Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux na desktopu neselhal, míní Linus Torvalds

Pokud 1% = úspěch, tak Windows phone je jako mobilní OS také "úspěšný"

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

WP se musí posuzovat jako pokračovatel Windows Mobile, který sahal ke 40%. Několik restartů bez zachování kontinuity telefonů a aplikací dovedlo MS k velký ztrátám a marginálnímu podílu. Naproti tomu rozšíření linuxu se neustále zvyšuje a dokonce dochází k metastázování do windows v podobě GNU programů (Bash pro Windows 10). Brzy bude nejen GNU/Linux, ale i GNU/Windows a odtud vede krátká cesta k výměně jádra za to kvalitnější :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Windows mobile mě takový podíl protože neexistovala rožumná konkurencš, ne že by byl dobrý.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeš se dívat zpět do minulosti a posuzovat podle současných kritérií. Tehdy byly Windows Mobile jednou z nejlepších možností.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jistě protože nic jiného pořádně nebylo ... .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I dnes se používá Android a iOS, protože nic jiného pořádně není.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Co bys taky chtěl? Uspěšní jsou dva a třetí za nima klopítá. To je až dost výrobců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však říkám, v každé době se používá to, co je v oné době nejlepší. Jiná doba, jiné preference zákazníků a jiné platformy. Marně hledám nějaký rozpor v našich tvrzeních :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Existoval PALM. A co mu to bylo platne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale jestli byl PALM lepsi nez Windows Mobile je znacne sporne, pro fanousky PALMu urcite, pro jine spis ne. Osobne jsem mel PDA WinMobile 2003 a spokojenost a smartphone WinMobile 6.5 take spokojenost. Potom me fanouska zacal MS stvat restartama mobilni platformy az jsem presel na Android a na WM zpatky rozhodne nejdu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

WM bol fajn, mal som aj legendarny HTC HD2. Problem bol ale ze MS zamrzol na koporatny funkciach a rezistivnom ovladani perom. V momente boomu iPhonu a kapacitneho ovladania MS nemal co ponuknut a WM sa proste prstom ovladalo dost zle (respektive to islo akurat tak nechtom). A tak isto problem s aplikaciami. Pre business to uslo ale mainstream ktory chcel facebook, twitter, yotube a dalsie veci nemal MS moc co ponuknut, nehovoriac o nejakom Appstore. Clovek musel hladat aplikacie kade tade po inete, co pre masoveho pouzivatela je proste opruz a nevyhoda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozsireni Linuxu se neustale zvysuje a brzy dosahne magicke hranice 1% uzivatelu :-)

Po vice nez 20 letech vyvoje systemu, ktery je navic zdarma, je to primo epic fail. Jedineho vetsiho rozsireni dosahl Google tim, co je udejna proti filozofii Linuxu - standardizaci.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Standardizace je proti filosofii Microsoftu. Ten používá celou dobu nezveřejněný protokoly, formáty a nestandardní řešení. I když v poslední době malinko otáčí. Nějak sis to celé popletl.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně se dá tvrdit, že platforma windows je zpětně kompatibilní a neni problém použít nový windows 10 po boku deset let starého xp a fungovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V čem přesně spočívá zpětná kompatibilita? Ani u Linuxu není problém použít nový a po jeho boku 10 let starý a fungovat.

edit: Vzhledem k licencí neomezovanému použití linuxových distribucí nedává setrvávání u 10 starého Linuxu smysl :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je taky humorny litemotiv Linuxakov (teda tych ukricancov). 10-15 rokov stare distro budete mat problem rozbehat koli ovladacom a podpore. Netvrdim ze sa nejake nenajde, ale to je prave ten problem. Windows XP su jedny, tie si clovek nainstaluje a ide. Ale vecsi problem nez s nainstalovanim distra bude spustanie aplikacii, hlavne bez rekompilacie. Na WindowsXP sa da rozbehnut velka cast aj dnesnych aplikacii (pokial to niesu modern app a UWP). Na Linuxe bude problem s kniznicami, API a este bohvie cim dalsim.
To nieje negativum alebo pozitivum, skor dan za dynamicky a trochu aj zivelny vyvoj, ale bolo by dobre si to uvedomit a priznat a prestat sa ohanat tym ze zoberiem dnesne Ubuntu a nainstalujem to v pohode na 15rocny pocitac. No nebude sa to dat pouzivat. Alebo naopak ze v pohode mi bude fungovat RedHat z roku 2000. Ano shell s bashom asi budu ale to je asi tak vsetko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neprodlužujme dobu 10 roků na 10-15, když jsme se začali bavit o 10 letech.

