Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux používá stále jen 1% uživatelů Steamu. Proč?

Já s Archem zamrz na tom, že poslední řekněme rok a půl začali poměrně drasticky překopávat celý systém a což jsem nevěděl, při každém upgrade se to kompletně rozbilo. Distribuce mi svou minimalističností a AUR vyhovuje, na druhé straně když chce člověk pořídit novější verzi jednoho balíku, přes závislosti nakonec musí vyměnit půl systému a stane se právě toto.

To je na mě prostě moc, něco jak poslední dobou mrkvosoft, ať se na mě nezlobí, ale je přece trochu moc i u té řekněme dynamičtější distribuce totálně se všechno přeučovat co půl roku. Tak jsem se na to vyprd a zůstávám zatím u mrkvosoftu. Navíc poslední dobou AMD trochu dělá na podpoře driverů, Wine se taky sune dál, tak snad to časem popoleze do nějaké slušně použitelné verze aby se pod tím hrát i dalo a byl důvod se na to zas podívat. V minulosti jsem nikdy nebyl schopen rozchodit AMD drivery a v těch open toho zrovna moc nefungovalo…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:D

No tak proste Arch neni vhodny pre teba, mas na vyber daslich milion dister. Fakt nazor jak noha.
Ze sa predje na systemd sa vedelo rok dopredu, boli pridane podpisy na baliky, vyhodil sa stary grub, zmenila sa struktura configov, carovalo sa v sbin atd atd... ano zmeny, to k aktivne vyvyanemu systemu patri.

Ze to na teba zrazu vyskocilo znamena ze sa nezajimas o vyvoj v archu a co se tam deje, a teda to neni vhodne pre teba. Pokad si neni schopny si cez conky pastnut rssko newsek na plochu, odoberat jeden hlavny maling list, obcas mrknut na forum tak ne, arch neni pre teba.
Chces bleeding edge rolling release distro no tak akceptuj vsecko co k tomu patri.

Ked si mal problem s upgradom tak si to nainstaluj nacisto znova a nic nemusis resit. Vsecky zmeny tam su zahrnute a pokracujes jak normalne. Ale vyhodili instalator takze sa zas musis naucit jak to nainastalovat :D

A proste nic ti nebrani skusit mint, crunchbang alebo dlasich qvardilion moznosti, pripadne naku LTS verziu a hotovo.
Hlavne neplakat a aplikovat oblkad na bolave misto :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, chce to sledovat aspoň hlavní stránku nebo ten mailing list, změny či problémy tam jsou ohlášené. Když někdo jako já upgraduje jednou za pár měsíců, tak holt musí čekat problémy. S novým PC si obvykle instaluju systém nanovo, zároveň si připomenu jak se to dělá a co je nového. /home mi zůstává se vším co jsem si nastavil, takže je to ok.

Nedávno jsem doplatil na změnu ohledně síťových připojení, kterou jsem předtím nezaregistroval a nabootoval jsem offline, nicméně po konzultaci s wiki přes telefon jsem to zas rychle spravil. Arch je pro aktivní uživatele, co chtějí mít nové technologie a ne pro ty, kteří chtějí systém "jen" používat. Začínal jsem na tom když jsem měl spoustu času si hrát a všechno jsem udržoval vzorně aktuální a byl jsem připraven na jakékoli změny. Toto nadšení už opadlo, nicméně Archu se vzdát nechci, mám přesně tam přesně to, co jsem si vybral :)

Je to o tom přijmout zodpovědnout za to, co jsem si vybral, protože to je každého svodobné rozhodnutí a může si za to úplně sám :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Milion dister, qvardilion moznosti. Jeden z hlavnich duvodu proc je linux tam kde je. Prilisna roztristenost, vzajemne nekompatibilni programy, co funguje na jednom nefunguje na druhym nebo se to chova jinak.
Neni divu ze nejrozsirenejsi linux je ten, ktery nekdo umravnil, a dal mu jasnou/pevnejsi formu (MaxOS, Android). Zbytek je stale chaos, a proto nezajimavy jak pro vyvojare, tak pro uzivatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Nikdo tě nenutí to používat, a ti, co to používat chtějí, mají spoustu možností, co si vybrat. Možná by to mohlo být "roztříštěné" o trochu míň, ale celkově v tom nevidím zásadní problém, ale vlastnost (tj. možnost volby).

