Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kniha + DVD Ubuntu 10.10 CZ - nejvyladěnější Linux na planetě

Me TV jsem take zkousel, ale vice se mi osvedcil vlc. Predhodit mu jako parametr soubor s najitymi programy (casto pojmenovany jako channel.conf) a zatim me vzdy vsechno fungovalo. GNOME commander nema s Gnome prostredim az tolik spolecneho. Je to spis samostatny program vyuzivajici gtk+ a jeho vyvoj posledni leta stagnuje. Chybu s asociacemi programu lze obeji rucni editaci souboru "/usr/share/applications/defaults.list", kde se "video/x-avi=totem.desktop" nahradi treba "video/x-avi=vlc.desktop". Audacious rovnez neni priklad nejvyladenejsiho programu, ale take ho pouzivam.

Problem s aktualizacemi jsem nezaznamenal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem měl problém s dvoupanelovými komandery (i když TC nemám rád).

Lze to vyřešit jednoduše: nautilus (defaultní prohlížeč souborů) a F3.
Jinak umí všemožné přístupy, přejmenování, spouštění vlastních skriptů a navíc pak nemám dva duplicitní správce souborů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém Ubuntu je, že nepřispívá prakticky do žádného OSS projektu. Lídr desktopového systému? A kde je třeba masivní vývoj do OpenOffice nebo Gnome či alespoň Gimpu? Kde je vývoj ovladačů do jádra? Kde je vývoj ovladačů pro X.org? Co je pak "vyladěné"? To, co "vyladili" již jiní... Škoda. A pak je to vlastně jen dobrý marketing. Nebo braindead multitouch, co půjde do popelnice. Děkuji, nechci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proc je to problem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proc by me to jako melo zajimat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.canonical.com/about-canonical/canonical-and-open-source

A ikdyby ne, Canonical udelal kus prace v popularizaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dá se někde to DVD stáhnout bezplatně z internetu? :)
Jestli ne, tak zůstanu u LMDE (linux mint debian edition) i když rozhodně tato distribuce také není dokonalá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radši bych u Linux Mint zůstal, sám jsem si s *Ubuntem dost užil problémů po aktualizacích, kdy něco přestalo dobře fungovat. Nyní používám Debian Testing a bez jakýchkoliv problémů to funguje, v systému se hrabu minimálně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak - autor sice v článku píše no flame, ale jeho článek k flamu vyzývá už svým nadpisem. Ubuntu má své přednosti, ale že by k nim patřila vyladěnost.... :-)

Ono, u produktu co vychází co půl roku vždy s hromadou změn je vyladěnost v podstatě nemožná: když vyjdou nový winy, tak všichni tvrděj, že je třeba nejmíň půl roku počkat, než se daj používat a to na to má MS peněz a času daleko více.

jinak bezplatně se samozřejmě stáhnout dá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kubuntu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Faktasticky zpracovaná recenze, ale ta fotka knihy na konci je slušně řečeno špatná.

K zrcadlovce bych doporučil dokoupení stativu a přečtení alespoň základních informací o hloubce ostrosti, kompozici, exponometrii a vyvážení bílé. A začal bych tou hloubkou ostrosti v produktové fotografii...

Ale jinak perfektně zpracované. Autor se zaměřil zejména na přidanou hodnotu produktu. To je to nejdůležitější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a on autor tak studoval foto příručky, které zde byli nedávno recenzované, zkusil kreativně přistoupit k hloubce ostrosti ... a zase se někomu nezavděčil ;)
Jestli si myslíte, že na pár foto k recenzi má autor celý den, tak se vraďte na Zem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně ta fotka je opravdu zoufalá, I am sorry. Měl na to vzít mobil, dopadlo by to líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ta fotografie je takhle divná záměrně. u článku o knize by bohatě stačila ta první na začátku, tato je ryze doprovodná a záměrně takto divně vypadající. nebyl by nejmenší problém z F2.0 přiclonit (s jiným sklem) třeba na F37, ale to už by ztratilo ten dojem, který vás tady nutí o tom diskutovat ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže schválně nekvalitní fotka k vyvolání většího počtu zobrazení reklam - taky dobrý. Máme si myslet, že i občasné omyly v článcích tam bývají ze stejných důvodů? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F37? :-)

Snažil jsem se být v příspěvku konstruktivní, a budu v tom pokračovat. Já se napsal něco článků a nafotil něco produktů, takže to není jen takové plácnutí do vody stylem "je to na houby". Chápu, že to dá práci. Ale proč shazovat tak dobrou recenzi tou fotkou? Mohlo to být na 1*, takhle je to 1- :-)

Kompozice - je to dost "natěsno", nechal bych více místa na krajích. Jinak ++ za to zrcadlo.

Bílá - je potřeba to vyfotit tak, aby bílá byla "bílá". Šedé pozadí nepůsobí dobře.

