Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Leica III, s níž Jevgenij Chalděj fotil vlajku nad Reichstagem, jde do aukce

Jedna z nejslavnějších fotografií druhé světové války vznikla dálkoměrem Leica III v rukách sovětského fotografa Jevgenije Chalděje. A právě tahle konkrétní Leica III bude na podzim vydražena v Hong-Kongu.

Jevgenij Chalděj, tehdy válečný fotograf agentury TASS, pracoval za svoji kariéru s různými přístroji. Od kinofilmáků až třeba po velkoformátový Speed Graphic, který mu věnoval Robert Capa. Nás ale dnes zajímá dálkoměr Leica III, konkrétně kus se sériovým číslem 257492 a objektivem Elmar 50mm f/3,5 se sériovým číslem 471366. Chaldějova Leica III bude vydražena v Hong-Kongu 30. listopadu tohoto roku s počáteční cenou někde mezi 390 a 580 tisíci dolary (v přepočtu zhruba něco mezi 8 a 12 milióny Kč).

Pokud tedy máte zájem a hodně velké, dostatečně vykrmené prasátko, můžete si pořídit kus historie. Svoji Leicu III věnoval Chalděj organizátorovi velké přehlídky jeho fotografií v červenci 1995 v židovském museu v New Yorku. Zatím se neví, jestli mezitím změnila majitele, nebo ji draží přímo tento člověk, ale není to podstatné.

Tímto fotoaparátem totiž byla pořízena slavná fotografie vztyčování sovětské vlajky nad Říšským sněmem na konci 2. světové války. Sama fotografie i okolnosti jejího vzniku jsou do jisté míry kontroverzní. Snímek vznikl až dodatečně a navíc byl přímo jeho negativ Chaldějem na příkaz nadřízených retušován: voják držící kolegu vytyčujícího vlajku měl totiž viditelné hodinky i na pravé ruce, což bylo vykládáno tak, že si je vzal od mrtvého vojáka. A sovětský voják nekrade, proto nastoupila retuš. S ní měl Chalděj jako fotograf slavného časopisu SSSR na strojke bohaté zkušenosti.

On sám ale neměl na růžích ustláno. Jako ruský žid si zažil pogromy v 30. letech, již v dětství musel pracovat v nádražním depu, kde čistil lokomotivy za kus chleba. I po válce zápasil s osudem, kdy byl pro svoji národnost vyhozen z agentury a dělal podřadnější fotografické práce. Přesto ale právě on byl tím, kdo fotografoval všechny sovětské i ruské vůdce, od Stalina po Jelcina. Snad jedině Lenina z pochopitelných důvodů nestihl. Sám Chalděj zemřel v roce 1997 ve věku 80 let, zhruba tři čtvrtě století po svých prvních fotografiích, pořízených na skleněné desky v krabičce, kde jako objektiv sloužilo sklo ze starých babiččiných brýlí.

Osobně vám chci doporučit dvě věci: progooglete si jméno Yevgeny Khaldei, protože jeho fotografie vám rozhodně stojí za to. A pak věnujte čas belgickému dokumentu, který několikrát vysílala Česká televize.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Leica III, s níž Jevgenij Chalděj fotil vlajku nad Reichstagem, jde do aukce

Pátek, 18 Červenec 2014 - 14:08 | kat | A pak se ochránci autorských práv diví kolik je...
Pátek, 18 Červenec 2014 - 13:16 | petr22 | Stejne jako jakykoliv jiny porad kde neni autorem...
Pátek, 18 Červenec 2014 - 08:58 | rman | Tento pořad nelze na internetu přehrát z důvodu...

Zobrazit diskusi