Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konference Intel Developer Forum končí

Kam směřuje svět, to nevím (teda myslím, že vím, ale v rámci slušnosti to prezentovat nebudu :-)), ale směrování Intelu je mi záhadou. Protože Intel "umí" dobře jen jednu věc, a to jsou x86 CPU, vše ostatní se mu dlouhodobě nedaří. A pokud se Intel domnívá, že buzíkwordy jako IoT apod. mu nechají vykvést pšenku, tak se IMHO šeredně plete. (Opět) IMHO je Intel silný v tom co dělá už přes 40 let, a to jsou CPU pro profesionály a vývojáře, stejně jako pro výkonné servery. Tento byznys možná dnes není sexy, možná nemá takový potenciál k růstu, ale je stabilní a potřebný a marže nejsou vůbec malé. A v této souvislosti bych rád připomněl RIM/Blackberry a krakonošovské "kdo chce moc, nemá nakonec nic"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tak. Intel si neuvědomuje (nebo si spíš sami sobě lžou), že v těch frikulínských oborech do kterých vstoupili, je čeká to samé, jako jejich marný (zatím) boj s ARMy v mobilech. Velká konkurence, která sráží cenu dolů a na velká jména každý kašle. Stačí dobrá funkčnost a nízká cena. Kdyby v této konkurenci prodával ekvivalent toho jejich desetijádra za 50k, tak si ho koupí jen pomatený akcionář Intelu.

Z tohodle důvodu nešel apple do supercomputerů a serverů - na jeho předražený HW a SW by se tam každý vykašlal, protože existují technicky i finančně objektivně lepší řešení a lidé co o tom rozhodují to vědí. To není jako prodat předražený iphone hlupákovi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> možná nemá takový potenciál k růstu
> marže nejsou vůbec malé.

problemy jsou dva, 1) ze nema temer zadny potencial k rustu, 2) ze ty marze nejsou male - zatim. To vi vsichni, vcetne konkurence. Kdyz se vyhrivas sam na slunicku s brutalni marzi, mozna drive, mozna pozdeji, ale jednoho dne dorazi konkurence a tva marze pojede do <>. Pokud nemas jine prijmy, tak je to docela problemik :)

> vše ostatní se mu dlouhodobě nedaří

Ano a ne - spousta produktu byla fail, ale myslim ze podnikove SSD se mu celkem dari. Taky Xeon Phi je minimalne znacne odlisny a pro nektere veci mnohem vhodnejsi nez Nv/AMD, jen bohuzel ho Intel velmi pomalu updatuje.

> kdo chce moc, nemá nakonec nic

No, investory obvykle chteji alespon to co predtim - a intel sve investory navykl na brutalni marze.... coz bude do budoucna vetsi a vetsi potiz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen info, v naší korporaci (300k+ zaměstnanců) jedou samsungy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@TyNyT: U Intelu se momentálně předělává desktopový Icelake na nativní osmijádro, protože u Coffelaku to nestihnou a Cannonlake bude jen 10nm zmenšenina Kaby laku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak obávám se, že primárním cílem těchto diversifikačních snah je, vybudovat si záchytný bod pro případ, že se jednou celý Wintel svět rozpustí a zůstane zněj jen drobek - protože to by v současné době pro Intel byla katastrofa. Nevím jestli by dokázal vyžít z nějakých doplňkových švábíků do mobilů a IoT. V podsttě to je nutnost, pojistka na stáří, ale nějak se jim zatím nedaří se uchytit jinde tak dobře jako jsou zaseknutí v x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co by na IDF cekali jinyho nez doterny otazky, co budou delat s ryzenem.. imho to nebude jedinej duvod zruseni, ale jeden z tech podstatnejch.. taky tim usetri nejaky prachy bez propousteni a sahani na finance pro vyvoj.. jestli jim zacnou klesat zisky, tak je akcionari sezerou (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se týče nakouslého jablka, těm se mega konferenční sál určitě hodí, pořádat mega press junkety určitě potřebuje, oční výtěr patří mezi jejich základní faktory úspěchu, na tom se do budoucna asi těžko něco změní. Pokud naopak u Intelu trochu opadne propaganda a "faktor PR droida s vymytým mozkem", tak budu jedině rád. Není nic smutnějšího, než dostávat opakovaně polospamy ve stylu "prodávejte nový úžasný Xeon! Kupte čtyři a dostanete pátý zadarmo, k tomu inkoustovou tiskárnu a papuče!" nebo "používejte ve svých návrzích motherboardů čipy Intel! Kolik BGA SoCů intel plánujete prodat v příštím půl roce?" nebo "kupujte deep learning! kupujte Intel!" když tam kde pracuju, kupujeme počítače a motherboardy hotové, v dnešní době dost často s ATOMem letovaným na desce, a naše hlavní starost je, sehnat k tomu všemu drivery a občas nějakou podrobnější dokumentaci. A aby se to neupeklo v té skříňce, co tomu dal výrobce počítače. Ale asi jsem zvláštní případ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> k tomu inkoustovou tiskárnu a papuče

