Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux v roce 2013: bude 2014 rokem open-source?

Stale rostouci podil linuxu

Linux ma za 20 let takovy podil jako Windows 8 za 3 dny prodeje.

Aby se tohle zmenilo, je treba standardizovat vse - aplikace, graficke rozhrani, funkce. Valve s tim se Steam OS uz zacal.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

preco ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to tim, ze windows 8 je windows? Proste dalsi verze, na kterou microsoft nuti aktualizovat uzivatele?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jeste by me zajimalo, kde Valve zacalo neco standardizovat? Kde jsi na to prisel?
Valve vzalo Debian a upravilo pro sve potreby. Tj. hlavne boot Steamu po startu.
je to kompatibilni se vsemi debian-like distry, vcetne ubuntu. Nedela nic jineho, nez co ostatni distribuce.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

CITACE: "...za 20 let takovy podil jako Windows 8 za 3 dny prodeje." KONEC CITACE.
Na a co? >>>>>> To nemění fakta, že,
1. super (nemám rád to slovo) počítače (počítačové farmy - tvorba filmů, výpočty počasí ...) se sestavují z Linux-u.
2. velké zabezpečené (utajované) systémy se převážně vytváří na platformách UX (Linux), mají certifikáty, díky dostupnosti kódu je můžete libovolně nastavovat (back-endy, front-endy u firewall, demilitarizované zóny generovat),
3. pod Wine můžete spouštět MS-Office (tolik zdůrazňovaný v nutnosti mít MS-Windows), ale musíte umět Wine nastavit (v Česku umí SGI),
4. pokud jdu doma na Internet, tak distro Linux-u je jaxi přímo skvjelé ;-) proti všemu malware (právě protože je minoritní),
5. pokud máte Intel-kompatibilní procesor, můžete jet roky bez omezení i s bezpečnostními záplatami a MS vám je neutne,
6. můžete nagenerovat distribuci na nevýkonný komp i na super-komp,
... :-)
Tím nemíním hanit MS produkty. Občas si je užiji u na mne dual-bootovaných kompech.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

On hlavne windows pro nic neni, je jen pro jednu z mnoha platforem.
Spise je brzdou, az by jsme jinak vsichni meli IBM Power, nebo by AMD vzkrisila celou Alpha CPU a vykaslal se na zaostalou X86 ;-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

linux ma mnohem vetsi podil, jen otom uzivatele nevi ;-))
A jak lze zmerit, kolik lidi ma linux ? ... android je taky linux ;-))
To je jako zjistovat, kdo ma windows na serveru abclinuxu.cz ;-))

Tvrdim ze kazdy kdo ma doma nejakou vyspelejsi elektroniku ma doma linux a casto ve vice zarizenich ;-)

Treba u nas ve firme je linux rozsireni, 80% serveru a na stanicih ma taky hodne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanku k dokonalosti chybi jedine: tag BLOG, protoze nic jineho nez subjektivni nazor autora to neni.

Ja bych to videl subjektivne tak, ze linux to ma jako operacni system na uzivatelskych zarizenich davno spocitane (o tom snad ani nemuze byt diskuze). To, ze neco pouziva jadro nejakeho systemu, z nej nedela onen system (proto existuji dva rozdilne pojmy "jadro" a "operacni system"). Android ma uplne tu nejprtavejsi cast (jadro) prevzatou z linuxu a pak je tam navesena tuna bordelu (android), ktery z zadneho pohledu neni kvalitnim kodem, proste neni. Je to pomale, osklive, nejde to aktualizovat. Proto pocitam, ze podil androidu bude klesat, mozna si jeste v bangladesi nekde koupi nejaky chudak za 10$ nejaky cinsky nedomrlek s androidem, ale jako druhy telefon jej bude volit cim dal min lidi, zvlast pokud bude vic a vic dostupnych WP zarizeni a navic kdyz se chysta zjevne tvrdy boj v prichodu tizenu a firefoxu (ikdyz jiste verim, ze autor na konci roku da tyhle systemy do jedne skatulky s androidem:o) WP roste na dvojnasobek kazdy rok, iOS ma svoji zakladnu stabilni, takze android chte nechte musi zacit klesat ve chvili, kdy lidi prestane bavit kupovat co pul roku nove zarizeni, aby meli aspon trosku bezpecny system s co nejnovejsi verzi.

Osobne cekam "revoluci" na trhu tabletu. Je celkem jasne, ze intel a MS hodlaji konecne poradne slapnout do pedalu. Na konci roku bylo oznamena minimalne desitka novych baytrail tabletu a na oznameni dalsich se ceka na zacatku pristiho roku. Intel predcil ARM v uspornosti v idlu uz nekdy v clovertailu, ale navic ma "turbo mod", kde kdyz polechta plyn, tak ARM v prachu nevidi ani koncove svetla:o) A to se chysta na pristi rok vyroba 14nm atomu, pocitam, ze to bude posledni rana pro ARM i u superlacinych cinskych tabletu.

Ja si naopak myslim, ze pristi rok bude prave ten zlom, kdy prijde ARM/andoid vystrizliveni a tezky, opravdu tezky pad, ktery se uz dlouhou dobu predpovida. Trh se nasyti, lidi uz budou mit tablety a dalsi si urcite porizovat nebudou. A pokud budou, uz to nebudou tablety s androidem, ale s intelem a windows a hlavne tablety s dockem, ktere regulerne nahradi notebooky.
U smartphonu je to takove zapeklite, podle vseho snad jen tretina nebo petina lidi vlastni smartphone, takze tam muze nastat jeste nejaky rust, otazka kterym smerem. Zalezi to pochopitelne na cene zarizeni (ugandy a podobne:) nebo reklame. V evrope uz WP snad dokonce apple predbehl, ale urcite to neni tim, ze by lidi prebihali od iosu k WP nebo nedejboze k androidu, spis jsou to novi uzivatele smartphonu a druzi uzivatele smartphonu, kterym proste android vadi cim dal vic.

Co se tyce steam "konzoli", tak tam autor evidentne nepochopil wocogo, pritom to primo rika i oficialni stranka valve projektu. Steam se pokusi pod svym logem nabizet PC sestavy. Nabusene "znackove" s windows 8.1 a predinstalovanym stramem pro kupovani her (protoze pochopitelne nebudou chtit, aby je lidi kupovali pres windows store:), to je celkem pochopitelne. No a nevykonne HTPC se steamOS, do kterych budou ty vykonne stroje streamovat obraz. Osobne si myslim, ze to nema sanci na uspech, protoze to proste nikomu/BFU nevysvetli:) To by musela byt zatracene dobra reklama na Pulitzera:o)
Myslim si, ze ani vetsi ambice stram nema a nemuze. Klasickym konzolam proste konkurovat nehodla a ani nemuze, bohuzel si ale jeho oficialni prohlaseni pri predstaveni steam machines, mnoho "novinaru" vylozilo po svem. Se priznam, ze jsem ty jejich "odpoctove" stranky sledoval a cetl kazde vyjadreni a dokonce jsem se i trefil do toho, co hodlaji predvest ve treti iteraci:o)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Až budu velký, taky budu vizionářem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, ty jsi zjevne uplne mimo.
Nechapes co je to vlastne distribuce, co je to linux ani z ceho se sklada android.
Koncept Steam Machines jsi nepochopil ani trochu.

Linux je jadro a rozhodne to neni ta "prtavoucka" vec :D Je to ta hlavni vec. Android je postaven na zakladech GNU a par odlehcenych knihovnach - priklad namisto glibc se pouziva alternativa.
Hlavni rozdil je v tom, ze nepouziva X server. Takze o distribuci co ma napr. Wayland uz se rika, ze to neni linuxova? :D
Fakt jsi totalni mimon, jinak to uz nejde nazvat...

A Steam Machines rozhodne nejsou zadne HTPC :D Jsou to stroje se SteamOS postavene z nejlepsich komponent, resp. poradne konzole. Zadne wokna k tomu nejsou treba.

