Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kompilátor Nvidia CUDA nyní jako open-source

Vyborne, konecne bude nekdo moci implementovat poradne CUDA prekladac pro CPU s vyuzitim modernich instrukci SSE2, SSE3, AVX a podobne. Podle analyz to nVidia schvalne neprovedla, aby byl vice zretelny rozdil vykonu oproti jejich GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Podle analyz" hmm, hezke. anonymni autorita. nebo to snad byli vedci? vedci tvrdi, ze mesic je duty. a nezavisly vyzkum prokazal, ze s tim souhlasi vetsina lidi. a dobre informovany zdroj blizky americkemu prezidentovi potvrdil, ze se uvnitr mesice stavi lunapark ...

to uz sme vazne jako spolecnost tak poklesli, ze i my sami budeme pouzivat tyhle pokriveniny komercnich medii? fuj!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč to udělala se můžeme jen dohadovat, ale faktem je, že to tak bylo (použití X87 místo SSE). Nicméně, pokud vím, tak už nVidia vše napravila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to bylo u cudy?? ja myslel, ze to bylo u phys-x ... tam byl kod co bezel na cpu kompilovan bez vyuziti sse, a to jeste pred odkupem nvidii ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu díš, tohle se týká PhysX. Nicméně to trvalo i po odkupu nVidií tuším do letošního léta s příchodem PhysX 3.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No proc, protoze musi-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty si fakt nvidiot. no comment

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že kvůli tomu vymře OpenCL? A bude se CUDA portovat na AMD čipy, když na nich už běhají OpenCL a AMD Apps? Nebo bude snaha sjednotit OpenCL a CUDA?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná se snaží, aby CUDA nedopadla stejně jako PhysX, těžko říct. Na šíření OpenCL to ale imho nebude mít vliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ehm, jak dopadla physx? tam kde jsou takove narocne vypocty fyziky potreba, se pouziva. jinde neni nutne physx pouxivat proste proto, ze jak pada bedna po schodech zvladne v klidu spocitat i cpu. pletes pomer nasazeni physx k poctu her (ktery je maly) s pomerem nasazeni physx k poctu her, kde maji narocne vypocty smysl (a ten je velky). ale treba te dela zakladni logika problemy, co ja vim ..

a dle meho ma cuda daleko vetsi adoption rate nez opencl. navic ted bude cuda pouzitelna i na mobilnich platformach (mobily, tablety, ...) takze o to se vazne nebojim

ale kdyz uz jsme u toho - jak dopadlo amd hd3d, stream, ... LOL

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Situace s PhysX vypadá bohužel tak, jak vypadá.
Možná je tohle opravdu pokus o "zatáhnutí za záchranou brzdu" pro Cuda. Takových aktivit je dneska více třeba zmíněný projekt Ocelot nebo CU2CL.
BTW ARM už přijal také standard OpenCl, takže by nVidia musela mít asi hodně velkou penetraci trhu, aby zrovna tam prosadila Cuda. Ale kdo ví?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Situace s PhysX vypadá bohužel tak, jak vypadá." a jak teda vypada, dle tebe? :) tos nam toho rek ...

opencl se pouziva minimalne, ati stream nebojaktozaseprejmenovali se nepouziva vubec. a cuda je skoro vsude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"opencl se pouziva minimalne … a cuda je skoro vsude"
Trololo ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wanna prove me wrong? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili tvrdíš, že nemá pravdu? Máš to něčím podložené nebo jen střílíš od boku do prázdna, jak je tvým dobrým zvykem? Zběžné hledání na scholar.google.com mezi vědeckými články vrací na CUDA cca 10x více výsledků, než na OpenCL. Články jsou také cca 10x více citované.

