Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG G5 i Samsung Galaxy S7 záměrně nepodporují Android Adoptable Storage

O "Android Adoptable Storage" jsem nahodou zrovna pred par dny slysel a hned mi blesklo hlavou jak strasna kravina to je. Znamy problem s lagovanim androidu timto dostava zcela novy rozmer (cloveku jiste vytane na mysl, ze neni samo sebou, ze s takovou kravinou mohl prijit leda gugl). Nebudu mluvit o nejakem wear levelingu, ktery patrne zadna karta nema a proto je vhodna k ukladani fotek, nebo binarek programu, ale uz ne na konfigurace, proste na data, ktere se meni. "Android Adoptable Storage" pak nahlizi na kartu jako soucast uloziste, takze nerozlisuje kde co zapisuje. Ale to je ten mensi problem, proste karta i android chcipne, no biggy:) Ale zcela krucialni problem nastane, kdyz si clovek v dobre vire koupi levnou klidne class 10 kartu (v realu bude naprosta vetsina vybirat podle ceny a koupi jeste pomalejsi krap), ktera mozna dokaze v idealnim pripade sekvencne zapisovat 10MB/s a cist 20MB/s ..... a co to asi udela ve spojeni s SSD ulozistem v telefonu ktere ma minimalne o rad vyssi rychlosti v sekvencnim a o dva az o tri rady v nahodnem pristupu (Samsung dokonce ma nejakou novou sbernici ktera se rychlosti blizi M.2 SSDckum)...
Proste nehledal bych v tom zadnou konspiraci. Vubec se Samsungu a LG nedivim, ze tu ptakovinu zakazali a vubec bych se nedivil, kdyby zakazali presouvat aplikace na SD kartu a pokud ano, tak pouze na nejake opravdu rychle, predem otestovane, SD karty. Nevypada pak dobre, kdyz jejich vlajkovy model s milion giga ram a pul milionem jader, nacita dve minuty nejakou stupidni aplikaci a laguje jak CSko na 9600 baud modemu;)

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Než začneš ten Android pomlouvat, tak by sis o tom mohl něco přečíst
https://source.android.com/devices/storage/adoptable.html
1. Jednotlivá úložiště jsou odlišená a i když prioritu má to, kde je více místa, uživatel si může určit kde aplikace bude uložena.
2. Každá karta se nejdříve otestuje na rychlost a pokud rychlost není srovnatelná s interním úložištěm, uživatel dostane varování. Je možné i nepovolit AAS na takové kartě (je to na výrobci).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ze je to cele nesmysl se hadat nebudu, protoze to tak proste je a nemam k tvemu komentu co dodat. Ale v podstate celou tu situaci zpusobili prave Samsung a LG. Duvod je zrejmy, kdyby nesetrili doslova par centu a nedavali do founu tak malinka interni uloziste, nikdy by Google nemusel resit Adotable Storage. Nizsi trida founu ma mit 32GB interni uloziste a vyssi trida 64-128GB uloziste, kdyby tomu tak bylo, tak by opravdu SD-karta byla jen na ty fotky a videa a nebylo by treba ji sifrovat, naopak vyhoda sd-karty a toho proc sd slot chci mit v mobilu, je prave v te jednoduche prenositelnosti.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to dopadá, když si o té funkci někdo jen přečte a vůbec nemá tušení, jak funguje v praxi. Adoptable storage je naopak skvělá funkce. Vadilo mi, že do interní 16GB paměti se automaticky ukládaly větší aplikace (navigace + mapy) nebo hry a nebylo možné celý jejich obsah přesunout na kartu. Teď se o to starat nemusim. Telefon se o to stará sám - podle toho, co jsem vypozoroval, samotné APK ukládá do interní paměti a ostatní data o velikosti několika GB na kartu. Systémové soubory se na kartu nikdy neukládají, zůstávají v NAND. Takže to vlastně funguje dokonale. Už to takhle mam nastavené přes měsíc a žádné lagy jsem nezpozoroval (především díky odladěnosti SW telefonu, je ale dobré, že adoptable storage odezvu nezhorší). Při používání toho telefonu není možné poznat, jestli jsou aplikace v NAND nebo na kartě.

