Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG přijde s OLED monitory možná už v roce 2017

V nadpisu má být "až"místo "už". A jinak OLED monitor mě až tak nezajímá, současné stolní LCD jsou celkem v pohodě, ale takový notebook, to je něco jiného. Má kratší životní cyklus (jako OLED panely životnost), je u něj důraz na tloušťku a spotřebu a vyrobit dobrý display se zdá být těžké...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ono to s tou omezenou životností bude jako u SSD, kdy se jí každý bojí, ale v při bežném používaní na ni nenarazíme.

Kdo kdy viděl OLED, zapomene hodně rychle na LCD. LCD je humus, ale lidi to kupujou jen proto, že není žádná alternativa a je to levné.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No nevim dokud oled bude organik (takze vlastne porad) tak ta technologie je zmeho pohledu zabita....

Proc si budu kupovat neco co ma v sobe integrovane kurvitko?

Amoledy u mobilu maj za rok z bile zlutou. Tvrdit ze LCD je hnus je sice hezke ale bohuzel nic lepsiho neni. OLED rozhodne neni lepsi. Teda je ale prvni cca rok?

Nevim jak ty ale ja si televizi ci monitor nekupuju na rok pouzivani...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vše má svou životnost. To neznamená že je v tom kurvítko.

Amoled a OLED není to samý.

Opravdu si myslíš, že televize, který se prodávaj za x desítek až stovek tisíc budou za rok nekoukatelný?

Jak dlouho vydrží běžný LCD monitor? Pár let než odejdou kondenzátory ve zdroji nebo něco jinýho, než ho vymeníš za větší, než koupíš 4K a podobně. Telefon taky dneska má životnost pár let, i když ne pochopitelně pro každýho.

Za pár let bude OLED běžný jako dneska SSD. A nikdo mít s životností problém nebude.

Největší problémy s životností mají ti, co si přečtou ve specifikaci počet cvaknutí vypínačem a pak počítají, kolik let jim to v průměru vydrží. Paradoxně pak ve výrobku odejde něco, o čem se specifikace nezmiňuje a o čem mnohdy ani netušíme, že výrobek obsahuje. Zbytečný starosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL Oled je +- Amoled jen s drobnejma upravama

Srovnavat oled a ssd je zcestne... Protoze pokud nejsi datove centrum tak ssd komplet dene ani neprepises. Kdezto Oled (panel) ti sviti porad. Nevim jak ty ale ja stravim u pc 8h+ 365 dni v roce.

Pocitam ze mi to zarizeni vydrzi minimalne 5 let. nerikam ze ti neodejdou kondiky ale pokud si vyberu vyrobce co pouziva kvalitni soucastky mam zaruceno ze to jentak neodejde. 4K budu kupovat az mi odejdou moje 1920x1080. Rozhodne nebudu mneti monitor jen kvuli 4K. Nejsem Rokeferer. Jedina moznost na monituru prichazi za zvazeni prejit z 24" na 27-30" .

Vsechny Amo/oled technologie je proste slepa vyvojova vetev a ted se jen snazi ji prodat co nejvic lidem dokud je to hype. Je to stejne jako s 3D tv...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

LCD mi ještě žádný neodešlo, pravdou je, že jsem nikdy neměl ty s integrovaným zdrojem, ale pokaždé to byly levné krámy. OLED může být fajn na hraní, filmy, scénu, která se mění, ale na práci tomu nejde věřit.
Běžně mám LCD zapnuté 10hodin denně, minimálně polovina z toho je statický obraz (menu v různých editorech, excel, netbeans...) Vážně se to nevysvítí? Dokud neuvidím, nezávislý test životnosti, tak tomu věřit nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se AMOLED+ na telefonu hodně vysvítil - kromšedožluté namísto jasně bílé je vidět vypálené ikony a tlačítka foťáku a taky lišty webprohlížeče a to docela výrazně! :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak no. Prostě se to vypaluje a basta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že se to vypaluje je jasné, otázkou je jak moc. Já bych to třeba částečně zkousnul, navíc v práci mám velký monitor a úhlopříčku ničím nenahradíš, takže by mi asi v podstatě stačilo něco s životností pár tisíc hodin, na notebooku teda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podobně jak Plazmovka