Když pominu nesmysl, že by někdo chtěl doma provozovat zastaralou distribuci, když má zdarma k dispozici novější, tak opravdu 10 let stará distribuce bude fungovat na současném hardwaru (IDE mód pro SATA, USB legacy a pár podobný nastavení v BIOSu). Podporu u takto staré distribuce snad nikdo neočekává (zdarma), ale třeba RHEL poskytuje podporu na 10+ let https://access.redhat.com/support/policy/updates/errata

Ovladače jsou z velké části součástí linuxového jádra a nemusejí být pro nová zařízení dostupné. Co s tím? Novější jádro :)

"Windows XP su jedny, tie si clovek nainstaluje a ide." To právě není pravda. I do Windows XP se musí doinstalovávat ovladače pro zařízení, které nejsou pokryty generickými ovladači od Microsoftu. Čili nainstalují se, ale ještě s nimi je práce. A nesmíme pominout případ, kdy výrobce HW už staré Windows XP nepodporuje a ovladače pro ně nevytvořil.

"Ale vecsi problem nez s nainstalovanim distra bude spustanie aplikacii, hlavne bez rekompilacie." Začínám si myslet, že jenom provokujete :)

"Na Linuxe bude problem s kniznicami, API a este bohvie cim dalsim." Uvedl jsem zde příklad se vcelku komplexním binárním (GUI v Javě) programem Matlab, který by ve své poslední verzi měl běhat na "kernel version 2.6 or later and glibc version 2.11 or later".

"a priznat a prestat sa ohanat tym ze zoberiem dnesne Ubuntu a nainstalujem to v pohode na 15rocny pocitac." Ano, aktuální Xubuntu 15.10 normálně nainstaluji na 15 roků starý počítač, i když jsme se původně bavili jen o 10 letech.

"No nebude sa to dat pouzivat." V rámci výkonu daného počítače bude Xubuntu fungovat uspokojivě.

"Alebo naopak ze v pohodě mi bude fungovat RedHat z roku 2000. Ano shell s bashom asi budu ale to je asi tak vsetko." RedHat z 2000 je už 16 roků stará distribuce. Původně jsme se bavili o 10 letech a ano Ubuntu 6.10 bude fungovat na aktuálním hardwaru.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To sou blaboly. Ano na starou linuxovou distribuci nejsou ovladace pro novy hardware... a prekvapive pro stare windows taktez nejsou ovladace pro novy hardware. Tak jako se da docela velke mnozstvi win dnesnich aplikaci pustit i na windows xp (a ze je to dost pakarna je prizpusobovat tak zastaralymu os), tak se da i velke mnozstvi linuxovych aplikaci pustit i na starych verzich linuxu (a taky je to pakarna tu kompatibilitu udrzovat). Jako chapu ze z pohledu uzivatele jednoho os to vypada pro ten druhy hur. Ale ono to plati obema smery...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda. Pokud mě napadne v novém linuxu rozjed nějakou starší aplikaci tak většinou narazím na den práce se skládáním kompatibilních balíčků.

A co se týká druhé části? No za prvé pro spoustu jidí má cenuvzůstávat na starých verzích os protože maji starý hw. Argument že můžu měnit distribuce trochu kulhá protože běžný člověk nebude schopný měnit gui. A za druhé, cena je irelevantní. Když vezmu nízkou cenu oem licence kteou oupim s novým pc tak to neni problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakou konkrétní aplikaci vás napadne rozjet v nové linuxu? Určitě jich máte několik v rukávu, když takto zobecňujete na všechny staré aplikace a všechny linuxové distribuce :)

"pro spoustu jidí má cenuvzůstávat na starých verzích os protože maji starý hw" Starý HW není problém ani v nejmenším. Novější verze linuxového jádra podporují více zařízení, pokud nedošlo k regresi.

"Argument že můžu měnit distribuce trochu kulhá protože běžný člověk nebude schopný měnit gui." Běžný člověk to jednak zvládne, ale v první řadě ho do změny grafického rozhraní nikdo netlačí. Když zase zabrousím do světa ubuntu, před téměř 10 lety vzniklo oficiální Xubuntu 6.06 LTS s "gui" Xfce. Od té doby mají uživatelé Xubuntu poměrně konzistentní DE bez větších úprav. V tomto bodě si to pletete s OS Windows, kde je s každou novou majoritní verzí překopané "gui" :)

"A za druhé, cena je irelevantní." Cena není nikdy irelevantní :)