Stativ - pokud nemáte k dispozici dobrý blesk (vestavěný na aparátu nelze použít ten fotku doslova "smaže"), doporučil bych fotit se stativem na "dlouhý čas" za přirozeného světla. Případné stíny můžete ještě vylepšit odraznou deskou (karton potažený alobalem pokud není odrazka).

Clona - fotil jste na malou clonu, proto je hloubka ostrosti malá. To je u produktové fotografie nevyhovující. Kreativitu jste už vyjádřil tím zrcadlem. Malá DOF není kreativní, je to jen znak toho, že člověk si s tím nedal žádnou práci. Se stativem si můžete dovolit "zlatou desítku" (F10 plus-mínus). Většina skel fotí s touto clonou nejkvalitněji (každý objektiv to má ale trošku jinak). Větší clona je naopak kontraproduktivní (šum).

Znovu opakuju - výborná recenze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...na malou clonu... by mělo být spíše "na malé clonové číslo", resp. velký clonový otvor (velkou clonu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a to jsou dvě cédéčka nikoliv zrcadlo. Takže s tu kreativitu beru zpět ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a že ještě nezmíníte pozadí, které by mohlo být na roli s plynulým přechodem mezi svislou plochou a podložkou?
blesk na foťáku bych neodsuzoval - dá se změkčit difuzorem nebo doplnit kruhovým nástavcem a když se vhodně doplní dalším(i) ambientními manuálně nastavenými odpalovanými na senzor - tak udělá na "produktu" jen lehký highlight a dá se fotit z ruky na clonové číslo 8+ bez nutnosti se drbat se stativem (kvůli ilustrativní fotce k článku ;)
ze zvědavosti: jak větší clonové číslo vyprodukuje "kontraproduktivní (šum)" by mne opravdu zajímalo. že malé dírky ohýbají světlo a nemusí vést k ostřejší kresbě nebo větší hloubce ostrosti jsem už slyšel, ale tohle ještě ne. většinou se šum spoluje s vlastnostmi snímače, dobou osvitu, nastavenou citlivostí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale nepředpokládám, že by měl autor doma foto-roli. Snažil jsem se pracovat s tím, co si uživatel zrcadlovky obvykle pořizuje. A stativ snad má každý (pokud ne, neměl si pořizovat zrcadlovku ale kompakt).

Není to ani tak o dírce, jako o čase. Delší čas = větší riziko šumu. Doporučuji spíše než nad tím přemýšlet a hledat v materiálech to prostě a jednoduše zkusit. Fotit na f/10 a pak f/MAX a srovnat šum. Je ho tam víc. A kdybyste raději chtěl přeci jen googlit, tak hledejte "LENS SWEET SPOT". Pokud ho Váš výrobce skla neuvedl, je možné si to "nejlepší" clonové číslo najít - stačí k tomu testovací list. Např: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/lens-quality-mtf-resolution.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě přidám, že sweet spot není hlavně o šumu, ale o ostrosti. Ten šum je tam jaksi "navíc" a vzniká ve větší míře zejména za horších světelných podmínek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lukáši, myslím, že zrovna Davida nemusíš poučovat o fotografování.

Mě se naopak ta malá hloubka ostrosti líbí (už jenom proto, že s příchodem kompaktů jsou fotky typy "ostré prostě všechno"), kompozičně by se to jistě dalo vylepšit, expozičně taky (ale která fotka ne, že).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu poučovat koho chci ;-) Když není člověk destriktivní, je to ku prospěchu věci.

Mě jako potencionálního zájemce nezajímá kreativita fotografa, ale daný produkt. A třeba zrovna ta jeho část, která je mimo DOF. Produktová fotografie se prostě takhle nefotí. Tečka. Over. Period. No discussion.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ok, taky přispěju. Podle mého názoru jsi absolutně mimo mísu. máš sice pravdu o focení produktových fotek, ale tohle NENÍ produktovka. Je snad plastový kotouček a štos svázaného papíru oním produktem na fotografii? Nikoli, produktem jsou informace v knize a data na CD/DVD, která se moc dobře vyfotit nedají, takže to autor vyfotil takhle, jako ilustrák. A u něj si může s DOF hrát jak chce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, článek bych neodsuzoval, není to fér, ať je to, či ono pravda nebo ne, každopádně se hodně změnilo ve smyslu přitáhnout nové uživatele a za sebe mohu jen a jen pochválit produkt jako takový... A velice se mi líbí Linuxlex, doporučuji taktéž...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedině Gentoo!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pěkný článek, jen ta výtka ke Gnome Commanderu, byla trochu nespravedlivá. GC není oficiální aplikací i když by se to z názvu mohlo zdát.

Pokud někdo hledá alternativu k Total Commanderu, rsp. KDE alternativě Krusader, tak ji nalezne v aplikaci DoubleCommander, jež je také pro prostředí Gnome.

Knihu mám doma a musím ohodnotit pozitivně nejenom její obsah, ale také DVD s vyladěnou verzí Ubuntu Maverick 10.10. Autoři publikace tam přidali spoustu zajímavých a užitečných utilitek, o které byste instalací nativního DVD bezpochyby přišli.

Díky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.