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zvláštní. Kamarád má Samsung Galaxy S2 už od doby vydání (asi 4 roky) a i přesto, že to má Super Amoled displej, tak ani známka po vypálení. Vše je jak má být, včetně bílé barvy. Osobně nechápu jak se vám může displej takhle vysvítit - vypálit? Buď máte jas na 100% a nebo nemáte nastaven případný úsporný režim.
Nicméně v práci máme všude LCD a rovněž na některých je nonstop statický obraz a při restartu PC kdy se zobrazí jednobarevná obrazovka jsou nechutně vypálené kontury všeho co se zobrazovalo v pracovním režimu na obrazovce, včetně textu!
Takže závěr je ten, že se vypaluje vše při statickém obrazu. Důležité je se o obrazovku starat a nenechat ji běžet rozsvícenou nonstop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak přes den zejména za slunného léta samože jas naplno! Také je to tím že jej používám jako kameru v autě tedy hodně hodin je na displeji ovládání a při prohlížení webu rámeček prohlížeče a jsem na netu na cestách často.

Možná by neškdilo zobrazit si bélou plochu na kamarádově mobilu a být pozornější a objevíte jistě silueta ikon a pod. Není to žádná tragedie, ale je to u mě vidět docala výrazně na bílé ploše, na obrázku nebo přo plože plné ikon s černým pozadím to samože nepostřehnete.

Ano, LCD také může mít mírnou paměť , ale jen při travlém (naúř. ikona Tento počítač a koš) zobrazení velmi jasného objektu, ale! - LCD se po čase vrátí do normálu :-) (tekuté kristaly vćoby takjvé žaluzie zatemňujcí podsvětlení se podlouhém otevření asi mírně zdeformují, ale jsou elastické a tak po delším zhasnutí opět dobře dolehnou a opat zatemňují jako ostatní), OLED a Plazma ne :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem si u plazmy říkal také. Všude se tvrdilo "ty nové už se zdaleka tak nevypalujou", nebo "když jí necháš měsíc zahořet normálnim provozem pak už se nic nevypálí, atd. OK, koupil jsem 42" full HD paňáka že to bude jako velké sekundární zobrazovadlo k monitoru, v game mode ani neměla inputlag takže se na tom díky 0 odezvě hrálo i lépe než na LCD, tak jsem na tom začal hrát. Za měsíc vypálenej jak HUD ze starcraft 2 ( to tam běželo tak cca jen 15% provozního času ) tak ikony + taskbar win, i prvky browseru, vše.

Nebyl to pernamentní burn-in, po používání jako TV se to po měsící cca ztratilo ale byl jsem krůček od toho aby to byl pernament burn-in. Prostě tato technologie neni vhodná na cokoliv se staickym obrazem. OLED je to samý, viděl jsem pár měsíců starý děsně vypálený telefony. Ono vlastně nejde ani o žádné "vypalování" ale prostě opotřebení. Čím více se třeba používá modrá v bodě X, tím je pak slabší a při velké šedé ploše je tam pak vidět přesně které pixely jsou více jeté a je tam vypálenej obrazec. Teoreticky by to šlo kompenzovat scanem a kalibrací celé plochy pixel od pixelu, kompenzující stárnutí jednotlivejch subpixelů, ale uff....

