Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux 4.10 přináší Turbo pro Broadwell-E či GPU Boost pro GeForce

Linux konci. Je to skoro neuveritelne, ale po vsech tech letech, hadkach o otevrenost, linux polozilo uzavrene systemd. A nejvetsi vtip je, ze sam velky Linus to stale netusi a po vsech tech vztycenych prostredniccich na NVidii a jeji neochotu sirit ovladace jinak nez binarkou, srazi linuxu vaz jina binarka a Linus mlci, bud nechape nebo se boji proti RedHatu cokoli jen pipnout.
---
Osobne se tak vracim na Windows, kterym sice take Microsoft nadeluje ruzne dlazdicove ptakoviny, ale porad to jde nejak customizovat a po te to i funguje, jaky to paradox ve srovnani s linuxem. Mam uz tak jen jedinny stroj s Ubuntu a i u toho uvidim co dal. Samozrejme mam i Android, ale to je taky takovej smejd, kterej doufam jednou vymenim za Windows, jestli Microsoft nejak dotahne ten novy projekt do konce.
V podstate je to cele hodne moc smutne, ale takovy je asi zivot, veci vznikaji a zanikaji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1 ) stale jsou distribuce uplne bez systemd (na desktopu mam lmde2) nebo s moznosti nahradit systemd starym dobrym sysvinit (na serveru mam debian).
2 ) co to sakra meles o nejaky uzavreny binarce ? ten kram neni uzavrenej... jen se toho nikdo normalni nechce ani dotknout :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

3) Co to meles o Linusovi, jakoby byl sef celeho Linuxoveho sveta a mel neomezenou moc odstavit systemd nebo kohokoliv ?

Mam pocit ze jedinej duvod pouzivat lin pro Redmarxe bylo, ze je za 0 CZK. A taky to je rozsah jeho vedomosti o linuxovem svete. Pro tyhle lidi bych mam radu: zustante u woken a neztrapnujte se v diskuzich kecanim o vecech, o kterych evidentne nic netusite.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

3. Opet je zrejme, ze nechapes, pritom linuxaci vetsinou natvrdly nejsou. Tady jde spis o to, ze Linus na NVidii ukazuje prostrednickem, pritom jeji binarka funguje skvele, systemd nefunguje vubec, ale Linus dela mrtveho brouka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavas jablbka a hrusky. Je rozdil mezi hardwarem pro ktery neni dokumentace a tak jsou uzivatele odkazani na binarni blob. A softwarem (ktery je spatny, ale popis nefunguje je nesmysl) pro ktery existuje nekolik lepsich alternativ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Opet je zrejme, ze nechapes,

Ja chapu dost dobre, ty nechapes nic.

> Linus dela mrtveho brouka.

OK zkusim se zeptat jako triletych deti: co konkretne by mel Linus delat ? jit a zastrelit lenarta ? jit do redhatu a udelat... co ? nejak ti furt nedochazi ze Linus NEMA ABSOLUTNI MOC, dokonce ani nad kernelem ne. Jo a jestli si myslis ze Linus ma systemd vyvojare nejak zvlast v lasce, tak si asi minul tu cast kde jim docela hezky vynadal, cili opet mluvis o vecech o kterych vis prt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diskutovat s tebou nema smysl.

Asi mi nevysvetlis, proc Linux na NVidii ukazuje vztyceny prostrednicek, kdyz jeji ovladace na linuxu funguji naprosto skvele. Linus jiste nema absolutni moc, ale proc se sere zrovna do NVidie?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co funguje?
Nvidia 304.134 pod 3.19 a novsimi vyzaduje zmeny v obalovacich zdrojakoch, aby sa skompilovala a do 4.9 sa sice, po zmenanch skompiluje, ale nanacita.

P.S. 304.x rad je posledny pre moju kartu od nVidie (7300GT) naopak AMD/Ati Rage XL ide aj s fglrx aj s OSS

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte popletenou kauzalitu. To se při cestování v čase stává často.

