Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linus Torvalds posouvá Linux do verze 3.0

Linus Torvalds
Číslování kernelu 2.6 nám nehezky roste a pomalu se blíží k 2.6.40. Od kernelu 3.0 nečekejme nějakou velkou revoluci, která by odpovídala číselnému vynechání 2.8, ale i tak se u řady 3.0 odpíchneme k některým významnějším novinkám…

V Git repozitáři je nyní čerstvě Linuxem označen 3.0-rc1, byť mnozí vývojáři chtěli s 3.0 počkat až na vyčištění ARM kódu. Zmiňme určitě zahrnutí CleanCache, nového (volitelného) systému pro VFS vrstvu, který dramaticky zlepšuje efektivitu stránkové cache pro řadu různých scénářů za "zanedbatelnou cenu". V kernelu 3.0 je počáteční implementace mimo jiné pro Ext4 a Btrfs.

Další zajímavostí je přítomnost ovladače pro zařízení Microsoft Kinect, prozatím bez nějakého bližšího upřesnění (ostatně toto bude závislé spíše na podpoře v aplikacích).

Z hlediska open-source ovladačů grafických karet je zde celá škála vylepšení. Pro Intel "Sandy Bridge" jsou zde výkonové optimalizace, dále dokonce počáteční podpora "Ivy Bridge" a raná podoba kódu pro AMD Fusion APU rodiny "Llano". Řada dalších novinek je v "klasických" open-source ovladačích pro Intel, Radeony a také Nouveau (ten si poměrně čerstvě, nezávisle na kernelu 3.0, rozumí daleko lépe s GPU rodiny "Fermi"). Nicméně jak to v této oblasti bývá, připravte se i na řadu přetrvávajících chyb.

Když už jsme u těch "neduhů", tak pokud jste doufali v zahrnutí souborového systému Reiser4, KMS/DRM ovladač VIA, akcelerovaný ovladač Poulsbo/PowerVR DRM či podporu více GPU (SLI, CrossFire), tak se prozatím nadále obrňte trpělivostí, nic z toho se nekoná. Nadále pak přetrvávají i problémy/regrese kolem vysoké spotřeby.

Do budoucna se počítá s tím, že každá velká verze poskočí o jedničku (tedy 3.1, 3.2 atd.), vycházet budou pochopitelně i dílčí stabilní vydání jako 3.0.1, 3.0.2 atd.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linus Torvalds posouvá Linux do verze 3.0

Středa, 1 Červen 2011 - 14:31 | HKMaly | Ja zadny problem s cislovanim 2.8.x.y nevidim...
Středa, 1 Červen 2011 - 00:16 | Solitary | Ono jde o to, ze neustale cislovat 2.6.x.y nemelo...
Úterý, 31 Květen 2011 - 16:41 | HKMaly | Aha, ono je to ve zdroji primo napsane v Linusove...
Úterý, 31 Květen 2011 - 16:16 | HKMaly | Rozumim tomu spravne ze hlavnim duvodem pro...

Zobrazit diskusi