Fuj, este ze nemam zatemnenej mozek jako BTJ, okynka, checht :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak ja to na jednu stranu chapu. Kdyz je clovek fanatik a uz tomu linuxu obetoval tisice hodin zbytecne, tak je tezke si to pripustit:-) pak prichazi s teoriema, ze android je linux a podobne. Jako kdybych mel pripustit, ze android ma neco s linuxem spolecneho, tak by u me skoncil i na serveru. Android je paskvil, to je fakt a uvidis jak brzo se od nej vyrobci a uzivatele odvrati...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, ze pracuji jako linuxovy vyvojar a celkem dobre placeny, tak si myslim, ze se mi kazda sekunda s linuxem vyplatila ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo? A zurocily se ti ty problemy a neustale starosti s desktopem nebo vyvijis jen posixovy SW? Kde si troufnu tvrdit, ze zhodnotis tak maximalne pul procenta toho, co jsi na linuxu celkove stravil (vetsinou nad nad desktopem). Pokud jsi nebyl pitomec jako ja, tak jsi vzdal linuxovy desktop do tydne ... me to trvalo vic jak rok a uz bych se k desktopu na linuxu nikdy nevratil. Staci mi, ze musim denne jednat s linuxovymi servery ...... ale tam to nastesti povetsinou vsechno funguje:)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ale my nemůžeme za to, že jsi to inteligenčně nezvládl a máš z toho mindrák.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Radeji uz se neztrapnuj, je to pro tve dobro. Vyvijime komercni SW, vetsinou pod QT knihovnou. Pokud neumis ovladat desktop, tak je to tvuj problem. Me slouzi velmi dobre od sameho zacatku a jedine co k tomu stacilo je - obcas jen trosku myslet.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si přečíst pár tvých úvodních vět v nichž jsi v omylu. Je to přesně naopak.
Takže ve zkratce. Tvé názory nikoho nezajímají, neb se neorientuješ ve světě kolem sebe a nechápeš vzájemné kontrakce ani těch jednodušších věcí. Snad se v roce 2014 polepšíš a rozšíříš si obzory.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Teda ta Ballmerova Tlachající Jednotka dneska zase perlí. ;)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý postřeh, skvělá zkratka :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Vůbec Canonical si obecně letos vytáhl kratší slánku zabalenou.." - ne, že by na tom závisel osud Open Source, ale myslím, že si vytáhl kratší SLÁMKU (leda by to byla záměrná slovní hříčka autora, něco jako "kolik třešní, tolik višní")

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam na vsech PC linuxove distra uz od roku 2004. Pro me nastal rok linuxu uz celkem davno. Ani kdyby mi nekdo daval prachy bych ty widle nedal zpatky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kdykoli vyzkouším nějaké nové distro, říkám si, že ŽÁDNÝ rok nebude rokem open source. Alespoň tedy ne open source OS.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A jak dlouho, jak intenzivně a co vlastně zkoušíte?
Zrovna u vás by mne to zajímalo, vážně.

PS: Vaš nekritický obdiv k microsoftu je mi znám.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, jak mi linuxoví misionáři, proslulí svým nekritickým obdivem k jejich miláčkovi, podsouvají nekritický obdiv k Microsoftu. Jenže já jen chválím to, co považuji za dobré, a haním to, co za dobré nepovažuji. I Microsoft už ujel a pak to ode mne schytal. Jenže to mi samozřejmě neuznáte a já nehodlám prolézat všechny diskuse, kterých jsem se kdy zúčastnil, a vyzobávat pro vás odkazy.

Na vaši otázku: Od 1996. Maximálně dva pokusy do roka, víc tomu nehodlám věnovat, zatím mě žádný nepřesvědčil. Letos jsem zkoušel elementary a předtím mint. Kupodivu oběma nefunguje aplet pro nastavení tiskárny, pokud je síťová (LPD). To abyste věděl, že jsem je opravdu zkusil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, vy musite byt odbornik. Ridit se tim, ze kdyz to neumim, tak je to na nic :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Inu, od roku 1990 adminem několika docela velkých sítí (o stovkách klientů), asi o tom něco málo vím - na rozdíl od domácích šušnílků. A taky chápu, jaké vlastnosti musí mít OS, aby se dal používat ve velkém i v malém. Linuxová distra nejen, že ty první nemají, oni se o to jejich programátoři ani nepokoušejí. O ty druhé ano, ale když domácí uživatel musí (například) místo jednoduchého připojení tiskárny pátrat na netu, jak se to dá udělat jinak, no, pěkně děkuju. Jistě se mu můžete pošklebovat, že to neumí; tím ale kvality linuxu nevylepšíte.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A kdyz neco neumite ve Windows, tak delate co? Pohledate na netu nebo si zavolate zkusenejsiho. Kdyz jste se ucil pracovat s wokny, tak vam taky bylo vse jasne na prvni pohled?
To, ze jste admin neznamena, ze tomu rozumite. Muzete mit z toho klidne doktorat, ale v praxi umet prd a Franta s vyucnim listem vam to natre.
Plati to pro jakekoli odvetvi, nejen v IT.
Holt kdyz je nekdo presvedcen o sve pravde, svedci to jen o jeho omezenosti.

Na takove soudy muze pristoupit jedine ten, kdo pracuje stejnou mirou s obemi OS a garantuji vam, ze Linuxovy admin bude urcite spokojenejsi se svou praci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. V předchozí práci v roce 2006 ve středně velké firmě (1000 zaměstanců) všechny síťové tiskárny (OKI) obsluhované přes CUPS fungovaly v pohodě.
Doma bězím na multifunkční HP, skenuje i tiskne.

Menší rada až to budete příště zase zkoušet:
Jděte nejdříve na stránku http://localhost:631/help/network.html a pak se přepněte na http://localhost:631/admin a zkuste si to naklikat.

PS: Neexistuje ideální OS, ani linux, ale jako vývojař oceňuji rychlý vývoj (bash, git, npm, pip, html5, qt5, ...), modulárnost (repozitáře jsou prima věc) a přenositelnost (např. etckeeper mi hlídá změny v /etc/, ukládá do git a posílá na lokální email, zkuste si tohle udělat ve windows pro registry, ha). Ve windows narazíte na klacky ve chvíli kdy přestanete být jen konzument obsahu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Moc pekny clanek!
Jinak problem Linuxu vidim prave v mnozstvi jeho distribuci:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_distribuc%C3%AD_Linuxu
Je to trochu vetsi honba za zlatym gralem (potencialnim ziskem) aneb svuj cerveny klobouk jsem uz davno odlozil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Množství distribucí bych jako problém neviděl. Vždycky bude jen několik málo (třeba 3 - 4) majoritních a skutečně velkých. Člověk, co tomu nerozumí si stejnak nechá něco doporučit od někoho ze svého okolí, kdo mu s tím pomůže. Bylo to tak vždy. Jedním z důvodů, proč se Wokna rozšířila bylo i (nejenom!) to, že je měl "Franta vodvedle".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mnozstvi distribuci ani nevadi, ja proste pouzivam Ubuntu a vic me nezajima, je vcelku jedno co mas za distribuci. Co vadi mnohem vic je mnozstvi nekompatibilnich balickovacich systemu. U Ubuntu je to DEB, puvodne z Debianu, pouziva to i Mint, tenhle balickovac neni uplne genialni, ale aspon funguje a je na vsech tech distrech stejny a zamenitelny. Konkurenci je RPM, ktery ma ale na ruznych systemech ruzne vzajemne nekompatibilni varianty. Takze RPM na zde Anickou protlacovane Mageie je rozdilne od RPM na Fedore, proste bordel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je RedHat (Fedora), Debian, Slackware, Gentoo, ArchLinux ... vse ostatni jsou jen klony a vsechny tyhle Linuxy jsou 100% kompatibilni, protoze jiz dlouho maji stejnou glibc a vsechny komponenty, byly doby, kdy se lisila RH Glibc, ale byla kompatibilni, jen rozsirovala kompatibilitu s UNIXem, proto taky mnoho komernich veci bezelo jen na RH a jeho klonu SuSe ... ale to se bavime o dobe tak pres 8lety, jiz radu let maji vsechny linuxy shodne komponenty , ale i predtim byly plne kompatibilni, takze vez z debianu jela pod RH ... tyhalo se to jen komernich SW, ktere pouzivaly jeste nektera zastarala volani, ktere linux nemel implementovany a prtave RH si to pro ne patchoval.

Ale me moc nezajima ubuntu, slackwar etc. ... mam Fedoru a na servery pouzivam CenOS/RHEL ... to mi pro zivot staci ;-)) .... a diky tomu umim i jine, nebot vetsina veci se nastavuje uplne stejne a u server aplikaci vzdy uplne stejne, ze treba IP si kazdy resi svymi scripty ... stejne pouzivaji nakonec prikaz IP ty drobne rozdily vygoogluji do 2 minut ... ze ma neko jiny startovaci manager ... a co jako ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem rád, že je můj OS minoritní a dokonce nepatří ani mezi mainstream mezi linuxovými distribucemi.

Rád mám systém pod kontrolou, líbí se spolehlivost, nenáročnost, možnost provozovat víceméně totéž na skoro libovolném hardware (od Raspberry Pi, přes 1.5GHz Celeron Mobile se 768MB RAM po 3.4GHz Core i5 s 16GB RAM a pod..). Líbí se mi možnost udržovat systém aktuální jak se mi zachce a neohlížet se na debilní OEM licence, které mi znesnadňují (prodražují až znemožňují) používání Woken na libovolném již vlastněném hardwaru, dokud tento hardware stačí tomu, co na něm chci dělat. Líbí se mi snadný přístup k mnoha programátorským nástrojům, které jsou v podstatě samozřejmou součástí OS (byť jsem programátor amatér, lama a dělám jen tu a tam drobnosti). A v neposlední řadě se mi líbí i výběr desktopových prostředí (K.D.E., XFce a jim podobné bych opouštěl jen velmi nerad).