Pche, znam jednoho distributora ktery posilal klobasky... mnam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecy Intel, jednoznacne zrusili IDF kvuli RyZenu. Pominme ted ten problem s deskama, jak pisu pod druhym clankem, ale vykonove je RyZen bomba a Intel nevi jak na to reagovat. Samozrejme reagovat muze Intel jednoduse, prida do procaku jadra na stejnou uroven jako AMD a tim je pohrbi, jenze problem je v cene, Intel vyrabi hrozne draho a kdyz prida jadra, tak aby znasobil cenu a nikdo mu to kupovat stejnak nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémy s deskami se rychle řeší. V létě už můžeš kámošovi AM4 doporučit, protože už dnes je vše ok pokud si dobře vybereš a v létě už můžeš vzít všechno.

Intel nevyrábí draze (dnes nemá výrazně dražší 14nm výrobu než konkurence). Prodává draze. Bez jakýchkoliv problémů by dnes mohl uvézt šestijádro místo předraženého quadu i7 za stejnou cenu, ale proč by to dělal, když se zatím dobře prodávají i ty quady. Šestijádro s pájkou a OC potenciálem minimálně stejně dobrým jako má dnešní quad a v herních testech zase porazí osmijádrového Ryzena. BFU budou nadšení a znalci budou nadávat o něco méně než dnes. Žádné znásobení ceny by nebylo životně důležité! Zisk by měl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej sem link na analýzu výrobních nakladu Intelu vs AMD abys podložil své tvrzení, že Intel vyrábí draze nebo přiznej, že si to cucáš z prstu. Nějak nevidím důvod, proč by si nebyl schopen Intel schopen sám vyrobit chip levněji, než to udělá GF pro AMD. Akcionáři GF předpokládám také chtějí vydělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jsem to napsal spatne, ale nemel jsem na mysli technologicke naklady, ale proste kompletne naklady s vyrobou vcetne platu mnoha zamestnancu a ztrat jinych divizi Intelu. Jednoduse Intel potrebuje, aby procesory vydelaly tolik a tolik a tomu optimalizuje cenu, jenze ted vydelaji min a firma bude muset zacit setrit a propoustet, do cehoz se jim nechce nebo to nahnat jinde, ale ma Intel kde?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba je to konečně donutí přestat cpát GPU část ke každému desktopovému CPU a udělají jen pár modelů s GPU částí, jako to bylo kdysi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, co je skutečně za zrušením konference.
To že "Ryzen bla bla bla" "ARM bla bla bla" "Apple AMD APU bla bla bla" mi nepřijde jako skutečný důvod, o tom se buď už dlouho ví nebo dlouho spekuluje.

Že by byl fakt důvod tak prostý, že prostě nebylo moc co prezentovat?
IMHO třeba integrace Wifi do CPU bude mít velký dopad na pozici Realteku, ale je fakt, že taková témata nejsou zrovna PR magnety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to jasné - Ryzen! Vždyť i kvůli němu Erdogan zfalšoval volby!
(Jinak o možnosti zrušení IDF a jeho nahrazení menšími a efektivnějšími formami jsem slyšel už asi před dvěma roky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna intelí wifiny mám na blacklistu, něco tak polofunkčního je na ťafku!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobré vědět. Já mám zase na blacklistu nic a koukám na výsledky každého modelu, bez ohledu na značku.
Někdo kupuje značky a někdo výrobky, co s tím neděláme?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vtipné je to, že všude okolo toho běží reklamy na kvalitní procesory Intel Atom! :D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.