Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux na serverech stále roste, Windows klesají

Říká ten graf, že dnes je na 15 % serverů Linux i Windows?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ten graf říká asi plno věcí :D Protože 45% a 65% je dohormady 110%... a 79% a 36%, je těch tvých 115% :D A já si vždycky naivně myslel, že základ (tedy trh) je jenom 100% :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele tohle je nesmysl. Vetsina firemnich serveru neni dostupna z venku takze nikdo nepozna co je tam za OS. Stejne tak se nepouziva jen Windows a Linux, ale i spousta dalsich. druha vec jak do tohohle jsou zapocitany ony cloud sluzby, pokud tam je zapocitany kazdy "PC" zapojeny do cloudu, ktery sam o sobe resi jednoucelove drobnosti, tak se ani nedivim ze Linux tak roste. Na tyhle veci by komplexni OS pouzil jen magor.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude cloud na Windows, pak i ta jednoučelová drobnost bude na Windows. Jenom magor by si přidělával starosti s tím, aby řešil dva OS.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, Pety všichni sem! Na pomoc Bespimu :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizace? :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

>Říká ten graf, že dnes je na 15 % serverů Linux i Windows?

Presne to graf hovori, len s datatkom, ze ide o fyzicke server Vdaka virtualizacii je to mozne.
A dokonca vieme, ze rast trhu s takymi riseniami bolo 50%

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi tam absolutní čísla. Z percentuálního se moc nedá poznat (kromě toho že součet je více než 100% :-D ). Rozdíl můžou dělat takové ty nové armové nesmysly, kde místo jednoho pořádného stroje je spousta malých a tam si nikdo windows server samozřejmě dávat nebude...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

typuji, že klíčové bude slovo deployment. těch 15% jsou tedy firmy, kde nasadili i linux i windows. ale vypovídací schopnost je sporná. Ondřej L má pravdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krom toho malé firmy a korporace jsou dost rozdíl. V malých provozech bude asi podstatně víc oken, protože tam jsou často amatéři a to je tak všechno, co dokážou spravovat. No a reálně na to wokno sdílení a e-mail apod. ani nemá smysl se týrat s Linuxem, když to jsou všechno okenní nástroje (uživatelé mají výhradně okenní stanice) a s okenním serverem to prostě bude VŽDYCKY fungovat líp.

A když tam Linux mají, často je to tragédie čekající na průser…

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč by to mělo vždycky fungovat líp, protože je to homogenní. Naprostým protipříkladem budiž sítě na starém Novellu, který nikdy na stanici nebyl a tam bych naopak tvrdil, že Novellové sítě fungovaly ve své době vždycky líp, než okenní. U linuxu už to nevidím tak jednoznačně, ale minimálně platí, že některé věci jsou na linuxu extrémně jednoduché a na oknech na půl dne - jako příklad uvedu třeba "aptitude install perl-xml-simple".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, zrovna v malé firmě mi přijde linux sakra jednodušší. Pravda je, že když někam do rohu kopnu PC s XPčkama a na něm nasdílím adresáře, tak to bude slušný file server. MS server jakékoliv verze, který by nahradil klasický LAMPS linuxový server pro malou firmu, podle mě amatér nakonfigurovat nezvládne. Pravda je, že jsem to už pár let nezkoušel. Každopádně ten linuxový server mě kdysi stál 25tis., před rokem dalších 8 za dva nové disky. U windowsu bych to samé zaplatil za licence. Zkrátka, nesouhlasím s Vámi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně malá firma o pár lidech dnes už ani ten klasický LAMPS server nepotřebuje, koupí si za pár tisíc NAS, někdo tam nakliká tři sdílené adresáře a je vymalováno. Nebo si alternativně pronajmou nějaký cloud, který jim zajistí úložiště dokumentů, maily, stránky atd. za tisícovku měsíčně.

V obou případech skončí zpravidla (nevědomky) taky na Linuxu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Mala firma ani pred tym nepouzivala LAMP server(aspon v nasich krajoch), jednoduchy hosting vecsine firiem staci.