To, že se Linux začíná chytat i na herních konzolích, tabletech, telefonech ... to mne vlastně až tak moc nezajímá a vše, co z toho plyne, je spíš jen příjemný bonus navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro redakci:

Nešlo by zavést systém filtrování nicků? Mám na mysli něco podobného, jako mají např. na abclinuxu.cz, kde si registrovaný uživatel odfiltruje otrapy, trolly, grafomany, zakomplexovaná individua, Jílky a jinou havěť, takže jejich příspěvky jej v diskusi neobtěžují?
Proti lidem typu BTJ by to bylo účinné opatření. Všichni by byli spokojeni. My, že nás neotravují, oni, že na ně nereagujeme... Mohli by tady pořvávat až do alelujá.....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to by bylo perfektni. Bohuzel trollove jako BTJ jsou pro server potreba :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Potřeba?
Proč? Protože konzumují reklamu? Nebo zvedají počty zobrazení bannerů? Opravdu to je tak významné i na IT serveru, kde má řada uživatelů beztak aktivní AdBlock?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale zas to vem tak, kdybys vyfiltroval nas trolly a pak jeste treba kreteny a pitomce jako ty, tak uz by tu nemusela byt zadna diskuze:) Ale je fakt dobra pripominka, ze se z cdrka stava stejna zumpa jak z abclinuxu a rootu:o) To by se asi pan Jezek mel zamyslet, pro ktery server chce vlastne sve tendencni clanky psat .... na abclinuxu jich ma taky pozehnane, tak proc sve bludy cpe i sem?
Nicmene jak se tak divam, zapomneli jsme na to nejdulezitejsi .... odpovedet na otazku polozenou na uplne samem zacatku:)
Linux v roce 2000: bude 2001 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2001: bude 2002 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2002: bude 2003 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2003: bude 2004 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2004: bude 2005 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2005: bude 2006 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2006: bude 2007 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2007: bude 2008 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2008: bude 2009 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2009: bude 2010 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2010: bude 2011 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2011: bude 2012 rokem open-source? nebyl
Linux v roce 2012: bude 2013 rokem open-source? neni
Linux v roce 2013: bude 2014 rokem open-source? nebude
Linux v roce 2014: bude 2015 rokem open-source? nebude
Linux v roce 2015: bude 2016 rokem open-source? nebude
Linux v roce 2016: bude 2017 rokem open-source? nebude

Aneb jak naznacil a pochopil i tvuj mentalni kolega renda9 .... rok open source opravdu nikdy nenastane:) Vzdy bude svetu vladnout placeny SW, VZDY (nebo aspon do doby nez zanikne pracovni pozice - programator:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne, tyhle clanky jsou fakt docela opruz. Podle me se linux uz normalne etabloval a ten kdo chce ho pouziva , no a drtiva vetsina ho nechce moc pouzivat a radsi si zaplati za windows.

Ja mezi ne patrim taky pac hraju hry a v praci pouzivame slozite xls soubory a na desktopech jenom windows, kdyz uz potrebuju na neco linux otevru si ho ve virtualu a je to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Her pro linux uz je ted habadej, prip. existuji konzole.
No kdo chce, tak mu nedela problem ani ty XLS.
To je vymluva jako prd. Kdyz nekdo chce pouzivat linux, tak je jasny, ze nebude pouzivat produkty od MS. Pouzije alternativni.
A propo, uz dnes neni problem vyuzit neco jako office365, ktere funguji vsude.
Takze je to zcela zcestna vymluva.
Jednoduse kdo chce, tak s nicim nema zadny problem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To: BTJ
Jaksi jsi se snažil se seznamem dle roků, ale pose.u ti to jednoduchou odpovědí. Nástup Androidu jsi zaspal. ;-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Android_%28operating_system%29
___
Android is an operating system based on the Linux kernel, ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jste zapomněl na routery, modemy a ledničky, na nichž linuxáři s oblibou stříhají video.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10/10:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje odpoved je zcela zcestna. Ale ano, linux bezi i v techto zarizenich a kdyz clovek vi, tak si nastriha i to video na takovych vecickach ;) Jo wokna by se do toho nikdo neodvazil nacpat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slysel jste nekdy o Windows CE ?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale vzhledem k jeho bezvyznamnosti ho dneska pouzije snad jen sebevrah.
Tomu, ze muze konkurovat Linuxu neveri snad ani BTJ :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze mas prehled o embedded systemech:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze velmi slusny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Win CE ? to je ten paskvil co máme v Psionu? Tak to je tedy dílo, synchronizace na W7 klikačka až chytám křeče do rukou, imrvére je Psion mrtvý po pár desítkách sekund synchronizace umře a pomůže jen vytažení baterky. Dík ale to nehci.

Kolega dal synovi MT s WM (tj. opět wincky), ač nemá povolená data na SIM, to Mikrosoftí zvěrstvo mu za 2 týdny prosurfovalo cca 72 minut (minut ne MB) za cca 360Kč bez DPH.

Wincky nebrat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel ne jen slysel, dnes uz se nepouzivaji ;-)) ... ale jeste jeden kousek mam doma ac ma mnohem lepsi HW nez muj stary Palm, tak je nasobne pomalejsi ;-))

Zato RT linux bezi treba i ve switchich Brocade, Cisco atd ;-))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A satelitní receivery vám asi nic neříkaj, o settop-boxech ani nemluvě, kterejma se kasá většina známějších poskytovatelů internetu a internetové televize, běžte s widlema všichni do riti, aspoň v tom směru, jak je zde naznačeno kýmsi :-), že v práci dělá se složitými xls soubory, to třeba mě nezajímá vůbec a určitě nejsu sám.
"Mrdniksoft" total shit, každá bublina jednou splaskne, i ten blbej kapitalistickej trh, na kterým si "Hovňousy" lebeděj. Už aby to bylo.
A teď mužete do mě šutrem... :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč šutrem. Jen tu lidi vyloženě hájí svoje tábory. Microsoft, apple i samotný GNU/Linux své místo mít bude, doufejme, že vždy. Konkurence je důležitá a ta možnost výběru k nezaplacení. Existence linuxu je stejně tak důležitá, jako je alternativa v podobě winCE (i když u těch opravdu nejsem plně jist, jak je to s aktuálním zastoupením atd.).

Je logické, že okýnka nepojedou na tak nenáročném HW, jako je třeba onen set-top-box, kdy na pár MB paměti s prehistorickým armem svižně frčí linux. To samé routery a další. Tady windows nikdy nebyly, ty se pohybovaly spíše na průmyslových produktech, jako byly ovládací panely CNC strojů, thin klienti pro windows server mašiny, nebo jiné, specifické stroje s nějakým zobrazovadlem a dotykovou vrstvou.

Existenci linuxu vnímám od samého začátku a nebráním se jí. Je tu ale jeden problém, specifický HW. Sám tu třeba provozuji zvukovku, kde je SW prostě napsán pro okna, to samé ovladače. Ano, existujou open alternativy, ale ty využívají tak 5% toho, co uzavřená verze, která je primárně pro widle. Jeden z mnoha případů, proč bych třeba já nemigroval z woken.

Microsoft nezažívá dobré časy a hledá, kde se to chytne. Uvidíme co se z toho všeho stane, kam se to celé posune a mělo by to být vždy ku prospěchu nás. Ať už se svět přeorientuje na linux, nebo se stane zázrak a okna budou zase táhnout. Většina SW stejně zpoplatněna bude, protože která firma by chtěla vyvíjet něco zcela zdarma, nebo si naivně myslela, že ty peníze "nějak" vydělá reklama. Ale to už je trochu jiné téma a i tam to svítá na lepší časy ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,

ja mám doma nainštalovaný linux mint na mojom starom počítači a ubuntu LTS na manželkinom a obaja sme spokojní.

Som úplne bežný užívateľ a s inštaláciou som nemal žiaden problém. Doba, keď linux bol len pre technicky zdatnejších, je dávno preč. Dnes je už UI rozhranie veľmi intuitívne a s prechodom na nový OS som nemal skoro žiaden problém.

Na pracovnom notebooku mám Win 7. Takisto som s ním spokojný a nemôžem mu nič vytknúť. Na mobile mám android. Osobne si myslím, že Linux si nájde svoje miesto pri Win aj do budúcnosti.

Preto tejto žabomyšej vojne celkom netozumiem.

Ale to je len môj názor.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Linuxovy rok je podle me kazdy. Je naprosto neodiskutovatelnym faktem, ze je dnes jiz rozsiren natolik, ze se stal soucasti v podstate kazde domacnosti. Pouzivaji ho temer vsichni.
Prosadil se sam, bez zadnych PR, masazi horkych hlav, gumovani od detstvi statni spravou, skolstvim, OEM licenci, atd - bez toho, co vsechno dela denne Microsoft.
Jak je to mozne?