Testováno na HTC M8 + Kingston microSDXC 64GB UHS-3 (90 MB/s čtení, 80MB/z zápis). Pokud to někdo cpe na Class < 10, je to jeho chyba. Android sám během formátování provede benchmark a sdělí uživateli, jestli je ta karta rychlá dost a nebo ne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se budes divit, ale ukladani aplikaci na SD kartu funguje uz nekolik verzi androidu i bez tyhle sifrovaci funkce.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A prozradíš mi jak na to třeba u Sygic navigace nebo u velkých her (GTA SA, XCOM apod) ? Mě se tam přesunulo pár (desítek) MB a velký soubory zůstaly vždycky v interní. Úplně to pak dodělal Android 4.4, který zakázal zápis na kartu pro nesystémové aplikace, takže i takový torrent klient nebo jakàkoli podobná aplikace, u které šlo nastavit umístění (v tomto případě kam stahovat), nefungovala jinde, než v interní.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nevim, co delas spatne, ale me na Androidu 5.1 uklada Sygic mapy automaticky na SD kartu. Samozrejme to aplikace musi podporovat, coz spousta novejsich aplikaci a her umi.
U 4.4 to byl problem jen chvili a celkem rychle na to existovala "oprava".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

... torrent na androidu? Proc? ... moment. Jasne, android se nepouziva jen na mobilech ale i na "chytrych" televizich, tam ma torrent skutecne smysl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Byl to příklad. Jedna z aplikací, která se mě přímo zeptá, kam uložit soubor. A na SD nikdy uložit nešel od 4.4.
Jinak torrent se dá využít i na telefonu - není pravidlem, že torrenty musí být velké, ilegální nebo něco podobného, je to prostě rychlé stahování, které má oproti omezeným serverům typu uloz.to plno výhod.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To ze uTorrent neumi pracovat s SD kartou neni problem Androidu, ale problem vyvojaru uTorrentu...
I v Kitkatu applikace mohli aplikace zapisovat na SD kartu , ale pouze do vlastniho adresare, ale od Lillipopu vejs uz zas muzou vesele zapisovat kamkoli na kartu.
http://www.androidpolice.com/2014/11/04/android-5-0-makes-sd-cards-great...
A vetsina vyvojaru na tyhle zmeny reagovala uz v dobe Kitkatu.
Jinymi slovy Adoptable Storage fakt neni k pristupu na SD potreba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, ze kazdy neni lumen nebo geek..
Je tak velky problem je zruba nabenchmarkovat kartu, ulozit vysledky, namerit IOPS aplikaci, pocet cteni a typ pristupu a zobrazit uzivateli po spusteni dialog
"Vase aplikace XYZ bezi na pametove karte odhadem 3x, 50x, 1.2x, ... pomaleji. Chcete presunout na interni uloziste ?"
[ano] [ne] [uz me s tim ne..r]

Kdo chce, najde reseni. Kdo ne - hleda problemy...

BTJ - dik za osvetleni funkce "Android Adoptable Storage". Pekne popsano.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Adoptable storage = Google je naprosti iDi*t = systém bude zasekaný kvůli nízké rychlosti SD karet
Nikdo už mi nevysvětlí, že Google Androdi vedou nevzdělaní designeři, ne skuteční inženýři, co rozumí uživatelům.
Naštěstí vzdělaní inženýři jsou stále u LG i Samsungu, kteří mají Android o 10 let napřed oproti neschopnému Googlu - vím to, protože jsem měl čistý Android i upravený. Čistý Android je NEJHLOUPĚJŠÍ SYSTÉM, co jsem doma kdy měl, krom Android Wear.

ps: ne, mé Samsung Androidy jsou rychlí (pro mě žijí), záseky se nekonají. Nedovedu si už představit downgradovat na hloupý, čistý Android.