Linux vztyčil na nVidii prostředníček už před pěkně dlouhou dobou. Taky jsem měl tehdy pocit, že to nebylo až tak oprávněně, ale ten čas už je za námi, tak se můžeme podívat, čeho tím Linus dosáhl.
nVidia do Linuxu začala bušit ještě více než předtím. Já, jakožto uživatel dvou nVidia grafik v jedné WS, jsem si všímal, jak s každou další verzí driveru bylo lépe a lépe.

Takže bravo Linusovi. Díky němu se nVidia dá používat ještě lépe, než předtím. Mimochodem Linus dost podrobně vysvětlil toto gesto, a po přečtení onoho jsem mu musel dát za pravdu.

A co se týká systemd, s Linuxem to nemá nic společného. Možná tak s GNU/Linux. Neplést, ano? Protože Linus má moc pouze na Linuxem, a to navíc pouze nad vanilkou. Do GNU kecat fakt nemůže. A že se v Red Hatu rozhodli zafinancovat vývoj něčeho nového, to vám vadí? Nic vám nebrání sednout si a napsat altersystemd, či jak si to nazvete.
Rozdíl mezi Lenartem Poettringem a vámi je v tom, že Lenart vyvinul systemd, a ta věc těď běží v bambilionu instancí po celém světě. Zato vy na to nadáváte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu ano, nvidia měla v době kernelu 2.6 slušné drivery a byl jsem rád, že nemám ATI. Na druhou stranu od roku 2010 jedu bez dualbootu a nvidia drivery jsou jediné, co mě dokázalo potrápit prorože aktualizace ovladačů i na openSUSE byl risk a občas jsem je musel downgradovat, prorože tam byl performance problém a nebo zhučely náhodně Xka. Naproti tomu s MESA na APU A10 nemám žádný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ale jak dlouho budou fungovat bez systemd?
2. Byla to nadsazka, v podstate jde o to, ze vubec nevis co se v systemd deje a a jakmile neco nefunguje, tak to nedokazes odhalit, typicke pro binarky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) Unixovy svet mimo linux systemd nema a mit nebude. Dokud to funguje tam, tak neni problem aby to fungovalo i na normalnich linuxovych distribucich.
2 ) Takovy problem nastava prakticky s jakymkoliv vetsim kusem software... to neni specialita systemd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Linux na dektopu naštěstí nekončí. Naopak si myslím, že nabírá nové uživatele a začíná hrát důležitou roli. Nějaké problémy se Systemd se u mě zatím nijak neprojevily. Spíš jsem zaregistroval, že mě začalo chodit více her pod Wine, pravda, jsou to starší kousky, a přestal jsem využívat dualboot do windows. Linux určitě nezanikne a bude se používat dál :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Preju ti, aby ti optimismus vydrzel, ja uz resim treti stroj, na kterym systemd nebeha - Manjaro, Mint 18.1, Ubuntu 16.04 - na tom jedinnem to jakztakz bezi. Taky jsem rikal, ze systemd me nevadi nez jsem narazil na neresene a neresitelne problemy.
Mimo jine i vyvojari Cinnamonu rekli, ze momentalni problemy, ktere Cinnamon ma jsou zpusobene kvuli systemd a nevedi si s tim rady, jak to opravit. Takze nikoli nejakej debil Redmarx, ale lidi co pro linux zijou, tak jsou totalne roztrpceni kvuli priblblemu systemd! Jak dlouho myslis, ze bude trvat, nez to ty lidi, kteri to casto delaji zadarmo ve volnem case, prestane bavit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Priznejme si, ze pokud vyvojari Cinnamonu reknou, ze se systemd delat nebudou, tak prijde Mint bez systemd. Kez by to rekli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Miluju lidi, kteri si mysli ze jejich realita je automaticky shodna s realitou zbytku sveta. Drahy Redmarx, Linux mozna konci u tebe, se zbytkem sveta to nema nic spolecnyho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, linux pouziva 4% sveta, diky systemd ho bude pouzivat treba 2%. Ale "who cares", ze?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Linux ma tu vyhodu, ze tam ma uzivatel moznost volby. Od volby distribuce az po volbu software co se v ni bude nachazet. Kdo systemd nechce, ten ho proste nema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kterou linuxovou distribuci bez systemd bys mi doporucil?