Dneska jsou telefony ci tablety pocitace, ktere dokazi plnohodnotne nahradit velke casti lidi desktop, opet bezi povetsinou na Linuxu a jeho obliba strme roste. Take nahradil WM a WP uz to jednoduse nedozene i kdyz prodavaji "vlajkove" modely za par korun, proste to funguje hrozne a ma co delat, aby dotahl Android.
Nastesti i vyssi moc si vsimla sily Linuxu a nahrazuje tak tisice desktopu, kde bezel dosud Microsoft i presto, ze to neni "jen tak". Presto se jim to znatelne vyplati, jinak by to nedelali, ze jo.
Proste Linux nejde uz dlouho prehlizet, jakmile dobude i herni svet - a to uz se z casti deje, Windows uz bude naprosto k nicemu.
Linux je jednoduse uz vsude, je smesne jak ho nekteri odsuzuji, navzdory tomu, ze pracuji v IT a melo by byt v jejich zajmu tomu porozumet, kdyz tomu nerozumi. Samozrejme nadavat, pomlouvat a sirit FUD jako BTJ je jednodussi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, pak uz zbyva dobyt firemni ekosystem windows, kde linux jeste ani nezacal:o) Ne, vazne, nebud smesny. Nic, tvorene bandou nadsencu se NIKDY nestane mainstreamem. Chybi totiz finance, na rizeni kvalitniho vyvoje a o tom celem to je. Mozna, se ti zda, ze gimp je jen krucek za photoshopem, ale i kdyby to byla pravda, tak NIKDY jej nepredezene, protoze proste z exaktne matematickeho hlediska nikdy nemuze. Nove technologie a standardy budou vznikat VZDY a vyhradne jenom v komercni sfere, protoze decentralizovani vyvojari se nikdy na nicem nedomluvi. Linux vznikl jako pouhe kopirovani/plagiat unixu, to je holy fakt a od nej se odviji 99% open source filozofie. Ano, muze vzniknout neco i na ciste louce, ale verim, ze to neni ani to jedno procento, vse ostatni je jenom preprogramovani neceho, co uz bylo vymysleno, coz umi skutecne kazdy, kdo se nauci trosku programovat .... az bude celosvetove vladnout komunismus a lidi budou delat vse zadarmo pro blaho ostatnich lidi, tak presne tehdy bude rok open source:o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co to meles :D
Linux nic dobyvat nemusi. Linux podporuji ty nejvetsi IT firmy.
Smudlo, koukni se treba na http://www.linuxfoundation.org ;)

Linux ma s unixem spolecne jen standardy, ale to je tak vse. Jde videt, ze o nem opravdu vubec nic nevis. Precti si neco alespon na wikipedii :D
Ach jo, kdy uz lide zmoudri.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanek, dekuji a preji take vesele vanoce. :-)

Jinak osobne taky doufam, ze pristi rok bude pro linux zase lepsi. Nevim, jestli se uz pristi rok da ocekavat Mir (Wayland) hlavne s ohledem na podporu grafickych karet. Nejsem si jist ani s Tizenem a Ubuntu Phone OS. Nejak tak ale doufam, ze pristi rok zvedne hozenou rukavici finska Jolla a svuj linuxovy Sailfish OS dokaze prosadit krome sveho telefonu i do levnejsich cinskych smartphonu, razem tedy muze mit i Android dalsi linuxovou konkurenci, uvidime.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze pokud treba takovy MS nebude uplne pitomy a podari se mu premluvit vyrobce, aby sve androidi pomale a nepouzitelne smejdy v segmentu 3-5 litru, infikovali WP v dualbootu .... tak to bude mit (zvlast v nejsilnejsim cenovem segmentu) tak obrovsky wow efekt, ze se muze konat obrat o 180°. 3-5 litru na smartphone je porad nejpocetnejsi zakladna a kdyz lidi uvidi pomaly a lagujici android a na druhe strane graficky povedeny WP, ktery bezi i na jejich davno vybehovem dvoujadrovem armu jako z praku, tak to bude trefa do cerneho:) Proc asi gugl zacal tak tvrde u HTC a Asusu lobovat proti tomu dualbootu?:o)

Sailfish a ubuntu nema samozrejme zadnou sanci .... tizen jako kompatibilni s androidem ma sanci, troufnu si rict zcela extremni az jasnou. Pokud ho zbavili porodnich bolesti s pomalou javou a nemoznosti updatu a udelali z dosu (android) evolucne aspon windows 95 (tizen), tak maji vyhrano. Samsung se svym objemem je schopen behem roku klidne na svou stranu prevest polovinu androidu .... a samozrejme, a o to jde predevsim, do sveho app storu:) Vubec by me neprekvapilo, kdyby na konci roku byly vyrovnane sily mezi MS, Samsung a Apple. Apple je neohrozitelna stalice, Samsung ma obrovskou sanci s tizenem a MS to asi konecne zacal myslet vazne s WP8.1, takze Barcelona muze byt krucialnim milnikem v konci nejhorsi mobilni platformy, kterou spachal elev na poli OS gugl a neschopny MS mu asistoval svou laxnosti a tezkopadnosti ....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Oni jsou hlava, místo mozku křišťálová koule.
Takže na "šmejd" v segmentu 3-5 tisíc s 8GB ROM nas*rou 2 OS, pro krasné oči microsoftu. Stále šíříte domněnky a FUD neslučující se se současnem.

PS: sázka na OS pouze s DirectX není zrovna výhra (webGL klepe na dveře, ťuky-ťuk).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

WebGL a DirectX? Jde o API pro zcela rozdílné účely. Protivníkem DirectX je OpenGL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WebGL je postaven na OpenGL ES 2.0 - takže je zřejmé co se dneska učit za API, když chci být multiplatformní a dělat grafické aplikace i pro chytré telefony a tablety... DirectX to nebude.

Malá ukázka možností (umí až IE11).

http://operasoftware.github.io/Odin/
http://jeromeetienne.github.io/tquery/
http://crypt-webgl.unigine.com/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, ze WP si vyberou jen fanatici microsoftu, lide co je dostanou zdarma nebo lide, co maji vygumovane hlavy reklamou.
Vsichni znami co zkouseli WP hodne rychle brali telefon s jinym OS, nejcasteji Android. Abych si koupil "nejlepsi" telefon od Nokie a ono se to behem telefonovani restartovalo, neumelo vice profilu hlasitosti, funkce ktere mela i 3310, sekalo, po aktualizaci neslo spustit, je proste vrchol.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To co rikas tvrdi jen lide vygumovani linuxem. Bezni lide jsou z WP nadseni, protoze funguje hned a sam od sebe a je jednodnoduchy na pouzivani, zcela stabilni (pokud neni vadny kus), bez nutnosti porad restartovat.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, to co jsem psal je presne to, co se v realu bezne deje. WP nema funkce, ktere maji i ty nejlevnejsi dumbphony. A k tomu linux opravdu vubec znat nemusi :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vidis a to je presne ono .... prave ses odhalil, jsi jen dalsi troll:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, ja jsem antitroll ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na pouzivani Androidu sice linux znat nemusis, jenze kdyz to vybalis tak to funguje jak kdy, pokud vubec nejak. Pokazde kdy jsem se setkal s Androidem tak jsem se akorat divil co tam nefunguje a co porad hazi nejake hlasky (chybove, informacni, ... ). Pak jsem byl jistym expertem-programatorem presvedcovan, ze na Androidu je normalni, ze kdyz aplikace nemuze nacist napriklad polohu, fotku, ci cokoliv jineho pres API tak aplikace bez osetreni ma spadnout, ze osetrovani vyjimek je zbytecnost ... . Ze se pak divim jak ty aplikace fungujou :-) .

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tak to znas opravdu experty :D
Nesmis kupovat ty zarizeni za 1000kc, u tech se docela da i cekat, ze to nebude fungovat jako ty za 10K ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Za 1. nebyl to clovek ktereho znam, ale jen vyvojar aplikaci pro Android, kterej se se mnou hadal, ze osetrovani vyjimek API je nesmysl a ze to nikdo nedela, a to vcetne vestevenych Googlu ... .
Za 2. Zadne zarizeni s Androidem nechodilo OK, protoze problem byl v SW a samotnem Androidu nikoliv v HW, ale to je fuk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi tedy napis, co ti nechodilo a na jakem telefonu. Jsem schopen to otestovat nejmene na 20 ruznych modelech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To dufam nemyslis vazne. Na tej "diabolskej strane" je to pres naopak - Ak ti pri schvalovani novej / aktualizovani aplikacie na Win Store pridu na neosetrenu exception tak ta promptne poslu tam, kde slnko nesvieti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano funguje skvele, proto znam reditele, kteri ten WP telefon vzteky rozflakali a sli si koupit hloupy telefon ;-)) a casem tablet s Androidem neb iPad

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze minimalne v mobilni sfere se prilis nevyznas. Skoda, ze ti chybi trochu pokory a suverene pises, ikdyz nevis. :-/

Sailfish i Ubuntu umi spoustet androidi aplikace, po Sailfishi (Jolla phone) se ve Finsku jen zaprasilo a ve zbytku Evropy to bude podobne. Zapominas, ze Nokia ma po Evrope silu fanousku a Sailfish je nastupce te "pred-Elopovske" Nokie. Takze odepisovat predem sailfish je kratkozrake, ikdyz chapu, ze ty jako fanousek Microsoftu asi nemuzes jinak.
Nevidel bych to tak, ze Microsoft zlevnenim (dodavkou zdarma) svych WP8 do levnych telefonu razem zazracne povstane z popela. Uvedom si, ze to je segment trhu, kde sice dnes vevodi Android, ale zene se sem Tizen, Firefox OS i Sailfish. Spolu s WP je to razem petice OS, kteri v tom segmentu budou soutezit, to neni malo a MS se bude muset hodne snazit, aby urval nejaka procenta zakazniku.
Naopak Ubuntu Touch masovka jiste nebude, taky se ocekava, ze bude moznost to nainstalovat spise do highendovych telefonu, takze to bude spis pro fanousky, ale linux uz dnes na svete pouziva hodne lidi, samozrejme nejaka 2-3% neni nic svetoborneho, ale Windows Phone dnes nejsou o moc vys, takze pocitam, ze tohle bude Ubuntu na rozjezd stacit a pak se uvidi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

