Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lasery ničí CMOS snímače

Vsichni budou chranit fotocitlive bunky ve mobilech, a na fotocitlive bunky v oku kaslou.

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem si říkal, že to bude bašta pro sítnice, když energie laseru dokáže poškodit snímač.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ve jménu paní Věry Pohlové :-) bych prodej a používání výkonných laserů omezil podobně jako střelné zbraně nebo pyrotechniku. Píšu "podobně", protože se v něčem liší, ale závažné následky v rukou neopatrných osob umí napáchat srovnatelné. Blbců co si koupí několikawattové "ukazovátko" a pak s ním míří na letadla, auta, nebo po lidech za okny okolních domů, je totiž dost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To bys musel rovnou zakázat příbory a prakticky cokoliv, protože blbci nepotřebujou laser aby sobě nebo někomu jinému ublížili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No je teda fakt, že na rozdíl od vidličky je letící kulka nebo paprsek laseru namířený proti letadlu (ano stává se to relativně často, že je pilot převezen do nemocnice se zasaženou sítnicí) něco co nelze očekávat a proti tomu se bránit. A těžko se hledá pachatel. :-(

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ok, muzeme zakazovat, proc ne...
ale pak jako PRVNI musime zakazat osobni automobilovou prepravu - to je zabijak cislo jedna co se tyce lidmi pouzivanych nastroju... a obrana je temer nemozna (ledaze by se z vas stal poustevnik a krmil vas aštar-šeran vesmirnou energii)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt těžký. Na jednu stranu si člověk říká, necháme to na lidech mají přece rozum. Rovnou si odpovídám, že určitá část populace rozum nemá, ba přímo jsou to nebezpeční idioti. Na auto jsou také potřeba papíry, takže určitý fitr a proškolení v intencích nebezpečnosti tam je - i když na některé jedince to vliv nemá.

Dilema

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ja proste tvrdim, ze predstava, ze zakazy jsou hlavnim prostredkem k tomu, aby se neco nestalo je uplne mimo... (ted uplne pominu fakt, ze se vzdycky najde nekdo, kdo to respektovat nebude a zaroven ho nejste schopni postihnout)...
za vsechny priklady prave automobily - naprosta vestina nehod s urazy a smrti je zpusobena clovekem majicim ridicske opravneni a jen naproste minimum je zpusobeno technickym selhanim (coz je nota bene TAKE lidska chyba, ikdyz ne prave ridicova) - ja proste zasadne odmitam metodu preventivnich zakazu, protoze nejen nic neresi, ale davaji dalsi moc/kontrolu nad lidmi, ktera je samozrejme zneuzivana i jinak (priklad: fizl ma pravo nekoho legitimovat jen za zcela konkretnich okolnosti, ne jak s emu zlibi, ale diky vete "pokud se domniva, ze jde o osobu celostatne hledanou" a nemoznosti vyzadovat dukaz, ze toto je tenhle pripad, si fizl naprosto bezne lustruje, buzeruje koho chce [takove "podani vysvetleni" je taky totalitni praktika - protoze se nepovazuje za zatceni ani vazbu, neni omezena ani zpusobem, ani vynutitelnosti, dokonce ani dobou "podavani" toho "vysvetleni] ...
pak jsme hned u zakazu co by - kdyby... a ze jich je uz ted cela fura. Trestejme za skutecnou ujmu a odpovidajicicm zpusobem, ne zakazy typu: nojo, ale vy s tou tenisovou raketou muzete nekoho zmlatit, takze jste se dopustil trestneho cinu (Velka Bratranie)...
Tohle nas bohuzel obklopuje cim dal tim vic ve vsech oblastech naseho zivota. Priklad z jineho soudku: domaci vzdelavani pro druhy stupen nedoporucujeme, protoze by rodice mohli sve deti vychovavat k extremnim nazorum. - to je nemlich to same - A uz vubec se nikdo nepozastavuje nad tim, ze je veci rodice, jak si vychova potomka a ze samotny intitut "povinne skolni dochazky" byl zaveden jen jako prisun kvalitnich "lidskych zdroju" [to je pekne hnusnej eufemismus, ze? - ale za to jasne ukazuje, ze clovek je jen zbozi] pro nove vznikajici pany tovarniky, kteri chteli usetrit za zaucovani - o zadne"dobro" a snaha o "rozvoj intelektovych schopnosti" nejchudsich vrstev neslo a nejde ani ted - Je to jen dalsi nastroj, jak ovladat lidi..

