Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG Display investuje 800 miliónů dolarů do rozšíření výroby OLED panelů

no snad se OLED konecne dostane i na monitory, to by melo LG "vejvar"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OLED - ideální technologie pro výrobce - krásný obraz, jde prodat dráž, nevydrží dlouho - je nutná častější obměna přístrojů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proto by mě zajímalo, jak to budou dělat se zárukou. Asi podobně jako u SSD - časově určena (2-3 roky EU, rok USA), ale zároveň nesmíte překročit dobu provozu např. 6 hod. denně. U aut je to podobně, takže lidem to ani nepřijde divné.

U TV by mně takové omezení nevadilo, protože si fakt vybíráme na co se koukat a TV je celkově zapnutá průměrně tak max. 2 hodiny denně, ale u monitoru bych měl z takového omezení nepříjemný pocit.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

oni jsou ty udaje o zivotnosti krapet zavadejici, sice se uvadi snizeni jasu cca 1000 hodin pro modrou a pak v desitkach tisic pro zbyle dve spektra, ale je potreba si uvedomit jak se k tomu dojde, laboratorne tak jak to doma zadny uzivatel neudela, tech cca 1000 pro modrou je dosazeno tak, ze dany bod zobrazuje/sviti tu ciste modrou neustale a po tech 1000 hodinach mu klesne jas pro modre spektrum o cca 12%, v realu ale nemas zobrazen neustale jen modrou, takze v realu ti o tech 12% klesne jas pro modre spektrum na danem bodu treba az po 8-10 tisici hodinach provozu, a to se porad bavime o 100% jasu ktery snad nikdo nepouziva, ja mam treba tyto hodnoty na 35% a ne na 100% , podle provoztu by me tedy pri 12 hodinovem pouzivani pracovniho monitoru vydrzel ten monitor asi 6-7 let nez bych se dostal na pozorovatelnou uroven snizeni jasu modreho spektra (tedy dva identicke monitory vedle sebe, kde jeden je uplne novej) a ruku na srdce, kdo z nas pouziva monitor 6-7 let? ja v lepsim pripade 4 roky :) netusim jak po 4 letech bude vypadat led podsviceni, ale CCFL po te dobe teda taky zadna slava nebyla, a to radsi ani nezminovat ze jiz nove monitory maj dost casto otresnou rovnomernost podsviceni ne zridka presahujici odchylku 10-20%

primerem budist treba projektory, zivotnost lapm (beznych, ne led) je rekneme 3-5tisic hodin, a kolik z nas tu lampu menilo za zivota projektoru rekneme treba prvnich 3-5 let? proste zivotnost je to posledni co by me asi v pripade OLED trapilo :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V reálu se zobrazuje na monitoru většinou bílá, která tu modrou obsahuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

mám dojem, že OLED displej stárne i když je vypnutý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krok správným směrem. Jen hromadnější výroba zlevňuje produkt a rychleji to vrací peníze do investic. To vede k zlepšování technologie atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybychom žili v takovémto světě, tak nikdo nekrachuje, všechny firmy kvetou atd.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ale krachuje - konkurence! ;-) A to je také dobře, vše špatné necht zhyne!

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

A když už nejde dál snižovat náklady "zhromadněním výroby", začne se snižovat kvalita s cílem vyrábět elektroniku s trvanlivostí 25 měsíců (v některých zemích i méně).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rok, maximálně dva a máme tu běžně dostupné OLED TV! :) Titulky co se opakujou asi už pět let a kde nic tu nic. LG je už snad jediná firma, která pokračuje ve vývoji. Že by slepá větev ?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

spise dosti draha vetev, ty stamiliony a miliardy dolaru je proste potreba nato nekde vydelat, a to zajistuje prodej soucasnych technologii, ono neni tedy kam spechat pokud jim to stare stale vydelava :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to vypadá, že si chce OLED na sebe vydělat sám:).

OLED 55" 1920x1080 - 130 tisíc Kč (kleslo to z nedávných 200 tisíc Kč)
Plazma 60" 1920x1080 - 23 tisíc Kč
LCD 55" 3840x2160 - 50 tisíc Kč

Náklady na materiál musí být u OLED nižší a nechce se mně věřit, že by výroba byla o tolik složitější než u 4k LCD. Mám pocit, že za OLED už nevidí/nemají nic jako náhradu, takže kvůli wow efektu z něčeho nového a téměř dokonalého chtějí OLED držet v prodejích při zemi tak dlouho jak jen to bude možné. Co by mohlo v budoucnu nahradit OLED? Je to hodně tenké, málo žere, barvy perfektní, odezva nepatrná. Fakt nevidím důvod proč by měl zákazník s OLED toužit po něčem lepším. To už by musela přijít nějaká opravdová revoluce jako třeba reálné 3D bez jakýchkoliv negativ a výrobci si nejsou jisti jestli to v nějakém reálném časovém horizontu budou moci nabídnout. Ještě jim teda zbývá 4k OLED, tak ještě mají jeden naplánovaný schůdek před sebou, ale to revoluce nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi je výroba složitější a né že né, když má např. Samsung problém s výtěžností respective má skoro 50% chybovost! To je šílených nepodarků a sakradrahých :-( I proto zatím přerušil výrobu!!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že to žere hodně. OLED vyzáří 60 lm/watt, zatímco LED pro osvětlení běžně dosahují 80 až 100 lm/watt a rekord prý je 200 lm/watt. A wow efekt lze udělat změnou technologie. Tak jako IPS vs TN. Např. stackováním OLED pixelů na sebe, takže nepůjdou vidět subpixely a barevný text bude čitelnější.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zatímco OLED vyzáří těch 60lm/watt přímo v dané barvě, tak při kombinaci LED + LCD je potřeba před LED dát filtr. Výsledkem je, že ven se nedostane ani 1/3 světla na subpixel, takže celková účinnost je daleko nižší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze OLED neni jen podsvetleni, proto nejde brat LED podsvetleni jako jedinou spotrebu ke ktere je potreba zapocitat samotny LCD

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Me by spis zajimalo, jestli kdyz se vyrobi takovej panel, ze kteryho fiknou 6x55", tak jestli by slo mit ho v jednom kuse a udelat tak velky zobrazovadlo. Vi treba nekdo jak je to tam poskladany? Ma ten vyrobenej panel sirku jednoho 55" a je jich 6 poskladanych ve sloupci pod sebou nebo v rade vedle sebe? Nebo jsou tam v matici 3x2?

Protoze pokud by byly 3x2 tak by slo ziskat zobrazovadlo ...mmnt, to neni uplne legrace spocitat delky stran, kdyz znam jen uhlopricku a pomer stran..:-)
šířka = úhlopřícka * cos (arctan (poměr kratší strany ku delší))
výška = úhlopřícka * sin (arctan (poměr kratší strany ku delší))
Jsem na matiku blbej a nevim jak tohle na PC spocitat, ale bylo by to veeeelky :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba počítat sin a cos, je to pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami 16 a 9. Stačí spočítat Pythagorovou větou úhlopříčku a skutečné rozměry přepočítat poměrně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.