LOL .... to co jsi napsal si dej do kalendare na vanoce 2015 at se muzes sam presvedcit jak zaslepeny si :-) .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to pravda :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zejo? Je zaslepeny co?:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nene, je pravda co pise Redmarx. Staci nezirat do diskuzi a na zive, ale precist opravdu neco hodnotneho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse receno je sailfish moc maly na to, aby se prosadil.
A spolecnym problemem vsech techto systemu bude malo nativnich aplikaci a hodne spatne a pomale aplikace pro android .... spatne API proste novy system nevylepsi.
Nativne zustane android (at uz v jakekoliv podobe - tizen atd), WP a iOS, nic vic se uz na mobilnim trhu nikdy neudeje. Na dalsi API uz proste neni misto. Kdyz bude tizen rychly OS bez moznosti ptakovin jako vlastnich launcheru a podobnych nesmyslu, ktere jen brzdi vlastni system ..... udelaji to trosku hezky, do oken jak sony po vzoru WP samozrejme:) zkratka aby to nejak vypadalo .... a daji tomu podporu androidich aplikaci, tak muzou android jako takovy zabit lusknutim prstu.
Nicmene porad tam bude konkurence s lepsi API, kde stejne veci pobezi na stejnem HW podstatne rychlej .... pokud tizen neprinese i vlastni supervymakane API.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze Sailfish je uz dneska mnohem popularnejsi nez WP jak dokazuji byvali zamestanci Nokie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"jak dokazuji byvali zamestanci Nokie" .... pockej, cim to dokazuji ti dva byvali zamestnanci?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tim, ze vzbudili mnohem vetsi zajem verejnosti nez soucasny WP? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz i Nokia se vzpamatovava. Brzy zaradi telefony s Androidem a snad se tim i zachrani.
Takze na WP zustane tak akorat microsoft.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak ten byl dobrej! To uznavam:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

LOL. Ty si vazne mimo. Mobilni divize Nokie uz byla koupena Microsoftem. Tj. stejne tak jako Googlu patri Motorola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nic nemeni na tom, ze brzy pridaji telefony s Androidem ;) Mas zastarale informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, tyhle zarucene informace tu jsou minimalne 3 roky :-) . Tech renderu uz bylo ... . Dokonce i Lumia Nexus :-) .

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jj, maji rychly a odladeny system, maji exkluzivitu a nejakou povest solidni znacky, ale ne .... oni sklouznou k podprumernosti s androidem:o) To uz bych spis veril, ze se s nima dohodne apple:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odladeny? :D:D:D:D:D:D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Znas nekoho .... nebo spis slysel jsi aspon o nekom, kdo ma problem s WP? Nebo treba iOSem? Ne. A vis proc? Protoze android:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kazdy koho znam mel problemy s WP, nejmene jeden problem na cloveka. Napr. zaseknuti telefonu behem volani nebo hrozne nekvalitni zvuk behem volani nebo problemy s notifikacemi a volanim, atd. Telefon co netelefonuje je docela napytel.. U iOS, posledni 7 napr. modrou obrazovku smrti.
A ano, vetsina z nich si po takovychto zkusenostech koupila smartphone s Androidem a byl pokoj, az potom byli spokojeni.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

bohužel musím s tebou Renda9 souhlasit. I když to není 1:1, zhruba 1WP telefon má spokojeného uživatele a dalších 9 z 10ti se toho snaží zbavit.
Ten jeden používá Nokii jako náhradu za svou bývalou nokii. Takže u něj po podstata telefon+sms a emaily má už jako dokonalost samu. Pochopitelně bez potřeby synchronizace s PC.
Těch zbývajících 9 dlouho Nokie nemá, pokud ne nena**** synchronizace s MS Windows XP/7/8 tak první potřeba použitá dalších aplikaci je velmi rychle probere.

Zvláště pokud kolem nich chodí lidé s iOS a Android telefony (pochopitelně v ceně 9tis +)

Kterým to funguje stejně rychle, ale umí jejich telefony více.

Sám mám už třetím rokem jeden a ten samý telefon HTC 3D EVO, za celou dobu (pro zastánce WP) jsem jej musel vypnout/zapnout/resetovat (či se to "samo" vyplo) zhruba 10x, z toho 5x mi došla baterie (než jsem tam vyměnil AKU za větší) 2x z důvodu aktualizace a 3x protože jsem ho chtěl vypnout.

A to jej mám plný aplikací, wingetů a dalšího balastu. Že by nějaký dobrý team ?

Stejně tak funguje iOS. Takže sekání nebude OSkem ale HW.
Jasně že WP jsou krásné kostičkové, plynulé, dokonalé. Ale dívat se 3 roky na jeden a ten samý skin ? A navíc, ta baterie taky nic moc, zkusili jste ji vyměnit :-)

Ale prý se s tou Nokií dobře hází, je prý kvalitně vyvážená.

Každý ať používá co se mu líbí, ale lidé typu BTJ by měli trochu zauvažovat, nad tím co píší. Že oni neumí ten Android, Linux a pod. používat neznamená že to je špatné.

Mimochodem, měl jsem (a dokonce ještě i mám funkční) telefon s WP velmi staré HTC. Ale chtít od něj více jak telefonovat, a vyjimečně SMS bych už si dnes netroufl. Aby mi to v případně nutnosti nahradilo, laptop, vlastní mobilní Wifi router, dálkový ovladač PC, nouzový fotoaparát, navigaci, poznámkový blok, a mělo to 6 (mimo vlastní GSM) komunikačních kanálů + umělo to řešit emaily z jakéhokoliv serveru, tak na to WP s Nokií opravdu ale opravdu ne, to umí jen iOS a Android.
Budou to umět i ostatní systémy mimo WP, protože u MS je přeci na prvním místě uživatel, a pouze v MS ví co uživatel potřebuje a chce...

Dělám s MS produkty 22 let, a před 4 lety šly OS Windows pryč z mých desktopů/laptopů, fakt nemám čas čistit svůj pracovní laptop/desktop od sajrajtu, nemám chuť každé 2 roky upgradovat HW jen proto abych udržel rychlost a výkonnost celku.
A o takové drobnosti, že jednu a tu samou instalaci mám na 4 HW zařízeních, které mají HW od jiných výrobců a že instaloval jsem to jen na jedné stanici, zbytek clone, bez nutnosti řešit nějaké drivery.... to je jen perlička.
Servery neřeším. Když nějaký nechávám stavět tak si zavolám člověka a ten jej udělá.
Pravda, je-li to linuxový server, udělá to jednou, a příště ho vidím za 5-6 let u upgrade HW, je li to Windows vídáme se velmi často.... Mám tedy raději bezúdržbové servery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Troll ? ... nebo hlupak ? ... M$ zadnou divizi nekoupil, nekoupil ani znacku NOKIA, koupili patenty a znacku LUMIA ... takze si muze nechat delat mobily v cine bez patentu, coz byl ukol Elopa, vytunelovat patenty Nokie ...

O vyvoji MeeGoo a Nokii neco vim, nebot zde v CR mela mnoho zamestnancu, a stovky neprimich zam. kteri se starali o jejich data a servery.

Co se tyce nove spolecnosti, tak to neni par zam. ale vsichni z Finskeho MeeGoo tymu a NOKIA v ramci odstupneho krom snad 10 vyplat dostali i veskere zdrojaky, veskere patenty a licence ... M$ si myslel, ze vykrade Nokii, ale Finove se taky nenechali zahanbit a udelali neco, s cim M$ vubec nepocital, tedy ze vznikne dlasi firma, ktera taktez nepujde licencne vydirat ;-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze jsi fakt informovany .... MS koupil kompletne celou divizi Devices & Services ......
MS ma licenci na znacku Nokia v mobilnim svete na deset let a Nokia ji nesmi v tomto segmentu pouzivat.
A s divizema Devices & Services koupil i vsechny jeji patenty, takze toliko FAKT.