To ostatně odpovídá mým zkušenostem, kdy při spolupráci s univerzitami se přes 90% GPGPU dělalo přes CUDA. O OpenCL se sem tam mluvilo, ale nikdy jsem neviděl reálný výsledek. O AMD Stream se ani nemluvilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že univerzity tady nikdo nepopírá, nVidia má vynikající podporu včetně programovacích jazyků. Bohužel doteď se jednalo o proprietární řešení. Když se koukneš, kdo všechno "adoptoval" OpenCL myslím, že to nemá cenu ani rozebírat co se dnes stává a v budoucnu zřejmě stane standardem: OpenCL a DirectCompute (u C++Amp uvidíme).
Tím neříkám, že Cuda je špatná, naopak je velmi dobrá, bohužel však "umře" na tu uvázanost k vlastnímu HW, imho stejně jako PhysX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych si nebyl tak jistý. Už teď, když odladíš OpenCL aplikaci na AMD kartě a spustíš ji na nVidii, tak většinou po stránce výkonu těžce narazíš. To stejné naopak nebo při mixování GPU a CPU. Takže ve výsledku jsou to všechno ad-hoc aplikace odladěné na jednu konkrétní platformu. V tomto světle není vázanost na CUDY na nVidii žádný problém aneb je sice hezké, že OpenCL program pustím i na jiném HW, ale prakticky je mi to úplně na nic, protože ty jednotlivé architektury se natolik liší, že to bude nepoužitelně pomalé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V aplikacích pro koncové uživatele CUDA dominovala v počátcích než přišla podpora OpenCL. V současné době jsou aktuálně uváděné aplikace půl napůl a v ohlášených už převažuje OpenCL. Tvrdit, že OpenCL se používá minimálně, je zcestné (případně autor toho tvrzení cíleně ignoruje vývoj za poslední 2-3 kvartály).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ty si ted vazne uz velmi trapny. on tu uvedl zdroj, ktery je overitelny, kterym dolozil svuj argument. ptal se, kde TY beres podklady pro ten svuj a ty nejen ze jsi mu neodpovedel, ale hodil jsi po nem dalsi nepodlozeny nesmysl vycucany z prstu

tvoje nenavist k nvidii je neskutecna nepopiratelna. u diskuteru se to da pochopit a ti si to muzou dovolit. ale takto silne zaujaty autor, to uz je vazne sila

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle běž napsat OBRovi na pctuning ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je pravda, ale to je problém všech multiplatformních řešení, takže nevýhoda proti Cuda to rozhodně není (ta jiný HW neumožňuje vůbec). Do obdobné situace by se dostala i Cuda, pokud by se chtěla otevřít i pro další platformy. Dalo by se to vyřešit psaním několika verzí kernelu, ale to je zřejmě dost pracné. Východiskem by také mohly být JIT kompilery, které v době kompilace již vědí na jakém HW pracují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Do obdobné situace by se dostala i Cuda, pokud by se chtěla otevřít i pro další platformy. Dalo by se to vyřešit psaním několika verzí kernelu"

oni tohle ale chteji delat. na anandtechu o tom byl clanek (nebo novinka? ted nevim presne)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tomhle je i tento článek :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě záleží na použití. Pokud ti jde o šifrovací knihovnu, která bude ždímat kartu na 100%, tak na tohle je současná architektura desktopových AMD grafáren několikrát rychlejší než Nvidia a nepomůže ti ani CUDA. Pokud budeš chtít jen rozumnou akceleraci nějakých výpočtů, tak to půjde líp a použitelněji na více platformách, i když budeš muset stejně dělat kompromisy na ořezaném HW typu mobil. Ale takhle je to stejně u CPU už od pradávna. Třeba hry to řeší volitelným nastavením kompromisu mezi kvalitou a rychlostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"na tohle je současná architektura desktopových AMD grafáren několikrát rychlejší než Nvidia a nepomůže ti ani CUDA" hodlas to nejak podlozit? ja jsem zatim videl jen dost pochybne testy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad tu sa nieco najde
http://www.golubev.com/blog/
Pri odblokovani MT NOKIA trva vypocet SL3
GeForce GTX580 17d 6h
Radeon HD 5770 16d 2h
Radeon HD 6990 4d 3h
Prevzate z tejto tabulky
http://golubev.com/gpuest.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, blog, custom aplikace odladena na radeonech, s cuda podporou g80, ktera pravdepodobne nebude optimalni pro fermi, atd. .. to uz tu bylo