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Stěžovat si na to, že nejlepší a nejdražší telefon od Samsungu nepodporuje Adoptable Storage, je zhruba to samé, jako kdybyste si stěžovali na to, že Váš nový sporťák Nissan GTR nemá hybridní pohonnou jednotku a žere 20 litrů benzínu na 100 km :-) . Adoptable Storage má smysl pouze u nejlevnějších smartfounů s 4/8 GB interní flashky, u kterých se s pravidelnými záseky počítá .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

upřímně, jen blb by chtěl mít na telefonu pomalou paměť pro aplikace, to je hodné opravdu blbcům, ne lidem s IQ>80 :)
navíc i levný telefon je rychlý, když nepoužívá microSD pro aplikace, tam se se záseky taky nesetkáš, víš? ;)

Navíc je to víceméně jedno, jsou důležitější věci na Androidu, které neschopný Google opomíjí
Lidé by si měli více všímat hrozby (momentálně vlastizrádce Sobotka), která nás chce doslova povraždit:
"Analytik šokuje: Velké procento uprchlíků někoho zabilo. Mají větší zkušenosti se zbraněmi než my"
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Analytik-sokuje-Velke-proce...

A kolonie USA (EU) nám chce sebrat zbraně, abychom žili v bezmoci a strachu po staletí

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mě něco opravdu děsí, tak jsou to lidi se světonázory názory jako jsou ty vaše.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

takže realita tě neděsí, jen "světonázory"?
tak proč nedáš své 3 leté dítě nahaté do uprchlického tábora v Calais? Copak se mu tam asi stane? To, co se jim stane po pár letech díky Sobotkovi tady, vygumovanej mozku ;)

"Premiér Sobotka obelhává veřejnost tvrzením, že není vůbec třeba chránit naše státní hranice, neboť se nám migrační vlna zcela jistě vyhne. Prý podobně jako minulý rok, kdy o nás vlastně jen lehce zavadila. Realita však může být velmi rychle o poznání dramatičtější. Až se dá jarní migrační domino do pohybu, přiřítí se vlna, která může být až desetkrát mohutnější než v minulém roce. Při představě, jak se na Německo hrne až deset milionů nezvaných hostů, tuhne i mnohým dosavadním „vítačům“ úsměv na rtech. Při hledání nových cest přes východní Balkán se této vlně nevyhneme. Ale může přijít i ze západu."
http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2274-bruselska-cekarna-na...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hm.

Odmítám jakkoliv komentovat názory člověka, který je podkládá takovým brakem, zaštícený pomatenci typu "hradní Hájek".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano, lidé jako ty jsou zodpovědni za masové vraždy, za všechno zlo na planetě:
http://svobodnenoviny.eu/nostradamovo-proroctvi-o-uprchlicich/

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Zalez! Ty fanatickej nácku... :-(, tady je téma: telefony!!!

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro vaši informaci, Vám stejně už nic nepomůže, Nostradamus psal čtyřřádková čtyřverší. Nevím jestli víte co to je...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Že jsem tak smělý - mohu mít dotaz? Pokud jste si někdy dělal nějaký test, jaká hodnota IQ vyšla Vám?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

>150

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za odpověď. Ta zapomenutá desetinná čárka byla za jedničkou nebo až za pětkou?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

IQ a morálka se nesnoubí :-(, i mnozí fanatičtí fašisti byli chytří docela...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam CM13 a ide to velmi dobre, kedze moj mobil ma iba 3.5GB pamete pre aplikacie, ale mam 64GB kartu Adata zapis 20MB/s citanie 70MB/s

Nahodil som okolo 100 aplikacii z play store a na mojom snapdragone 410 nevidno rozdiel v rychlosti medzi apkou z internej emmc a SD karty, takze je to super pre lacne zariadenia velke plus.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Adoptable Storage je funkce:

-ktora zmeni dnes lacinou pricemz rychlou externi micro-SD karticku na roli "overene" systemove pameti
-ktera znemozni zneuziti dat v pripade kradeze externi pameti
-ktera prisla jako benefit v podobe Android-u verze 6.0 pro konecneho zakaznika a prece...