"v ramci odstupneho .... dostali i veskere zdrojaky, veskere patenty a licence" .... a tuhle perlu mi ma inteligence nedovoli slusne komentovat:o))) Ale pobavils dobre:o))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně s těmi patenty se mýlíš. Předpokládám, že tato zpráva je pravdivá : http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/sep13/09-02announcementpr... a tam se píše, že si Nokia patenta ponechá, jen je na deset let licensuje Microsoftu .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak jestli na 10 let licencovat .... OK ... ale to urcite znamena, ze je nesmi licencovat nikomu jinemu a uz vubec ne, ze by to dostali zamestnanci jako odstupne, to me fakt pobavilo:o)))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To by tam bylo asi napsané, kdyby to bylo exklusivní. Máš nějaký zdroj, který by to potvrzoval?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče Jolly a Meego tak jsou obě softwarově tvořené jako OpenSource, takže přirozeně Jolla může používat kód Meego. Trochu problém je s vlastním hardware. N9 používá patenty Nokie a jak Jolla projekt potvrdil ( http://www.jollatides.com/2012/07/11/nokia-has-not-gifted-meego-patents-... ) , nějakou podporu asi dostali, ale ne zrovna patenty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Android poradne zadne vlastni API nema", teda v tom smyslu, jak si to pravdepodobne predstavujes. Na Androidu je skoro vsechno spousteno pres virtualni stroj Dalvik (upravena Java) a jeho API, snad maji primy pristup k hardwaru GPS aplikace apodobne. Nejsem vyvojar, abych ti to napsal presne. Teda ty aplikace, ktere jedou pres Dalvik spustis kdekoli pod jakymkoli klonem Dalviku. Dokonce udajne klon Dalviku pro Sailfish je rychlejsi nez Dalvik original na Androidu.
---
Vlastni launchery jsou kouzlo Androidu, nikdo ti nenuti nejake prihlouple dlazdice. Mimochodem dlazdicovy launcher je na Androidu taky. Sam mam foun od Huaweie a jejich EMUI odmitam pouzivat a to je pritom dle nekterych znalcu znatelne rychlejsi a lepsi launcher nez Sense nebo Touchwiz. Do founu jsem nahodil NOVA launcher a nevim o sebemensim lagovani Androidu a aplikaci vubec nic. Proste neni nad to si umet dobre vybrat. Chapu ale, ze mit moznost vybrat si muze byt pro nektere jedince slozite az deprimujici a radeji prijmou i ty dlazdice na WP hlavne, aby se nemuseli rozhodovat sami. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na desktop at si lide daji klidne Wokna, nikde jinde se ale nehodi vubec.
Proc jede Linux treba dnes na 98% superpocitacu, proc ho pouzivaji v LHC, proc ho pouzivaji na take ve vesmiru, proc obsluhuje 8/10 svetovych transakci, proc jede v jadernych ponorkach, elektrarnach, obrannych zarizenich, v cloudech, ridi MHD, vlaky, letadla, auta. Proc se proda denne 700 000 TV s Linuxem? Proc se denne aktivuje 1,3M telefonu s linuxem?
Proc bezi na skoro kazdem routeru a ja nevim cem jeste?

Protoze nic lepsiho neni ;)
Ten kdo si mysli, ze by byl windows lepsi, tak ho opravdu uprimne lituji. Tady ma prostor hlavne opensource, bez nej by tohle neslo.

A ze opensource nevydelava. Zda se nekomu treba Google ci Facebook tak chudy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovece ty si vazne mimo. Vubec netusis na cem ty firmy vydelavaj. Stejne tak netusis kde se pouzivaji OS od MS, neni tu jen ten x86/x64 Windows, ktere znas, ale i Windows Embedded, Windows Embedded Compact (zname jako Windows CE), Windows Automotive ... .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A vy jste nad věcí, vtipálku. Vám jistě nevadí když část zisku putuje pryč za velkou louži, prosazují se umělé nekompatibilty (od zpětných lomítek po DirectX), o podpoře se jen žvaní (windows obecně) a jistě rád děláte prostitulku jiným :).

Většinou se mimo desktop setkávám s windows "zázraky" naposled např. u modré obrazovky u bakomatu ČSOB nebo u informační monitoru na letišti v Římě s hláškou "nedostatek paměti". V obou případech si říkám proč tam bylo cokoliv od microsoftu...

PS: taky perlička, když se řeší jaký antivir se koupí pro kamerový systém (co kdyby), stalo se nedávno v našem městě... státní ovce zaplatila, Kradousek už připravoval složenku na obveselení plebs

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Copak za nedostatek pameti muze Windows ? Ze tam nekdo udelal aplikaci ktera neumi korektne uvolnovat prostredky. Na linuxu by to dopadlo za dane situace stejne.
To ze je v bankomatech velky Windows misto Windows CE je blbost vyrobce/banky, za to fakt nemuze MS.

Vite to vubec neni o volbe MS/OpenSource, ale o volbe vhodneho reseni obecne. V praci to vidim porad, kravataci davaj desitky milionu za nesmysli co si dokazem resit interne za zlomek ceny. Kdyz to drahe reseni nefunguje (coz nefunguje nikdy) tak to pak dostaneme k oprave ... .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, muze za to Microsoft, Windows je jen kus SW. Ten nastavil rezim tak, aby bylo nutne k windowsu a dalsim microsoftim aplikacim hodne GB ram, proc delat neco usporne, ze jo.
Ano je to o volbe reseni. Kdyz vyberu opensource a rozumim tomu, tak mohu usetrit a vydelavat mnohem vice a za naprosto jasnych licencnich podminek. To snad chape kazdy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud mas jednu webovou stranku v PHP, tak muzes usetrit, kdyz zvolis linux:o)
Jinak podivej se na androidy, kterym uz nestaci 3GB ram a vymysleji dalsi kraviny jako 64bitove CPU a uz jsem videl i tablet se 4GB ram .....
W8.1 tabletum staci 2GB a to je skutecny system, takze open source suxx:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co to zase meles? Android 4 jede i s 96MB Ram na prvnim androidim telefonu. Sice bidne, ale jede. Ta pamet je tam jen kvuli marketingu ty mamlas.
Tvoje mysleni je opravdu velmi ... jednoduche.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj G1 jsem měl od ledna 2010 do června 2013, s původním Androidem 1.6 chodil slušně, akorát po upgrade na custom ROM Android 2.2, to už nebylo nic moc (ale s něčím vyšším než Android 1.6 asi výrobci G1 v roce 2008 logicky nepočítali).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Promin ale kecas az to boli. But jsi fakt totalni blb a nebo totalne neznalej.

Jaka narocnost ? Windows CE staci HW kalkulacky. Velikost disku min jak 1MB. Proste podle toho co potrebujes zvolis reseni. Co je na tom tezkeho.

To ze nekdo spatla aplikaci co zobrazuje jednu obrazovku a obcas zmeni na ni par textu pri potrebe stovek MB pameti znamena jen to ze autor te aplikace byl patlal, nic jineho. OS s tim nema zadnou souvislost. Ze informacni panely bezi casto pod Windows a vlastni aplikace je Adobe Flash ... a pak to cas od casu lehne na nedostatek pameti a potrebuje to vykony HW ... za to muze taky MS ? Takove reseni je proste nesmysl, ale MS za to fakt nemuze.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A psal jsem snad, ze se vyjadruji ohledne vestavenych zarizeni?

A kdyz uz se o tom bavime, tak zde vede jednoznacne Linux taky. Neexistuje duvod, krome "podplaceni" v jakekoli legalni forme nebo blbosti managementu, aby firma zvolila prave windows pro vestavene zarizeni, dneska uz rozhodne ne.
Dneska se bezne pouziva napr. ve Freescale RT linux s podporou mono, resp .NET, takze i vendor lock-in odpada. Mrkvosoft se holt musi snazit vic.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bankomat, informacni tabule a jine podone veci jsou vestavena zarizeni :-) . Co tam dela velke Windows a casto i ve zcela obyc uzivatelske verzi je mi zahadou.

Toto neni o snaze MS, ale o schopnosti lidi adekvatne rozhodovat. MS taky nijak neomezuje tvorbu Open aplikaci a Open ovladacich prvku pro Windows, presto jich vznika nepomerne mene nez na Linux. Muze za to MS, nikoliv. Toto je o lidech. Proste kdyz nekdo neco udela pro Win chce za to X dolaru, kdyz tentyz clovek udela totoznou vec pro linux da to zadarmo i se zdrojaky. Divne ze ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to vzdycky o lidech. To, ze se za naprosto stejnou vec zaplati i desitky $ treba v OSX od Apple je naprosto bezne. Pro linuxove distra je to naprosto zdarma.

Ale i pristup MS nebo Apple znacne ovlivnuje rozhodovani spolecnosti. Treba vyvoj pro Apple zarizeni se povetsinou musi delat zasadne opet pod jejich OS. A co vic, Apple nuti vyvojare pouzivat pokud mozno jen jejich Xcode, apod.
Podobne, i kdyz ne v takove mire, je to s Microsoftem a jeho SW.
Proc pouzivat DirectX, kdyz OpenGL funguje vsude. Proc pouzivat .NET, kdyz ve skutecnosti je vice multiplatformni psat bez nej - coz je ve Visual Studio uz ponekud obtizne.
Proc se pouziva MS SQL? Proc Office? Proste je to vsechno se sebou provazano tak, aby znesnadnili vyuziti pod jinymi systemy. A takhle to jde jedno s druhym. Jakmile se clovek zaplete s Microsoftem, tak se musi pak drzet a poslouchat jen toho co diktuje.
Tohle v opensource svete nehrozi.