n1, next?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš tohle své tvrzení, že se jedná o test ve prospěch AMD nějak podložit a nebo jen střílíš od boku jak je tvým zvykem. Dostal jsi důkaz, že AMD karty jsou na lámání hesel vhodnější, tak to buď vyvrať a nebo napiš vlastní "nezaujatou" apklikaci. V opačném případě ti doporučuji mlčet a nespamovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cetl jsi to vubec? vsiml sis te vety hned na zacatku?

"These are only estimations, depending on GPU architecture results may be very different in reality. But ratios should be OK within same family."

ve zdejsich diskuzich je naprosto normalni, ze diskuteri davaji na podporu amd argumenty urovne zumpa .. tak si to nejdriv over, nez budes mit priste reci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom co se stane "standardem" rozhodnou především vývojáři. Vzhledem k tomu, jakou vývojářskou podporu má CUDA a jakou nemá OpenCL.

DirectCompute s prominutím standard nebude nikdy, protože to je Microsoft-only věc, takže servery nic, HPC nic, tablety/telefony nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DC je standardem pro Win již dnes. Budu se opakovat, ale koukni na to, kdo všechno ohlásil podporu OpenCL a kdo Cuda. O úspěchu platforem rozhoduje trh a ne vývojáři, mimochodem není otevření LLVM kompilátoru právě pokus o rozšíření trhů?
Protože ale nemám patent na rozum, navrhuji počkat rok či dva a uvidíme, kdo z nás měl pravdu. Pokud budeš mít pravdu ty, neboj, mě nedělá problém přiznat chybný úsudek, jako jeden zde diskutující jedinec :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo si myslite, ze je ten "trh"? Vy, já, nebo snad autor tohoto slanku? Ten "trh" jsou prave oni vyvojari. Ti voli programovaci jazyk, kompilator, knihovny, podle toho, aby aplikace sla napsat co nejefektivneji, s co nejmensimi naklady a pokud mozno s co nejlepsi vvojarskou podporou. Vzhledem k tomu, ze 99% zarucene odborne diskutujicich a bohuzel i recenzujicich jedincu ne webu na tema IT a nema ani poneti, v jakem jazyce, a jakym kompilatorem byla ta ktera aplikace sestavena, povazuji za smesnou predstavu, ze bysnad oni meli diktovat v cem se bude programovat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten trh jsi ty, já, autor, vývojáři prostě všichni.
Ale řeknu to trochu jinak.
Pokud bych byl student, vědecký pracovník atd. a potřeboval bych pro svou práci výkonné gpgpu výpočty a vhodný programovací jazyk jako Fortran (přehledné zdrojáky i vyjádření matematických výrazů), půjdu do Cuda a nic mě nezastaví. Pokud ale pracují v komerční sféře, kde mnou vytvořený software chci následně na trhu uplatnit, určitě se nebudu chtít ochudit o polovinu tohoto trhu tím, že moje aplikace bude pracovat pouze na gpu jednoho z výrobců.
Jinak máš samozřejmě pravdu v tom, že uživatele vůbec nezajímá kde a čím byla aplikace sestavována. To jim je naprosto fuk, pro ně je důležitá pouze funkčnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty rozhodne trh nejsi :D s urovni tveho analytickeho mysleni zohodne nejsi programator a tak tezko patris do oblasti, na kterou cuda miri, tzn. na vyvojare

a jeste k tomu trapnemu argumentu, ze je ted ohlaseno vic novych podpor pro opencl nez pro cuda: to je za prve kravina, za druhe i kdyz ted dostane nove opencl podporu 20 aplikaci, oproti nove podpore cuda v 10 aplikacich, stale to nemeni nic na tom, ze cuda jiz ma podporu v 5000 aplikaci a opencl jen ve 100

