Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux 3.18 trápí neznámá chyba, raději opatrně

To prece neni mozne - vzdyt ten linux je tooo, open source, neeeee? Jak se to mohlo stat - vzdyt kazdy prece hned musi chybu odhalit, neeee?

Nebo ze by snad jeden ze zakladnich argumentu zastancu open source narazil na prosty fakt, ze krome autora se na zdrojove kody nikdo nepodiva dokud o 10 let pozdeji neni nahodne nalezena nejaka chybicka?

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

Zase jeden SW odborník ;) O chybě se neví, dokud ji někdo neodhalí a nejlépe dokud není postup jak ji spolehlivě nasimulovat.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

To víš, nejvíc mudrují ti, co nikdy nenapsali ani řádek kódu. Jedním z nich je petr22.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ale říká to správně. Na zdrojáky nikdo nekouká, každý se spokojí s tím, že to možná udělal nikdo jiný. Ono taky podrobně studovat pár milionů řádek je dost dlouhodobá záležitost - než to zkontrolujete, je software o hezkých pár verzí dál. No a pak se přichází na to, že se v tom táhnou spoustu roků nějaké chyby. Jasně, ony se táhnou i v closed source - ale tam se nikdo nechlubí, jak je díky otevřenosti a veřejné kontrole skvělý a odladěný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to trochu jinak: na zdrojaky se kouka kdekdo, ale aby je podrobne studoval, na to uz nedojde. Takze jednoduche chyby se odhali rychleji, ale zrovna ty slozitejsi, co daji vic prace najit a vic prace opravit, jsou na tom uplne stejne. A pokud chyba prezije prvni rok dva, je velka pravdepodobnost, ze uz se na prislusny kus kodu nikdo nepodiva, protoze hej, na tohle se rok nesahalo, takze uz je to zkontrolovany az az (i toto plati v open source i proprietarnim software uplne stejne).

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Dle statistik je opravdu v open source software méně chyb na 1000 řádků kódu něž close source. Týká se to ale pouze těch velkých projektů jako je třeba Linux. Malé projekty jsou na tom podobně jako closed source. Občas však nastane situace kdy se nějaký nedostatečně otestovaný a schvalovateli nepochopený kód dostane do finálního vydání. To je samozřejmě chyba. Většinou to probíhá tak, že ten kdo kód reviduje jej důkladně nepochopí nebo nemá čas a mávne nad tím rukou, doufaje že je vše v pořádku...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Ale říká to správně

On i vy tam mate nekolik zcestnych uvah. To ze se nikdo nediva je jednoduse lez. Uvaha, ze sledovani kodu implikuje bezchybnost kodu je obecne nesmysl. Jsou jazyky a programy v nich psane, nad kterymi lze dokazat bezchybnost, ale C ani zdrojaky linuxu mezi nimi nejspis nebudou. Odladeny take neznamena bezchybny.

To ze OSS vede k vyssi stabilite je obecne zname pozorovani, priznacne pak je, kdyz treba browsery spousti pluginy v samostatnem procesu prave kvuli stabilite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokazat bezchybnost muzes teoreticky na vsem, ale dokonce i v jazycich pro to urcenych je to radove narocnejsi nez jen odladit. Krome toho, velkou cast linuxu tvori ovladace. Jak chces dokazat, ze ten ovladac je bezchybny, kdyz je vseobecne znamo, ze ten kus HW co ovlada je sama chyba?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

http://s674.photobucket.com/user/dalton711/media/Amen-Brother.jpg.html
Samozrejme, ze OSS svet zije v tiche nevedomosti, to je znamy fak.
Osobne me ale nejvic pobavila ta "pandorina skrinka":o) Posledni dobou se jich v OSS objevuje nejak hodne, nemyslite?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zato u closed source vime uplne presne jak na tom jsme, ze? :-))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neco takoveho jsem napsal?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pisete, ze z vaseho pohledu se v OSS tech chyb objevuje nejak hodne. To jasne implikuje, ze si myslite, ze v uzavrenem kodu jich je musi byt mene. Takze ano napsal :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Holt na to kouká čím dál tím víc lidí a zkouší se to na čím dál více platformách / konfiguracích ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Neříká to správně. Problém je už ve vaší úvaze: OSS-> každý na to kouká. Ne. OSS-> každý na to _může_ koukat. To je rozdíl. Chápu, že v rámci trollingu je dobré to zaměnit a potom říct: vidíte, nikdo na to nekouká ;-)

Právě díky tomu, že se jedná o OSS, tak ten kus kódu někdo napsal, někdo úplně jiný narazil na chybu (která je mimochodem tak řídká, že se 9 let neprojevovala) a ještě někdo zcela jiný se v té chybě může hrabat a to včetně kompletního výletu ho historie daného projektu.

Díky této možnosti má kdokoliv _možnost_ si s tím pohrát. A když přijde na opravu dané chyby, tak ji opět jako OSS zvěřejnit. Díky tomu si i další projekty (a to i closed source) mohou říct "aha, my používáme něco podobného, nemůže to nastat také u nás?".

Kdyby se jednalo o uzavřenou aplikaci, tak nikdo nemá možnost se do ní po 9 letech podívat a samotný autor už ani nemusí existovat (nebo se tím vůbec chtít zabývat).

