Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Light Peak od Intelu možná už zítra v MacBook Pro

Hlavně jsem zvědavý zda Apple zachová stejné vymoženosti jako měl u FireWire. To by pak byl opravdu krok dobrým směrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Light peak ... po drátech ... tak to je hodně znásilněné jméno. To to mohli rovnou pojmenovat wireless :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co ty víš, třeba se při přenosu dat ty dráty tak rozžhaví, až začnou svítit, a pak je název LightPeak na místě :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to chcu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Light peak se zatim nekona, je to proste Metal peak. Ono pozdeji zvladnou i 100Gbit po dratech jen ty draty budou silnejsi a zase to nebude pres optiku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bude lightpeak ve verzi opticless :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, podle mě je to kravina. Jaký že zařízení dneska zvládne využít i jenom 100Mbit? Ono se nezvádlne využít v mobilních věcech ani USB 2.0 takže nevim na co to bude dobrý. Vlastně většina telefonů je vůbec rádo aby zvládno naplnit USB 1.1

Vůbec nechápu důvod cpát 10Gbit/s technologii do počítače. Páteře po republice jsou stavěný na 10Gbit/s a některý linky v nixu jedou na 40Gbit/s a on to potřebuje i nějaký jabko? Podle mě to měly spojit normálně ethernetem na 1Gbit/s a byl klid. Žádný omezení délky kabelu atd.. pokud nepočítám 100m ale to doma neni limitující.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co treba externi harddisky, SSD? Tak je USB2 dost omezujici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jasně, skuz si to někdy. Třeba takovej externí disk od samsungu s 1.5TB 3.5" diskem na USB 2.0 a silnym počítečem nedá víc než 20MB/s což je kapánek málo ne? Já do toho nechci fakt rejpat ale faktem je, že je to k ničemu. Chtěl bych vidět toho co si koupil externí SSD disk když lidi si kupujou pomalí flashdisky s rychlostí do 5MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očekával bych 30MB/s. To je maximální přenosová rychlost USB 2 v PC. Což ale nic nemění na tom, že když tentýž disk připojíš pomocí SATA, tak ti to bude běhat více než 100MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple hodně myslí dopředu. Ne nadarmo byl a je technologický leader. Navíc vidí pod pokličky výrobců HW a má dobře zmapovaný trh. Pravděpodobně ví to co my ani netušíme. Někdo může pochybovat, třeba protože Apple odmítl BlueRay, jenže oni moc dobře vědí, že blueray nebude mít dlouhého trvání, že to je jen dočasná trendy technologie, která je navíc v PC téměř k ničemu. Ten kdo BD potřebuje může koupit externí mechaniku, ale budoucnost je v internetu a flash paměti. Proto dokonce nové Mac Book PRO budou dodávaný ve dvou variantách kde jedna varianta bude i bez DVD mechanik. Výhody jsou jasné, menší, lehčí, delší výdrž. Je tedy pravděpodobné, že v LightPeak, pokud jej Apple uvede, je budoucnost, a to možná taková kterou si ještě ani neumíme představit. Třeba se dá tohle rozhraní použít i pro jiné účely než je pouze přesun dat. Třeba dovede skrze to připojit UltraHD (4Mpix) televizi a kdo ví co všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už i 1Gbit je dnes limitující. Na hodně dobré síťovce ti to dá těch 110MB/s. Docela málo ne? HDD dnes mají sekvenční rychlosti 140MB/s, hodně se rozšiřují domácí NAS krabičky, kde může být RAID, tedy to zvládne rychlost ještě násobně vyšší. A to ani nemluvím o SSD, kde i levné modely běžně zvládají 240MB/s. Gigabit opravdu nestačí. Mezi monitorem a gk data běhají ještě rychleji. Více takových zařízení ti spolehlivě saturuje domácí switch.

Nevím, proč do toho plést rychlosti páteřních linek. To s tím problémem přece vůbec nesouvisí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono mas sice pravdu ale na co davat dalsi typ zarizeni do pocitace? A jeste po kablu to uz radsi lepsi sitovku jak dalsi zarizeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ber to jako možnost navíc. Měl jsem roky vypnutý FireWire s tím, že to nepotřebuju. Až jsem si jednou koupil zvukovku... :-)

Koupit si 10Gb síťovku můžeš i dnes. Akorát cena bude poněkud jinde. Tenhle vynález má podle všeho být co nejlevnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste všichni myslitelé.

2 hapi: Ten disk ti jede 20Mb protože to je známé úzké hrdlo USB 2.0 stačí si spočítat co je 480Mbit half duplex

A vy ostatní jste se asi ještě nesetkali se serverem a ted tím nemyslím zrovna nějakej prďáckej horko trapnej přetaktovanej krám poskládanej doma na stole.

Myslím tím server s externím diskovým polem minimálně 8 disků. Pak už takovýhle rychlosti začínaj bejt velice vítaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové diskové pole je ale typicky připojeno k serveru pomocí FC.

V případě nižšího modelu třeba pomocí bondu několika Gb rozhraní (což už jsem viděl i na některých NAS do domácnosti).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale FC je šíleně předražené, jelikož se to jinde než v serverech nepoužívá. Pokud Intel prosadí LightPeak, tak to bude pro servery bomba, jelikož to bude standardní rozhraní za pár kaček se stejnou propustností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za odborný výklad, pane Nejchytřejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to moc nezdá, LP byl hlavně o vývoji integrované optiky do spotřební elekroniky. Jestli to třeba nebude tak, že to budou data v optice a metalické dráty napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To těžko to by se s tím pochlubili, spíš to vypadá na zkriplovanou technologii typu "to bude stačit" v "bodoucnu přidáme a prodáme to všem znova"... Vždyť kolikrát jsme tuhle pohádku viděli ? Paměti, pevné disky atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.