Cloud u malych firiem v nasich krajoch tiez prilis neleti. Zakladny problem je dostupnost dostatocne rychleho a kvalitneho internetu. Po par vypadkoch interentu to cloveka rychlo prejde a zisti, ze vlastny server(NAS,...) je stale najlepsia volba. Mat data mimo firmu tiez nieje vzdy vyhra.
Male firmy casto nepotrebuju ani virtualizaciu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, žiji trochu v pravěku. Dnešní NASy LAMPS nahradí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jde o procenta ze vzorků firem a těch 10-15% používá Windows i Linux. Podrobnosti nejen o tomto jsou v tiskovce: http://www.linuxfoundation.org/news-media/announcements/2014/12/linux-fo...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Uměl by někdo ze steamu vytáhnout absolutní čísla? V relativních číslech 1% nevypadá nijak extra (nevím jak se počítá steam ve wine) ale rád bych znal skutečné počty, abych to mohl srovnat třeba s konzolemi.
I když u konzolí bude těžké ze všech prodaných kusů oddělit jen ty stále používané.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Před dvěma měsící dosáhl Steam 100 milionu uživatelů, Linuxová základna se drží stále nad jedním procentem. Zdánlivě by se zdálo, že to stagnuje, ale vzhledem k tomu, že před rokem měl Steam 65 mil uživatelů a letos kolem ledna 75 mil, tak to tak špatné není. Počet Linuxových užitelů tedy letí rychle nahoru, ale zatím ne dostatečně rychle, aby se zvyšoval i podíl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lenze tie vysledky su pocitane ztych, ktory sa zapojili do prieskumu, teda ho odklikli. A ta vyzva sa nezobrazuje kazdemu. Ja mam steam na Ubuntu a MAC OS X a tento mesiac sa mi zobrazil len na OS X.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak informaci zda daná instance běží na win, lin nebo mac snad je ze serverů, ne? Ono jinak by to ani nemělo vypovídací hodnotu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Protoze zastoupeni zustava na 1%, tak pocet uzivatelu leti rychle nahoru. Co je tohle za blabol? Pocet uzivatelu se nezmenil, jen vice lidi zacalo pouzivat steam. To co tvrdite vy by znamenalo ze predtim nez zacali pouzivat steam, nepouzivali linux.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přitom zrovna kvůli Steamu přecházet na Linux není úplně optimální. :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A Microsoft tvrdi, ze je to presne naopak, tak jak to je pane Jezku???:o))))
A jeste tak mimochodem: "V serverovém segmentu je situace zcela opačná než v desktopech." .... pod pojmen ZCELA OPACNA asi mame kazdy jiny termin ve slovniku:o)

Nechci zpochybnovat screening, ktery udelal automaticky cistic zachodu .... padon "The Linux Foundation" ...... nad pouzivanosti linux ...... ale jako ROFL!:o)
Daleko nezaujatejsi bych videl statistiky w3tech, kde Linux za posledni rok setrvale klesa, Windows jsou stejne a celkove maji prakticky shodne zastoupeni (Linux o zavratneho 3.5% vic:o)
Navic Windows jsou pouzivany vetsinou na velke servery, kdezto Linux na mensi projekty.
A jsou zahrnute jenom webove servery ... ve firmach to muze byt diametralne odlisne .....

Ale tak berme clanek jako co je ..... zdroj prokliku a flejmu z nejake bezvyznamne statistiky ....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, podíval jsem se tam. Zaprvé to je statistika webových serverů, ale nechť. Unix 67,1%, Windows 32,9%. Za poslední rok Unix nárust 0.3% a Windows pokles 0,4%

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sak a co jsem psal? linux vs. windows zhruba stejne .... linux o asi 3.5% vic ..... linux za posledni rok setrvaly pokles, windows vypadaly stejne, dival jsem se na grafy, tam ty 4 promile fakt videt nejsou:o)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Máš tam špatně desetinnou tečku - Linux asi o 35% víc. Co mi přijde divné je počet lidí, kteří podle toho evidentně provozují Apache na Windows (asi polovina) - tomu teda říkám slušný masochismus.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To jo. :-) Otázka je co tam dát jiného.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OMG, nekdo tu nerozumi psanemu slovu? Mluvim o w3tech (http://w3techs.com/technologies/overview/operating_system/all), ne nejake "statistice", kterou delalo nejake pochybne linux foundation, kteri neumi nakreslit ani korektni graf nebo nevi, ze celkove to ma byt 100% .... ale jako pobavili:o)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, tobě to píše nějaká jiná čísla? Vždyť je tam 67 a 32, tzn. 67 - 32 je těch 35%. A jestli myslíš, že to "unknown" není linux, tak by mě zajímala nějaká teorie, co to může být jiného.

Jinak graf má celkově víc, než 100%, protože prostě někteří respondenti používají obojí. Do 100% si to můžeš normalizovat, bude to odpovídat, jenom přijdeš o informaci, kolik procent respondentů má smíšené prostředí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

67 jsou ale vsechny unixy .... a myslim, ze unknown samozrejme neni linux, proc by mel byt? Bud je to skutecne nezjisteny system a pak to nema co delat pod unixem nebo jsou to zbyte unixove systemy a ze jich je a linuxy to rozhodne nejsou.

A graf, kde se pocita podil dvou systemu, majici soucet vic jak 100%, je zkratka z matematickeho hlediska NAPROSTY NESMYSL svedcici o urovni toho "vyzkumu":o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

klíčové slovo je deployment. a navíc ty součty jsou vysvětleny výše.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten graf připravoval kdo: Goebbels?