Mimochodem, MacOS (ne MaxOS ;) ) nemá s linuxem vůbec co do činění (ve smyslu že by z něj vycházel), ono by to koneckonců ani z hlediska licence nešlo (v takové podobě, v jaké MacOS je). Doporučuju si o tom trochu něco přečíst.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Uzivatele nechteji roztristenost, vyvojari nechteji roztristenost -> pouzivaji to pouze ti kterym to vyhovuje a chteji to tak. Odpoved na otazku polozenou v clanku/nadpise - Linux používá stále jen 1% uživatelů Steamu. Proč?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co jako ? no v zasade nic len potom nech Linuxaci neotravuju vkuse a nefnukaju ze nikto ten ich über system nechce nikto pouzivat. Preco by mal obycajny uzivatel sledovat nejake fora a mailing listy preto aby mu fungoval system po update? a toto neni problem len Aarchu ale pomali kazdej distribucie. A poznamky typu ved si nemusim system updatovat su sice pekne, lenze potom nemam bezpecnostne zaplaty, nehovoriac ze vdaka linuxovemu ekosystemu kniznic je velmi pravdepodobne ze uz nerozbeham aktualne verzie aplikacii koli starsim knizniciam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Chci aktualizovat prohlížeč a nakonec musím vyměnit půl systému a stane se přesně totéž. A odpověď přeinstalovat - no tak jsou to debilci z nějaké léčebny nebo co? Co ty bláboly jak není potřeba reinstalovat deset let? Arch bych musel takto přeinstalovat třikrát ročně. Taky jsem to pomalu dělal a nakonec se na to akorát vys*, na 7 jsem nemusel sáhnout už pár let.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem kto ti tu fnuka, z tych tvojich dristov je jasne ze o tych "linuxoch" cital tak nieke naky clanok na zive.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Meles blbosti. Qvadrilion moznosti je ta najvacsia vyhoda.
Zatoze ty mas vymyty mozog microsoftom, kde je pre teba len tejn jeden OS, len to jedno auto, len ten jeden telefon, len to jedno tricko, este neznamena ze je to tak spravne. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se můžu akorát vys*. Nevykládá se tu pořád jak má sloužit operační systém mě, a ne já jemu? Takže se zas přeučím na něco dalšího co má úplně jinej balíkovací systém a vůbec všechno, a zas to rozhrabou za půl roku (nedělal Mint nějaký veletoče s grafickým prostředím? BTW, chci XFCE, což automaticky ty kvadriliony degraduje na poměrně málo) a mám přejít nanovo? No tak to ať si stočej do ruličky a strčí, zlatý podělaný sedmičky, jednou je nakonfiguruju a pak už na to skoro nemusím sahnout. Aktualizace mi nic nerozhrabou a nemusím pořád jak dement dávat všechno do původního nastavení.

Malej Linux rozhodně není v rozporu s tím, co se vykládá, začínám sice u některých distribucí s nepopsaným listem, to ano (žádný ubunta plný sraček nechci), faktem ale je, že když chci nějakou solidnější sadu programů na skutečný používání, tak každej potřebuje vždycky desítky knihoven a běžná praxe je, že co 1MB program, to natahaná sada obskurních knihoven o desítkách MB. Za chvíli to nabobtnalo směrem k 10 GB.

Podtaktování na Centrinu nefungovalo NIKDY. Zlatý XPčka a RMClock, individuální nastavení napětí pro každých 100 MHz.

Jinak vývoj v XFCE byl během dvou let vidět, na začátku to umělo hovno, pak už to začalo být civilizovanější (např. člověk nemusel ručně instalovat kdejaké smetí, aby mu fungovalo plug'n'play pro mass storage; to jako vážně bleeding edge? no je fakt, že jsem u toho krvácel). Je otázkou, jestli to už konečně umí hibernaci a podobné věci, co beru jako standard a tady s tím byl strašnej problém.

Nemám nic proti Debianu, na serveru je to úplně jak bych čekal; dám to tam a nemusím se o nic starat. Jednou za čas pošteluju konfigurace aby to bylo bezpečnější (už se přeci jen rozšířil počet botů napadající systémy přes SSH), ještě méně častěji dám dist-upgrade a funguje to kdykoli.

