Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kniha + DVD Ubuntu 10.10 CZ - nejvyladěnější Linux na planetě

Ubuntu 10.10 cz
Před pěti měsíci jsme přinesli recenzi velmi zajímavé knihy Ubuntu 10.04 cz - praktická příručka uživatele, která si jako první odnesla naše stříbrné ocenění. Dnešní recenze nového vydání české mutace linuxové distribuce Ubuntu 10.10 se zaměřuje nejen na knihu samotnou a obsáhlé úpravy instalačních DVD, ale také na praktické zkušenosti z téměř dvouměsíčního používání systému samotného. Podíváme se na "produkt jako celek" trochu jiným pohledem než minule…

Kapitoly článků

1.  Úvod, kniha
Ubuntu 10.10 cz: vs 10.04 cz

Připomeňme, že Ubuntu 10.10 jako takové se objevilo ve finální verzi v první polovině října, česká kniha přišla do prodeje koncem listopadu, autoři tedy hodně zapracovali a zpoždění bylo minimální. Zčásti je to dáno nutností jen jistého omezeného množství úprav, avšak i tak je nová kniha značně vylepšena oproti verzi 10.04, stejné pak platí i o DVD.

Přečtěte si:
Ubuntu 10.10 Vyšlo Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" a jeho deriváty
Ubuntu logo Další novinky pro Ubuntu 11.04

Autorský tým opět tvořili osvědčení čeští linuxáci v čele s Ivanem Bíbrem, z dalších jsou zde Lukáš Helebrandt, Jiří Eischmann, Vojta Trefný, Kamil Páral, Milan Kozák či Filip Dominec.

Celkový počet stran oproti 10.04 prakticky nenarostl, ale textu je v knize přesto o 12 % více - autoři totiž změnili sazbu, jsou zde obtékané obrázky a úspornější sazba, takže ve výsledku je kniha při stejné velikosti výrazně obsáhlejší. Díky tomu se podařilo zachovat více než přijatelnou cenu (knihu s oběma DVD lze pořídit již někde kolem 400 Kč).

Kniha

Ubuntu 10.10 cz: obsah Ubuntu 10.10 cz: obsah Ubuntu 10.10 cz: obsah Ubuntu 10.10 cz: obsah Ubuntu 10.10 cz: obsah Ubuntu 10.10 cz: obsah Ubuntu 10.10 cz: obsah

Pro verzi 10.10 došlo k přeskupení nikoli podle "rozházení" aplikací v nabídce systému (jako tomu bylo u 10.04), ale nově podle činností, což by mělo být přehlednější. Úvodní povídání je podobné s minulým dílem, není se čemu divit, text byl velmi kvalitní již předtím a žádná revoluce v linuxovém světě, která by si vynutila výraznější změnu textu, nenastala. Zjednodušuje se nadále kapitola popisující poinstalační kroky, neboť samotná instalace dá vzniknout systému, který nese tentokrát snad již opravdu úplně vše potřebné (o tom za chvíli).

Až do 111. strany se kniha věnuje základnímu nastavení systému a jednotlivým volbám, pak předává prostor aplikacím v systému obsaženým. Zde jsou popisovány programy jako OpenOffice.org, nástroje pro PDF, skenování, práci s archivy, elektronickými čtečkami knih a další.

Kapitola Internetové aplikace začíná pochopitelně Firefoxem následovaným Operou a Chrome, e-mailům se věnuje Evolution hned na několika stránkách popisujících řadu možností tohoto programu. Následují IM systémy Skype, Jabber a ICQ.

Multimédiím je věnováno hned 24 stran obsahu, hrám pak přes 40, z knihy je vůbec cítit snaha nejen nabídnout ucelený systém uzpůsobený pro českého uživatele, ale i snaha propagovat systém a vymýtit některé mylné předsudky týkající se právě nedostupnosti pořádných her atd.

Další pasáže obsahují popisy úprav samotného prostředí GNOME, zprovoznění akcelerovaného desktopu a pasáže o jiných desktopových prostředích jako KDE. Jistě potěší i náhled do budoucnosti, krátká pasáž o GNOME 3 s GNOME Shellem. Nedílnou součástí této české mutace je i v knize popisovaný balík Ubuntu Tweak.

Zbytek knihy se věnuje již správě systému, zdrojů softwaru, instalaci programů a některým nástrojům pro pokročilejší uživatele ("oblíbená" práce v příkazové řádce :-). Samotný závěr pak obsahuje nesmírně důležitou a potřebnou část odpovídající na nejčastější dotazy a problémy, které mohou uživatele potkat.

Hodnocení knihy

Ubuntu 10.10 cz: ukázka Ubuntu 10.10 cz: ukázka Ubuntu 10.10 cz: ukázka Ubuntu 10.10 cz: ukázka Ubuntu cz 10.10: ukázka

Už jsme to psali minule, napíšeme to i nyní: tvrdíme, že na českém trhu není lepší kniha věnující se Linuxu jakožto desktopovému systému. Autorský tým má s těmito publikacemi obrovské zkušenosti a na knize je to cítit z každého listu. Ač jsou autoři znalci Linuxu, kniha je psána pro začátečníky, kteří mají pouze návyky z Windows a Linuxu se třeba i bojí.

Již kniha samotná byla jasným adeptem na další naše ocenění, její kvality, pokud si odmyslíme ryze české pasáže, pak přesahují i hranice státu. Nemělo by tedy překvapit, že v tuto chvíli je její drobně upravená verze překládána do angličtiny a brzy zamíří ve formě e-booku na portál Amazon.com.

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Úvod, kniha

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kniha + DVD Ubuntu 10.10 CZ - nejvyladěnější Linux na planetě

Pondělí, 7 Únor 2011 - 07:47 | skurakai | Díky za pěkný článek, jen ta výtka ke Gnome...
Pátek, 28 Leden 2011 - 16:21 | Razmir | ok, taky přispěju. Podle mého názoru jsi...
Pátek, 28 Leden 2011 - 14:13 | Lukas Zapletal | Můžu poučovat koho chci ;-) Když není člověk...
Pátek, 28 Leden 2011 - 14:09 | Lukas Zapletal | Ještě přidám, že sweet spot není hlavně o šumu,...
Pátek, 28 Leden 2011 - 13:56 | Lukas Zapletal | Jistě, ale nepředpokládám, že by měl autor doma...
Středa, 26 Leden 2011 - 13:35 | Heron | Lukáši, myslím, že zrovna Davida nemusíš poučovat...
Úterý, 25 Leden 2011 - 22:29 | petr ib | a že ještě nezmíníte pozadí, které by mohlo být...
Pondělí, 24 Leden 2011 - 13:45 | Tomáš Janovský | Jedině Gentoo!!!
Pondělí, 24 Leden 2011 - 12:03 | Lukas Zapletal | Jo a to jsou dvě cédéčka nikoliv zrcadlo. Takže s...
Pondělí, 24 Leden 2011 - 11:59 | Lukas Zapletal | ...na malou clonu... by mělo být spíše "na...

Zobrazit diskusi