Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kodak končí s digitálními snímači

Kodak CCD 38,8 mm x 50,0 mm full-frame 4K x 5,4K
Společnost Kodak oficiálně oznámila, že prodává svojí divizi obrazových snímačů (Image Sensor Solutions) společnosti Platinum Equity, aby posílila svoji finanční pozici…

Pokud bychom měli jmenovat všechny přínosy, objevy, klíčové technologie a inovace, se kterými Kodak za poslední půlstoletí přišel, bylo by to na samostatný článek. Prakticky veškeré klíčové pilíře digitální fototechniky a kamer pocházejí právě z laboratoří 130 let staré americké firmy.

Kodak - Bayerova maskaKodak - Bayerova maska (barvy)
Kodak: Bayerova maska a její princip

Zůstaňme tedy jen u několika příkladů: Byl to právě Bryce Bayer z Kodaku, kterého napadlo překrýt Boylovo CCD mozaikou barevných filtrů, s jejíž pomocí bylo možné základní jasový snímač přetvořit v barevný senzor. A ačkoli jde o koncept z počátku 70. let, staví na něm stále drtivá většina fototechniky. Právě na snímačích této společnosti staví svou luxusní M9 a S2 německá Leica, protože to byl právě Kodak, kdo s decentrovanými mikročočkami dokázal vyřešit slabinu digitálních snímačů - nekompatibilitu se šikmo dopadajícími paprsky. Slabinu, která redukovala konstrukční možnosti optiky používané na digitálních aparátech.

Kodak - RGBW maska (panchromatické buňky)
RGWB maska s panchromatickými buňkami pro zvýšení odstupu signál - šum (na úkor barvy)

Byl to Kodak, který přišel s nápadem upravit bayerovu masku tak, aby byla citlivější na jas - a to tím, že některé barevné filtry byly vynechány a jim náležící fotodiody získají jas celého barevného spektra (případně ještě včetně infra úseku) pro snížení šumu v mobilech, webkamerách a podobně.

Kodak - RGWWGB maska (panchromatické buňky) Kodak - zdvojená RGBW maska (panchromatické buňky) Kodak - diagonální RWGWBW maska (panchromatické buňky)
další masky s panchromatickými buňkami

Co tedy bude dál: Celá divize nyní patří společnosti Platinum Equity. Kodak si však vymínil právo, že může dále vyrábět snímače pro vlastní účely. Například Leica a další odběratelé velkoformátových snímačů však nyní budou závislí na přístupu nového majitele. Ten společně se samotnou divizí získá i 24 434 m² výrobních a laboratorních prostor v Eastman Business Park v Rochesteru (New York). Nezbývá než doufat, že nový majitel bude mít zájem udržet celou divizi nad vodou a nepůjde jen o účelovou likvidaci v rámci konkurenčního boje.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Kodak končí s digitálními snímači

Středa, 9 Listopad 2011 - 10:39 | NRX | Zaujímalo by ma či dáto divízia bola pre Kodak...
Středa, 9 Listopad 2011 - 00:06 | Angel | "24 434 mm² výrobních a laboratorních"...

Zobrazit diskusi