ukazoval coretemp nějakou teplotu, třeba 30*C, a pokud jsem pustil jedno vlákno CPUburn, tak rázem 60*C = skok o 30*C ve zlomku sekundy. A když jsem zátěž odstranil, tak opět skokem zpátky o 30*C dolů. U desktopových procesorů téže generace byl ten skok asi 20*C, přitom desktopová varianta měla IHS. Pokud na tom čidle měl motherboard zavěšený autonomní regulátor otáček, tak to bylo slyšet. Za normálního provozu bez syntetické zátěže je na těch strojích jasně slyšet, jak cuká pohon ventilátoru téměř ve fázi se seekováním disku (přesněji s dávkovitým zatížením procesoru). Myslím, že by to bylo výborně vidět na osciloskopu (nezkoušel jsem). Resp. ono by stačilo provádět s vyšší vzorkovací frekvencí tu "rdmsr" instrukci, která čidlo čte, režii to má minimální (taky jsem nezkoušel). Když jsem to viděl poprvé, dal jsem si *hodně* záležet na tepelné vazbě čipu na masivní hliníkový chladič. A nejednalo se o kdovíjak výkonné čipy, cca 20 - 35 W TDP. Došel jsem tehdy k závěru, že to je naschvál. Že Intel prekompenzuje "lenost" zpětnovazební regulační smyčky ventilátorů. Aby se ventilátor točil hned, když je procesor pod zátěží = aby nečekal, než se skutečně zvedne teplota čipu. O generaci později tenhle záhadný skok skoro zmizel. Něco zbylo, ale to už se skutečně dalo připsat lokálnímu ohřátí. A taky jsem viděl pár případů, kdy se procesor pod zátěží citelně ohřál a pak zas relativně rychle chladnul, ale nebylo to úplně skokem, a zlepšení tepelné vazby čipu na chladič srazilo tohle okamžité kolísání pod 5*C (z poslední doby tuším nějaký mobile Broadwell s TDP okolo 15 W, ve stroji kde čínský výrobce ošidil tepelný můstek). = člověk musí zkoumat podrobnosti, je to "případ od případu jinak", a v případě 7700K to podle dosavadní debaty vypadá, že chyba není v tepelné vazbě na chladič.

Aby to nakonec nebyl vyslovený bug / halucinace, když to ustřeluje i "téměř v idlu". Jako že statisticky občas rdmsr(coretemp) "přečte číslo popisné" :-) Tohle jsem viděl v něčím FPGA designu čítače (průmyslová I/O karta) - stávalo se to, když kolidovala hrana vnějšího signálu (= kaskádovité přičtení jednotky) s vyčtením okamžité hodnoty z čítače.

Pokud by to naopak bylo vážně tím, že se křemík bodově/lokálně dokáže o tolik skokem přehřát, a že zrovna do toho místa zapíchl výrobce čidlo coretempu... tak proč starší/slabší/jiné čipy tenhle efekt nevykazují :-) Jestli v rámci "objektivnějšího" měření teploty výrobce umístil čidlo do méně exponovaných míst, aby měřilo víc "průměr" a méně lokální extrémy? Pak by to bylo dilemma z oblasti metodiky měření...

Jestli je to vážně v křemíku, tzn. nevyřeší to update mikrokódu nebo AMT, tak asi vážně pešek... drobní koncoví zákazníci si nemůžou tolik diktovat podmínky jako případný velkoodběratel, který má možnost prostě "poslat zpátky kontejner" = vrátit celou dodávku / výrobní sérii (pokud to zjistí včas) a nezaplatit a dál ať už si to padající ....fuj manageři přeberou (můžou o tom mimo pozornost médií schůzovat do zblbnutí třeba celý kvartál, právníci obou stran se taky rádi navzájem podpoří ve své obživě a zkrátka nepřijdou ani právníci na straně moci soudní).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ved je to best feature :) cez zimu staci vypnut kurenie, toto hodit na 5GHz a mate perfektny vyhrievac :D :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ohřívače ale vyrábí jen AMD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ryzeny jsou většinou považovány za úspornější (při stejném výkonu). Mě osobně netrápí ani spotřeba FX.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bohuzial, intel sa stal konkurentom :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o příkonu? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ma kazdy posoudit 2 stejne jpeg obrazky? No posuzuju, ze jsou stejne a celkem pekne :D

Asi jste chtel dat tento odkaz ze? http://www.thg.ru/cpu/obzor_amd_ryzen_7_1700_cpu_review

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A safra. No já linkl ty relevantní obrázky samotné, ale někde něco nebyla funkcionální operace (najednou také vidím placeholdery, které tam ale původně vidět nebyly).

Tak tedy: jednalo se o 2. a 3. obrázek shora na stránce http://www.thg.ru/cpu/obzor_amd_ryzen_7_1700_cpu_review/obzor_amd_ryzen_... . To už snad problém nebude?