Doufám že se oled tak jak otak prosadí, LCD jsou furt dost nedokonalý. Quantum dots nám snad konečně dá cenově dostupnej gamut, ale furt tu máme lenost PVA panelů a mizernej kontrast IPS panelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Definuj bezne pouziti. Pro monitor k PC se bavime o rozmezi 5 az 35 000 hodin behem peti let. Viditelny obraz navic neznamena pouzitelny obraz, aby grafici nemuseli OLED panely prodavat po roce pouzivani, protoze uz budou mit ujete barvy ne nepujde to srovnat sondou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současné OLED by při statickém obrazu (taskbar + UI) cca 8 hodin děně byly vypálené v rámci týdnů, bude to méně než měsíc. Tzn pokud by se toto mělo eliminovat museli by se pomocí elektorniky započítáva nasvícenné hodiny jednotlivých subpixelů a později místo sleep modu by monitor musel "obdobně opotřebit" ostatní aby se vše udržovalo nacca stejné úrovni celkového jasu. No, v praxi si to moc nedovedu představit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo viděl kvalitní! IPS LCD nebo IGZ LCD s matným!!! povrchem (ano některá!!! LCD jsou humus, některá!!!, nelze zobecnit hloupě...) , zapomene na zatím! předražené a body vypalující... OLED, navíc nutně odporně i neprakticky lesklé!... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano viděl. To S-PVA co mam na stole. Z roku 2008, s kvalitnim podsvícenim, panelem, bez inputlagu, perfektně vyladěnej overdrive. Je to ale dokonalé? jistě že neni, jistě že za sebou i tohle nej PVA co jsem kdy viděl nechává trochu duchy, jistě že černá neni 100% černá, jistěže těch 60hz refresh neni božskejch, vedle mam IBM P260 CRT krom velikosti je to lepší zobrazovadlo. Moderní LCD s edge W-LED jsou odpad, IPS jsem obecně nikdy nemusel protože cokoliv tmavšího tam s tim jejich kontrastem 1000:1 vypadá tristně, ano jsou tu modely za šílený prachy s BRG-LED a pod co maj i ten gamut ale zase mívaj inputlag + max 60hz. High refresh LCD maj zase na prd obraz a sotva daj sRGB. LCD prostě už skoro dekádu kvalitou obrazu stojí na místě (v některejch oblastech i upadá protože hondba za rozlišenim, zakřivenim a nízkou tlošťkou monitoru zastnínila hondbu za kvalitou obrazu) a tudy už cesta dále nevede.

Poslednim výstřelem LCD jsou quantum-dots, ala konečně šance dostat dobrej gamu i do levnějších LCD, ale výrobci je nám zatim servírujou jak výběrovej kaviár, zatim jen v nejdrašších top modelech TV.... které zároveň s tim maj oči vytahující 120-240Hz PWM podsvit... tak to teda NE!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nojooo to musít ekoupit IPS od LG a TV! a to 200HZ ;-) Má vetší kontrast a z principu i rychlejší odezvu i velkou úhopříčku nepomerně levnější jak PC monitor a viděl jsem nyný mnou doporučovanou kámošovi 200Hz 4k! Opravdu černá hrob bez svetla v cimře a opravdu neblikající i 3D i s přepočtem na 4k i 4k 3d!!! (to není totéž jako FullHD3D ;-) I plynule streemuje 4k až 60Hz a přepočte to na 220fps! :-) (50Hz automaticky detekuje také a udělá 200Hz/200fps) Má totiž 200Hz TM čili přepočet fps na 200! Jen zvuk musíte dát přes optiku z TV do zesíku, ne přímo z PC, neb DSP v TV trvá takový náročný výpočet obrazu přeci jen nějakou tu ms a obraz by byl pozadu za zvukem notně (vyzkoušeno). I proto jsou LG obecně nejpomalejší ve zobrazení - myslím při změně scény v porovnání s "konkurencí" v supermarketu ráčlili jste si někdo všimnout? i víc jak 1s! A obraz nejplynulejší a oproti PVA nenarůžovělé mraky ani sních a nerudé ksichty... Jo levné natož levné 4k od LG jsou pomalé i na imputlag, to jo. Potvrzuji. Taky dát 15k nebo 50k kč je docela rozdíl! ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přesně!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že zabili plasmu dřív, než je OLED dostatečně vyspělý a v rozměr cenové hladině.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tiez dufam, ze mi moja plazma dlho vydrzi ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, nevím. Široký gamut by byl super, ale muselo by to jít kalibrovat a zajistit barevnou stálost (ve smyslu barevné věrnosti). Co jsem viděl dema, tak se spíše orientovala na ohromování přesaturovanou červenou a jinými odstíny, pleťovky a pastelové tóny naopak nebyly nic moc. Černá je hezká, o tom žádná. A pak to výše zmíněné vypalování statických struktur v obraze, toho bych se také bál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.