LOLeq

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, trh je kazdy, kdo si koupi grafickou kartu z te ktere staje... Takze i zdejsi AMD fans, jakkoliv je Vam to zrejme proti srsti :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ten trh, o kterem mluvim, je trh vyvojaru

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty pises, ako by si mal dake analyticke myslenie. Ved si ani nedokazal pochopit, ze uzsia pametova zbernica znamena nizsiu priepustnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to v oblasti profesionalnich aplikaci nechodi. Kdyz si budu porizovat pracovni stanici, poridim si ji podle "system requirements" pozadovanych aplikaci. Nikdy ne naopak. Cena hardwaru je totiz v porovnani s cenou softwaru v techto pripoadech zanedbatelna.

Necham se prekvapit, jak dopadne CUDA jako opensource, pak totiz vytka o podpore jedne architekltury muze velmi rychle padnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, uvidíme. Jen podotýkám, že tento krok nVidie není o opensource.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona taky nVidie vůbec není Opensource friendly, narozdíl od AMD a taky Intelu :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ATI Stream se jmenuje AMD Apps a já ho na zpracování videa využívám - software od Xilisoftu/ImToo to umí.

No a Zoner Photo Studio 14 umí OpenCL a to taky na AMD grafikách jede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoner 14 podporuje CUDA

http://www.zoner.cz/photo-studio/novinky.aspx (dole)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

CUDA v něm zapnout asi jde, ale vyzkoušet to nemohu, nemám HW. OpenCL jede dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne ze "jde zapnout". cuda funguje defaultne a primo skvele. ja hardware mam, takze vyzkouseno mam take :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD APP SDK neboli dříve ATI Stream to dotáhla až do Catalystů, takže nyní už není potřeba instalovat další sdk balíček pro běh GPU aplikací. Mě se to třeba dotklo u Bitcoin/Namecoin.

OpenCL už je dávno použitelné na mobilech a taky na webu přes WebCL. Bitcoin mining jede taky na všech platformách přes OpenCL, nikdo se neobtěžoval hrát si jen velmi specifickou CUDA verzí a obávám se že ten náskok už Nvidia těžko dožene, uplatní se snad jen u profi aplikací.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nvidia nema co dohanet. cuda je v soucasnosti podporovana radove vice aplikacemi nez opencl. hezky sis tu vyjmenoval tech par s opencl, ale o moc vic uz jich neni :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V současnosti možná. Za rok to pravděpodobně bude naopak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aha, jedna pani povidala?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na kterych mobilech? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je nahodou PhysX viazany na Cudu ? a teda peknemu behu physX na amd bude branit uz len male umele obmedzenie ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to mě také zajímá :o) Mohlo by to znamenat že by PhysX mohlo běhat na GPU od AMD i Intelu ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebude ta GPU mit jine starosti nez pocitat PhysX? :) (treba pocitat tu grafiku te hry? :D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy je clanek na anandtechu
http://www.anandtech.com/show/5238/nvidia-releases-cuda-41-cuda-goes-llv...

kde se pise treba toto:
"NVIDIA will not be releasing CUDA LLVM in a truly open source manner, but they will be releasing the source in a manner akin to Microsoft’s “shared source” initiative"

Takze je situace trochu odlisnejsi nez u WebOS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CUDA vznikla po te co na Standfordu zkusili realizovat vypocty na GPU, a po proof of concept lide odesli do NVIDIE. Navic v akademicke sfere se naslo uplatneni temer okamzite. Takze je jasne ze casovy naskok znamenal i vetsi rozsireni. (rika se ze CUDA se lepe debuguje nebo profiluje) Myslim ale ze postupne to pujde ve prospech OpenCL. Ma to sirokou podporu, obecnejsi koncepty/moznosti. Specializovat implementaci pro danou architekturu muzete vzdy, a kdyz ne, tak se nic nedeje, pujde to pomaleji, ale pujde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.