"Když vezmu nízkou cenu oem licence kteou oupim s novým pc tak to neni problém." Když uživatel používá 10 let starý HW, těžko k němu bude mít OEM licenci na nejnovější verzi OS Windows. Za to linux může mít vždy aktuální a s podporou od tvůrce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu je Linuxu standardizace, když ji stejně poté ignoruje? Viz LSB? Je Linux zpětně binárně kompatibilní? Není a potom se všichni Linuxové diví, že na to nikdo nechce dělat ovladače ani proprietární software...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Linuxové jádro se z velké části drží LSB. Ostatní programová GNU výbava a její vývojáři se vždy snaží držet obecných standardů, pomáhají je utvářet a rozvíjet. Opět se zeptám, co znamená binárně kompatibilní? Binární aplikace se staticky linkovanými knihovnami není problém. Proprietární software se pro linux vytváří hned, jakmile existuje dostatečně velká skupina potenciálních zákazníků - Matlab uvedu jako krásný příklad (verze 2016a přímo podporuje "Ubuntu 14.04 LTS through 15.10, Red Hat Enterprise Linux 6 and 7**, SUSE Linux Enterprise Desktop 11 and 12***, Debian 7.x, 8.x" s dovětkem "It is likely that other distributions with kernel version 2.6 or later and glibc version 2.11 or later can successfully run MathWorks products"

Když vynecháme ovladače grafických karet, kde se situace výrazně zlepšuje, jaké jiné jsou v Linuxu potřeba? Scházejí nějaké?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No problem je ten ze ako ragument sa vytiahne vzdy len jedna cast, teda Linuxaci to casto robia. Ked chcem vo windowse spustit 10 rokov staru aplikaciu, vecsinou, ak to nemam nainstalovane, treba nahodit VC kniznice (par mega) mozno .NET pripadne DirectX (hry atd.). A to je tak vsetko. V Linuxe sa da spustit aj starsia binarka, lenze potom sa mi dotiahne kopec kniznic, v pripade GUI aj starsie verzie gui a nakoniec je to taky isty bordel ako v tom nenavidenom windowse. Lenze toto sa nejak "zabuda" spomenut. Proste zavyslosti su v kazdom OS, len v tom Linuxe su vzdy nejake lepsie, krajsie, ze...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vynechme členění na "Linuxáci" a "Windowsáci" a generalizování co kdo často dělá :)

Když se v linuxové distribuci, berme jako příklad Ubuntu, spustí binární soubor, žádný kopec knihoven se neinstaluje. K tomu nemá spuštěný program pravomoci. Pouze může vypsat chybu, že není dostupná verze knihovny, kterou vyžaduje.

"v pripade GUI aj starsie verzie gui" Co prosím??? :)

"a nakoniec je to taky isty bordel ako v tom nenavidenom windowse" Díky centralizovanému instalačnímu procesu pod taktovkou OS (apt-get) se právě nestává aby byla jedna knihovna přepsána jinou verzí, jako se to může stávat ve windows (dll hell).

"Lenze toto sa nejak "zabuda" spomenut." Nezapomíná se to zmínit, protože to není pravda :)

"len v tom Linuxe su vzdy nejake lepsie, krajsie, ze..." Jsou hlavně jiné a z toho plynou i jiné obtíže. Ty se však dají poměrně dobře řešit, protože si žádná instalace nemůže měnit systémové soubory jak se jí zlíbí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Citace: "Když se v linuxové distribuci, berme jako příklad Ubuntu, spustí binární soubor, žádný kopec knihoven se neinstaluje. K tomu nemá spuštěný program pravomoci. Pouze může vypsat chybu, že není dostupná verze knihovny, kterou vyžaduje."

... no jistě, tím potvrzuješ řečené. V dalším kroku nastane nekompatibilita aplikace a nebo tam ty staré verze knihoven budeš muset dostrkat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tento problém se spouštěním aplikací se obecně týká všech operačních systémů. Buď byl vývojář prozíravý a potřebné knihovny k programu přibalil, nebo se spolehl, že budou v OS, a pak je starostí uživatele zajistit přístup aplikace k těmto knihovnám. Čili nechápu, proč to linux dělá špatně a windows dobře, když je situace na obou systémech stejná :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chybějící ovladače: Tiskárny, Skenery, Wifi karty? Obecně hardware ze skupiny "not Linux friendly"?

Binární kompatibilita je jednoduchý pojem. To co zkompiluji v nějakém čase na nějakou verzi toho daného API mi bude fungovat i v budoucích verzích toho API. Win32 je pěkný příklad. Aplikace zkompilovaná s Win32 API pod Windows 2000 bude běžet na všech verzích windows až do Win 10 bez problému. To samé o Linuxu říct opravdu nelze, jelikož zde se předpokládá, že uživatel či programátor překompiluje svůj software když vyjde nová verze jádra, což se také nemusí povést, protože GCC je v novějších verzi vždy přísnější k dodržování jazykových standardů.

No ale ten Matlab stejně jako Steam on Linux má jeden háček. Kromě pár velice základních závislostí si natáhne všechny knihovny co potřebuje jako svoje vlastní kopie a nepoužívá knihovny systému, i když tam mohou být ve shodné verzi protože nějakému Linuxovi může rupnout v bedně a znekompatibilnit API... viz - https://linux.slashdot.org/story/12/10/11/1918251/alan-cox-to-nvidia-you...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teorii mas hezkou. Ale realita je takova, ze by se dal sepsat hodne dlouhy seznam win aplikaci z doby win 2000 co proste na novejsich verzich windows nebezej. A s kazdou novou verzi windows je ten seznam delsi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tiskárny, Skenery, Wifi karty? Obecně hardware ze skupiny "not Linux friendly"?" Nejsem na toto téma odborník, ale buďme konkrétnější.