Pitomější graf už jsem dlouho neviděl.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, ted se divam, ze to dava dohromady vic jak 100% ..... v jakem open source profi "excelu" tenhle graf delali?:o)
A kde jsou vsechny ty solarisy, openvms, zos a podobne? Ve firemni sfere to bude nejspis daleko vic nez aby to jen superlamersky pricetli linuxu a tak jim vyslo vic jak 100%:o)
Kdyz si nekdo dal takovou "praci" s finalnim grafem, tak se vnucuje myslenka, jakou praci si dal s tou statistikou:o) Skoro mi ten graf pripadne delany stylem: ok, dame to treba takhle ..... co rikas na ty cisla? .... pockej, vypada to jednotvarne, pridej linuxu jeste nejakych 15%, at to vypada trochu lip:o)

Jinak jsem se pri tom brouzdani statistikama dozvedel uplnou bombu ..... android je pry RTOS system:o) Pry se pouziva v kritickych medicinskych aplikacich ...... jako REALLY???? Bud vubec nechapu, co znamena "real-time operating system" nebo chcou nekoho regulerne zabit:o)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Který z těch tebou zmíněných systémů bys tak dnes použil a kde bys k tomu koupil železo? Něco se dá koupit pro Solaris, pak myslím reálně existují v nabídce nějaké stroje pro AIX a IBM i (ale spíš pro provoz historických aplikací) a tím to AFAIK zhruba hasne. Prostě i když někdo pořád ještě dělá non-x86 hardware, stejně na něm v drtivé většině případů končí Linux.

Jinak to RT asi opravdu špatně chápeš. :-) V praxi to znamená vlastnost, kdy zpracování přerušení nastane v definovaném maximálním časovém intervalu. Pro OS je nutno zejména zajistit, že nesmí vznikat situace, kdy obsluha jednoho přerušení způsobí, že ostatní přerušení se hromadí ve frontě a nejsou obsluhována, tj. systém nepoužívá globální zámek a obsluha přerušení je přerušitelná jiným přerušením (preemtivní kernel). Podpora v jádře je už od 2.4, (od té doby jaderný kód může být preemptivní), ale až od rooku 2011 je odstraněn globální zámek a kód tedy musí být preemtivní. Tím neříkám, že do roku 2011 nebylo možné provozovat RT, ale dosahovalo se toho pomocí separátních patchů, které se nicméně používají dodnes, aby se RT vlastnosti jádra ještě zlepšily. Dále je potřeba správný scheduler, který implemntuje nějakým způsobem deadline (což běžný scheduler nemusí dělat) a to je asi tak všechno, nic složitého. :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nekde jsem cetl, ze 95% top 1000 spolecnosti bezi na IBM mainframech a jejich z/os ....

No na RTOS neni nic sloziteho .... tak treba WinCE jsou tusim RTOS, coz je samo o sobe celkem podivne ...... ale jako sorry - android?:o))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne android? RT je stejně na té kritické úrovni někde mezi jaderným ovladačem nějakou primitivní maličkou binárkou, pokud je tam latence zajištěná, tak to funguje. Windows, Linux, Android - na tom nesejde, záleží jen na garantované latenci.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ja tedy nevím, ale je tak těžké pochopit, že součet podílů u neexluzivních parametrů přesahuje 100%? Kolik lidí mluví v ČR česky? 99% řekněme. Kolik anglicky? 30%. Čísla si samozřejmě cucám z prstu, ale princip je snad jasný - celá řada lidí mluví česky i anglicky, to z toho přeci jasně vyplývá. A kdo chce tohle sčítat, měl by si posčítat ovoce na zahradě, nejlépe několik druhů malvic dohromady :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No, nedalo mi to a precetl jsem si zdrojovy clanek ........ "This report is based on data from an invitation-only survey of The Linux Foundation's Enterprise End User Council" ..... smat se budu jeste zitra:o) Skoro se podivuju, ze linux nemel v tomhle vyzkumu ani 100%, to je hodne mizerny vyzkum, kdyz byl poradan na zaklade predem oslovenych firem:o)

Jinak ten clovek, co psal ten zdrojovy clanek je velky vzor autora naseho clanku ..... v dobe modnich kritickych bugu v open source, vyzdvihuje jeho stabilitu a bezpecnost .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že nemá smysl tě krmit, protože o opaku tě nikdo nepřesvědčí. Ale Microsoft dělá to samé. Pokud má nějaké statistiky, výzkumy, tak také si to zařídí tak, aby to vyznělo v jeho prospěch.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A rikam neco jineho? Samozrejme, ze nema smysl verit firme, ktera si dela vyzkum na svuj system .... proto rikam, ze moc nechapu, proc tu nekdo pise o statistice linuxu, kterou provedl linux:o) Myslim si, ze nejzajimavejsi na cele zprave je to, jak neumeli ani vykreslit v excelu vysledny graf ......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ne. Jenže kdyby tady byla stejně přiblblá statistika od Microsoftu, tak budeš reagovat jinak. A proč by tu neměli dávat nějakou statistiku o Linuxu, když tu, a ve větší míře, jsou všelijaké statistiky od Microsoftu, Applu apod.
A jak víš, že použili Excel? Na Linuxu jedině Calc :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen další důkaz fanatismu NĚKTERÝCH lidí pro které je Linux náboženství a ne operační systém.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.