Jinak na závěr jedna věc: taky jsem vykládal tyhle bludy, ale PRAXE mě naučila, že to prostě žere hromadu času. Nemůžu si dovolit vyhazovat čas nějakým zkoušením, hraním a sraním, systém potřebuju POUŽÍVAT. Počet uživatelů akorát sedí, kdyby to bylo tak über, tak to lidi používaj, to je normální trh jak všechny ostatní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nevykládá se tu pořád jak má sloužit operační systém mě, a ne já jemu? "
+1
...do kamene tesat! ...OS ma jet! Nemáš se o něj starat, nemáš sledovat nějaké mailing listy, "quadrimiliony možností" ...kdo má na to čas!

A Linux není pro produktivní lidi a nikdy nebude!

B.

p.s. ...upřimně nechápu to 1procento, čekal jsem o dost méně, Linux na desktopu má 1procento, půlka lidí z tohoto procenta nemá čas na hraní, protože pořád něco konfiguruje systém a vybíra z "quadrilionu dister", takže čekám korekci tohoto čísla (tak velké číslo, 1%, je prostě nesmysl)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ty vole, ale to je podstata Archlinuxu. Když nechceš sledovat mailing listy tak si tuhle distribuci nevybereš, leda že nejsi totálně retardovaný idiot, pak ano, ale nemůžeš se divit že...

Pokud jde o "quadrilion dister", tak ono jde o to si zvolit jedno a o ostatní se nestarat. Ne že si ze srandy (nebo opět, pokud jsi totálně retardovaný idiot) nainstaluješ každý měsíc nové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Arch je definován jako minimalistická distribuce, ne jako bordel kde v nějakou dobu začnou co půl roku měnit základní kameny celého systému, tak nevím, co pořád vykládáte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Archlinuxu bylo vždy doporučeno nejen sledovat výstup při aktualizaci, ale i si číst poznámky k vydání aktualizací, jelikož nijak ojediněle byl nutný nějakým způsobem zásah administrátora. To u jiných distribucí třeba nebývá zvykem. Ale to je prostě o tom, že Archlinux je rolling update distro. Tam to jinak nejde. Takže se holt není čemu divit, že se něco posere, on ani nikdo netvrdí, že se nic posrat nemůže.

U ne-rolling update dister tenhle problém mít nebudeš (neměl bys mít).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jen aby. Každopádně nejednou se tam dostaly dost kritické bugy a nebyli schopni to mnohdy týdny odstranit. Člověk by čekal, že trochu zbrzdí a budou víc testovat betu…no, ne a situace se stále opakovala. Ať je to co chce, dávat do repozitáře nefunkční věci přece není normální.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To já nevím, nejsem uživatelem Archlinuxu. Jen je to prostě distribuce, kterou bych nikomu, kdo nemá zájem se tím hlouběji zabývat, nedoporučil. Není to zrovna user friendly distribuce. Je sice rychlá, má nejčerstvější verze softwaru (což nemusí být výhoda), nemusí se upgradovat, jelikož je to rolling update distro, ale nese to sebou i tu cenu, že se tomu člověk musí věnovat. Podle mě ne nijak moc, ale určitě to není tak bezobslužné jako jiné distribuce nebo právě Windows.

Ty pohádky, že všechny distribuce Linuxu a obecně Linux je pro ty, co pořád něco "konfigurují" a nastavují jsou největší nesmysl, co jsem kdy slyšel. Já když si udělám čerstvou instalaci mnou používané distribuce, tak na to roky nemusím sahat, natož něco nastavovat a konfigurovat (wtf? co bych asi tak konfiguroval pořád?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nema vyznam ani reagovat na nich.

Charakterizoval by som si to asi tak, ze linuxove BFU si vybere arch, lebo si mysli ze to distro je nejake (minimalisticke) a nic ine. Zisti ze filozofia toho distra je trocha niekde inde nez on chce -> vsecky ty linuxy sou napiču a jebu nato.

Ze tu mame LTS a Stable verzie tych najvacsich distier, ktore robia presne to co pozaduje, ho uz nezaujima, proste skusil nieco naco nemal ani šahat (arch) a uz je to vsecko napiču. Potom sa k tomu navalia dalsi vypatlanci ktory svojimi uber nazorami to este zaklincuju.