"Binární kompatibilita je jednoduchý pojem. To co zkompiluji v nějakém čase na nějakou verzi toho daného API mi bude fungovat i v budoucích verzích toho API." Záleží jaké API a jaké systémové knihovny jsou využívány. Nedá se spoléhat na existenci konkrétní verze knihovny v OS, proto se linkuje staticky. Záleži tedy, jak se binární program zkompiluje.

"Aplikace zkompilovaná s Win32 API pod Windows 2000 bude běžet na všech verzích windows až do Win 10 bez problému." Proč existuje něco jako XP mód ve Windows 7, když nejsou problémy s přechodem mezi verzemi od 2000 až po 10? Win32 je mimochodem prasárna, ve které se nevyznají ani samotní autoři :)

"zde se předpokládá, že uživatel či programátor překompiluje svůj software když vyjde nová verze jádra" Kdo to předpokládá? Možná někdo, kdo se v linuxu nevyzná :)

"GCC je v novějších verzi vždy přísnější k dodržování jazykových standardů." No a přepínače jako "-std=c99" jsou k čemu? :)

ad Matlab, ano tahá si vše sebou. Stejně jako na všech ostatních systémech :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

epic fail je tvoje prekrucovani faktu... Jop linux brzy dosahne 1% na desktopech, ktere tvori asi tak 5% vsech PC mezi beznou populaci... takze v absolutnich cislech se spis k tomu jednomu procentu pomalu blizi ostatni :-)

"Google ... standardizaci"
Nazyvat proces kdy jedna firma vyda vlastni software s nejakym API, ktere BTW se meni s kazdou verzi, "standardizaci", to je.... presne to co jsem od tebe cekal :)

Mikrosoftim a Googlim "standardum" zdar, lol..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tam tam pochopitelně záleží, jak demagogicky dokážeš počítat. Ale na faktech to asi moc nemění.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tyhlety statistiky... verim jen takovy co si sfalsuju sam! :-D Statistika na mych 3 desktopovych strojich (firemni, domaci a notebook) rika ze na dvou jsou windows a na vsech trech je linux. Ovsem do statistiky na steamu se promitnou jen 1x windows na domacim kompu. Takze z myho pohledu jsou ty statistiky, na ktery se v clancich a diskuzich vetsina odvolava totalne mimo realitu ...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak se koukni nekam do vetsi firmy: 37.000 stanic s Windows a 20 s Linuxem.

A jelikoz je to za NATem, z hlediska webove statistiky - that still only counts as one!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Firma ve ktery pracuji mela v roce 2014 celosvetove 22 500 zamestnancu. Notebook sem sice po nastupu dostal s win 7, ale prvni praci co sem dostal bylo si na nej nainstalovat linux. A tak to tu ma vetsina vyvojaru. Sice je ten linux zatim jen ve virtualizaci, ale vyhledove (jestli se nestane zazrak a microsoft se nezmuze na dalsi pouzitelnou verzi windows, coz zatim nevypada) se ten stav obrati a budou virtualizovany win...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Snažím se vybavit, kdo z mých přátel a známých působících v IT používá v domácnosti na PC Linux, bohužel mne nikdo nenapadá :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

91% Windows, 8% Mac, 1% Linux a dalsi OS

Ono ani tech co maji Maca okolo moc neni.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

těch 8% je celosvětový průměr. Procento zvedá hlavně USA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to má společného s linuxem? Článek je o rozšíření os na běžnýchvpc, mac je jiná platforma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mac je hardwarově standardní PC a běžně se na něm spouští i Windows.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si být přesnější. 90,45% Windows, 7,76% MAC, 1,78% Linux a 0,00% další OS. Když budeme zaokrouhlovat, Windows budou mít 90% a Linux 2% :) http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z mých kamarádů jsou tři špičkoví matematici a IT odborníci. Linux doma používají dva z nich.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co ten jeden, že by nebyl až tak "špičkový"? Btw, nevím jestli si uvědomujete, že "špičkový matematik" není zástupce běžné populace, z Vaší teze tedy plyne, že Linux není pro běžnou populaci vhodný OS. Je toto co jste nám chtěl sdělit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"není zástupce běžné populace" << az na tu drobnost, ze puvodni komentar nemluvi o bezne populaci:
".... kdo z mých přátel a známých působících v IT ..."

"Vaší teze tedy plyne"
Uhm... ctu ten komentar a vidim jen to, ze dva jeho kamosi pouzivaji Linux. Nikde nevidim ze by navrhoval nejakou "tezi" resp ze by tvrdil "2 kamosi jsou statisticky relevantni vzorek".