I když čtvrtý je také zajímavý, pokud je to plná zátěž - 1800X mající stejnou spotřebu jako 7700K při dvojnásobném počtu jader a výrazně vyšším celkovém výkonu jistě také není k zahození.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V aktualni dobe bych spise formuloval vetu, ze AMD "vyrabelo" ohrivace. Jsem intelak, ale posledni aktualni testy Ryzenu jsou velmi pekne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale musíte ho fakt přetaktovat a zatížit. Pokud ho necháte flákat povětšinou v idlu, bude Vám pod stolem v bedně škytavě výt ventilátor v kolísavých otáčkách a foukat Vám na nohy studený vzduch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem jednou psal, perfektní kus křemíku dojebanej úsporou v hodnotě cca 50 centů... :/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě Intel zjistil, že to je průšvih a nejde to opravit... tak změnili postoj na: "je to funkce".

Poslední dobou začínají být chyby i zadrátované v hardwaru. Viz díry v AMT.
- Intel jede na maximum (nestíhá inovovat, nové procesory se opožďují, dělá chyby)
- Konkurence mu šlape na paty a přitápí (Ryzen je cool, ale potřebuje lepší čipset)
- Kdyby se AMD podařilo takto tlačit rok, dva, tři... tak Intel lehne na lopatky a jeho podíl klesne na 14 nano metrů ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k té možnosti, nechat na motherboardu, ať ty nesmyslné skoky v teplotě vyfiltruje jeho zpětnovazební regulační smyčka ventilátoru:

1) zanést do výstupu měření teploty CPU halušky (výstřelový šum) a pak se snažit přehodit ten horký brambor na někoho jiného, ať se snaží to filtrovat. To je teda přístup. Zrovna tenhle druh šumu se navíc filtruje dost těžko, chce to poměrně složitý algoritmus "outlier rejection", analogová filtrace nedává moc dobré výsledky.

2) za řízení otáček na motherboardu bývá zodpovědný SuperIO šváb. Už před poměrně mnoha generacemi čipsetů se přešlo od analogového čtení teploty (napětí) z čidla v procesoru na digitální přenos, kdy SuperIO šváb čte z procesoru přímo údaj o teplotě sériovou sběrničkou zvanou "PECI bus". Pro digitální teplotní čidla v jádrech CPU (a IGP) se v oficiální dokumentaci používá zkratka DTS. SuperIO šváb tedy skrz PECI teoreticky vidí "tutéž teplotu" jako software běžící na procesoru skrz rdmsr(coretemp). Prakticky se skrz rdmsr dají z OS číst jednotlivá čidla, třeba čtyřjádro s IGP jich má dohromady 5 (myslím) - na rozdíl od PECI, kde je k dispozici jediná hodnota, jakýsi průměr nebo snad maximum. Tzn. není to přesně totéž číslo... ale oba údaje reálně velmi těsně korelují (líp než analogový termistor na interposeru blahé paměti). SuperIO šváb obsahuje hardwarový blok (v rámci health monitoru), který údaj o teplotě autonomně přečte a převede nějakou poměrně primitivní matematickou funkcí na PWM střídu. Dá se tam nakonfigurovat třeba minimální střída a "konstanta + sklon" lineární převodní funkce, ale tím inteligence zhruba končí. Filtrace servosmyčky ventilátoru, pokud nějaká je, tak je jednoduchá, "v analogovém stylu" a je zadrátovaná napevno v hardwaru SuperIO švába. To je totiž KLÍČOVÁ VĚC: celá ta regulace otáček podle teploty je implementována v hardwaru. V křemíku použitého SuperIO švába. Nejde měnit updatem firmwaru nebo tak něco. (Pokud toto u některých notebooků řeší firmware EC, tak v tom bývají bugy.) Tzn. u "káčkového" procesoru v desktopovém motherboardu dost nehrozí, že by výrobce mothreboardu dokázal tuhle věc vyřešit updatem BIOSu. Ačkoli možná... možná by se dalo třeba v obsluze SMI zařídit softwarové řízení PWM podle okamžité teploty, a třeba ještě se zpětnou vazbou od otáček ventilátoru. Nevím o tom, že by toto někdo páchal, zatím co jsem viděl, tak všichni výrobci boardů využívají autonomní logiku SuperIO švába. Ale teoreticky tam ta možnost je, ty autonomní režimy jdou úplně vypnout. Jiná věc je, že SMI je zlo. Čím míň věcí běží v SMI/SMM, tím líp (netrhá se zvuk ve hrách apod). Řešit v SMI filtraci výstřelového šumu... uff.