Ale prosim nechci zadnou starou, treba lidi z ceskyho Mint fora radi jednoznacne zustat na stale podporovanem Mint 17.3, ale ja sel na novy systemd pozitivni Mint 18.1 a prastil jsem s tim, bylo to neco nepredstavitelne strasneho. Proste chtel bych nejnovejsi distro, ktere bude dlouho podporovane aspon 3 roky ale bez systemd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám třeba na dvou PC gentoo bez systemd. Fungují pro desktopovou práci i tam běží dost serverových věcí. Jedno (32bit) jsem instaloval před 12 lety, druhé před 9 lety (64 bit). Hardware se na nich změnil už několikrát, včetně CPU, desky, disků, ale ta instalace je pořád stejná. A díky rolling-updatům je vše pořád plně aktuální.

Co před několika lety gentoo zavedlo ponechávání starších verzí knihoven, dokud se nepřekompilují všechny balíčky s novějšími verzemi, tak se s ním dá opravdu pohodlně pracovat bez neustálého překompilovávání všeho. Ale jinak uznávám, že je to distribuce pro lidi, kteří jsou ochotni se věnovat OS trochu víc, než je běžné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo no, Gentoo bude asi dobre, ale dost hardcore. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Linux MX-16 bez systemd, je postavený na Debianu 8, a funguje perfektně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jsem zaslechl, ze MX-16 je ok, ale mel jsem to jen z jednoho zdroje, takze diky za potvrzeni. Ja budu ted dal na Ubuntu a MX-16 budu teda sledovat, mozna zkusim do virtualu a treba na nej casem prejdu uplne, diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli chcete cutting edge, tak Gentoo. Nebo Devuan. S LFS z pohledu "nejnovější distro" také neuděláte chybu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> diky systemd ho bude pouzivat treba 2%

Source: your ass. Na systemd zanadavalo spousta lidi, z kterych se tak 0.001% chopilo akce. Pak brblani ustalo, a ted se rozhlidni ... kolik ze maji ty ne-systemd distra uzivatelu ? kde jsou ty miliony ? ups nikde. Takze ano, "who cares" na tvy absurdni pohadky.

BTW ne systemd nemam rad, ale uz sem si zvykl, co potrebuji funguje, a tim to hasne. Stejne je to s 99.9% linuxakmi ktere znam (a znam jich dost).

BTW2 prejit na wokna kvuli systemd, je jako jit na chemoterapii protoze se ti nechce strihat par sedivych vlasu. Tahle cast tve pohadky je jeste absurdnejsi nez to ze vsichni utecou. Pokud nekdo kvuli systemd bude nekam prechazet, na wokna to rozhodne nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem presel zpet na Windows.
Jinak na systemd nadavaji treba vyvojari Cinnamonu, kterym pod tim Cinnamon radne zlobi, takze si evidentne zdaleka vsichni nezvykli, ale to ty nepochopis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je na vývojářích distribuce, jestli si systemd do distribuce pustí nebo ne. Bylo jasné, že pokud nastoupí systemd do Debianu, bude v mžiku ve tvých oblíbených distrech (Ubuntu, Mint). Ne nadarmo vznikl Devuan, alespoň část vývojářů Debianu zůstala při smyslech.

Pokud ti systemd vadí, jsi zvyklý z Ubuntu na terminál, zkoušel si Manjaro. Nakoukl jsi do větve Archu, který je možný užívat bez systemd. Což není zdaleka jediná možnost, ale naopak, jedna z mnoha. Když přestaneš blbnout s tím, že "nejlepší distribuce je Ubuntu" a začneš přemýšlet jako druhá část linuxáků, tak si můžeš distribuci vybrat znovu. Ono, být skalním fanouškem něčeho je asi pro lidi lákavé, ale nemyslím si, že to patří do světa Linuxu. Přeci je ti v konečné fázi jedno, jestli distro používá balíčky deb nebo rpm, je ti fuk, jestli je tam to či ono logo. Distra se vybírají na základě jejich určení a funkčnosti. Já v tuto chvíli vím, že mne letos čeká několik reinstallů na mnou spravovaných serverech, prostě na nich Debian končí a nahradí jej něco jiného. To stejné platí na pracovních a domácích stanicích (tam Debian samozřejmě není / nebyl).