"Je toto co jste nám chtěl sdělit?"
Spis to vypada ze vy mate halucinace...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To možná potvrzuje, že ja světě je málo špičkových matematiků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám vubec nic proti Linux-u, no myslím že je to stejný jak v tom vtipu.
Při oslave svých sedmdesátin říká oslavenec,
Stáří má mnoho výhod,
dlouze se zamyslí a po opravdu dlouhé pauze pokračuje,
..... no teď mne žádna nenapadá :-))))
Jak Liunx na desktopu pro bežného uživatele.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle..
- je zadarmo
- obsahuje vse, co bezny uzivatel potrebuje (pokud nepotrebuje specialni SW, nebo MS office)
- mensi riziko nakazy breberkou
vic se mi psat nechce ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

lol, tak zrovna toto su dost pochybne plusy.
zadarmo - a nikto to ani nechce. Rozhodne sa necakaju rady pri vydani noveho distra.
obsahuje vsetko co bezny uzivatel potrebuje - no evidentne neobsahuje ked sa mu nedari presadit prave na desktope co je pc bezneho uzivatela
mensie riziko nakazy - mozno menej virusov (takych klasickych z windows sveta) ale o to viac hackov, dier a podobne (treba si uvedomit ze domaci uzivatel nebude sledovat 0day hacky a zaplatavat diery)

Za plusy by som skor dal moznost upravy linuxu podla potrieb - hlavne pre firmy je to fajn ked ho pouziju ako zaklad do nejakeho svojho zeleza. Slusna vyvojova platforma, hlavne pre rozne exoticke a menej rozsirene hw/sw riesenia. Moznost scale up/down. Ale toto su vyhody skor pre firmy, vyvojarov nez pre domacich uzivatelov. Ty skor naopak trpia roztriestenostov a chaosom v distribuciach.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A v cem jsou to pochybne plusy?
Zkuste se zamyslet jako uzivatel..
Frantu Omacka, ktery to ma na to, aby si mohl pohodlne precist web, napsat mail, sesmolit jendoduchy dopis, otevrit PDF s vyuctovanim, shlednout video na youtube, prehrat si film a popovidat si s nekym na skypu, vic nepotrebuje. Pokud si (nebo mu nekdo) nainstaluje jedno distro (typu Ubuntu a spol), tak to tam uz vsechno ma. Jediny problem muze mit s nekompatibilitou nektereho MS office dokumentu. A to je tak asi vsechno. V zadnem pripade jej nezajima, jake jina distra jsou, kdy vychazeji, atd.. Proc taky?
A vy myslite ze spousta uzivatelu (jeste k tomu plno s hacknutyma vidlema) resi nejake bezpecnosti "diry", kdyz ani treba nekteri neaktualizuji..asi ne.. Hackovat nekomu na dalku jak vidle nebo linux je trochu neco jineho, nez kdyz si nekdo otevre mail se zip prilohou ve kterem ma breberu a nebo flash, pres ktery mu to projede do vidli..
Duvod proc to neni rozsireny je, protoze Vidle se stali "standardem", jelikoz jsou vsude. A to je tak asi vsechno...
Samozrejme, ze toto se netyka cloveka, ktery potrebuje konkretni software atd, ale vetsine lidi typu Franta Omacky by to doma stacilo.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale su to stale dost pochybne dovody - cena je asi hlavny argument. 13e nieje vela, ale ak sa zato zaplati povecme 50, to uz je na zvazenie.
Nieje nahodou MS Office definicia bezneho uzivatela? :D
Pre takehoto uzivatela je najlepsie mat to, co pouziva ten jediny odbornik, ktoreho pozna a ktoreho bude otravovat s pripadnym problemom. Statisticky to bude asi win, ale vo vysledku je to pre uzivatela jedno