Pritom neustale tu pičuje len na Arch, a ked mu clovek povie ze ma ine moznosti a ze Arch neni prenho tak zacne pičovat este vacej :)

Aplikovad obklad, nic viac sa neda robit, nohy v teple este.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně kvůli tomuto :"Nemůžu si dovolit vyhazovat čas nějakým zkoušením, hraním a sraním, systém potřebuju POUŽÍVAT.", jsem přešel na Linux. Předtím mi byly "trhem" vnuceny wokna místo normálních operačních systémů CP/M a Unix.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak arch nastoupil na systemd? No to teda byla pitomost. Jeste ze Gentoo takovou volovinu nedela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite si rad precitam tvoj fundovany nazor podlozeny argumentami preco je systemd take zlo.

Aplikuj obklad na bolave miesto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ježku, uvědom si, že podle opakovaných výzkumů je v populaci pouze 2% lidí z nadprůměrným intelektem, což procentně odpovídá uživatelům Linuxu na desktopu. A víc toho nebude, takže 98% mentošů bude nadále odkázáno na dětský herní operační systém.
Nějak si nemůžu vybavit, kde si na ditku přečíst pravidla diskuzí jestli můžu dát odkaz, tak to zkusím a tady máš typického uživatele woken a z takového materiálu linuxáka neuděláš: http://www.zive.cz/poradna/instalace-windows-7/sc-20-cq-506017/default.a...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, povazovat uzivatelov win za blbcov a linuxakov nie, to je velmi inteligentne spravanie, si velky frajer :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ved toto, fakt mi pride ta hlaska ze: "vsetci su blbi len ja som lietadlo" trefna na linuxakov..teda tych, co sa tym utesuju, aky super OS vyuzivaju

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vpohode, nadprumerny intelekt ještě nezarucuje ze ma dany jedinec rozum

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. To už jsme dva co to víme. Takže uživatel Linuxu má tedy nejen nadprůměrný intelekt, ale taky rozum, který mu velí přejít z dětského operačního systému, který mu ničí život, na opravdový operační systém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:D Toto je pre mna ukazkovy stereotyp linux usera

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stereotyp linux usera slovenskí woknári definujú "ako by nektorí rádi povedali widle od Macroshitu" :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a svůj intelekt a rozum pouziva na to ... aby hodiny a hodiny travil hranim si s OS a nikoliv aplikacemi, které ten OS hosti. Vytvari perfektni usporadani na vlastnim disku, zatímco ty meneceni lide na dětských OS dokážou i tu trosku co jim genetika nadělila pouzit na tvorbu neceho mimo vlastní disk ... hudbu, vytvarne práce, video, hry, knihy ...... takovy poklesek lze cekat jen od tech hloupych a nerozumných, ti chytri vedi, ze lidstvo obohati jen dokonalou instalaci linuxu

az budem zase michat jablka s hruskama, mozna bychom mohli rict kolik tech uzasnych linuxaku volilo zemana na hrad :-) ... a bude to podobne nesmyslne jako srovnavani intelektu s tim jaky systém kdo pouziva

ostatne ... stephen hawking kouka na simpsnovi a na cerveneho trpaslíka ... nejake komentare k intelektu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle opakovaných matematických propočtů je nadprůměrně inteligentní polovina obyvatelstva, proto se tomu říká průměr. Just saying .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro informaci aby z matematickáho hlediska platilo, že nadprůměrná je polovina obyvatelsta, musel by to být medián...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

citát doktora Cyrila Höschla:
"Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel v této zemi má podprůměrný intelekt... Jestliže jedinec, který je v této intelektové kategorii, má nějakým způsobem rozumět světu, má-li se v něm pohybovat a má-li ho nějak uchopit, musí si ho drasticky zjednodušit. Těmto lidem, a je to tedy polovina národa, uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa; a to, co z tohoto světa v jejich očích zbývá, se dá rozdělit na celkem jednoduché, většinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení."

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1. Tem kterym Linux nic neprinese (krome potreby porad si s necim hrat) ho neresi, proc taky.
2. Driv v telefonech byly naprosto hloupe OS, ale svuj ukol plnily daleko lepe - co je vic tedy vic detske - ten hloupi plne funkcni OS nebo hracka jmenem Android ? Stejne se muzeme divat na SW v soucasnych televizich, se kterymi znacna cast uzivatelu neumi pracovat ... . O dalsich prikladech netreba dlouze premyslet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na androidu jsem asi třetím rokem a funguje jak má. Předchozí "hloupý telefon" neuměl spoustu věcí co umí ten s androidem, díky tomu že tam mám tento os, stal se z toho telefonu daleko univerzálnější nástroj zvládající vše od záznamníku po navigaci. Ale kdo chce může chodit volat stále třeba z budky na poště.
Co se týká toho "netřeba dlouze přemýšlet", holt přemýšlení bolí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano premysleni boli, sam jste to dokazal tim, ze jste nepochopil co jsem psal ... .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil co jsi napsal ze dvou důvodů:
1) o Linuxu nic nevíš.
2) o pravopisu a stylistice víš to samé jako o Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravne kdyz nejsou argumenty nastoupi pripominky k cestine :D .