Nastesti uz existuje aliance, ke ktere se pripojuji nejvetsi IT spolecnosti za ucelem vyvijet primarne opensource software a zefektivnit tak celkovy vyvoj.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale jak jinak by jsi viděl modrou smrt bankomatu, to je zážitek, když v sobotu odpoledne hlásí jediný bankomat v okolí 20km na modrém pozadí, že MS Windovs něrabótajeť.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja prece vim ze se to tam cpe. Ja jen rikam ze je mi zahadou proc se to tam cpe, kdyz Windows CE jsou rozhodne lepsi reseni - pritom temer kompatibilni na vyvoj.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi ze stejneho duvodu, proc nekdo vybere Windows CE misto treba Linuxove distribuce. Proste lidska blbost, ta je neomezena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hele, ja natom videl vstupni terminaly, hackle jsem to mel pres telnet do 3 minut , dlouhodobe to pada, ale tak nejakou dobu to jede ... reset je rychly, takze neni zadny problem to kazdy den resnout ;-)) ... ale ze by to bylo neco super, tak to ani nahodou, je to shit, co nic neumi, neni proto moc moznosti co se prog. jazyku tyce, vse je neuniversalni, jine API, proste SHIT ... to linux je linux a kdo umi prog. desktopy i servery, umi i tohle ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zpetne lomitka lol:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to mi pijou krev, když v práci na winckách musím řešit co použít, zda normální / nebo Mikrosoftí paskvil \.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ftipné, co? První věc co jste musel zajistit v PHP3/4 byla detekce OS právě díky těm dementním zpětným lomítkům (+ na jakém písmenku vlastně jste).
Ostatně, podívejte se do adresního řádku svého prohlížeče, budete tam mít http://něco.doména/někam/atd/. Stejně tak je tomu všude i v cestách OS souborového systému už od dob prvních Unixů, tedy krom windows, tam je umělá nekompatibilita typu "c:\pěkně pitomý název složky\někdy mezera jindy camelCase\".
To "\" se mi na microsoftí klávesnici curve 2000 píše dost blbě. Lidé na windows stále používají klávesovou zkratku "ALT+92". Ano, je to k popukání, haha.
Navíc do registrů musíte zadávat 2 zpětná lomítka v absolutní cestě "c:\\demence\\", viz:

PS: to samé by se dalo napsat o "\n" na linuxu vs "\n\r" na windows, což je spíš kosmetická záležitost se kterou si neporadí "poznámkový blok" doposud (od verze windows 1.0 nezměnil). Né vždy máte po ruce PSPAd, Notepad++ apod.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co to ma spolecneho s tim co jsem psal? :D
Pises trochu mimo misu. Myslim, ze vim mnohem lepe nez ty, na cem oni vydelavaji a co jim k tem vydelkum vyznamne pomaha - opensource ;)
Na windows ti se*e pes. Opravdu se smeju tem, co si poridi server typu 32 jader xeonu a 64GB Ram, aby jim na tom bezel windouz SERVR s IIS nebo SQL SERVR :D
A pak to k tomu bezi asi tak stabilne, jako 95ky.
Jedna se hlavne o vygumovane kravataky, co si mysli, ze sezrali moudro sveta.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Musim se spat. Windows jsou zcela stabilni a nepadaji, pokud tam dobry HW, nenacpes nekvalitni aplikace a admin toho serveru ma poneti co dela. Uptime 5 let neni zadny problem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud, pokud, pokud, ... Takze za urcite konstalace hvezd se to nekdy mozna podari.
Ano, naprosto to vyvraci to co vidim v praxi :D Diky, ze jste me poucil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja chapu, ze si jeste dite a moc si toho nevidel a neznas ... .

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pracuji v IBM. A moc jsem toho nevidel ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No a co. To kde pracujes jeste neznamena ze jsi toho hodne videl. SW od IBM je fakt radost ... .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vsude se najde nejaky zmetek ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jeden ... . Kdyz slysime u nas SW od IBM tak menime barvu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tam jste vsichni odbornici jako BTJ, tak se nedivim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, pobavi. Asi jako kvalita toho "vaseho" kancelarskeho baliku, ktery jste meli interne narizeno pouzivat ... takze vsichni meli vyjimku proc to nejde ... no a pak se radeji vyvoj uplne ukoncil :-) .

Z takovych veci jako je mimo jine Maximo a Lotus Notes jsme vazne nadseni ... .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne IBM ma vecne nefunkcni web, ale to co pouziva uvnitr je peklo na zemi ;-))
Sranda je, ze mnoho toho IBM koupila, treba Lotus Domino, Informix ... ale treba DB2 je dobra otom zadna a jejich.
Tivoli to uz je jina strory ;-)) ... a TSM to je taky zajimave peklo, zvlaste kdyz je napadlo psat moduly do linuxu na tape zarizeni ... to padalo i na linux tak 1x do mesice min. ;-))
Stejne tak ty jejjich RDAC blbosti k diskovym polim, nastesti uz uznali, ze je to shit a aspon na linux certifikovali multipath, za coz mozna budu moci ja, nebot jsem to resil s ceskym inegratorem RedHatu na GFS (clusters FS napr. pres FC) kdy reseni od IBM nefungovalo pro dual path ;-))

Zase AIX, je moc fajn a vubec cela architektura ROWER a virtualizace pres LPAIR je nedostizna, z mainfarmu tak moc odvareny nejsem, tam toho moc nebezi na OS/390 spise jen DB2, ale kdyz se tam pouzije jen Z/VM a do toho se daji Aixy a Linuxy, tak je to taky super, malo kdo tootiz vi, ze maifarme OS jako takovy je vlastne batchovy a tedy znacne zaostaly ... ale virtualizace to resi ;-))

Jinak mam IBM rad, podporuje linux, vyviji technologie, laboratore jste funguji, coz se neda rict o zbytku, je to tam takova silena birokracie, ze uz jim zbyva jen kupovat technologie, pote co sharky stracely diky z poli, kdy byly nad 2TB a byly moc zatezovany, zdravim seznam ;-))
No tak koupili RAID radice od LSI ;-)) .... a na spickovy nas licencovali NetApp (Nseries) ... ale IBM jak uz to tak byva, to neumi prodavat.

Sranda je tez z druhe strany, prijde obchodnik, proda vic nez je v planu a na dlasi rok dostane nesplnitelny 2x prodej nez predtim, protoze rok predtim prekrocil prodeje ... takze skoncil ... vubec IBM alespon v CR de fakto nefunguje, zije z podstaty, lide tam ze strachu z vyhazovu uz radeji nic nedelaji, coz je dusledek vypisu mesicu bez spadle change, dale kdyz nekomu spadne change a to i kdyz je zakaznik spokojen, tedy jen drobnost ala zjistili jsme, ze je jeste neco treba udelat, schvaleni by trvalo min. mesic tak nasadime novy patch, ktery resi nas aktualni problem ... a zu vysvetlujete a manager z Francie pracujici v Brne se vas snazi vyhodit, nebo dat aspon vytykaci dopis ... takze vsichni co neco umi po 1. utecou.

Dusledek toho, ze se z lidi snazi delat roboty, maji novou vizi, ze diky procesum zajisti bezchybnost LOL to v IT proste nejde kolikrat se mi stalo, ze v labu vse jelo a u zakanika nic ... zase na linuxu se tohle nestavalo, ale na windows bezne, proto je tak nenavidim.

Takze IBM laka cim dal mene schopnych lidi, nebot tamtamy bubnuji a mezi TOP IT se lide proste znaji, takze IBM ziska sikovneho kluka z VS, ktery navzdory ceskym VS i neco umi a za par let zacne delat slozite veci a jednou proste narazi ... a IBM diky svym managerum z FR kteri o cesich rikaji, ze jsou to "line sv*ne" tyhle schopne lidi vyhodi ... vime, oni totiz v CR pracuji i schopni technici z Fr a Fr vyborne rozumi, takze to, ze si to budou rikat v Fr jaci jsou cesi untermench, neznamena, ze se to utaji ... az tak naivni jsou, pritom ani nevi, kdo vse si tu jejich komedii nahrava ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pockat HP server s 16 realnymi jadry a 72GB RAM staci ? ... v clusteru, tedy 2 servery, proc nam tam tada windows 2008 padaji sluzby tak 3x tydne ?

Jo ja vim, multithreading a dela natom narazove tak 200-400 aktivnich procesu ;-))) ... pritom ty toho moc nedelaji, ty komunikuji s jinym zarizenim pres sit ;-))

A furt to pada a pada a pada, je to pomale a kdyz tam nekdo neco konfiguruje, tak je to samy timeout ... windows 2008 ;-)))

Co jsou windows zac vi kazdy, treba backup server na stejnem HW je schopen se dostat i na 1/2 casu jen tim, ze jej clovek da na linux, podminka samozrejme je, ze to klienti stihaji ;-)) ... pokud jsou klienti jen windows, tak se muze stat, ze moc nestihaji ;-)) ... ale M$ to resi, snazi se ted data poslat blokove, na velke soubory to teda zpomali, ale na miliony malich vcelku zrychli ... az nato, ze ta sluzba furt pada a s kazdym patchem se meni, takze je treba opatchovat i zalohovaci SW ;-)) proste LOLIK.

