Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k KDE 4.11 bude posledním velkým vydáním, vývojáři přesouvají síly na KDE 5

Tak uvidime, zatim jsem porad u 3.5.10... potrebuji desktop na praci a aby slouzil on me, ne ja jemu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš aspoň 5 let starý HW s grafikou která umí akceleraci KWin a cca 2 GiB RAM, tak si myslím, že dnes už není důvod zůstávat u 3.5.x.

Ostatně 3.5ka rozhodně není bez chyb - jedna z nich co mě štvala až do konce byla samovolné posunování ikon na ploše. Na čtyřce se mi třeba hodně líbí, že widgety na ploše se umí přizpůsobovat změnám rozlišení obrazovky - pěkně zůstávají na svém místě a nerozsype se to celé jako ve starším KDE nebo třeba Widlích. Co mě na druhé straně štve je, že KDE 4.x je trochu líné na mojí nVidia na laptopu, i když výkon grafiky a celého počítače je dostatečný, ale to je dáno automatickým podtaktováváním atd. Na desktopové VGA, i mnohem slabší, to běhá jako vítr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mojí zkušenosti žere hodně výkonu v KDE Nepomuk při indexování souborů. Na slabším notebooku se vyplatí tohle omezit nebo úplně vypnout. Na druhou stranu si to systém umí řídit sám a při zátěži indexování sám pozastaví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

danieel: Preto som presiel z 3.5.10 na gnome :) Mam rad jednoduche prostredie, ktore je ale rychle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem přešel na 4.x a jsem naprosto spokojený. Je to rychlý jak na výkonnym desktopu, tak na mym prehistorickym notebooku.

Na tom notebooku jsem zkoušel i Unity, Gnome a Xfce, ale pokaždý jsem se vrátil ke KDE. Nárůst rychlosti ostatních prostředí oproti KDE se pohyboval od neznatelnýho po záporný, zato ztráta funkčnosti, ergonomie, přizpůsobiltelnosti a příjemnýho vzhledu byla fatální.

S verzí 5.x by mělo být KDE díky Qt5 a QML ještě rychlejší a vypadat ještě líp. Už se na to těším.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pevne doufam, ze prijde rada na vrazdeni nebo predelavani hruz jako je Akonadi a Nepomuk. V jednoduchosti je sila a vzit KDE5 jako sanci jak udelat KDE4 "spravne" jak po strance vnitrnosti tak odladeni nekdy trochu drhnouci ergonomie by bylo naprosto uzasny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.