O Linuxu vim tolik, ze pokazde, kdyz se snazim ho rozhodit (zkousim to od roku 2000) tak narazim na naprosto silene problemy s temi nejobycejnejsimi vecmi. Dal uz pak opravdu nemam chut pokracovat.

Od zobrazeni ctverce 32x32 pixelu misto mysi, pohyb oken jen pri pohnuti mysi, zbytecna snaha otevrit slozku v Konqueru (proste nereagoval), cca 15x otevirani bezneho videa nez ten video prehravac v Ubuntu stahl vsechno co k prehrani potreboval a prestal hazet chybove hlasky (slo o bezne video, ktere Win prehraje v ciste instalaci), pri 2GB RAM Ubuntu/Kubuntu 12.04 hazelo pri otevreni 4teho okna (oteviral jsem jen "Ovladaci panely") chybu "out of memory" a spoustu dalsich a dalsich kurioznich problemu. Ne opravdu dekuji, toto fakt nepotrebuju.

Ano vim, ze kdybych stravil hromady hodin hledanim funkcni distribuce, kterou bych dalsi hromady hodin ladil, ze by to pak mohlo fungovat aspon tak dobre jako cista instalace Windows, ale ze to mi to fakt nestoji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady máš agumenty, na které sis sám naběhl:
1) a je to opravdu Linux co se snažíš "rozchodit"? Nainstalím a jedu. Je fakt, že s Linuxem mám praxi od prvních nesmělých pokusů udělat ho klikací na desktop. V rámci objektivity připouštím, je někdy něco exotického potřeba dodělat ručně, ale ti co ví, že do gůglu lze zadat k vyhledávání i jiná slova než po*rno a windows, tak jsou dřív hotoví, než založíš CD s ovladači pro wokna.
2) Ubuntu 12.04 mám s 2GB RAM. Při instalaci zakliknu co se má stáhnout za kodeky a přehraji vše. Pokud máš potíže se zobrazením, tak tipuju AMD? S hláškou Out of memory po 4 oknech pobavils. Abych zaplnil RAM, tak to musím pozotvírat milion záložek, a spustit komprimování a šifrování několika gigových souborů, než se do swapu začne přesouvat pár trapných desítek MB. Největší zločin mnou spáchaný na swapu bylo 350 MB, když jsem na Atomu stříhal a konvertoval video. Dle mého názoru BFU nemá šanci zapráskat RAM a automaticky nastavenou velikost swapu.
3) zrovna nedávno jsem instalil wokna nebožákovi, co mu hlásily, že disk není GPT a nic z instalace nebude. Disk 320 s GPT :-))))) Tu jsem strávil několik hodin gůglením co je to zas za wokenní folklór. Akorát jsem se dozvěděl, že je to častý problém a bylo na to několik woknařských řešení typu pokus-omyl. No nedal jsem to. Takže fleštice s tím prokletým Ubuntu 12.04, gparted zjednal pořádek, ukázal skutečné dělení disku, a bylo po problému i s natažením za 3 minuty. A pak čekání 2 hodiny než se wokna nainstalily, za půl hoďky se překopíroval aspoň ovladač grafiky, síťovky a zbytek, že si šohaj dodělá doma. A to su rád, že to ještě mě tady nezačalo aktualizovat, bo bych tu seděl nad tím do vánoc. S tím hrozným Ubuntu 12.04 mám z předpotopní 1GB flešky systém, programy nainstalené automaticky za 20 minut a k obrazu lamy nastavím do 10 minut a za celkových 30 minut mizím, aniž bych kdy dotyčný stroj viděl dřív než zdechne disk. Kompletní image OS, programů a dat je 2,5GB. Image Woken těsně po instalaci má 4,1 GB úplně beze všeho. Dostal bych se s kanceláří na těch 16 GB image, kdyby registry nebyly divoký a winsx se vešel do 6GB?
4) možná to máš jinak, ale tady děcka školou povinné instalí Linux levou zadní s tím, že ve woknech se blbě dělá, akorát na hry jsou dobrý.
5) hodiny není třeba hledat funkční distribuce. Jedou všechny. Co však opravdu trvá hodiny je, než je všechny vyzkoušíš a vybereš si, která ti nejlépe vyhoví.
6) máš ještě nějaké fantastické zážitky s Linuxem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Pobavils :D
2. VirtualBox, pak Intel + nVidia .... a teprve na AMD+AMD se Ubuntu 12.04 chytlo a fungovalo aspon trochu.