kdyz to vezmu ad absurdum (ale zcela v duchu tehle zakazove filozofie) - vetsina znasilneni probiha penisem, takze preventivne vsechny penisy na svete odrezat!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde netvrdil, že bych to hned zakazoval, ale nějaká forma kontroly komu se takové nebezpečné vehementy (třeba lasery od určitého výkonu) dostanou do ruky by asi od věci nebyla. Minimálně by se vědělo, kdo je v daném místě má. Ze stejného důvodu existují zbrojní průkazy, přestože to není dokonalá a neprůstřelná (doslova) ochrana před idioty a psychopaty.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Práve nedávno sa presne toto stalo kamošovi na jeho Canon XA10. Je to dosť nepríjemná vec.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Před nějakými cca 15ti lety se jednou na diskotéce stalo, že ten zelený laser zasvítil známému do oka a onen nešťastník dodnes nevidí na horní polovinu oka. Tenkrát z toho byla docela aféra. Protože ty lasery mají být směřované nějaké 2m nad hlavy lidí a tady to tenkrát nebylo. Nakonec tu diskotéku tuším zavřeli a platili tučné odškodné...ale za odškodné si nové oko nekoupí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono uplne staci kdyz vam to znici barevnou masku.. pak mate fleky ve vsem. A na reklamaci to poznaji a neuznaji to.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Inu, netočit/nefotit proti laseru. Jít na jiné místo, zabrat z jiného úhlu.

Překvapení je, že to neničí fotodiody, ale obslužné obvody kolem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tahle informace může vadit jenom lidem, co na koncerty a diskotéky nechodí...

Většina lidí, co na tyhle akce chodí, má už plné zuby situací, kdy se skoro půlka sálu snaží nahrávat svým mobilem/foťákem/kamerou. Nejednou se mi stalo, že jsem na podium pořádně neviděl, protože výhled člověku blokovala desítka foťáků...

rozhodně si nebudu stěžovat, pokud se někomu z nich ten foťák zničil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Táto informácia. Vadí aj oficiálnym kameramanom a fotografom, ktorý sú na danú akciu pozvaný a laser im môže zničiť techniku. Ako som písal kamošovi sa to stalo

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

naštěstí "oficiální" kameramani mají většinou přístup do lepších pozic a tudíž se nemusí tlačit mezi diváky na které přímo svítí světlomety atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že na většině fotek z koncertů reflektory a efekty jsou. To k tomu patří.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajimalo jak je to s ničením CCD čipů sluncem. Nic kromě tohohle jsem nenašel.
https://www.youtube.com/watch?v=ewFhYaCTlWY
Díky tomu jsem o něco klidnější....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Když namíříš na slunci lupu na mravence, tak shoří... co si myslíš, že to udělá, když ohnisko slunce dopadne přes objektiv na čip ? Shoří ! A je jedno, jestli je to CCD nebo CMOS.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsem diskuze o fotografování a natáčení filmů proti slunci a většina lidí se toho dost bála. To video dokazuje, že to tak horké nebude - 10 minut proti přímému slunci a žádné viditelné poškození čipu. V manuálech k fotoaparátům je to také uvedeno jako zakázané.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Testoval jsem přímý dlouhodobý osvit 15let staré webkamerky Logitech Webcam express s CMOS technologií. Svíceno bylo 200mW zeleným laserem. Postupně jsem zpracoval vzdálenost až na cca 1m. I z toho jednoho metru při trvalým (cca v řádu 5 sekund) osvícení čipu laserem nedocházelo k viditelnému poškození. Ať ze vzdálenosti cca 10cm došlo k prvním výpalům pixelů, které ale kupodivu v řádu jednotek minut částečně mizely. Přesto už byl čip trvale poškozen. Závěr: vlivem nedokonalosti optiky mizerného laser ukazovátka už při svazku dlouhém 1 metr došlo k poklesu energetické hustoty paprsku. Tedy pokud by se tímto chtěl někdo zaobírat tak řešení je v mírném rozostření paprsků diskotékových laserů.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Vojáci to řeší tak, že mají na optice napařené vrstvy, které nepropustí typické vlnové délky laserů. Zřejmě by civilisté na diskotéce měli používat jen "vojensky zocelené" fotoaparáty / kamery.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taková blbost ale kde zjistím co se vlastně používá v Mobilech za čip? jedině jak by se to dalo zjistit je asi rozebráním, což asi nepůjde když daný zařízení ještě nemám a prodejce nebude tušit co to vlastně je ten Android (opravdu na tu pozici vemou kteréhokoliv *** , který dokáže lidi ukecat).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Davide tohle je zarazeno mezi novinky??? Vzdyt je to stary jak Metuzalem.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A jaky snimac (BSI/FSI) ma D5200?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.