...vyrobci nejdrazsich smartphounu ji primo zakazkou, ne daji moznost zakaznikovi rozhodnout se jestli ji vyuzije nebo ne, ono je to dano proste tym ze ty posledni S- sracky od Samsungu uz zakazali:

-HDMI/MHL funkci
-vyjmout baterii
-moznost externe a rychle si rozsirit ulozny prostor o dalsi ktery by ted navic byl verifikovan/autorizovan...

...cimz by konecne odpadli problemy s nemoznosti na micro-SD kartu sahat z pozice programu co se dnes prave deje u Androidu od verze 4.4/5.1.

Nechapu, tak zakaznik si zaplati ne zrovna male penize a prece bude vojebany, hmm platime si skutecne dnes za ukazkovej kapitalizmus, to jako bych si nemohl vozit rezervu ve svem aute a musel tam mit nasilu penu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mám takhle rozšířenou paměť u tabletu (shield k1) a po počátečních trablech, kdy si některé aplikaci v této konfiguraci nevěděly rady, vidím jedinou slabinu. Kartu nelze přečíst nikde jinde než v zařízení, kde byla zformátována, takže je velmi obtížné ji nějak zazálohat nebo data přenést na kartu z větší kapacitou. Děsím se jestli mi ta karta jednou odejde, to bude na to celé přeinstalovat.

Jinak plně chápu, že se LG a Samsung rozhodli funkci zaříznout, protože nechtějí, aby špatně zvolená SD karta kazila dojem se zařízení, které má být tím nejlepším, co můžou nabídnout. Nevidím to jako ojeb zákazníka, ten si nakonec může vybrat zařízení, které bude funkci podporovat, pokud do toho další výrobci půjdou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi pripomina davne casy s PC, kdy clovek prehazoval programy mezi HDD a FDD, protoze nebylo misto. Nebylo by lepsi, kdyby dnesni "radobychytre" mobily mely dostatecne uloziste, aby se do nej ty programy proste vesly a karta by byla na data (hudba, filmy, atd)? Ne, mobil za 1000 Kc si opravdu nema co hrat na superdelo, protoze na to proste v tehle cenove kategorie nema a mit nemuze. Proc se musi neustale resit jiz mnohokrat vyresene problemy? Dneska ma sice kazdy smartphone, ovsem neustale resi milion starych problemu, misto aby mu zarizeni slouzilo.
Mimochodem za umisteni pametove karty pod akumulator bych nechat zodpovedne osoby trestat. Totez plati pro SIM sloty.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

AAS zní jako jako snaha Google o vyslyšení přání zákazníků , kterým zůstávaly rychlé SD karty s násobě větším úložným prostorem naprosto nevyužité , i když stupidně minimalistická úložiště většiny výrobců hlásala nedostatek místa .
Samozřejmě , aby nedošlo k úniku dat přidali šifrování a nemožnost použít úložiště v jiném telefonu . Všichni víme , že bezpečnost zákazníka bývá po hříchu zaměňována s ochranou autorských práv pravděpodobného obsahu . Takže od Google hra na obě strany .

Samsung a LG však po vzoru Apple dali najevo , kde jim pravděpodobně stojí zákazník a AAS pro jistotu u top modelů odmítli hned . (Nedostatečná kontrola , nedůvěra či snad jen jistota dělat si ve vlastním HW vše po svém ?)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

AAS zní jako jako snaha Google o vyslyšení přání zákazníků , kterým zůstávaly rychlé SD karty s násobě větším úložným prostorem naprosto nevyužité , i když stupidně minimalistická úložiště většiny výrobců hlásala nedostatek místa .
Samozřejmě , aby nedošlo k úniku dat přidali šifrování a nemožnost použít úložiště v jiném telefonu . Všichni víme , že bezpečnost zákazníka bývá po hříchu zaměňována s ochranou autorských práv pravděpodobného obsahu . Takže od Google hra na obě strany .

Samsung a LG však po vzoru Apple dali najevo , kde jim pravděpodobně stojí zákazník a AAS pro jistotu u top modelů odmítli hned . (Nedostatečná kontrola , nedůvěra či snad jen jistota dělat si ve vlastním HW vše po svém ?)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.