Hele ja vim, ze fanatici porad tvrdej ze zadne problemy nejsou a ze vse funguje hned a samo. V kancelari vedle me sedi nekolik odborniku na Linux - vsichni si delaji vlastni kompilace protoze s tim co je "predpripraveno" se delat neda.

3) Pokud Linuxar prijde k PC s Windows dopadne to vzdy spatne :-)
4) Kdyz nekdo nic po PC nepotrebuje a nejakou nahodou ma konfiguraci PC takovou ze Linuxu zrovna nic nevadi tak pak muze byt instalace Linuxu pokud nejsou velke naroky jednodusi nez Win, ale je v tom mnoho ale :-) .
5) to neni pravda :-)
6) Kupu, stejne jako s Win :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Počúvaj Kefalín, povedzte mi, čo je to taký ten intelekt?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Behošku, intelekt je, čeho máš až po stařečkovo na rozdíl od tvých vrstevníků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No právě, a proto se celkem přikláním k bázoru, že rozdělení intelektu ve společnosti se řídí Gaussovou křivkou, tím pádem nadprůměrných je skutečně slabá polovina. Samozřejmě čím výše, tím je jich méně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až podle toho, jak to dopadne se Steam-os, pak bych počítal procenta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to náhodou tím, že:
1. ti co linux používají už ve statistice jsou
2. nových PC se prodává málo, a nových herních PC ještě míň

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá poznámka k té Amize - v dobách cca 1985-1992 to byla jednoznačně herní jednička. Ostatně to bylo vidět i na tom, že hry vznikaly primárně pro Amigu a následně byly (někdy) portovány na MSDOS/Atari apod. Jen malá část her vznikala přímo pro PC nebo Atari..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jí měl Amigu rád a používal jsem ji ještě o pěkných pár let déle, než jen do 1992. Bohužel se nekazila tak moc, jako PCčka a neměla za sebou "velkou modrou", co by nějakou její verzi protlačila do kanceláří, ale jen nadšence.