"ale tam se nikdo nechlubí, jak je díky otevřenosti a veřejné kontrole skvělý a odladěný"

No nechlubí, protože nemůže. Naopak komerční software se snaží chyby skrývat. Nikde neuvidíte technický popis jak chyba vznikla a jak se vyřešila. Prostě přijde update, nainstalujte a neptejte se.

Dál, na Xenu běží tuny, tuny a tuny VMek. Jsou stabilní, rozhodně nepadají jak hrušky. Už jen to, že se na chybu způsobující nestabilitu přišlo po 9 letech samo o sobě vypovídá o tom, jak je tento problém "závažný", že. Nehledě na to, že běžného uživatele x86 HW tento problém nemusí zajímat, protože ten Xen provozovat jen tak nebude, to dneska spíše KVM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

snazim sa nejak prist nato kto by chcel pouzivat -rc, neprichadzam na nic...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Testeři, lidé, kteří se tím baví, ti co vyžadují novou funkčnost, ti co připravují distribuci k nasazení,...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

dopr... aky UZIVATEL by chcel pouzivat -rc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam zbejvaj ti dobrodruzi co to maji za zabavu a pak ti co chvataji na novou funkcnost, ci podporu noveho HW.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ktory nemozu pockat mesiac az to bude final ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Měl by jsi být rád, že to někteří uživatelé testují už během vývoje. Kdyby všichni čekali, až na finální vydání, tak ve výsledku bude v těchto vydáních mnohem více chyb. Takhle se některé chyby odchytí už během přípravy a do finálního vydání se nedostanou.

Proč se asi dělají různé beta a rc verze?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to holt někdo rád vyzkouší a samozřejmě s tím počítá, že když to je RC, tak tam nemusí všechno být na 100 %. A pokud nepočítá a jenom brblá, tak je ignorant nebo tomu nerozumí, a tudíž by to ani zkoušet neměl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked niekto testuje za ucelom testovania aby hladal chyby, tak nato nepotrebuje taketo clanky a taketo skutocnosti su mu jasne z mailing listov a bugtrackerov, tento clanok je uplne k nicomu. slovo uzivatel som napisal velkymi pismenami a stale to neni mozne pochopit, uzivatel nepotrebuje taketo clanky lebo ziadne rc nepouziva, uz je to jasne alebo to musim napisat po lopate inak ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Napiš velkými písmeny UŽIVATEL DLE BAGEROVÝCH PŘEDSTAV a pak to bude jasné, pokud napíšeš v prvním příspěvku KDO...? ve druhém JAKÝ UŽIVATEL???, pak stále není jasné koho máš na mysli.

Ostatní poučení uživatelé se z článku dozví například i to, že nikdo pořádně neví kde je chyba schovaná a je zde silné podezření, že je i ve starších (stabilních) verzích. Pouze ve starších verzích obvykle nejsou splněny podmínky aby se projevila, ale protože ty podmínky zatím nikdo nezná, je riziko, že se projeví.

Poučený uživatel bude mít nějaké tušení co se děje a v době kdy to bude řešit už možná i na základě informací z článku nalezne a aplikuje záplatu. Bagerův uživatel s chutí napíše článek o tom, jak je linux nespolehlivý systém pro děti a o kolik jsou windowsy lepší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rad by som sa pana redaktora opytal ci na tych svojich dvoch PC - desktop a notebook prevadzkuje virtualizaciu, Xen. Lebo ak nie, jeho tvrdenie ze sa mu dany bug neprejavil je docela irelevantne ked podla vyvojarov ma pravdepodobne bug nieco spolocne s virtualizaciou a xenom. Alebo skor prave virtualizacia ho spusta. A len taka poznamka, Linuxovy kernel je urcie kus zloziteho kodu ale urcite by som to nenazyval najkomplexnejsim sw projektom. Nemam po ruke teraz taky penkny diagram, niekde na nete sa vala, ale bolo tam pekne porovnane velkost code base roznych projektov a taky Unreal Engine 4 je docela maso. Aj kopec dalsich komercnych sw je na tom podobne. Ostatne ani cielom kernelu OS nieje byt nejak prehnane zlozity a komplexny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jediné, co David chtěl říct, je, že ta chyba neimplikuje, že všem, kteří použijí dané jádro, bude nutně padat systém... :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni nutne vytahovat Unreal Engine. Neznam presne pouzitou metodiku, ale osobne bych ocekaval, ze jak Firefox, tak Chrome jsou o poradny kus komplexnejsi nez linux kernel. A do tretice office.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Není se moc co divit, některé věci jsou v jádře pěkně naprasené.
Třeba inizializace Ethernet PHY od Marvellu. Chybu jsem hlásil asi před 4 lety, dodnes se nic nezměnilo. No ani se nedivím, muselo by se to celé předělat.
Třeba věci jak energy detect se tam neřeší vůbec, při initu se PHY ani neresetuje (pak se divte, že se to chová různě podle toho, co tam bylo nabootované předtím), o korektní inicializaci doporučené výrobcem v errata to neslyšelo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak nic ti nebrání vadný ovladač opravit

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Windows bug - katastrofa, hanbaaa, trapas, treba to cele zrusit
Linux bug - nevadii, dakujeme vam za vybornu pracu, kludne to opravte niekedy, ked si na to najdete cas...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.