Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG bude OLED panely od roku 2017 tisknout, zlevní to výrobu

že se budou OLED tisknout se už slibovalo nejméně před 10 léty. že z OLED budou sice ne vysoce kvalitní, ale velmi levné elektronické obaly na zboží, plakáty, barevné plochy pro různobarevné osvětlení...
Snad už to nastává

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

neco jako nanosolar, ktery nak neni?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve životnost? Prej po dvou letech to budeme vyměnovat. Sen kapitalisty se tak začíná plnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to udělají jak před víc jak 10ti lety slibovali - dokupování jen panelu za "směšnou" cenu do monitoru, tak bych s tím problém neměl. Bohužel, to se asi nestane.

Navíc je zpráva o tisku stále větších displejů a na PC monitory se jaksi zapomíná ;(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"velmi levné elektronické obaly na zboží, plakáty" <= O tom pochybuju. Předpokládám že uplatnění papírového tranzistoru se pro tyto účely hodí mnohem víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

papírovej tranzistor? wtf, a z čeho se bude dělat toaleťák? )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z OLED a nahraješ si tam fotku kým si chceš vytřít zadek ve 24bitové hloubce barev pro větší realističnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LG aktualne neprodava zadny smartphone s OLED displejem a za celou dobu vydalo pouze dva modely (LG G Flex a Flex2), kterte OLED mely. Pokud LG neni schopno udelat OLED dispelj na mobil, myslim, ze bude jeste hooodne dlouho trvat nez OLED uvidime treba v TV od LG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.lg.com/sk/oled-tv
Ja tam vidim 12 modelov OLED TV od LG ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidis spatne. Hned prvni (nebo druhy, treti ...) na rade 65" OLED TV 4K, LG SIGNATURE, webOS 3.0 neni OLED. Je to LCD panel s OLED podsvicenim. Takovy kouzlo od LG. Protoze nedokazou vyrobit realnej OLED display s dlouhou vydrzi, tak vyrobej jednobarevnej co slouzi jako podsviceni a ma prijatelnou zivotnost. Chapu ze normalni clovek specifikace necte, takze si toho podvodu nevsimne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by ma naozaj zaujimalo ako to je v skutocnosti spravene.
Napr. LG OLED65E6V (http://www.lg.com/sk/televizory/lg-OLED65E6V) ma v infe "Samosvietiace pixely ... Panel pre podsvietenie už nie je potrebný ...". Dalej v technickych specifikaciach ma "Typ displeja LED, Typ podsvietenia OLED, Kontrola Micro Pixelů (Lokálne stmievanie) Áno". Co su trochu protichodne informacie.

Ale napr. LG OLED55B6J (http://www.lg.com/sk/televizory/lg-OLED55B6J) ma v popise "Typ displeja OLED, Typ podsvietenia OLED, Kontrola Micro Pixelů (Lokálne stmievanie) Áno (bodove)" co nie je to iste ako ten predosly.

Mozno je to naozaj len marketingove zahmlievanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, vyzera, ze to je OLED panel, nie LCD s OLED podsvietenim (nepouziva to LCD krystaly). Len trochu inej konstrukcie ako sme cakali.

LG OLED ma biele OLED diody na pozadi a farebne filtre (3x OLED dioda na pixel). Jas farebnych zloziek sa da regulovat az po uplne vypnutie - t.j. uplna cierna. Reakcna doba je tiez dobra pretoze su to OLED diody, nie LCD krystaly.

To co sme skor ocakavali sa vola RGB OLED, kde je pixel zlozeny z 3x OLED, kazda inej farby.

Otazne je, ze ci je rozdiel vo vlastnostiach, farbach, jase a kvalite obrazu az tak zasadny.
LG OLED ma snad len vyssiu spotrebu, kvoli filtrovaniu OLED svetla z podsvietenia. RGB OLED ziari priamo bez filtrov a tym asi nemusi tak zhavit pixely.

Je otazne co ma clovek chapat pod pojmom OLED TV. Asi by sa patrilo tieto dve konstrukcie nejak odlisit terminom (napr. W-OLED vs. RGB-OLED). Tak ako pod LCD panely patria technologie TN, IPS, VA, ..., CCFL a LED podsvietenie, tak zrejme aj OLED panely budu dostupne v roznych variantach.