A jak nejsou peníze do vývoje, tak se nezvedá výkon a ... následně to jde všechno do kopru. Doom v 1993 byl konec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zatím vidím problém s malým počtem AAA titulů - když čtu fóra na Steamu, tak u řady pecek jako Civ 5, XCOM atd. je spousta příspěvků uživatelů Linuxu, kteří volají po portaci, takže poptávka je, ale nabídka zatím drhne :-/ Prostě to chce čas a pár motivačních šťouchů, jako třeba dobré prodeje Steam Machine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je klasický problém slepice a vejce. Pro 1% uživatelů se nikomu nevyplatí hry předělávat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To "nikomu" asi už dnes neplatí, stále více vývojářů hlásí podporu Linuxu (respektive multiplatformních her) a konverze také přibývají - jen je stále dost konzerv a bohužel hodně jich je právě ve velkých vydavatelských domech. Lze jen doufat, že nebudou zakonzervovaní tak dlouho, než jim ujede vlak, protože drží zajímavé značky herních titulů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"že počet linuxových steamařů koreluje s počtem linuxáků" .... to je prekvapive zjisteni:o)
Pocet steam machines se urcite zvedne, urcite ne na 5% a urcite ne na ukor nejakeho jineho systemu. Kdo chce konzolu, koupi si konzolu (xbox nebo playstation, nic jineho neni a nebude). Kdo chce PC, koupi si PC .... kdo chce hrat, koupi nabusene PC, kdo nechce, koupi kancelarske PC, kdo chce hrat a ne na PC, koupi konzolu, nic mezi tim ...
Ten trojbod steamu je az trapne nedotazeny, svedcilo o tom i samotne predstaveni jednotlivych "krucialnich novinek". Nejak bych chapal, kdyby steam udelal svoji radu hernich PC, neco jako HAL, ACER a tuny dalsich .... zkratka nejaky design, znacku a hotovo ... takhle to ale vypada, ze steam machine bude moct udelat kazdy a narvat tam cokoliv (coz plati pochopitelne i o OS, ktere bude s pravdepodobnosti hranicici s jistotou v drtive vetsine W8.1:) a vubec nikoho nemusi trapit, jak tam ty hry pojedou, kdyz nejsou specifikovany presne HW pozadavky ....
Ja nevim jak vy, ale mi to porad pripadne tak silene nedomyslene (aspon z tech kusych informaci, ktere jsou vlastne dost presne a presvedcive), ze budou nejake krabicky s logem steamu = skladacky od kohokoliv z cehokoliv s logem steamu = klasicka PC skladacka, akorat drazsi o to, ze to nekdo musel posladat a propujcim tomu svou "znacku" a logo steamu ... s tim rozdilem, ze o zadnou seriozni znacku nepujde, kdyz bude moct steam machine udelat kdejaky cinan a nazvat to "steam machine". Steam OS nema uz vubec zadnou sanci, kdo soudny by si to nainstaloval? Linuxari pojedou na sve oblibene distribuci ... no a to je asi tak vsechno:) Mozna bude steamos v dualbootu na nejake te steam machine, aby se nereklo .... ale nikdo ho pouzivat nebude .... a bez windows to zas nema sanci se prosadit, protoze nez vyhodit 20k za nabusene herni PC, ktere bude rvat nekde v obyvaku a bude jen na hrani, tak si radsi koupi normalni konzolu. A vlastne i s windows je to celkem na hovno koncept v pripade obyvakoveho PC, do obyvakove steny, kdyz by se na tom pak nedalo pohodlne pracovat .... takze na radu by prisly dlouhe video kabely:) Proste klasicke nedotovane herni PC je do obyvaku na hovno, na to jsou dotovane konzoly, ktere jsou navic daleko rychlejsi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Slovy klasika: Cyrile, co chceš říct?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je nejvetsi prekazkou roztristenost linuxu a "prekotny" vyvoj. Ja proste nebudu menit distribuci nebo upgradovat na nejnovejsi verzi aby mi bezel ubastleny steam z ubuntu binarek. Na to fakt seru.
Obsah me laka hodne, ale jak se k nemu bez podobnych picovin dostat...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

používej LTS verzi ubuntu. v tomto případě bych si tedy počkal na duben 2014, kdy vyjde 14.04 LTS. pak to zase 2 roky (do 16.04 LTS) nebo déle (14.04 LTS bude podporována do dubna 2019) nemusíš řešit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam fedoru (doma i v praci) a nebudu to menit. A pak pouzivam urcitou konretni (neaktualni) verzi fedory a nehodlam to menit. Nechapu proc takova vec jako je steam klient neni linkovan staticky jako napr. skype.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemusi byt, vzdyt kompatibilita se starsimi knihovnami funguje ;-)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ne, nefunguje. jinak bych to tady nepsal. O hry na steamu mam zajem, ale nebudu se prispusobovat nejakemu binarnimu bastlu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud je na steam registrovano 65m uzivatelu a 1% (650k) pouziva linux, tak je navyseni na 5% (3,25m) dle meno nazoru zcela nerealne. Neverim, ze se steam machine takto chytne...
pokud je to z hrajicich uzivatelu (tusim, ze pred casem byl rekord 7m soucasne) tak by 1% odpovidalo 70k uzivatelum. Narust na 5% (350k) uz realny je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč nepoužívám Steam na Linuxu:
1) Není 64bit verze. Při vývoji Steamu se na blogu vývojářů objevilo info, že vyvíjí na 64bit ubuntu, vypadalo to slibně. Po nějakém čase se tam objevilo, že mění na 32bit a bylo to jasné. Nezajímá mě argument typu "steam nepotřebuje tolik paměti", ani "klient knihovna je 64bit a může to spustit i 64bit hry. Nebudu instalovat kýbl 32bit knihoven a překompilovávat půlku systému, kvůli pár hrám, co by možná byly hodny mého volného času. A už vůbec nebudu překompilovávat kernel, abych v něm povolil "IA32 emulation", což mám momentálně vypnuté. Nabobtná to jádro a zpomaluje to systémová volání o jeden tick (^.^).
2) Špehování. Nechcu, aby někdo věděl (obzvláště špehovací US-NSA komplicové), co hraju, kdy to hraju, jak často a z toho mě profiloval, získával a shromažďoval mé osobní údaje.
3) Kdykoliv vám můžou z prči zablokovat účet, smazat koupenou hru, vypnout službu ... a vy s tím nemůžete nic dělat, náhradu nedostanete.
4) Nemůžete prodat váš účet, popř. zakoupenou licenci k používání hry. Zakazují mi využít svého práva přeprodeje pod výhruškou zablokování účtu.
5) A stejně ... dneska nejsou ani vývojáři schopný vydat pořádnou hru bez vraždění a ničení, a pokud ano, tak jsou směšně krátké.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to by byla desna hruza, kdyby mi zablokovali ucet! Asi bych bezel do Strassburgu a dozadoval se svých evropsko unijních prav ... ale poprosil bych je aby si nezaznamenavali informace o tom, ze jsem se u nich na urade pohyboval.

