Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LEPA BOL ventilátory – Ticho před bouří

A 140ky nebudú?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá otázka. Pokud S-blades skutečně poskytují takovou výhodu (při +/- stejných otáčkách tu vidím o 19% vyšší průtok vzduchu, což není zlé) tak sem s 140mm verzí.

Zejména srovnání proti např. Noctua NF-P14 FLX fanu, co se dodává s Noctua NH-C12P SE14 chladičem:
http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=33&lng=en

By mně skutečně zajímalo. Ten má při 1200rpm dávat 110m3 průtoku a 19, 20% navíc by se zcela jistě hodilo a na chlazení projevilo. Stále jsou ty teploty nějak... vysoké, když zatížím 4 jádra:
http://postimg.org/image/yczspjceh/
(teplota místnosti během testu bohužel 24°C - tedy relativně hodně)

Např. Noiseblocker NB-BlackSilentFan při 140mm má u 1100rpm jen 85m3 průtok:
http://www.blacknoise.com/site/en/products/noiseblocker-it-fans/nb-black...

A Noiseblocker NB-BlackSilent Pro při 140mm a 1200rpm toliko 55m3 průtok:
http://www.blacknoise.com/site/en/products/noiseblocker-it-fans/nb-black...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to až moc dobře na to, aby to byla pravda. Noiseblocker fany, co jsou Německými kvalitními výrobky a doslova etalony kvalitních fanů, mají např. tyto parametry:

http://chlazeni.heureka.cz/noiseblocker-nb-multiframe-s-series-m12-s1-12...

Noiseblocker NB-Multiframe S-Series M12-S1
120mm, 750rpm, 8dB a 58m3 průtok

Lepa BOL.Quiet Tri-Speed
120mm, 800rpm, 8dB a 69,18m3 průtok

To vše za cenu 220Kč, když Noiseblocker stojí nejméně 468Kč? BERU hned 3! :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekecají až se jim od huby práší, dával jsem jeden z těch co mají teď na trhu s tou mřížkou na výropu laminárnější proudění do 1,2kW Cheiftecu co jsem se zblitými Samxony GF koupil bez deklu a kabelů za burze. Byl to v podstatě jediný s průtokem vzduchu srovnatelným s originálním 12cm ventilátorem. Bohužel si Cawedog pořád ještě neudělal ten dekl, takže o dlouhodobějším provozu nemůžu nic říct, protože od té doby leží. Ale při testování s odběrem asi 950 W s otevřeným zdrojem kdy větrák jen ležel nahoře to mělo celkem rozumné teploty a nezdál se, že by nějak hodně moc foukal.

Vona Lepa je v podstatě Enermax, kteréžto jméno upadá, tak si udělali nový brand, i ty jejich větráky jsou v podstatě ze stejného plastu, takže je otázka, jestli to nebude stejně kvalitní, jako ten magický fan Enermax v tom Platimaxu co jsem o něm tady psal. Tedy něco jak Airen, rozumný výkon za rozumnou cenu, akorát se to po čase (docela brzo) pos*.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Může být, uvidíme. Já jen že se mi ty průtoky nějak nepozdávají.

Na druhou stranu, opravit jsi ten fan zvládl, takže by se to mělo dát spravit, až to klekne. Já do svého Enermaxu dal do jednoho nějaký pomaloběžný fan z iCute case tuším, ale je to už dlouho, tak nevím. Napájí jen P4 3.4GHz prskota, tak v pohodě na 620W.
A v druhém mám originál, nemá problém s i5 750 a GTX 660 ani při overclocku, takže to zas tak zlé není. Vzduch z zdroje i při zátěži leze studený - resp. díky průtoku vzduchu se zdá, že je ten vzduch studenější, než normálně vzduch v místnosti (což je logicky nemožné) - provozováno jako BTX, nasosávání zespodu, case na 5cm nožkách z šroubů - je to tiché a jede to spolehlivě. Až se pokazí, tak dám vědět.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na porovnani vetraku na XbitLabs a LEPA je tak lepsi prumer a pokud jde o prutok, tak se jim prasi od huby jako vsem ostatnim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při fixování na 36dB je LEPA horší průměr, nejnižší startovací napětí mají nejhorší ze všech - 7V, když jsou i fany co startují na 2,7V (!):
http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/120mm-fan-roundup-4_24....

...a bez omezení dB jsou jen v průměrném peletonu v průtoku vzduchu. Jen 7 fanů je výrazně lepších, na druhou stranu s dB kolem 76 mně takové hučáky moc nepřitahují. Overclocker bude jistě nadšen, ale hučí to jak vysavač :-O

...

Nejvíce se práší od huby Cooler Masteru. Ten inzeruje Turbine Master fan jako že má 80,3 CFM průtok.
http://www.xbitlabs.com/picture/?src=/images/coolers/120mm-fan-roundup-4...
Měření XbitLabs ukázalo průtok jen 25,3 CFM...
http://www.xbitlabs.com/images/coolers/120mm-fan-roundup-4/192_diagr_air...

Tomu říkám klamavá reklama, aneb mezi 80 CFM a 25 CFM "tuším" jistý rozdíl...

LEPA slibuje na nejvyšších točkách u 70D fanu 64,5 CFM, dosahuje 22,4 CFM. (paradoxně nížeji posazené - maximum 63,9 CFM - LEPA Casino 4C fany dosáhly 25,5 CFM...)

Takže svého Noiseblockera ani svou Noctuu měnit nemám zase nejspíš za co :-( Uvidíme, jak vyjdou ty fany v testech. Nejlepší by asi bylo je prostě fláknout na heatsink a měřit teplotu. Ono i průtok může být zavádějící, když má fan malý tlak a heatsink husté žebrování, atd...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Veškeré odkazy jsou testy jiného produktu stejného výrobce. Takže možná se v této edici polepšili. Možná. No, moc tomu nevěřím, ale stát by se to mohlo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Až na rámeček mi silně připomíná moje Enermax UCCL12 Cluster
http://www.czc.cz/enermax-uccl12-cluster/86166/produkt

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.