Popravdě bych spíš čekal, že se objeví nějaká podpora ve SpeedFANu a v linuxovém "fancontrol". Pokud vím, oba tyto prográmky regulují otáčky skrz PWM "po svém", softwarově. A běží s nějakou normální prioritou v hostitelském OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celou diskuzi jsem nečetl, ale osobní poznatek je takový, že při výměně pasty (delid procesoru) u i7 6700K za pastu Liguid Ultra v OCCT po hodině stres testu je rozdíl maximálních teplot o 12 stupňů dolů a průměrná teplota spadla o 8 stupňů, konkrétně na 68 stupňů při 4,4GHz na což si myslím je slušný výsledek a to nemluvím o Kaby Lake, kde ta pasta je dle vyjádření uživatelů absolutní s.h.i.t. a teploty padají po delidu při stejných parametrech o 16 stupňů. PS chlazeno Scythe Ninja 4 na nejnižší otáčky ventilátoru (mám rád tichý PC).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem lituju koupe i7 7700k, hold kdyz se nechalo intelu udelat za nekolik let monopol, protoze tu nebyla poradna AMD konkurence je tezke chtit za 10 tisic kvalitu asi :/

Do nedavna jsem jel na i7 920 taktovane na 4 GHz (max teplota i v lete pri zatezi 62 stupnu), chtel jsem si udelat radost a nahonit par FPS navic v Arme 3 (kdo hral multiplayer a treba exilemod na serveru pri 60+ online hracich vi o cem mluvim), tak jsem sel do 7700k, hold jsem cumel jen na vykon pri 5 GHz kde to hracum frcelo pri peknych teplotach (pritom vetsina musela delid co jsem zjistil az posleze). Po postaveni PC a spusteni prvni hry jsem litoval (skoro slzy v ocich), teplota byla i pri stock frekvenci kolem 75 stupnu, cekal jsem neco vic oproti me 9 let stare i7 920 (obe cpu chladim noctuou nh-d14, skrine nzxt s340 se 4mi fany). Takze jsem sel do delidu - teplota sla dolu na 47 stupnu v zatezi Oo! Musim jeste podotknout, ze jsem si ddr4 pameti kupoval cca pred rokem, kdyz byly v "akci" (vedel jsem ze je vyuziju), uplne ty same pameti 2x 8GB kit (corsair veng. 3200 MHz) mne staly 1700 kc a dneska cumim, ze jejich cena je kolem 4200 a jsou oznaceny stale jako v akci? njn prichod novych cpu Ryzen, nove desky, takze hura zdrazit ceny :(

Je smutne, ze clovek musel riskovat ztratu zaruky nebo uplne zniceni procesoru jen kvuli tomu, ze byl intel linej investovat o 80 centu vic na teplovodive paste nebo totalne selhal v kontrole kvality produktu, taky proc? Vzdyt na intel nikdo netlacil a intel si mohl krasne vydavat nove procesory s narustem vykonu o 3-7% oproti predchozi generaci za 15 tisic korun.

Takze jsem intelem dost zklamany a kdyby mel ryzen vykon na 1 jadro jako intel jdu jasne do ryzenu, lepsi spotreba, teplota, multi-thread vykon a cena (treba kombinace msi B350 tomahawk a 1600x) :) Jenze hraju hlavne hry, takze jsem volil intel a single thread vykon.

Presne jak tu nekdo psal, kdyby to same delaly cpu Xeon a zacaly by si stezovat firmy co ho davaji do serveru a jsou partneri intelu, tak by to intel resil, kdyby tu byla alternativa od AMD, tak by to taky intel resil, jenze intel do nedavna vedel, ze kdo chce vykonne cpu nema jinou moznost volby...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Německu zavedli službu výměny pasty za tekuté kovy:
http://www.ebay.de/itm/Prof-CPU-Delid-TGC-20-C-Flussigmetall-Upgrade-i7-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo si z toho udělal kšeft za 40e. Nisméně tím přijde člověk o záruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno som si skladal aj ja nove PC s 7700K. Taktiez som pozoroval urcive teplotne vykyvy, ale nie tak vysoke. V idle niekedy vyskoci teplota zo 40 na 50°C, ale v zatazi si stale udrzuje teploty ~65°C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není jen u i7-7700K, ale (podle mě) u všech CPU co mají již 3D tranzistory. Zvláštní, že si toho nikdo nevšiml už dřív (tedy mimo mě). Zpozoroval jsem to na Haswellovi-E, i na současnym Skylake. Na Sandy Bridge a předchozích CPU tento problém není. Ivy Bridge jsem neměl, ale tipoval bych stejný problém. Přisuzoval jsem to spíš tomu, že jsou tam již 3D tranzistory a ne jen špatná pasta mezi jádrem a pouzdrem. Podle mě je teplotní čidlo přímo ve spodní vrstvě tranzistorů, nebo hned pod ní a při krátkodobé zátěži CPU se dolní tranzistory ohřejí a než se převede teplo přes vyšší vrstvy tranzistorů, tak to ukáže takhle aktuálně vyšší teplotu. Při přechodu do klidového stavu se tranzistory vypnou a jsou téměř hned ochlazené okolními tranzistory. Teplotní čidlo nalepené na pouzdře CPU a nebo vlastně i přímo v GPU totiž ukazují reálnější teplotu a to tu, kterou CPU mělo před onou vteřinou před zatížením. Nehledě, že při dlouhodobé zátěži sice teplota hned vylítne nahoru, ale už se celkově déle ochlazuje celé CPU, takže kde je asi chyba? To je můj názor, ale to nikdo nikdy nepřizná... U AMD nevím, nemám vyzkoušeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.