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ano, problem uz neni v Desktopovych distrech linuxu, ale v tom ze Vidle se stali "standardem", presne podle toho, ze ten jeden znamy expert z okoli jede na vidlich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně trapnej vtip by se dal udělat i na Windows. Tak gratuluji, nandal si to Linuxu a všichni kdo jej používají si nyní trhají vlasy, že s ním ztráceli čas....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Trapný je vymýšlet veci které jsou už vymyšlený a nutit ostatní aby používali tu novou vec/soft, která je stežka funkční, proptotyp. Kolega taky řešil houpací křeslo a po mesících zistil že to už je vymyšlený dá se bežne koupit a to jeho nik nechce protože má tolik much až hrúza :-) Opakuji, Linux mi vubec nevadí a sem rád že existuje tam kde je to zapotřebí. No já bych ho nechtel/nepotřebuji ani "zadarmo". Ty vypadáš že máš fúru času na podle mne houposti (delat PC za pet kaček, šetřit jak o106 a mrhat na to drahým časem, to je taky dobrý téma) a tak se bavíš s Linuxem i doma a řešíš věci které v nekterých systémech netřeba řešit. Já sem se smířil s tím že nic není dokonalé. Krome tvých zbytečných paskvilú = zlepšovacích řešení domáciho kutila. Známe takové, s batohem konzerv na dovolené. Nebo ať je toho hodne, hlavne levne. NE. Já si kopím Windows k nemu dobý HW a pracuji, hraju a užívám si ho k čemu je to určený. Opakuji Linux je dobrý no pro desktop zatím určite ne. Minimálne ne bez dobré podpory znalého člověka a to už je trošku mínus pro tak dokonalej systém.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jste si nejake Desktopove distro Linuxu vubec nainstalovat a s nim neco delat? Kdyz uz tady teda pisete, ze je k nicemu. Mi to spise prijde, ze pisete o necem co neznate..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- ja vidim vyhody Linuxu jako desktopu pro me osobni vyuziti: mam aspon teoreticky prehled, co v nem je nebo se pokousi dostat - cemu nerozumim, tomu mohou rozumet jini lide - neni to utajena hra: "my vam neco prodame a ono to neco dela.. pak to dela spoustu dalsich veci, ale to by vas bud nezajimalo, nebo byste tomu nerozumel nebo je to firemni tajemstvi"; modularnost toho sytemu jako takoveho, (a to nejen ruzne soucasti, ale i ruzne VERZE tech soucasti), standardy... neberu, ze pro BFU to mohou byt nepodstatne veci a ze vetsina pujde s davem, ale to pro me neni duvod, abych se do toho zapojil taky - je mi sumak, kolik to ma procent zastoupeni, dokud me to vyhovuje (obdobne puvodni Opera)...
... opravdu neplati "cim vic, tim lip" - staci se podivat na nejoblibenejsi ceske poblitiky: Zemana a Babise.. dekuji, nechci, budu zvracet....

BTW: na cokoliv se da pouzit jakykoliv vtip, jde jen o sikovnost... ale vite, kde je puvod v tom vasem vtipu?
Bertrand Russel, už jako starý pán, tím zahájil přednášku o stárnutí:
"Stáří má ohromný počet předností." Poté se odmlčel a díval se před sebe. Ticho se prodlužovalo a v sále rostl neklid, zda je v pořádku. Ale BR nabral dech a pokračoval: "Jenže si nemůžu na žádnou vzpomenout."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

manzelka
- desktop ( nb ) - linux
2 x syn
- 2 x desktop ( PC ) - linux/window ( dualboot, windows len na hry )
- 2 x nb - len linux
rodicia
- 2 x destop PC s linux
svokra
- win 10 linux ( prechod po 4 rokoch z linux desktop ) zatial si zvyka

+ ja ako IT - linux vsade a windows max vo virtuale

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Když tak pročítám diskuzi, tak je to jasné - lidé co umí a vědí jak (a nepotřebují windows), jedou na linuxu, případně linuxem vybaví své okolí. Lidé co nevědí nebo jen paří, jedou na widlích.
Osobně mám doma na PC dualboot s tím že Windows nahazuji jen na hry a to ještě jen občas (už přes rok nekupuju žádné hry co nejsou pro linux), na firemním ntb a ve firmě na PC je linux. Ale jak jsem psal - vím, znám, vyhovuje mi, takže proč ne. Lojza z horní dolní asi žádný linux řešit nebude.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Trochu Vas poopravim. On Linux si tvoria vyvojari pre seba.

A StackOverflow Developer Survey Results 2016
VIII. Desktop Operating System
2016
Mac OS X 26.2%
Windows 7 22.5%
Linux 21.7%
Windows 10 20.8%
Windows 8 8.4%
Windows XP 0.4%
Win Vista 0.1%

2015

Mac OS X

21.5%

Windows 7

33.8%

Linux

20.5%

Other

3.5%

Windows 8

19.5%

Windows XP

1.0%

Windows Vista
0.2%

2013

Mac OS X

18.7%

Windows 7

48.0%

Linux

19.9%

Other

1.0%

Windows 8

N/A

Windows XP

10.8%

Windows Vista

1.6%

http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2016

Tak sa Unixove systemy Linux a MAC OS X sa hodia na vyvoj a stale sa zlepsuju a Windows zhorsuje v tomto parametri. Linux a OS X maju bash, tak ho Microsoft dal do Windows, aby odliv zastavil..