A pak existuje další možnost, kterou si zvolil. OS / distro musí vyhovovat uživateli a pokud ti tato varianta vyhovuje, tak je IMHO vše v nejlepším pořádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem od zacatku diskuze uplne predpokladal neco a ono to nebylo zrejme, jak jsem myslel. Ve skutecnosti jsem chtel rict linux na DESKTOPU konci. O to slo, jasny, ze nastesti je v linuxu spousta chytrych lidi, kteri si priblble systemd do distra nepustili a treba Devuan bude asi zcela jednoznacnou zalezitosti na servery. Slysel jsem o tom MX-16, ze snad na desktop OK, ale jinak prave na desktop moc bez systemd nevim, skoda ze to takhle zohnili, ze to asi na desktopu vymizi. :-/

Ubuntu me bavilo kvuli 5 lete podpore, nehodlam preinstalovavat kazdeho pul roku Fedoru apod. Treba Windows XP fungovaly 10 let!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne, ze konci Gnome (nove Gnome bez systemd nebezi). Ale Linux nabizi celou radu jinych desktopu a pridani zavislosti na systemd nebyla prvni ani posledni chyba co Gnome predvedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekončí, ale díky mrakizaci právě narůstá, kdo by chtěl zbytečně platit za drahý OS na teminál?
Windows XP jsem viděl fungovat 10 let jenom na uzavřené síti bez aktualizací s tím, že tam běželo stabilně do pěti programů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmé to bylo, stejně jako je zřejmé, že ostatní diskutující mluví především o desktopu. Já napsal "To stejné platí na pracovních a domácích stanicích".

Nikdo z nás není schopen predikovat, jestli systemd dospěje (třeba jako pulseaudio), nebo ne. Co víme je, že nyní je ve stavu, kdy jej není možné užívat bez problémů. Na druhou stranu existují lidi, kteří se objevili i zde v diskuzi, kteří jej tolerují. Já mezi ně nepatřím, ale díky tomu, že jsem se nikdy nezaměřil na jednu konkrétní větev Linuxu, není pro mne problém jednu či dvě z nich opustit. O MX-16 povědomí mám, ale ještě jsem jej neviděl, ani nevím, jestli v něm systemd je či ne. Mephis měl sympatickou vizi, ale nebyla nikdy dotažena do konce. Třeba se to v novém projektu povede.

Fedora podle mého není vhodnou volbou, minimálně ne v poslední verzi. Od doby, co jde o testovací hřiště Red Hatu bylo dobré používat předposlední verzi. Nevím jak tomu je dnes, já se systemd vyhýbám.

Ano, WinXP fungovaly dlouho a byl to bezpochyby po prvních tuším 2 letech dospělý operační systém. Podle mých kritérií to byl poslední dobrý operační systém od MS. V linuxovém světě ale LTS 10 let asi nikdy nebude běžným jevem. Již 5 let je dlouhá doba, protože si uživatelé žádají nové verze (funkce) aplikací, DE a tak je ke konci pětiletého cyklu jej používá pramálo uživatelů. Já nepřišel na chuť ani 1-2 letému cyklu a nakonec jsem doma zakotvil na rolling update. Každému vyhovuje něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vás systemd přinutil k přechodu na Windows, pak jste nebyl uživatelem Linuxu, ale sysvinitu.
Až kvůli svchost.exe přejdete zpátky na Linux, tak už to o Windows bude, protože svchost.exe je jejich neodělitelnou součástí. Narozdíl od systemd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.