Linky na obrazky / porovnanie:
https://www.google.sk/search?q=rgb+OLED+tv&client=firefox-b&biw=1687&bih...

https://www.google.sk/search?q=rgb+OLED+tv&client=firefox-b&biw=1687&bih...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx,pokud o tom nic nevíš,tak nevím proč máš touhu to komentovat...
LG je momentálně defacto jedinej výrobce OLED panelů pro TV,je jedno co si koupíš za značku OLED TV,na 100% tam bude panel od LG.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OLED TV od LG s zivotnosti dva roky, jak to maji ty soucasne vubec neberu v potaz, to si zadnej normalni clovek nekoupi ani kdyby to rapidne zlevnili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A bude to teda ten samy princip, jako maji v televizorech nyni? neboli jenom bile OLED a nad nimy barevne filtry?
A nebo tisk je uz pro RGB OLED (bez barevnych filtru) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultimátní cíl je RGB OLED, ale zatím to moc nikomu nejde, Samsung na to koupil nějaký kalifornský startup (taky inkjet like tisk OLED) ale zatím mají jen barevnou grafiku na zrcadlech a sklech což se hodí tak na letiště apod.
Jinak OLED porád má hrozbu vysvícení loga, news ribbonů apod jako dřív plazmy (zejména u modré barvy)
A pak je taky dost probloš v tom, že to nezhasiná tak rychle jak by bylo potřeba, proto ty barevné filtry.
Zatím nejlepší obraz je pořád s barevnými filtry, protože Black frame insertion a podobné motion blbosti.
A v motion procesingu stále vede Samsung, jako výrobce čipů nemá problém si to vyrobit na míru aby to rychle procesovalo 4K HDR:)
Stačí se podívat na demo content na OLEDech od LG, málo kdy tam dají třeba hromady lístků ve větru nebo rotující deep space scénu s hromadou světýlek.

No a pokud se budeme bavit o HDR, tak jet OLED na 1000nitů peak je zatím stále sebevražda z hlediska dlouhodobé výdrže (imho jinak by se výrobci tak nevymezovali v záruce na panel)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dodal bych, ze to co pises je nejspis hlavnim duvodem proc se Samsung vrhnul na QD-LED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, kdyz jsem tam jeste delal (pred 2 lety) tak OLED porad byl nevhodny pro velke panely, tak se soustredili na mobily kde umi udelat OLEDy super. A u TV sli cestou SUHD neboli Quantum Dot. Vyuzijes co uz mas super vyladene (barevne filtry, motion processing, local a pseudo dimming) a pridas jako zdroj podsviceni QD LED. Ve finale vlastne jen pridas malou vrstvu "film" s kvantovými tečkami a jedeš dál, vyděláváš, a necháš LG krvácet na technologii s velkou zmetkovostí výroby.
Ale i tak, Sams vyviji OLED, a LG dela QD LED, pro jistotu, aby jim neujel vlak:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravte prosím tu první větu:

V tuto chvíli LG vyrábí OLED displeje klasicky technologií dekompozice vakuového napařování.

Jednak je to nesmysl, protože je to technologie vakuového napařování a druhak to ani nedavá smysl:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro některého "normálního smrtelníka" :-)) , není ani 50.k kč za OLED TV natož 4k nebo dokonce velký 4k PC monitor, moc :-) Každý má jjiné preference, někdo kouří a chlatá a někdo má rád svoje oči! a cení si jich i na větší investici ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som taku sumu tiez kludne nechal za PC monitor alebo TV no problem je, ze ani za 50k sa neda kupit nieco poriadne. 65" 4k TV s opravdu kvalitnym obrazom, nizkym intputlagom (pre gaming) a hlavne slusnym kontrastom. Ale take zatial nie su. A davat 108k za Panasonic DX900 fakt nebudem, hoc z mojich poziadavok splna snad vsetko. Predovsetkym ten obraz je neskutocny.

No a ked sme u tych monitorov, tak mi nedavno odisiel moj oblubeny S-IPS Achieva Shimian a zhanal som nahradu do 30k, 31-32" 4k a slusny obraz. Nasiel som jeden jediny monitor, LG 31MU97.
Obraz luxusny, je to poctivy 10bit widegamut, splna >99.5% Adobe RGB, je slusne zkalibrovany. Ale.. Rozhodne neni idealny. Napriklad intputlag neni nic pre serioznejsie gamesenie. A taktiez by som preferoval leskly povrch bez zbytocnych optickych kurvicov v ceste svetla od obrazu k ociam. O nejakom freesync ci vyssom refreshrate ani nehovorim.. A zrovna malo nestal. Holt sa mozna za par rokov dockam monitora, ktory splni vsetky moje poziadavky a nebude stat viac nez 50k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.