Windows 10 Insider Preview 14316 přináší Ubuntu a Bash
8. 4. 2016
http://diit.cz/clanek/windows-10-insider-preview-14316-prinasi-ubuntu-bash

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rodice pouzivali linux Ubuntu, ale tehdy zlobilo HDMI pripojeni TV a tak presli na Win7, kde jsou doted. Ten problem uz je na Ubuntu vyresen, ale proste zustali uz na Windows.
Ja pouzival dlouho jen linux Ubuntu, ale ted na novem PC mam dualboot a v podstate ho nevyuzivam, jsem jen na Windows 10. Fakt je, ze je to z casti dane tim, ze na tom delam nejakou praci, kterou nelze jinak nez ve Photoshopu, ale v podstate na Win10 mi nic nechybi.
Podle me je linux vynikajici system hlavne distra zalozena na Debian/Ubuntu a na Archu. Ale schazi nektere aplikace, ktere jsou jen pro Windows a treba nechodi uplne dobre pres Wine a v podstate Windows jsou dnes take dobry system, takze neni moc duvod je nepouzivat.
Samozrejme porad je tu ten rozdil cca. 2500Kc za licenci Windows, ale dneska se obchazi pro domaci ucely i to a poridi se nejake OEM za cca. 800Kc, proti cemuz Microsoft nejak zvlast neprotestuje a teda cena uz neni takovou prekazkou jako driv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OEM tak na laptop, ja casto menim HW(+upgrade firmvaru) navic mam 6 stanic. Bez Linuxu bych se dost prohnul (kdybych upgradoval win i s multilicenci).
Penize tak plynou do HW a jde to kolikrat znatelne poznat na vykonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze Linus to presne a pekne popisal. Linux na desktope nezlyhal pretoze to dotiahol dalej nez on sam myslel, asi to ze vobec prezil a dodnes funguje a dalej to neriesi. Neriesi kolko % ma trhovy podiel Linuxu v serveroch, v desktopoch a ze v mobilnych os ma viac atd.
A to je ten problem, mala ukricana cast linuxovej komunity co ma potrebu stale vykrikovat a hadat sa bude donekonecna operovat s % a tym ako Linux rastie a do roku dobije aj desktop a zadupe windowsy do zeme. Kadzu blbost vytiahnu ako super vytaztvo nad windowsom. Ale koho to vlastne zaujima ?
Bezneho pouzivatela desktopu nie, to mu je to u zadku ked je schopny prezit aj na zhovadilostiach tipu google chromebook a pouzivat cisto web app. A prefesionaly ? Ty si vzdy najdu nejake riesenie. Chapal by som keby takto vykrikovala nejaka komercna distribucia ktora to potrebuje z hladiska marketnigu a market share, ale ani to nevidiet. To len proste par uprdnutych deciek, co maju potrebu si najist nejaku modlu a vykricat to do sveta, sa realizuje takymto sposobom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ukřičená uprdnutá děcka používají argumenty typu
"Ale vecsi problem nez s nainstalovanim distra bude spustanie aplikacii, hlavne bez rekompilacie."
"V Linuxe sa da spustit aj starsia binarka, lenze potom sa mi dotiahne kopec kniznic, v pripade GUI aj starsie verzie gui"
Snad je to jednou přejde až získají zkušenosti a nadhled :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nie uprdnute decka budu argumentovat ze vo Windowse je to vzdy tazsie, treba nainstalovat ovladace a podobne kdezto v Linuxe to za mna vyriesi neomylny a vzdy funkcny system instalacie balickov a zavyslosti a nemoze mi proste nastat nejaky problem (uz sa radsej ani nezmienujem o Gentoo kde sa vsetko distribuje vo forme zdrojakov a urcite nikomu pri kompilacii nenastane problem. sice to nieje bezna desktop distribucia pre masy a nebude si doma kazdy kompilovat aplikaciu ale sak to mozeme pouzit ako argument rovnako demagogicky ze ano)
Ja som pokazoval na to ze rozbahat stary OS na dnesnom HW je vzdy problem a je jedno ktory OS to bude. A naopak, stare aplikacie na novych OS tiez byvaju problematicke , kde ale vo windowse vecsinou rovno idu, kde naopak v Linuxe treba doinstalovat kniznice, poriesit cesty a podobne ale toto je fakt aplikacia od aplikacie.
No a potom tu na zaver vytiahnete ako priklad Matlab kde este aj priznate ze si vsetky binarky taha zo sebou (a cast bezi este aj v jave) na vsetkych podporovanych OS. Trochu nechapem preco ho potom pouzivate ako argument, aha cista demagogia.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Do škatulky ukřičených uprdnutých děcek házíte i ty, kteří disponují validními argumenty, ale protože netušíte jak věci v linuxu pracují, myslíte si, že máte pravdu jen vy.

"v Linuxe to za mna vyriesi neomylny a vzdy funkcny system instalacie balickov a zavyslosti" Ne, takhle se ovladače v linuxu běžně neinstalují. Balíček může obsahovat binární ovladač, ale primárně se používají open-source ovladače v jádře. Ubuntu má pouze asistenta, který uživateli oznámí například dostupnost properietárních ovladačů grafické karty nebo firmware nutný pro správný chod televizní karty.

"a nemoze mi proste nastat nejaky problem" Psal tady snad někdo něco takového?