Windows samozrejme padat musi, z podstaty, neumi defragmnetovat RAM, sawpak umi odmazavat jen odzadu a neumi uklizet RAM, takze zombee procesy jsou tam povazovany za normalni stav, a ani je nereportuje, tudiz nejsou videt, kousku je RAM po treba 16kB a tyhle pohrobky tam zustavaji ... takze casem dojde RAM a swpak ... a vice RAM to jen oddali ;-))

Na desktopu je to taky prca, treba udajne W8 uz umi i z Raid1 cist z obou disku naraz, jeste windows 2003 pri SW raidu zapizovali v RAID5 na disky postupne LOL ... a na strip stejne (Raid0) ... proste stejne, jako kdyby to clovek dal jen zasebe ;-)))

To i linux, kdyz dam LVM a nemam tedy raid, rozklada data a je skoro tak efektivni, jako u RAID0 ;-)) ... ja teda v linuxu spojuji pres LVM bud raid_dp z netappu, nebo SW_RAID5 ... skvela vec, kdyz ma clovek hodne disku, zadny raid totiz neumi efektivne vice disku nez 20 ... pak vykon klesa, treba na netappu se doporucuje max 16 a tyhle RG spojovat do aggregatu, relane jsem delal raid6 s 16 nebo 18 disku na levnych radicich, nebo SW_raid s jbody ;-))
Ale i na levnych polich treba s 300 disky jsem to sekal po max 16 a ty pak spojoval, vykon byl extremni, zvlaste kdyz to clovek prozene pres vice RAID radicu v poli a vice FC karet ... tak lze i na levnem poli, co neumi rozkladat 1 RAID docilit dobreho vykonu, protim kdyz se da do RAID6 treba 100 disku, mate vykon tak 30MB/sec ... na 16 klidne i 600MB/sec ... no a kdyz to clovek rozlozi na oba radice a vice karet, tak uz ho limituji jen karty, dosahne i vyssiho I/O ... jen takovych serveru na levne pole nesmi byt moc, ono je to spise pro 1 cluster ... ale zase co by jste chteli po poli za 200.000 ze ;-)) velke masinky mame taky, tam je tech radicu ale mnohem vice, jeste vice disku a serveru je tam treba 100 ... ale tam uz se bavime o milionech.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

to vse selhalo, Windows Automotive dopadlo tak, ze po par pruserech skoncily, experimentovalo s tim BMW a jejich SW chybovost byla povestna, nejvetsi prusr byl, kdy jedno luxusni opanzerovane BMW neslo utevrit, nefungovala klima a filtry a tedy hrozilo, ze se majitel do 1 hod udusi.
Dale s tim spekulovalo letectvo, padlo nekolik letadel a amlem jim to potopilo i lod, kterou ovladaly windows NT.

Windows server malem polozil Londynskou Burzu a po 1 roce uzivani migrovali na linux ... a to byl top M$ zakaznik a top reference, takze na tom delaly ty nejveis mozky z M$, ale i kdyz jsou to lide neskutecne chytri, tak neklamou to, ze jsou windows pomale, neumi defragmentovat RAM a i kdyz to vyresili clusterem, kde se to mohlo restartovat, nebot je to potreba tak 1x tydne - mesicne, tak presto na dojiti prostredku zkolboval nekolikrat i cely cluster, skody sly do milionu liber ... dnes je tam LINUX a zakznik ac byl jejich referencni byl tak nasr* ze to cele publikoval, jak u nich windows nefungoval ... kazdy kdo vi, ze na to M$ mel mezinarodni reklamu, kterou cpali vsude, jak porazili linux, pritom nahradily nejaky stary UNIX ... a presto ze bezeli na 100x vykonejsim HW, nedosahovali v prumeru lepsich latenci, jen to jelo do 1 tydne, pak se to zhorsovalo.

No a muzeme jit i do CR, byl tady registr vozidel, jelo to na 20let starem Unixu na RISC, tedy naprosto nevykonny HW, presto to stihalo, prechodem na windows cluster a modernim HW, kde vykon i propostnost FC RAID jsou desetinasobky toho stareho, presto funguje nasobne pomaleji ...

No a zkuste na windows provozovat DHCP ... kdyz to prepli z Cisco (takze asi Linux, bodri vedi, ze IOS byl nahrazen linuxem) na windows 2008, tak to vse lehlo ... LOL ano bylo to nekolik tisic zarizeni, jenze to ja obslouzim jednim linuxem ;-))

RT aplikace, zde i linux ma nizsi latence ;-)) coz teprve takovy RT Linux, kteri u nekolikati firem nahradil i VxWorks, zde jsou vaznymi kandidaty jen: QNX, VxWorks a RT Linux ... a to prave diky tomu, ze umi jet i na jinych platformach, ktere jsou pro latence lepsi.

Linux automotive funguje, maji ve vanila kernelu primo svoje sbernice, dokonce i Linus Torvalds se ptal tech vyvojaru, k cemu ty moduly slouzi a co obsluhuji, automobilovy prumysl uz pred X lety priznal, ze linux uz davno v tichosti pouziva ;-))
Pouzivali i VxWorks a kupodivu DOS (levny, jednoduchy, spolehlivy, kdyz je spolehliva aplikace, nenarocny)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vážená redakce,

Opravdu velice prosím o zavedení systému filtrace nicků, jak jsem tady již jednou navrhoval.
Bylo by to přínosné pro všechny a poměrně efektivně by se tím dalo bránit situacím, kdy tady jakýsi, komplexem méněcennosti trpící, chudák otráví nejen tuto diskusi.

Měl jsem diskuse vždy rád - hlavně proto že s rozumnými účastníky se v nich člověk mnohdy dozví víc než v samotném článku. Bohužel to co se tady děje v poslední době je spíše odpuzující než přínosné. Není tady už jediný článek o open source, Linuxu apod., pod kterým by nebyly dětinské, nenávistné, grafomanské litanie a žvásty bez špetky užitečné informace :-(((

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt BTJ,Petyy a spol, tak bych ani nevěděl, jestli ten dětský herní operační systém ještě existuje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Spinkej sladce...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja zvdy miluji, jak linux hani lide, coz naji jen male servery a desktop a to jeste blbe, pritom linux neznji vubec a velke prostredi nevideli vzivote ;-))

ja uz takove blby potkal, chytri jak radio a kdyz je vzali jen do opravdu male serverovny, kde bylo jen par FC poli, jak treba IBM DS4300 ci jine levne hracky, cisco switch s optikou, par opravdovych serveru, vetsinou linux a maly autoloader, tak se ukazalo, ze ani nevi co je to FC swich, ze LAN muze jit i optikou primo do serveru, co je to SFP a ze existuje nejaky SM a MM kabel/sfp a ze router/FW muze byt i v clusteru a co delaly ty linuxy, tak to jim neslo ani vysvetlit ;-)) ... z DB2 a SAP/R3 meli malem sok, z tech desitek milionu sboru na polich pro sambu taky .... a tihle chytraci kolme toho chodi dodnes a dokud to po HW strance neodejde, tak to pojede, ale az neco odejde, tak uz to tihle windowsaci vzivote nedaji dokupy ... a skoda ze tam neni i nejaky RISC ... s tim neumi tyhle individua udelat uz vubec nic ;-)) instalace OS a ovladani pres COM terminal by asi nezvladli ;-))

A kdyz temhle neznalkum ukazete SILO, nebo poradnou serverovnu, kde mate tak 600 serveru, tak se z toho tak leda poto ... nepoznaji RAD pole od serveru a na SILO hledi jak tele na nove vrata ;-)))

Dokud clovek neovlada tyhle veci a nedela na opravdu velkem prostredi, kde se data replikuji a o odstavku se zada mesice dopredu, tak at drzi hubu ;-))

Uz jsem totiz i videl, ze nekdo ma udajne provoz 24/7 ale restart 2x mesicne je podle nej OK a tedy to nema vypadky ... no tohle reknete nekomu, do ma IS pro celou zemi a vyuziva casovych pasem, aby mu to jelo 24/7 ... tam jsou kazdou sec treba 500 uzivatelu a v dobe, kdy spi EU a nebo USA, tak se k tomu jeste pousti ruzne analyticke joby .... data na takobvychto systemech musi byt replikovana, tedy napr. netapp metrocluster, server bezi na Oracle RAC nebo DB2 v clusteru + SAP/R3 na clusteru ... vypadek HW nesmi nic ovlivnit a hlidaji se i latence , vyrazne spomaleni je hlaseno a zkouma se, zda nekde selhala nejaka cesta, nebo je tam proste moc uzivatelu, kdyz je to casty jev, dokupuji se servery, nebo preskupuji joby.
Ty DB maji klidne i 20TB ... dejte to na windows a ony se z toho podelaji ... windows maji problem rychle zapsat do blbeho souboru, kdyz ma nad 100GB, takovy 1TB soubor to je vec, v tom meni data tak rychlosti 30MB/sec ;-))) ... linux v tom samem SW, ten samy format dat zadne zpomaleni nepozoruje ;-)) ... pritom na windows klesa exponencialne ;-))

No a uplne nakonec, na unixu/linuxu se DB bezne provozuje pres NFS na 10Gb LAN ... tohle casto na CIFS ani nelze, nebot windows maji pro CIFS uplne jine volani nez pro lokalni disk ... to linux ne, ten ma volani jedny a kernel zajistuje preklad, takze aplikace nic nepozna ... tohle windows taky neumi, tam kdyz chce mit clovek pripojeny sitovy svazek, tak musi bud iSCSI, nebo nove DFS ... proze windows pripojuje svazky na uzivatele ... coz je pro sluzbu nemozne, ale resni pres registry asi existuje, nebo se pouziva NFS ... LOL ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý názor autora ohledně FAT a exFAT. Výrobci mají možnost vykašlat se na podporu FAT a neplatit licenční poplatky. Mohli by vynechat paměťové karty. Nebo podporovat jen paměťové karty formátované nelicencovaným souborovým systémem. Proč to asi neudělali a raději platí? S exFAT se situace nijak nezmění. I na tento souborový systém je podána patentová přihláška, takže lze očekávat stejné poplatky jako u FAT.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.