No a co ... rychle nabyl rychle pozbyl ... blbej nedopalek, te muze pripravit nejen o licence k softwaru, ale taky smlouvy k pojisteni, sbirku vinylu a obrazu po babicce. A jaka je pravdepodobnost ... mensi, vetsi ... a taky te muze srazit auto.

Nenechaval bych se ukolebavat utopistickou rétorikou evropsko unijních uredniku, kteří nas smeruji k strojovému uvazovani a komunisticke jednolitosti (j. klapka jerome o tom pise velice pekne). Ale občas zapomínáme, ze nas někdo muze "bezduvodne" okrast na ulici, v hospode nam muze dat opilec pesti ... a v neposledni rade, ze nektere zpusoby ulozeni penez jsou neobycejne pomijive ...

Je to opet stejna pisnicka, budu hodiny a hodiny brojit proti Xboxu One protože si MS dovoluje tu drzost chtit po me pripojeni k internetu ... co na tom, ze doma mam 240Mbit linku a i chalupa uprostřed louky ma 20Mbit symetrických ... urazi me to z principu a tak si radsi nezahraju vůbec! To sem na to vyzral ... jen by se mi asi moji pradedove znacne vysmali ... boj proti konformismu za kazdou cenu totiz velice rychle ztraci to cemu se říká "selsky rozum" a stave se z nej boj pro boj - bez vyznamu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No k linuxu tolik, bezi na nem par diskovych poli, velke clustery, vetsina kritickych serveru, z Unixu zustava snad jen AIX (diky LPAIRu)a preziva Solaris, HP-UZ uz nema ani HW, skonicl vyvoj a doziva ... a jeste mozna 30let bude ....

Linux se dnes provozuje na x86_64, IBM Power a jeste obcas na itanium2, na sparcu to nema smysl, je pomaly, drahy.

Sleduji, jak mnoho velkych systemu po skonceni zivotnosti pokracuje na linuxu, ridi mnoho dulezitych veci. Vlastne linux pouiva kazdy, asi i tenhle web pobezi na linux, FB bezi na linuxu, google, min 1/2 root DNS serveru, mnoho SMTP serveru, ono uz i cisco zacalo davat linux do kde ceho ...

A jak rika vtip, sejde se Mac, windows a linux, mac rika ja mam 100m uzivatelu, ms rika ja mam 1miliardu a linux rika ja mam 200.000 .... M$ sa Mac se smeji a linux doda v jeden cas (mysleno naraz na jednom serveru) ... asi tak no.

Co umi delat windows na serveru vim, neumi HT, je treba jej vypnout, brutlne to zpomaluje, coz je jeste OK, to umim vyresit, ale neumi defragmentovat RAM ... a to vyresit neumim, stejne jako ze nezvlada delsi dobu zatez a mnoha threadingove aplikace, zombie proces povazuje za standard a bez restaru tomu dojdou prostredky ... a to je tak asi vse.

Pilotni projekt M$ Londynska burza je skutecne ukazka, jak to dopadne, pokud se vse udela naprosto dokonale a nikde nestane zadna chyba, jen par vypadku do roka pri skutecne vytizenem systemu .... pak tam dali linux a je tocho po pesine, uz zadne bombasticke zpravy, proste to funguje ... v tisku uz nejsou zadne milionove ztraty a zpravy o vypadcich ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takze vlastne vsichni ctenari diit pouzivaji linux ;-))
... s reverzni proxy Nginx ... to aby nemusel vse drzet v RAM a vase pomale OS vyrizovala proxy ;-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.