"uz sa radsej ani nezmienujem o Gentoo kde sa vsetko distribuje vo forme zdrojakov...ale sak to mozeme pouzit ako argument rovnako demagogicky ze ano" Nechápu jaké tvrzení by tento argument měl podepřít. Že si díky stovkám distribucí dokáže vybrat skoro každý? To pak ano.

"stare aplikacie na novych OS tiez byvaju problematicke , kde ale vo windowse vecsinou rovno idu" No proto existuje XP mód, protože vlastně skoro všechny starší aplikace jdou... že? :)

"kde naopak v Linuxe treba doinstalovat kniznice, poriesit cesty a podobne ale toto je fakt aplikacia od aplikacie" No právě, pokud chce mít autor aplikace uzavřený kód, musí on sám zajistit funkčnost. Nouzově se dá stáhnout požadovaná knihovna nebo vytvořit správně pojmenovaný simlink na v systému nainstalovanou novější verzi knihovny aby program neřval, ale takové řešení není spolehlivé.

Matlab.... Jaká čistá demagogie? Vždyť jsem ho zmínil jako příklad velkého a složitého proprietárního softwaru, který se skládá z mnoha komponent a jede na linuxu stejně bezproblémově jako kdekoliv jinde.

Plácáte tu páté přes deváté, linuxu nerozumíte, ale hlavně že tu všude vidíte ukřičený děcka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle hejty fakt nechapu.

V praci mi tak nejak spis vyhovujou widle, pac je pouzivaji vsichni.
Doma mi vyhovuje Linux, pac si ho nastavim jak chci (dik, ale zadnou unifikaci linuxu ala win fakt nechci), Steam jede, neresim Ribbon, Metro, vnucovane aktualizace, antiviry, licence, a dalsi pic*viny.
Znamym vyhovuji widle, pac si je klidne upirati, spolu i s dalsim softem a jsou lini zkouset neco jine.
Dalsi znami uz widle nechteji ani videt pote, co presli na mac.

A co jako? Klanet se jednomu nebo druhemu?
Vsechno se s*re a pada,
ale kdyz se za padajici a blbe fungujici soft musi jeste platit, tak to pak jednoho nastve.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud provozujete nejakou win. hru na steamu pod wine diagnostikuje vas to jako stroj s windows, takze statisticky je linux na tom jeste lepe (jak moc ?)

Kolega z prace 1x PC Desktop linux
Ja, bratr, synovec 2x PC Desktop linux + 1x laptop Desktop linux
Cluster 4x PC (40 thread, 88GB ram ) defakto Desktop linux (CLI)

Statistika Linux 100%, Windows 0%
Clanek je pravdivy

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyt linuxu na desktopu, tak me IT nebavi a vyhybal bych se mu na mile, jak se ted vyhybam cemukoliv s Windows. Pro me je to pracovni prostredi, kdezto Win vnimam zcela jako konzumni modu - rok co rok jinak podana tataz sracka, a kdo nema posledni verzi ten neni in :) Nemam zapotrebi se toho experimentu ucastnit :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linus ma na to triezvy pohlad.

Co sa mna tyka neviem si predstavit navrat na MS platformu. Proste som si zvykol na iny standard a je to.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi, nieje to jedno kto má aké % ? Takáto diskusia sa objaví na nejakom z IT webov aspoň raz do mesiaca.. furt dokolečka.. že to ešte niekoho baví

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Inak pre nespokojnych je tu stale dostupny kvalitny OS :-) a za 36€ s DpH to nie je vela :D
http://goo.gl/44ss4u

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Joooo, hezky.
Verze 5.0 byla dobra, sice mam pocit jeste nemela memmaker a podobne udelatory jako 6, ale zato byla citelne rychlejsi.
Na druhou stranu si clovek musel s loadovanim programu v autoexec a config trochu vic pohrat a obcas neco odremovat, aby tech 640kB pro spousteni opravdu stacilo, memmaker to za nej neudelal ... :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já ho chápu. Mám Windows 7, a při představě, že bych měl přejít na Windows 8 nebo 10, tak se mě zmocňuje touha nechat počítačů úplně a jít třeba hrát na klavír nebo sportovat nebo cokoli.

A to pěkně prosím nepoužívám ani Linux ani Apple.

Směr, kterým jde Windows, se mi hrubě nelíbí a nevyhovuje mi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do statistiky valve 1% steam uzivatelov ma Linux nieje zapociatany steamOS (ako je tam jasne uvedene ten zatial v ziadnej nefiguruje), taktiez tento clanok reaguje na jeho odpoved kde sa ho spytali ci sotva 2% su podla neho zlyhanie.(1.84% podla gartner)
A autor by mal vediet, ze od mesa 10.4 ma Linux podporu DirectX 9.0c (nakolko MS ten DirectX naozaj uvolnil)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.